Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grunty rolne a budowa domku gospodarczego.

mr_doctor

Recommended Posts

Witam

Jestem od niedawna posiadaczem gruntów rolnych . Chciałbym na tej działce postawić sobie jakiś budyneczek - wiatę drewnianą itp.

Czy mogę to zrobić , czy muszę to zgłosić gdzieś - urząd gminy - do ilu metrów można coś wybudować , aby tego nigdzie zgłaszać .

Zastanawiam się nad postawieniem czegoś murowanego , po jakimś czasie odrolnię na pewno sobie jakąś część , ale do ego czasu chciałbym mieć gdzie trzymać np. narzędzia itp.

Czy na gruntach rolnych idąc do zakładu energetycznego - nie mając planów budynku - będą mogli mi podciągnąc do tego budynku gospodaczego prąd i to samo dotyczy wody .

Pozdrawiam i przepraszam , że zadaję takie pytania , ale do urządu gminy w której mam takową działkę mam trochę kilometrów i jadąc tam to chciałbym już coś wiedzieć .

czytanie to nic nie da

a w gminie to telefonów nie mają?

pierwsze co trzeba to wiedzieć co jest w planach zagosdpodarowania przestrzennego danego rejonu

no i czy te grunty mają prawo do zabudowy gospodarczej/siedliskowej

Ty nie przepraszaj tylko poszukaj na forum, bo niedawno bło wałkowane i o zabudowie i prądzie, trzeba się trochę wysilić

a używając wyszukiwarki - przeczytaj opcje wyszukiwania, bo wielu tego nie robi i potem pisze, że wyszukiwarka jest be

czytanie to

pierwsze co trzeba to wiedzieć co jest w planach zagosdpodarowania przestrzennego danego rejonu

no i czy te grunty mają prawo do zabudowy gospodarczej/siedliskowej

Ty nie przepraszaj tylko poszukaj na forum, bo niedawno bło wałkowane i o zabudowie i prądzie, trzeba się trochę wysilić

a używając wyszukiwarki - przeczytaj opcje wyszukiwania, bo wielu tego nie robi i potem pisze, że wyszukiwarka jest be

W gminie planów zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu nie ma i jak wcześniej sie dowiadywałem o możliwość budowy to nie ma sprawy ? - działka leży w obrębie wsi - dojazd do działki jest asfaltowy ?

Ale na razie przez najbliższe 5 lat te grunty muszą zostać rolne ?

Czytając prawo budowlane i w szczególności artykuł 29 nie doczytałem się o możliwości budowy domku gospodarczego na działce rolnej gdzie nie ma siedliska ?

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

Chyba , że pierwszy człon "obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną " można zinterpretować , że budynek ten jest do celów związanych z produkcją rolną ?

Ale oczywiście mogę się mylić w swojej interpretacji - w razie czego to proszę o poprawę mnie ?

Co do wyszukiwania w wyszukiwarce to próbowałem to robić ale zawsze wyskakiwało pincet tematów ? Np. wpisując " Budynek gospodarczy " wyskoczyło mi http://forum.muratordom.pl/search.php?mode=results ?

i gdzie teraz tego szukać ?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi .

mr_doctor

Prawo Budowlane dotyczy tylko i wyłącznie nieruchomości (zabudowanych, lub nie zabudowanych, gruntów, działek), których przeznaczone sa pod zabudowę. To nie Prawo Budowlane okresla gdzie i co mozna budować lecz decyzja administracyjna gminy - wydana na podstawie Ustawy o Planowaniu ..., lub uchwały gminy, która zatwierdziła MPZP.

Inaczej mowiac, jesli działka w ewidencji jest okreslona na cele produkcji rolnej, to bez przekwalifikowania działki lub jej cześci na "budowlaną" nie mozna powoływać sie na PB. Procedura pewnie bedzie taka jak przewiduje Ustawa o Planowaniu czyli np. WZ na zasadzie "dobrego sąsiedztwa". Teoretycznie jeśli w "analizowanym obszarze" istnieje jakiś budynek, to może istnieć mozliwość wybudowania "budynku" o takich samych funkcjach (np. mieszkalny, lub gospodarczy). Decyzja tak, czy siak należy do gminy.

...Teoretycznie jeśli w "analizowanym obszarze" istnieje jakiś budynek, to może istnieć mozliwość wybudowania "budynku" o takich samych funkcjach (np. mieszkalny, lub gospodarczy). Decyzja tak, czy siak należy do gminy.

A jesli już istnieje budynek li tylko gospodarczy na działce rolnej to czy można postawić w pobliżu - bez całej biurokracji budowlanej - nastepny budynek gospodarczy o pow. 25 lub 35 m2 ?

Moim zdaniem bez "biurokracji" nie da rady. Praktycznie podane w PB sytuacje w których można stawiać altany, budynki gospodarcze itp. dotycza tylko tej działki, na której "pozolono" budować lub juz wybudowano.

Tak miedzy innymi wynika z definicji:

- "budynku gospodarczym - należy przez to rozumieć budynek przeznaczony do niezawodowego wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego, budynku rekreacji indywidualnej, a także ich otoczenia, a w zabudowie zagrodowej przeznaczony również do przechowywania środków produkcji rolnej i sprzętu oraz płodów rolnych,"

To z tego co piszecie to jak na razie to nie ma szansy na zbudowania nawet takiego budynku gospodarczego ? Dopiero po upływie tych 5 lat można starać sie o odrolnienie kawałka aby móc coś tam zbudować ?

A jeśli na tej działce postawię przyczepę kempingową? - ma prawo ktoś się do tego doczepić ?

Procedura pewnie bedzie taka jak przewiduje Ustawa o Planowaniu czyli np. WZ na zasadzie "dobrego sąsiedztwa". Teoretycznie jeśli w "analizowanym obszarze" istnieje jakiś budynek, to może istnieć mozliwość wybudowania "budynku" o takich samych funkcjach (np. mieszkalny, lub gospodarczy). Decyzja tak, czy siak należy do gminy.

proponuję domek holenderski