Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gniazda jaskółek!

a-k-a

Recommended Posts

nie wiem w jakim dziale miałam umieścić ten post i piszę tu ..... . w naszej okolicy jaskółki natorycznie budują gniazda nad oknami przy murze domów. dotychczas nasz dom był oszczędzany ale dopadło i nas . sąsiedzi przyklejają reklamówki szeleszczące i fruwające i jest to skuteeczne , ale ..... jak to wyglada ! jesli macie inne skuteczne sposoby to podzielcie się nimi na forum . pozd. ana

Mam jedno gniazdo jaskółek, dwa wróblelków, jedno sójki i pewnie jeszcze kilka innych ptaszków w pobliskich krzakach. Mniej komarów i much. Niech żyja jaskółki. :D Czemu ich nie lubisz? :(

kocham jaskółki ...... ale dlaczego mamy mieć zafajdaną elewację, parapet i wszystko dokoła! a komarów nie zauważyłam ,żeby było mniej. odwiedzający nas goście zawsze zapamiętują (oprócz innych wrazeń) przeraźliwie tnące komary (Wisła). pozd. nie zmuszajcie mnie do jeszcze większej miłości jaskółek! ana

Kochajmy nasze jaskółki :D , bo nas komary zeżrą :evil:

Pozdr. :D

i dopóki niedobrzy Włosi nie zeżrą naszych jaskółek :-?

Dodatkowa korzyść - nauczyć się od Chińczyków i - po wylęgu zeżreć im (jaskółkom) gniazda :D Takie danko na niedzielny obiadek z teściami - zupa z gniazd jaskółczych 8)

http://www.gotowanie.info/?q=zupa_z_jaskolczych_gniazd

Jesli juz mowa o sumieniu....

Co roku ten sam koszmar, w kamienicy obok jakis #$%^&%^&( czlowiekiem go nazwac nie moge,) robi pulapki na jaskolki , zostaja ona zlapane za noge na petle sznura i takie uwieziona podlatuja kilkanascie cm, docelowo to sluzy chyba ich wycienczeniu na smierc :evil: :evil: :evil: :evil:

Regularnie do takiej uwiezionej jaskolki wzywam straz pozarna, rece opadaja... zebym wiedziala, ktory to podalabym na policje...

kocham jaskółki ...... ale dlaczego mamy mieć zafajdaną elewację, parapet i wszystko dokoła! a komarów nie zauważyłam ,żeby było mniej. odwiedzający nas goście zawsze zapamiętują (oprócz innych wrazeń) przeraźliwie tnące komary (Wisła). pozd. nie zmuszajcie mnie do jeszcze większej miłości jaskółek! ana

Z dawnych dobrych lat pamiętam, że w stajniach i oborach gniazda powstawały też nie zawsze w odpowiednich miejscach. Wtedy taki gospodarz wykonywał półeczkę z drewna w miejscu, gdzie gniazdo by tolerował, a to co jaskółki zaczynały gdzie indziej, to niszczył. Ptaszyska szybko kapowały, że gniazdo będzie tolerowane wyłącznie to na półeczce i tam go robily. Więc ustalała się równowaga. proponuję skorzystać z tej metody i ułatwić im zrobienie gniazda w miejscu, gdzie poczynią najmniej szkody.

nie wiem w jakim dziale miałam umieścić ten post i piszę tu ..... . w naszej okolicy jaskółki natorycznie budują gniazda nad oknami przy murze domów. dotychczas nasz dom był oszczędzany ale dopadło i nas . sąsiedzi przyklejają reklamówki szeleszczące i fruwające i jest to skuteeczne , ale ..... jak to wyglada ! jesli macie inne skuteczne sposoby to podzielcie się nimi na forum . pozd. ana

Dobrze niektorzy mówią ,że trzeba je polubic bo sa dobre w tym co robia itd.Jesli tak bardzo chcesz nie mieć tego gniazda,zrób na pleksie rysunek czarnej np.wrony w locie i umieść w tym miejscu tak aby kwadratowa pleksa miała mozliwosc obracania.Doskonały srodek także na drzewka owocowe przed szpakami.Polecam.