Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów:)

Jesteśmy na etapie wyboru projektu domu i poprostu zakochałam się w Rubinie. Czy jest ktoś z okolic Krakowa ( do 100km), kto buduje lub wybudował już Rubina z antresolą i mógłby nam pokazać dom jak to wygląda? Bardzo mi się spodobała ta antresola, ale zastanawiam się jak ona wygląda w rzeczywistości. Czy ładnie współgra z resztą pomieszczeń? Jeśli ktoś jest z okolic Krakowa i byłby tak uprzejmy i nam pokazał byłabym bardzo wdzięczna. Jeśli ktoś ma zdjęcia tej antresoli i pomieszczeń jak to wygląda to też z chęcią zobaczę.

A czy ktoś podpiwniczał Rubina? jak to rozwiązaliście?

Pozdrawiam bardzo serdecznie

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witajcie, dziś właśnie kupujemy projekt Rubin. Zamierzamy rozpocząć budowę w przyszłym roku. Projekt spodobał się mi i mojej żonie więc nie musimy szukać więcej. ma otwartą przestrzeń, na której zależało mi - daje niesamowity urok miejsca, oraz kilka niezależnych pokoi na poddaszu, jeden pokoik na parterze - na stare lata. Bryła idealna na naszą działkę 34m szerokości, 42m długości. Piękny zadaszony taras z miejscem na grila murowanego z kominem. Obecny etap to, jak już wspomniałem kupno projektu, warunki techniczne już mamy, tj.: prąd podłączą, wody i kanalizacji niestety na razie nie i gazu też nie. Dodatkowo więc zakupujemy projekt szamba szczelnego, myślimy że 10m3 będzie dla 4osobowej rodziny ok., oraz inwestujemy w pompę ciepła, rekuperator i rozprowadzenie ciepłego powietrza ze strefy nad kominkiem. na razie mamy na powiedzmy stan surowy, resztę będziemy kombinować z kredytu lub z dobrowolnych datków od rodziców ;) tak czy siak, jesteśmy zdecydowani na wielką przygodę.... Na razie nie zastanawialiśmy się nad podnoszeniem ścianki kolankowej, jedyne co wiemy, że będziemy robić to likwidacja kominów wentylacyjnych - pozwala na to użycie wentylacji mechanicznej. Za wszystkie uwagi, podpowiedzi będziemy bardzo wdzięczni. Hej hej przygodo....

Dziś badanie geotechniczne. Woda na 30 cm. :( Nie jest dobrze ale tragedii nie ma. Trzeba liczyć na suchą zimę i upalne lato. Wykop pod fundamenty najwczesniej czerwiec lipiec. Dodatkowo w jednym odwiercie 30cm torfu na 1.5 m będzie trzeba przegłębić nasypac pospółki i zagęścić. Na tej głębokości nie obejdzie się bez pompy odprowadzajacej wodę gruntową do leja depresyjnego gdzieś w innej części działki. Uff jeszcze na dobre nie zaczęliśmy a tu takie niespodzianki.

nie wiem jak u ciebie czy padało ostatnimi czasy czy nie ale grudzień na badania grunt to raczej nie był za odpowiedni moment. Pomyśl lepiej nad betonem na ławy C25/30 Z DODATKIEM WODOSZCZELNYM a jakbyś miała zamiar jeszcze robić ściany wylewane (MG ma z bloczka) to też weź ten beton

Dzięki za radę z betonem. Grudzień to ostatni moment na takie badanie. Na wiosnę na działkę nie da rady wyjechać tak jest grząsko. A wydaje mi się że najważniejsze w tym badaniu to określenie składu gleby i wykonanie badania nośności. Kwestia wody gruntowej jest do rozwiązania odpowiednim betonem i oczywiście izolacją. Jak jednak trafisz na nienośny grunt (torf, popiół, glebę organiczną) to czasem budowa staje sie nieopłacalna bo trzeba np. stosować studnie albo pale nośne przekopane podstawą do gruntu nośnego i na takich palach wylewa sie wtedy płytę fundamentową zbrojoną a nie tradycyjna ławe fundamentową. U mnie na szczęście skład gruntu jest w miare ok i jego nośność jest odpowiednia do projektu Rubin.

Dzisiaj złożyłem projekt Rubina (oczywiście po adaptacji) do pozwolenia na budowę. W międzyczasie jeszcze odrolnienie. Jestem jednak pełen nadziei, że pójdzie sprawnie i w 2 miesiącach się zmieści :-)

Korzystając z okazji - zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt oraz udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku życzymy wszystkim Rubiniakom i w ogóle wszystkim budującym.

Katarzyna i Grzegorz B. (KGB)

Grzegorz, z ciekawości ile dałeś za adaptację, czeka mnie to w styczniu. Właśnie zamówiłem projekt i pewnie za tydzień pokaże się u mnie w skrzynce. Jak myślicie czy jest sens dodatkowo zamawiać pakiet wentylacji mechanicznej oraz ogrzewania pompą ciepła (po 150 za szt.) ? czy i tak trzeba będzie to robić oddzielnie?

Również życzymy wszystkiego dobrego i samych trafnych decyzji w nadchodzącym Nowym Roku.

Kasia i Marek.

