Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tempo prac

Recommended Posts

Wiele już powiedziano na temat w jakim tempie budować. Ale chciałbym zapytać praktyków jakie są realne terminy na budowie.

Sytuacja jest taka: w tym roku chcę zbudować stan zero a w przyszłym (po wzięciu kredytu) dokończyć budowę i zamieszkać. Niektórzy przekonują mnie, że jeśli tak zrobię to w przyszłym roku się nie wyrobię i żebym lepiej postawił w tym roku cały stan surowy, bo potem i tak trzeba czekać aż mury wyschną.

Ja z kolei wolę wziąć kredyt rok później - wyjdzie taniej...

No i tu właśnie pytanie - jak radzicie? Czy rzeczywiście mogę się nie wyrobić w przyszłym roku? No i co lepsze dla murów - wysychanie przez długie miesiące zimowe (październik - kwiecień) czy przez 1-2 miesiące letnie (czerwiec-lipiec)

dzięki za rady

darek

Wysychanie ścian to nie wszystko, warto posadowić fundamenty jesienią by swoim cięzarem możliwie szybko osiadły w wykopie. Zresztą poczytaj np. w tym wątku http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11244&highlight=

Ja zacząłem budowę we wrześniu i zakończyłem przed zimą na etapie fundamentów i podmurówki (dom bez podpiwniczenia) którą zasypałem na zimę pospółką. Wiosną zacząłem dalsze prace i nie musiałem już grzebać się w błotnistej wiosennej mazi.

Pozdrawiam i życzą powodzenia w realizacji Twoich zamierzeń. :D

Mury z pewnością szybciej schną latem. Ale nie chodzi tylko o schnięcie, ale także o oddawanie wody przez wiążące zaprawy, betony.

Mimo wszystko w ciagu jednego sezonu nie powinno być problemu z postawieniem stanu surowego i wykończeniem budynku. Podstawa to dobry harmonogram prac, wybranie wykonawcy, dobrze przemyślany projekt (jak najmniej zmian w trakcie realizacji).

Wiele już powiedziano na temat w jakim tempie budować. Ale chciałbym zapytać praktyków jakie są realne terminy na budowie.

Sytuacja jest taka: w tym roku chcę zbudować stan zero a w przyszłym (po wzięciu kredytu) dokończyć budowę i zamieszkać. Niektórzy przekonują mnie, że jeśli tak zrobię to w przyszłym roku się nie wyrobię i żebym lepiej postawił w tym roku cały stan surowy, bo potem i tak trzeba czekać aż mury wyschną.

Czy możesz mi wyjaśnić, dlaczego za rok kredyt wyjdzie ci taniej?

Pozdrawiam

ZBYCH

(...)

Czy możesz mi wyjaśnić, dlaczego za rok kredyt wyjdzie ci taniej?

Pozdrawiam

ZBYCH

Pieniądze mają wartość w czasie. Biorąc kredyt rok później oszczędzam na odsetkach, które bank naliczyłby mi za ten rok. Poza tym przez ten rok mogę zbierać kasę zamiast spłacać kredyt - powiększam tym samym mój udział własny.

Pieniądze mają wartość w czasie. Biorąc kredyt rok później oszczędzam na odsetkach, które bank naliczyłby mi za ten rok. Poza tym przez ten rok mogę zbierać kasę zamiast spłacać kredyt - powiększam tym samym mój udział własny.

Rozumiem. Już myślałem, że masz jakieś wieści odnośnie taniejących kredytów :lol:

Pozdrawiam

ZBYCH

Tydzień na kondygnację? Za mało, chyba, że buduje z 10 osób.

Zbrojenia, nadproża, kominy, wieńce itp - to zajmuje czas. Nie wspominajac o choćby krótkich przerwach technologicznych. Nie zapominajmy też o pogodzie .

Wydaje mi się, że realnie na stan surowy potrzeba 8-10 tyg. Życie to zweryfikuje - na razie kończę 2 tydzień

Witam.

U mnie dwie osoby + ja z doskoku, robiący zbrojenia do nadproży i wieńców zrobiliśmy w dwa tygodnie bez więźby. Parter, strop, poddasze, kominy, ścianki szczytowe, kolankowe, wieńce, murłaty. GL55 Studio Atrium. Bez problemu. Wszystko ręcznie, nawet bez wyciągarki. Strop Terriva z gruchy.

Tydzień na kondygnację to prawidłowe tempo, nawet dla 2,5 osób ;-)

Sebastian

Witam.

Tydzień na kondygnację to prawidłowe tempo, nawet dla 2,5 osób ;-)

Sebastian

Na same ściany - tak. Ale trzeba jeszcze uwzględnić strop. Jaki by nie był (wylewany, terriva, drewniany) wymaga 1-2 tyg. czasu (jeśli betonowy, to trzeba mu dać min. tydzień, żeby beton nabrał wytrzymałości).

Nam kondygnacje nadziemne (2 + 1 strop, ale za to z prostym dachem o małej powierzchni - "prawie" płaski) zajęły ok. 7 tygodni. W tym czasie były i problemy z terminowością dostaw materiałów (Ytong) i problemy pogodowe.

Czy lepiej przed zimą stan surowy - wydaje mi się, że tak.Dobrze, żeby dom postał kilka miesięcy w pełni obciążony przed tynkami (mniejsze ryzyko pękania). Ale domy budowane w tradycyjnej technologii w jeden sezon też stoją.

Tomek

Witam!

Szkoda , że nie piszecie nic o wielkości waszych domów. Ja koncze stan surowy (dom 320 m.kw). Przecież np. stropy róznia sie miedzy soba bardzo: iloscia wylewek, przebić, szalunków ew. podciągów.

To samo z dachem. Ja np. mam murłaty na 4 róznych poziomach i oparty na konstrukcji stalowej (7 ton stali HEB). tego sie naprawde nie da zrobić w 7 dni.

U mnie zaczęli w połowie kwietnia, za tydzien zaczynaja dach...dach potrwa 6 tyg (czyli trzeba liczyc 8 tyg).

Tak wiec dom domowi nierówny chyba że mowimy o domach typu "stodoła":

cztery siany, dwie szczytowe, dach dwuspadowy, strop lekki....wtedy faktycznie czas robót moze byc duzo krótszy.

Pozdrawaim

Tydzień - jedena kondygnacja. Tak ma być!

Oczekiwanie na wytrzymałość betonu po zalaniu stropu w dzisiejszych czasach jest nieporozumieniem.

Wysokosprawne cementy, tanie dodatki przyspieszające twardnienie umożliwiają uzykanie dużych wytrzymałości już po kilkudziesięciu godzinach. Poza przyspieszeniem wiązania i twardnienia eliminują one wiele problemów związanych z pielęgnacją betonu. W efekcie otrzymujem szybko lepszy beton.

Z wielkością domu tez można sobie poradzić.

Dory majster (może lepiej kierownik) tak powinien dobrać ekipę, że po zalaniu stropu i przerwie w sobotę i niedizelę powinien przystąpić do prac na następnej kondygnacji w poniedziałek.

Gościu drogi! Jeśli twierdzisz, że nie trzeba czekać na osiągnięcie przez beton wytrzymałości i na drugi dzień po wylaniu stropu stawiać ściany, to znaczy że nie masz pojęcia o betonie! I żadne przyspieszacze tego nie zmienią. Do betonów stropowych często dodaje się opóźniaczy, żeby beton za szybko nie wiązał!

Kondygnacja w tydzień - tak, ale potem dwa tygodnie przerwy!