Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA, wybór lodówki - watek zbiorczy: modele, opinie, przydatne funkcje

zuzka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odradzam BEKO!

Kupilam, bo mnie skusił wygląd i klasa A+, wszystko byłoby fajnie, ale przy chłodzeniu coś się w niej tłucze, trzaska, stuka - strasznie wkurzające, za każdym razem jak sie uruchamia mam ochotę kląć :evil: W serwisie powiedzieli, że jeśli chłodzi (a chłodzi dobrze), to mam sie nie czepiać, w końcu ona ma chłodzić a nie być cicha :-? i że to absolutnie normalne :evil:

a co sądzicie o tej lodówce, mam zamiar ją kupić.

http://www.maximedia.pl/?c=lodowki&p=siemens_kg_39_nx70

Mam taką od miesiąca. I podpisuje się obiema rękami pod tym (choć to o innej marce):

Mam taką dwumetrową lodówkę i cały czas głośno chodzi i słychać że sie cos tam przelewa i bulgocze.

I pod tym:

przy chłodzeniu coś się w niej tłucze, trzaska, stuka

Czasem wyje jakby brała udział w wyścigu F1 (nawet jak nie chłodzi i ją się od prądu odłączy) - co lepsze, w instrukcji napisali, że to normalne i jest objawem przemieszczania się cieczy chłodzącej :evil:

A jak czasem w nocy strzeli, to mam wrażenie, że ktoś się na moje szyby P2 przymierza... :(

ps. chłodzi póki co dobrze.

siemens i bosch to wiem że najlepsze ,przynajmniej tak wyczytałem w necie.

ale jak z ich servisami. czy np jak padnie mi lodówka siemens , to czy przyjadą od razu? nie ma z nimi problemu?

druga rzecz::

w necie jest pełno lodówek np firmy siemens i elektrolux ale gdy idzie się do sklepu to tych modeli nie ma. to jak mam kupić swój model.

przez neta to strach, bo przeleje kase na firme a mi przywiozą np uszkodzoną fabryznie , i co wtedy zrobie?

Ariston - NIGDY!

Ładny design oczywiście.

3 lata i do wywalenia - rozszczelnienie. To samo u szwagra - też Ariston. Naprawa się nie opłaca, bo lodówki są jak jednorazówki. Nie przwidziano, że może z układu uciekać gaz i ktoś będzie chciał to naprawić. Jak chcesz naprawić to "prujesz" lodówke i to bez gwarancji powodzenia (brak czesci oryginalnych).

B.Art

Twoje dośwdczenia potwierdzają, ze to nie przypadek[/b]

Mamy też lodówkę Electroluxa i nie polecam jej specjalnie. Jej głównym mankamentem jest praktycznie brak możliwości ponownego otwarcia po wcześniejszym zamknięciu.

Jaki model? Siostra ma electroluxa z dwoma agregatami i można otwierać co sekundę jak sie chce, natomiast ja mam model ERB 3445X i jest taki efekt jak opsiujesz, ale jak czytałaś instrukcję to wiesz z czego to wynika, po prostu lodówka jest tak szczelna, że następuję w środku podciśnienie, które dociska drzwiczki do lodówki i dopiero po chwili można otworzyć (u mnie po ok. 30 sekundach). Jest to dobre, bo nie otwiera się niepotrzebnie lodówki co chwilę, a człowiek przemyśli co ma wyjąc i wyciąga wszytsko na raz, co sprzyja miejszemu zużyciu energii. Poza tym liczyłem zużycie energii tej lodówki licznikiem energii i na miesiąc płacę za nią 8zł, poprzednia Donbas prod. ZSRR miała 27 lat i chodziła dalej jak ją oddawałem, ale zużywała prądu za 25zł/m-c. :-)

kolega wbrat napisał że ten model siemensa głośno chodzi,

http://www.maximedia.pl/?c=lodowki&p=siemens_kg_39_nx70

kurde to chyba jej nie kupie.

a co sądzicie o tym boschu:

http://www.maximedia.pl/?c=lodowki&p=bosch_kgn_36x40

ma ktoś taką lodóweczke? czy jest dobra?

Nie znam tego Boscha, ale tak na oko, to Siemensy i Bosche wyglądają identycznie - różnią się tylko szczegółami typu uchwyt, logo (zresztą porównaj nazwy modeli - są te same tylko z poprzestawianymi literkami ;)). Więc podejrzewam, że jak problem jest w Siemensie, to dokładnie ten sam może być w analogicznym modelu Boscha.

a czy lodówki firmy elektrolux mają wtopiony parownik?

gdzie można sprawdzić to w necie?

np. na stronie maximedia są lodówki gorenje,i przy każdym modelu pisze że jest wtopiony parownik ale jak już przeglądam lodówki elektrolux to nie ma żadnej informacji o parowniku, czy mam rozumieć że nie jest on wtopiony?

jest podany tylko czynnik chłodzący r600, a gdzies wyczytałem że wszystkie lodówki z tym płynem mają wszystko wtopione.