Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA, wybór lodówki - watek zbiorczy: modele, opinie, przydatne funkcje

zuzka

Recommended Posts

Lodówka wygląda sympatycznie. Obecnie od 5-6 lat mam Whirpoola. Działa bez najmniejszej awarii. Jedynym defektem jest popękana uszczelka od drzwi. Ale mimo to zamykają się, nie czuć przepuszczania zimna. Teściowie za to również mieli Whirpoola. Niestety na gwarancji był dwa razy, po okresie gwarancyjnym (2 lata) znowu sie popsuła. Koszt naprawy był za duży. Teraz od roku mają Indesit. Moi rodzice mają Amice. Od 2-3 lat działa bezawaryjnie. Jedyną wadą jest słabsza jakość materiałów i wykonania co w Whirpoolu i Indesit.

Jak widać, dużo zależy od samego modelu i sztuki jaką sie dostanie. Może działać długo bez awarii, a może szybko się popsuć.

U mnie zbliża się remont. Jeszcze nie wiem, czy będę zmieniał meble w kuchni, jak tak to AGD też. Wtedy kupię jakąś porządniejszą firmę. Jak nie, zostanę przy tym, co mam....

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy lodówkę INDESIT ponad 3 lata,

działa rewelacyjnie. Czasami się zapomniało drzwi domknąć na noc ldówka była lekko zaszroniona a za pół godziny sama doszła do siebie :)

Ma bardzo mocne magnesy tzn drzwi są porządnie domknięte (o ile się nie zapomni ich zamknąć :)

Zero jakichkolwiek problemów.

Polecam tą firmę.

My mamy lodówkę INDESIT ponad 3 lata,

działa rewelacyjnie. Czasami się zapomniało drzwi domknąć na noc ldówka była lekko zaszroniona a za pół godziny sama doszła do siebie :)

Ma bardzo mocne magnesy tzn drzwi są porządnie domknięte (o ile się nie zapomni ich zamknąć :)

Zero jakichkolwiek problemów.

Polecam tą firmę.

Mogę się pod tym podpisać, nasza prawie 3 letnia lodówka działa bez zarzutu

• 1 month później...

Większość klientów, z którymi stykam się na co dzień w sklepie potwierdza solidność marki. Dobra jakość wykonania, przyzwoita trwałość i niezawodność (producent umożliwia przedłużenie gwarancji). Sam posiadam BAN14 w maju stuknął jej rok, rodzice i teściowie również posiadają lodówki tej marki (rodzice od 5 lat, teściowie od 2 lat).

Nie polecam ich jednak do aneksów kuchennych. W nocy, gdy obniża się poziom hałasu na zewnątrz, lodówka będzie dawać się we znaki głośnością. Może nie hałasuje jak Mińsk ale ją słychać... (głośność to ok. 41 dB(A) lub około 53 dB(re1pW)). Ten drugi sposób pomiaru głośności stosują Bosch, Siemens, Miele, Liebherr...

Jeżeli ktoś poszukuje cichych lodówek to jednak coś z Boscha. Polecam zwrócenie uwagi na linię KGN36Y20 (185cm), KGN39Y20 (200cm). Wersje z liczbą 40 na końcu są w kolorze stalowym.

Liebherr jest oczywiście godny polecenia ale ceny za te rozwiązania, z których firma słynie zaczynają się od 3500 zł.

Jeden z przedmówców wspomniał coś o wodzie w pojemnikach na warzywa - proponuję zwiększyć poziom chłodzenia w parne dni i sprawdzić otwór odpływowy skroplin z chłodziarki (mógł się przytkać). Otwór można znaleźć w tylnej części chłodziarki na wysokości 1 półki.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Szukam lodówki... Kuchnia będzie robiona na wiosnę, dlatego zaczynam się rozglądać za lodówką, ponieważ chciałabym by była szersza niż takie standardowe 60-tki. Kuchnia będzie robiona na styl angielski, z małymi zmianami. Myślałam by lodówkę zakupić nieco szerszą, może 70, 80, ale z jednym skrzydłem, do zabudowy, z zamrażarką u dołu. Przeglądałam kilka stron ale nie mogłam znaleźć czegoś takiego. Może używacie takich albo widzieliście gdzieś większą lodówę? Będę wdzięczna za pomoc ;) Pozdrawiam serdecznie

Faktycznie takie rozwiazanie może być bardziej przyjazne dla kieszeni :wink:

a w sumie podejrzewam, że taki liebherr wolnostojący będzie w sumie pakowniejszy niż nawet 10cm szersza lodówa do zabudowy, bo w tych zabudowanych z reguły jest sporo mniej miejsca niż w podonych rozmiarów wolnostojących.

A jak nie - to może "wpakować" w zabudowę normalną lodówkę wolnostojącą?

• 2 months później...

wiem, że to nie ten dział, ale "wnętrza" nie żyją tak, jak "wymiana doświadczeń" :roll:

Muszę na dniach kupić lodówkę i nie wiem na którą markę się zdecydować?

Mam na oku Samsung RL44QTUS, albo Bosch KGN49A73.

Ceny podobne i wyposażenie też.

Zależy mi na komorze zerowej i taką obie posiadają.

Ekimek te lodówki niewiele się różnią. Klbg to starsza seria ale lepiej wykonana(szklany front) + komora zero. Zasadniczo to samo, nie różnią się technologicznie:) RSH1PTBP to prostszy model, jeżeli wygląd i brak komory "0" nie jest dla Ciebie aż tak istotny to weź tą nadrabia troszkę głośnością i klasą energetyczną. Jak dla mnie RSH1KLBG górą:)