Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA, wybór lodówki - watek zbiorczy: modele, opinie, przydatne funkcje

zuzka

Recommended Posts

ludzie kupujcie znane marki i sprawdzone. po co wyszukiwać coraz to nowych producentów. przecież ceny są porównywalne więc lepiej nie eksperymentować.
Bzdura...znane to nie znaczy sprawdzone :p

Teraz mam Indesit...super od 2 lat.

Np. boscha kupie wiertake, ale nigdy zmywarke.

Mercedesa kupie samochód, a nie zlewozmywak.

Kumasz???

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy lodówki firmy elektrolux mają wtopiony parownik?

gdzie można sprawdzić to w necie?

np. na stronie maximedia są lodówki gorenje,i przy każdym modelu pisze że jest wtopiony parownik ale jak już przeglądam lodówki elektrolux to nie ma żadnej informacji o parowniku, czy mam rozumieć że nie jest on wtopiony?

jest podany tylko czynnik chłodzący r600, a gdzies wyczytałem że wszystkie lodówki z tym płynem mają wszystko wtopione.

Tutaj nie do końca się zgodzę. Jeszcze kilka lat temu ludzie tak myśleli. Dwa agregaty to coś! Jedno się myje i/lub rozmraża, drugie w tym czasie działa itd.

Mam indesit z 1 agregatem. Podczas mycia lodówki ustawiam pokrętło temperatury na minimum - wtedy agregat chłodzi tylko zamrażarkę. Z lodówki jestem zadowolony, ma już półtora roku.

Podziele sie moimi doswiadczeniem z Amica;

Pol roku po zakonczeniu gwarancji na wewnatrznej tylnej scianie i czesciowo na bokach (segment lodowki) pojawily sie pekniecia, przez co na tylnej siance lodowki mam okolo 3cm lodu, lodowka pracuje praktycznie bez przerwy, slabo chlodzi, bo cala moc idzie w zamrazanie rosnacej warstwy lodu..

Gdy zglosilem porblem do Amici, ze to wada fabryczna i kiepski maretial, (bo w sklepie po jakims czasie przyznano, ze zdarzaly sie takie usterki), otrzymalem odpowiedz, ze przesylka to koszt 100zl + naprawa okolo 450.

Juz nigdy nie kupie powaznego sprzetu tej firmy!

A jaką polecacie lodówkę (bez zamrażalnika ) wolnostojącą o wysokości ok. 180 cm ?

Żona chce mieć właśnie taką.

Ja też chcę taką, zdecydowaliśmy się na Liebherr IKB 3650

Niech cię nie zmyli napis na stronie sklepu - lodówko zamrażarka.

to jest lodówka z szufladami BioFresh

http://www.mixmedia.pl/?zobacz=4582

ludzie kupujcie znane marki i sprawdzone. po co wyszukiwać coraz to nowych producentów. przecież ceny są porównywalne więc lepiej nie eksperymentować.
Bzdura...znane to nie znaczy sprawdzone :p

Teraz mam Indesit...super od 2 lat.

Np. boscha kupie wiertake, ale nigdy zmywarke.

Mercedesa kupie samochód, a nie zlewozmywak.

Kumasz???

ty bzdury piszesz. są firmy znane i sprawdzone. są też znane i niesprawdzone np. amica. a już to, że nie kupisz nigdy zmywarki boscha to chyba nikt nie zrozumie. a co do mercedowskiego zlewozmywaka to się nie wypowiadam :lol: .

a czy lodówki firmy elektrolux mają wtopiony parownik?

gdzie można sprawdzić to w necie?

np. na stronie maximedia są lodówki gorenje,i przy każdym modelu pisze że jest wtopiony parownik ale jak już przeglądam lodówki elektrolux to nie ma żadnej informacji o parowniku, czy mam rozumieć że nie jest on wtopiony?

jest podany tylko czynnik chłodzący r600, a gdzies wyczytałem że wszystkie lodówki z tym płynem mają wszystko wtopione.

• 1 month później...

skoro juz ktos podciagnal temat to melduje ze moja lodowka Ariston o ktorej wczesniej pisalem zepsula sie po raz trzeci - tym razem to termostat - kosz naprawy ok 400pln i podobno pan naprawiacz powiedzial zeby jej trzeci raz nie reanimowac.

w ciagu niespelna 4 lat zepsulo sie prawie wszystko co moglo sie zepsuc.

Lodowki Ariston to nieporozumenie.

• 2 weeks później...

Ale na Aristona/Indesita można wykupić gwarancję do 5-tego roku.

A tak apropos, to Beko na wybrane modele sprzętu daje 5 lat gwarancji za darmo.

Czy tego typu akcje "gorszych" firm nie świadczą pośrednio, że podnoszą jakość i nie boją się tego zagwarantować?

No bo czemu markowe (i drogie) firmy ograniczają się do 2 letniej gwarancji?

PS: Ten Ariston to był może BCB 333 (chyba jedyna lodówka do zabudowy wyższa niż standardowe 177cm)?

To była MBA coś tam około 190 cm. Już się z nią rozstałem - zamieniłem na samsunga. Zobaczymy jak ta popracuje.

Aristona już więcej nie kupię chociaż stylistycznie mają chyba najładniejszy sprzęt AGD.

Co do gwarancji - nie uśmiecha mi się wyrzucać dodatkowo kilka stówek żeby móc sobie ten sprzęt w przyszłości naprawiać. Wolałbym, żeby się po prostu nie psuł.

pozdrawiam

6 lat temu kupiłem 3 sprzęty Indesitu: kuchenkę, pralkę, lodówkę.

Kuchenka po 3 naprawach w ciągu miesiąca odjechała do producenta

W pralce dotychczas wymieniłem 3 lub 4 paski klinowe, grzałkę i cos tam jeszcze...

Lodówka trafia do naprawy za każdym razem, jak się ją rozmraża. Popsuło się generalnie wszystko co może i to czasami kilka razy...

Polecam Indesit!!!

Wszystkie wpisy potwierdzają, że nie ma pewniaków!

Właściwie już byłem zdecydowany na indukcję Electroluxa (EHD 60020 P), bo tania i markowa gdy dotarłem do paru postów, że ta płyta wydaje strasznie nieprzyjemne dzwięki i "pyka" co serwis uważa za normalne.

A jak ktoś inny polecił indukcję Teki, to z kolei znalazłem wpis, że działa imulsowo:

"Wady: grzeje bardzo szybko - łatwo można cos przypalić lub wygotować np. mleko :), pracuje impulsowo!!! tzn regulacja poziomu polega na tym że załącza sie i wyłącza z częstotliwościa zależna od nastawionego poziomu mocy, a moc jest zawsze stała czyli max. Efekt gotowanie jajek w małej ilosci wody - gotuje i kipi, nie gotuje, gotuje i kipi, nie gotuje i tak cały czas..... Można sie przyzwyczaić ale jest to uciążliwe"

No i bądź tu mądry...

• 5 months później...