Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA, wybór lodówki - watek zbiorczy: modele, opinie, przydatne funkcje

zuzka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mufka - jaki Ty masz model tego Elektroluxa?

Znalazam 2 modele które mają 38 dB i jednego Wirpoola o takim samym poziomie głośności. Cichszych nie widziałam.

Mam teraz Amicę i to jest porażka jak się włączy to chodzi jak traktor, jak ją kupowałam nie zwracałam na to uwagi, miała być duża i niedroga i te założenia spełniała, a nauczka dla mnie na przyszłość że poziom głośności to istotna sprawa jeśli tylko nie mam jakiejś spiżarki czy innego pomieszczenia gdzie można zamknąć lodówkę. A najgorsze jest to, że nie wiem ile ma decybeli i nadal nie mam poziomu odniesienia.

Oj w pracy jestem to ci nie powiem jaki to dokladnie elektrolux ma 38 dB i Spacecostam (czyli taka lekko wypukla) klasa energetyczna a+ no i oczywiscie system domykania drzwi :wink: :o 38 dB naprawde jest ok

Opisze swój przypadek.

Moja lodówka to Electrolux ERD 2340. Dlatego, że musiała być niska (wysokość 140 mm) nie ma bajerów i elekronicznej regulacji temperatury. Jest "kapilara" w ściance + termostat + pokrętło pozycje 0-6 (zazwyczaj ustawiam na poz. 3 do 6). Na poz. 3 wg Electroluxa miało być poniżej +5 st.C (a jest 8-12 oC), na poz. "6" temp. 6-10 oC, ale zamrażalnik "głupieje" (od-10 do-32 oC). Pomimo problemu nie oceniam źle Electroluxa, jest cicha, estetycznie wykończona, ale myślę, że kupiłem "felerny" egzemplarz.

Reklamację uznano (no nie bez oporów) :lol:

Dlatego radzę: jesli model podstawowy to kupować lodowki z opisanymi przez producenta temperaturami. Z tego co dowiedzialem się nie ma normy na "prawidłowe" temperatury w lodowkach; lub z elektroniczną kontrolą temperatur wewnątrz.

Teraz myślę o nowym sprzęcie. Po lekturze postów biorę pod uwagę: Electrolux, Liebherr, Bosch (choć jest zbyt wysoki), LG no frost.

http://www.topmarket.pl/lodowki/ELECTROLUX_ERD_2350.php

http://www.topmarket.pl/lodowki/LIEBHERR_CT_24210.php

http://www.topmarket.pl/lodowki/LIEBHERR_CU_22210.php

http://www.topmarket.pl/lodowki/BOSCH_KGV_26_V_00.php

http://www.topmarket.pl/lodowki/LG_GR-262SQ.php

Lodówki typu "no frost" trochę się obawiam, bo jak ją wymyć za tym panelem z otworami wentylacyjnymi (tam może rozwinąć się prawdziwa "bomba biologiczna").

Czy za tym panelem też naprzemian rosieje i szronieje tylko tego nie

widzimy ? Jeśli tak to w kroplach wody mogą "pracować" mikroogranizmy.

Ze względu na wysokość do 150 cm jestem chyba skazany na "podstawowe" modele bez precyzyjnej kontroli "chłodu".

Zależy mi, żeby w chłodziarce było ok. +2/+6 st.C.

Jesli ma ktoś prostą lodowkę do 150 cm i niskie temp. prosze o podanie modelu.

radzę przemyśleć 3 razy zakup "egzotycznej" koreańskiej lodówki,

Popieram. Ostrożnie również z egzotycznymi samochodami typu: Daewoo, Kia, Toyota, Mazda, telewizorami Samsunga, LG itd :wink:

hmm.. żarty tak ? :)

DU,Lg - unikać, reszta jest OK

• 4 weeks później...

Zgodnie z obietnica melduję, że zakup dokonany - Samsung RL 44 ECIS. Na poczatek jest super! Mrozi, nie hałasuje, pojemny, wygodny - wow!

Zaczęłam od LG, ale wybranego modelu nie mieli nawet w fabryce :roll: a serwis dopiero gdzieś pod Krakowem :roll: Z informacji jakie zebrałam to w tej chwili LG koncentruje się na hipermarketach no i to ostatecznie zadecydowało o zmianie koncepcji. Samsung jest też bardzo porządnie wykonany :lol:

• 3 months później...

Witam. Powoli koniec "męczarni" z wykończaniem domu. W związku z tym chciałbym kupić lodówkę do domu ( zapowiadają gorące lato i trzeba mieć gdzie chłodzic piwo i nie tylko). Jaka waszym zdanie jest najlepsza? Którą kupilibyście lub kupiliście. Oczywiście w rozsądnej cenie.

Bosch

Amica

Elekrolux

Indesit

Ardo

Whirpool

Polar

LIEBHERR ??

to chyba lodówka z wy.ższej półki a nie w rozsądnej cenie - tylko jaka jest ta rozsądna cena dla pytającego??

podaj kwotę jaką chcesz przeznaczyć

Ja tam nie wiem, ale jak kupowaliśmy 6 lat temu, to była promocja i była w cenie całkiem przyzwoitej. :wink:

I żeby nie było - do domku pojedzie z nami :wink: