Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA, wybór lodówki - watek zbiorczy: modele, opinie, przydatne funkcje

zuzka

Recommended Posts

Dzięki za propozycję, ale za wysoka półka cenowa.

Z Whirpoola który jest w moim zasięgu widzę modele.

ART456 AA+ - to chyba starsz model.

ART 489/7 - tutaj zastanawiające są negatywne opinie w sieci.

Te modele nie mają wszystkiego co bym chciał ale mają przynajmniej część w.w. cech.

No cóż jak w życiu,znowu trzeba będzie wybierać - oby dobrze....

Natrafiłem jeszcze na model Gorenije, który ma właściwie większość tego czego oczekuję. Gorenje RKI 5181 KW

Nie ma sterowania elektronicznego i ma troszkę mniejszą zamrażarkę.....warto?

Aha.Dziękuję kolegom za Beko - parametry niezłe ale rzeczywiście mała zamrażarka i chłodziarka.

Ale ten model gorenje ma sterowanie elektroniczne :) tyle tylko że znajduje się wewnątrz komory chłodziarki :)

Ja bym wziął gorenje ale whirlpool będzie porównywalny :) więc wybór do Ciebie należy :)

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to jak Polską gospodarkę to ma do wyboru:

Mastercook

Samsung

LG

i jeszcze pewnie kilka fabryk produkujące w Polsce AGD się znajdzie......

Możesz mu przekazać, że ma wybór i to duży. Co by nie wybrał to będzie "wspieranie polskiej gospodarki"

MADE IN POLAND znajdzie na naprawdę wielu urządzeniach AGD.

Sam kupowałem TV ponad rok temu i jak doczytałem że jest robiony w Polsce, ułatwiło mi tą decyzję. stajnia to LG - Made in Kobierzyce PL.

To tak dla przykładu.....

Od kilku dni zastanawiam się nad zakupem lodówki Bosch model Bosch KIN86AF30 lub KIS86AF30 różnica to system No Frost. Lodówka będzie w aneksie kuchennym i zastanawiam się czy poziom hałasu 39 db ( z No Frost) jest słyszalny. Bez systemu 35 dB. Czy to duża różnica hałasu dla użytkownika?

Od kilku dni zastanawiam się nad zakupem lodówki Bosch model Bosch KIN86AF30 lub KIS86AF30 różnica to system No Frost. Lodówka będzie w aneksie kuchennym i zastanawiam się czy poziom hałasu 39 db ( z No Frost) jest słyszalny. Bez systemu 35 dB. Czy to duża różnica hałasu dla użytkownika?

to nie jest duża różnica...

to jest przepaść

No wlasnie o wielkosc sie rozchodzi:-) a co z no frost i glosnoscia? Nie bedzie przeszkadzac?

Bayzone a tak z ciekawosci zapytam, dlaczego negujesz no frost? Przyznam, ze mialam lodowke bez, rodzice maja z, wiec mam porownanie i no frost dla mnie wygrywaja

głośność, cena, praktyczność użytkowania (zabezpieczanie wszystkiego co się wkłada do lodówki)

a co do wielkości... Whirlpool ART 925 A++ :D

Wow! Cena troche zabija:-( planowalam wydatek max 2500 na lodowke, na stronie whirpoola nie moge jej znalezc, a chcialam cos wiecej poczytac na jej temat. Naprawde ta roznica 4dB jest az tak slyszalna? Mowie o 39 vs 35

różnica między 35 a 39 dB jest słyszalna bo oznacza 4 razy głośniej :)

inna sprawa że 39 dB to jak najbardziej akceptowalny poziom dla lodówki, niemniej 35 dB jest przy tym bezszelestne :)

ART 925A++ - ca. 2600,- ;) jest to nowość - ledwo co ogłoszona w nowym katalogu jakieś 3 miesiące temu - a strona Whirlpoola.. cóż... tu masz info o ART 925A++

http://www.zmyslowakuchnia.pl/#/produkty/liniacube/lodowka/ART_925_A/

Ja kupiłem KIN86AF30. Mam porównanie do lodówki whirlpoola 45 dB i różnica w głośności jest jak między startującym odrzutowcem a rowerem ;) Czyli jak dla mnie wreszcie panuje błoga cisza. Niemniej jednak w nocy lodówka jest słyszalna (ale bez dramatyzowania, w zabudowie naprawdę jest cicho). 35 dB to już naprawdę musi być bezgłośnie.

Fundusze się jednak zmniejszyły i poszukuję lodówki do 1400 zł do zabudowy. Zwykła prosta lodówka bez gadżetów, bo wiadomo że za tę cenę szału nie będzie. Grunt, żeby była cicha, w miarę pojemny zamrażalnik i bez większej tandety jeśli chodzi o plastiki. Oglądałem pare tańszych modeli w marketach i niektóre szuflady w zamrażarce to chyba się rozlatują po pierwszym użyciu...

Fundusze się jednak zmniejszyły i poszukuję lodówki do 1400 zł do zabudowy. Zwykła prosta lodówka bez gadżetów, bo wiadomo że za tę cenę szału nie będzie. Grunt, żeby była cicha, w miarę pojemny zamrażalnik i bez większej tandety jeśli chodzi o plastiki. Oglądałem pare tańszych modeli w marketach i niektóre szuflady w zamrażarce to chyba się rozlatują po pierwszym użyciu...

Elux ENN12801

Witam serdecznie,

Potrzebuję lodówkę do zabudowy. Szukam czegoś taniego, choć niech się nie rozpadnie zbyt szybko ;)

Początkowo zdecydowałem się na Amicę BK313.3AA, bo jest w klasie A++, ale odesłałem ją po 2 dniach użytkowania, była potwornie głośna i załączała się co 15 minut, nie wiem czy to wada pojedynczego egzemplarza, czy wszystkie tak mają, na kartce znamionowej miała 41dB.

Zastanawiam się teraz nad zakupem:

Whirlpool art 491/a+/2

Electrolux ENN 2800 BOW

Ważne dla mnie kryteria to: cena, ma być cicha, no i pochodzić kilka lat; nie interesują mnie bajery.

Proszę o poradę i pozdrawiam!

bo nie ma jej w standardowym wyposażeniu, ale mam nadzieję że nie jest to krytyczny warunek...

Lodówka Electrolux ENN12801 zakupiona. Po rozpakowaniu wszystko ok, zamrażalnik dosyć spory jak na lodówkę do zabudowy, półki regulowane i dosyć nieźle wykonane. Więcej info za parę dni po uruchomieniu.