e2rd77 08.06.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Witam, zamierzam położyć parkiet z dębu wędzonego (oczywiście nie osobiście - tylko wynajmując fachowca stąd moje pytanie. Dąb będzie w gatunku 1, klepki wielkości 22x70x350, ułożenie cegiełka okrętowa (nieregularna) - zależy mi na uzyskaniu jak najciemniejszego koloru możliwie zbliżonego do wenge. Słyszałem, że w procesie wędzenie dąb uzyskuje specyficzny nieprzyjemny zapach, dlatego tego należy sie go pozbyć poprzez zastosowanie odpowiedniego podkładu. Jaki podkład i jaki lakier zastosować? Proszę o fachową poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rd77 08.06.2007 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Zależy mi żeby na lakierowanej podłodze nie powstawały białe rysy - ostrzegano mnie przed tym w wypadku ciemnych podlóg. Ponoć zalezy to od lakieru? Prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 11.06.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 ...Słyszałem, że w procesie wędzenie dąb uzyskuje specyficzny nieprzyjemny zapach, dlatego tego należy sie go pozbyć poprzez zastosowanie odpowiedniego podkładu... A to ciekawostka. Też z przyjemnością dowiem się co to za cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rd77 12.06.2007 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Zaznaczam, że nie znam sie na parkiecie, a opinie, która przytaczam usłyszalem od jednego ze sprzedawców parkietu u którego dowiadywałem się o kompleksowa usługę towar+montaż. Z tego co czytałem na forum, jako dobry zestaw do podłogi polecany jest podkład Bona Prime + lakier Bona Traffic. Zapytałem o to sprzedawcę - on na topowiedział, że jako podkład pod dąb wędzony - ze względu na wędzenie - należy stosować exotengrund czy coś takiego. To ponoć pozbawi parkiet tego zapachu. Boorg proszę Cie o opinię jako fachowca. Co byś proponował jako chemię? tak jak pisalem zależy mi na tym aby dąb wędzony troche 'przyciemnić', czyli zeby przypominał bardziej wenge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts