Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobic z zadużym otworem na drzwi wejściowe?

Recommended Posts

jest to wymiar otworu w ścianie. Drzwi setki są bez sensu bo mamy i tak malusieńki wiatrołap.

Wydaje mi się ze domurujemy jakieś 8 cm w poziomie, ale co zrobić zeby zmniejszyc otwór pod nadprożem :(

Potrzebuję jakiegoś sensownego pomysłu żeby później nie okazało że drzwi trzasną a wokół drzwi ściana popęka.

jest to wymiar otworu w ścianie. Drzwi setki są bez sensu bo mamy i tak malusieńki wiatrołap.

Wydaje mi się ze domurujemy jakieś 8 cm w poziomie, ale co zrobić zeby zmniejszyc otwór pod nadprożem :(

Potrzebuję jakiegoś sensownego pomysłu żeby później nie okazało że drzwi trzasną a wokół drzwi ściana popęka.

My nad drzwiami dajemy naświetle, w projekcie były drzwi 2.34 i do tego ładnie okna zlicowane od frontu, więc i otwór wejściowy taki zostawiliśmy. Drzwi będą normalne+naświetle 24 cm (z tego co pamiętam).

Okazało się ze w naszym domu projektant przewidział jakieś dziwne drzwi wejściowe bo nasz otwór jest wielkości 112 x 230 żadne drzwi standardowe nie pasują.

Jesli spotkaliście sie z takim problemem to poradźcie co możemy w tej sytuacji zobić?

u nas niestety było to samo. Do nadproża przymocowaliśmy itonga na taaaakichhhh dłłłłuuuugiiiiich śrubach i zamontowaliśmy drzwi. Monterzy stwierdzili, że to jest standard na budowach i nie wiedzieć czemu kolejni projektanci powilają błąd projektując drzwi wejściowe na taką dziwną wysokość

tutaj trochę widać: http://img167.imageshack.us/img167/8876/p1030495vd4.jpg

nie wiedzieć czemu kolejni projektanci powilają błąd projektując drzwi wejściowe na taką dziwną wysokość

tutaj trochę widać:

To nie jest ani błąd ani dziwna wysokość. Po prostu kwestia estetyki. Ja na przykład wolę żeby mi się wszystkie otwory na elewacji kończyły na jednej linii. Projektanci projektują elewacje tak, żeby była ładna. Oczywiście nie każdemu się musi to podobać.

nie wiedzieć czemu kolejni projektanci powilają błąd projektując drzwi wejściowe na taką dziwną wysokość

tutaj trochę widać:

To nie jest ani błąd ani dziwna wysokość. Po prostu kwestia estetyki. Ja na przykład wolę żeby mi się wszystkie otwory na elewacji kończyły na jednej linii. Projektanci projektują elewacje tak, żeby była ładna. Oczywiście nie każdemu się musi to podobać.

ładnie- rzecz gustu

i mnie nie przeszkadza jak jest na róznej wysokości. Elewację mam brzydka za to jakie piękne wnętrze :) Na elewacji miszkać nie będę więc się nie przejmuję

ładnie- rzecz gustu

Owszem, ale po to masz wizualizację i projekt przed nosem oraz kierownika budowy, żeby nie obudzić się z ręką w nocniku i upiększyć sobie elewację według własnego gustu.

Nie mniej jednak myliłaś się pisząc o błędzie projektantów i dziwnej wysokości

ładnie- rzecz gustu

Owszem, ale po to masz wizualizację i projekt przed nosem oraz kierownika budowy, żeby nie obudzić się z ręką w nocniku i upiększyć sobie elewację według własnego gustu.

Nie mniej jednak myliłaś się pisząc o błędzie projektantów i dziwnej wysokości

rzeczą ludzką jest się mylić - a ja jak najbardziej- człowiek

W takim razie gdzie znaleźć takie drzwi o wspomnianych wymiarach :evil:

Mój dom to nie koscół z wielikimi i wysokimi wrotami.

Elewacja to nie wszystko owszem powinna być ładna i estetyczna, ale nie może ograniczać funkcjonalności wnętrza. W moim projekcie w kuchni są dwa okna, które projektant wymyslił 65 cm nad podłogą - czy to nie jest absurd - szafki kuchenne muszą mieć co najmniej 85 cm wysokości żeby były wygodne dla użytkowników. Jedno z tych okien jest na tej samej ścianie co wspomniane drzwi - gdzie tu ład - skoro ani jedno ani drugie nie jest funkcjonalne.

• 1 month później...

U mnie było to samo: zlicowanie z górnym poziomem okien w wykuszu dało drzwi o wyskokości 230*113. Drzwi wejściowe zamówiłam 220 (Oknoplast Kraków wypełnienie Adeco). Jako Jedyny Oknoplast mam specjalne wstawki 10cm, które zostały umieszczone od góry drzwi , od zewnątrz mieliśmy przygotowaną elewację na 220.

Nie mam zdjęć, ale zrobię. Sensowne rozwiązanie, bez kombinowania z bloczkami, a od wewnątrz zasłonimy to GK.