Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA, wybór lodówki - watek zbiorczy: modele, opinie, przydatne funkcje

zuzka

Recommended Posts

Witam.

Jak wielu stoję przed zakupem chłodziarko-zamrażarki. Ale tyle jest tego wszystkiego i tyle opinii, że ciężko coś wybrać. Już były óżne typy, modele rozważane ale zawsze coś nie pasowało w nich.

Niedawno poszedłem do niesieciowego niewielkiego sklepu RTV AGD i sprzedawca zachwalał mi droższe, tańsze modele różnych producentów ale nad jednym zatrzymał się dłużej i też zaciekawił mnie nim.

Dokładnie jest to model LG GC-399SLQW http://www.lg.com/pl/lodowki/lg-GC-399SLQW-kombi.

Co sądzicie o tym modelu i ogólnie o lodówkach LG ?.

Ewentualnie co możecie innego polecić w podobnej cenie jak ten LG czyli ok 1650 zł. ?

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam ten model i jestem bardzo zadowolona.Chłodzi bardzo szybko i przede wszystkim nie jest głośna! A udało mi się kupić taniej bo znalazłam kod promocyjny Agito.pl. Daj znać jak się udały zakupy. Edytowane przez Orianka

Jak szukasz niedrogiej lodówki bez-szronowej to jak dla mnie lepszym wyborem byłby samsung lub beko. W wypadku samsunga musisz jednak pamiętać że samsung potrzebuje min 5 cm wolnej przestrzeni po bokach

Lodówka bedzie stała u mnie między ściana a szafkami (nie słupek tylko normalne stojące plus wiszące). Jeśli zostawię 6cm luzu od ściany ale przysune ją do szafek to czy wystarczy, że będzie miała wietrzenie (pełne między szafkami)?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Według mnie lodówki jednodrzwiowe to idealne rozwiązanie dla dla jednej - dwóch osób więc jeżeli jesteś w takiej sytuacji to chyba będzie to lepsze rozwiązanie. Tylko czy zamrażalnik na pewno się nie przyda? Ja na zapas wolałbym mieć :) Z drugiej strony czytałem w sieci, że te lodówki side to side niekoniecznie zawsze mają większą pojemność plus zjadają bardzo duża ilość prądu, więc jeżeli zależy Ci na ekonomiczności to bierz jednodrzwiową :)

WRC20, są lodówki jednodrzwiowe ponad 2m, sama jestem jednej z nich wlascicielka, wiec niekoniecznie dla 2 osób przeznaczone.

Za to idealne jeśli ktoś z zamrażalnika nie korzysta lub korzysta niewiele - wtedy warto wziąc lodówkę z niewielkim zintegrowanym zamrażalnikiem.

PRzykładowe chłodziarki jednodrzwiowe:

http://www.siemens-home.pl/produkty/chlodnictwo/urzadzenia-do-zabudowy/chlodziarki.html

Wbrew pozorom to całkeim spory wybór ich jest: Siemns, Electrolux, Aeg, Liebherr itd.

• 2 weeks później...

Witam!!!

Stoje przed bardzo trudnym zadaniem - oczywiscie z mojego punku widzenia - zakupu lodowki do zabudowy. Czy mogę prosić o jakieś rady. Może jakiego producenta polecacie a od jakiego trzymać się z daleka. Dla którego sprzętu nawet kosztem dopłaty warto nie szczędzić grosza - fundusz 3.5tys.

z góry dziękuje za każdego posta:)

Witam

pytanie jak w temacie - proszę o opinie osób które mają swoje lodówki dłużej niż dwa lata, i najlepiej już po gwarancji.

Jestem już lekko załamana świadomością, iż ani Marka ani cena nie gwarantuje dobrego, bez awaryjnego sprzętu. szukam lodówki do zabudowy. Oglądałam Electroluxa, Boscha, (tu padają plastikowe zawiasy - komplet 200zł ) Simensa..

Nakręciłam się na markę Liebherr , i to wcale nie tą najtańszą najprostszą (bo nie można jej praktycznie nigdzie kupić- ostatnie sztuki i to z wystawy).

Szukam czytam opinie użytkowników - do 1,5 roku rewelacja - wszyscy chwalą, cicho pracują, och i ach. Potem jest coraz głośniej -a po 24 miesiącach pracy dochodzi do rozszczelnienia układu chłodzącego - i to nie tylko w tej marce.

Kurcze trochę szkoda wywalić 2-4 tyś i po 2 latach mieć lodówkę na szrot. Czy ktoś produkuje jeszcze coś porządnie?

Samsung Side by Side model jeszcze z zewn. filtrem -10 lat i genialna do dziś, pomimo kilku przeprowadzek (od roku stoi w kotłowni), zapachy dalej neutralne, no frost w niej jest the best,

Siemens 13 m-cy - już po kilku miesiącach konieczna była wizyta serwisanta (fabrycznie podłączony czujnik temp. w komorze chłodzenia NA ODWRÓT :o i zaczęła buczeć, agregat chodził non stop), od wizyty serwisu już ok., ale jakość użytych materiałów mizerna...

Edytowane przez Gryfpc

Aktualnie najbardziej przyzwoite chłodnictwo - Electrolux - ja polecam wszystkim klientom - dobre, praktyczne i ciche za rozsądne pieniądze 1300-1400. chyba że ktoś chce "gadżety" to jeden jedyny w miarę dobry model Whirlpoola czyli ART 866/A+

Pozdrawiam

A. Marszałek

3,5 kPLN to spory fundusz a w chłodnictwie do zabudowy to nie bardzo jest z czym poszaleć... Nie wiem zresztą czy jest sens biorąc pod uwagę żywotność sprzętu AGD aktualnie.

Zabudowana lodówka cieszyć oko ewentualnie będzie tylko wewnątrz po otwarciu.

Moim zdaniem:

po pierwsze AEG

po drugie Electrolux

po trzecie Zanussi

z czego najprędzej zdroworozsądkowo Electrolux bo to wszystko to samo tylko różni się dodatkami i wykończeniem detali i ceną

Jak chcesz gadżetów to Whirlpool ART 866/A+

W ostateczności Siemens - ale minimum "średnia półka" a wtedy dopłacisz za znaczek ale i za detale w wykończeniach - fakt będzie najładniejsza w środku - więc ew. dokupić szalik, czapkę i siedzieć w kuchni i podziwiać otwartą ;)

Wczoraj przeglądając różne strony na temat agd, spotkałam się z opinią - kupić najtańszą jaka nam się spodoba- z najdłuższym okresem gwarancji - jak się rozwali za te 2 - 3 lub 5 lat, (w zależności od wykupionej gwarancji) nie będzie żal.