Ciężko mi to tak rozbić - za

adaptację w sumie poszło 4300, ale: oprocz adaptacji Rubina byl tam tównież projekt budynku gospodarczego - od podstaw. Wybralem

sobie projekt budynku gospofarczo- garażowego, a że chcialem tam sporo zmian to pomyslalem, ze można po prostu zlecic jego projekt od poczatku i bedzie tak jak ma byc. Z Rubinem tez bylo troche roboty - zmiana stropu na monolit z Terriwy, poszerzenie o 10 cm schodow na gore, zmiana kolumn na tarasie z drewnianych na zelbety, likwidacja okna w kuchni.

Projektow wentylacji mechanicznej i pompy ciepła nie bralem. Moim

Zdaniem zbędny wydatek. Rekuperator i odkurzacz centralny będę zakładał, ale dobry instalator poradzi sobie bez projektu - bynajmniej mam takiego. Nie wiem czy do pompy ciepła jest potrzebny projekt

- tu nie będę się wypowiadał. Myślałem nad pompą, ale tu trzebaby ze wszystkim wybaksować ok. 60-70 tys. W drodze mam gaz więc będzie ogrzewanie gazowe. Ogrzewanie pc opłaca sie jak nie ma gazu. Dopóki Wołodia nie podkręci cen gazu to pc raczej jest to "trendy działanie" niż ekonomicznie uzasadniony wybór jakim jest gaz:-) W razie braku gazu bedzie mozna sie dogrzac kominkiem z płaszczem wodnym.

Wziąłem natomiast projekt w wersji elektronicznej i przydał się przy adaptacji.

Pozdrawiam

Grzegorz

Grzegorz, z ciekawości ile dałeś za adaptację, czeka mnie to w styczniu. Właśnie zamówiłem projekt i pewnie za tydzień pokaże się u mnie w skrzynce. Jak myślicie czy jest sens dodatkowo zamawiać pakiet wentylacji mechanicznej oraz ogrzewania pompą ciepła (po 150 za szt.) ? czy i tak trzeba będzie to robić oddzielnie?

Również życzymy wszystkiego dobrego i samych trafnych decyzji w nadchodzącym Nowym Roku.

Kasia i Marek.

U mnie gazu nie będzie. Gazownia uznaje podłączenie za nieuzasadnione ekonomicznie. Na razie jestem sam w okolicy 250m od obecnej nitki. Wycenili na 45 tys PLN podłączenie. Podziekowałem bo po podliczeniu PC wyszło taniej. Z projektu rekuperacji rezygnuje faktycznie to nie bedzie skomplikowane do wykonania bez projektu. Biorę tylko PC bo chyba bedzie potrzebne do pozwolenia na budowę w zwiazku z odmową w warunkach technicznych z gazowni. Dowiem się po Świętach. Wezmę tez wersję elektroniczna i projekt szamba. Z wodociągów tez mam negatywne warunki techniczne, tez na razie się im nie opłaca. Chyba taki los pionierów na danym terenie. Podejrzewam że projekt szamba będzie więc potrzebny tym bardziej że gmina życzy sobie na tym terenie tylko szczelne (nie można przydomowych oczyszczalni) bo to teren Puszczy Kampinowskiej. Dzięki za info w sprawie kosztów.

Jeśli chodzi o wodę jesli wodociagi na razie nie planują, to doradzałbym wzięcie dobrego radiestety. Sprawdzi czy i gdzie sa podziemne cieki wodne - dzieki temu jeśli jest możliwość manewru to warto to zrobić. Nie śpiąc na cieku wodnym uniknie się w przyszłości różnych dolegliwości i chorób. Radiesteta pokaże również gdzie najlepiej wykopać lub jeszcze lepiej wywiercić studnię wierconą. Koszt radiestety ok. 200-300 pln, ale trzeba kogos z polecenia - naciagaczy nie brakuje. Do 30m głębokości studni nie trzeba żadnych pozwoleń wodno-prawnych. U nas wodociąg jest blisko, ale i tak jedna studnie kopana juz mam. Bedzie do niej odprowadzana woda deszczowa, którą zuzyje się do podlewania. Jak juz powstanie rubinek to zlece również odwiert głębinówki. Taki jest plan - woda coraz droższa i choćby miała być używana jedynie do podlewania to i tak szybko się zwróci. Jesli jeszcze wykorzystac wode z glebinowki do toalety, kąpania to juz w ogole dobrze. Koszt odwiertu w zaleznosci od rejonu PL, rodzaju gruntu ok. 150-250pln/m z rurami, filtrem i obsypką. Do tego doliczyć pompę. Na czas budowy - bez szleństw - taka za 500 max 700pln, a jak sie skonczy pierwsza pompa to cos lepszego i odżelazniacz jesli trzeba.

Woda bedzie prawie za free. No zainwestowac trzeba - wiadomo, ale będzie na lata. Potem już tylko prąd do pompy :-)

Za gaz strasznie dużo wycenili. W okolicach poznania to jeśli nie ma w drodze to za podciągnięcie gazu liczą sobie 51 pln za 1mb + za przyłącze chyba 1.200.

Mam nadzieje że info się przyda.

U mnie gazu nie będzie. Gazownia uznaje podłączenie za nieuzasadnione ekonomicznie. Na razie jestem sam w okolicy 250m od obecnej nitki. Wycenili na 45 tys PLN podłączenie. Podziekowałem bo po podliczeniu PC wyszło taniej. Z projektu rekuperacji rezygnuje faktycznie to nie bedzie skomplikowane do wykonania bez projektu. Biorę tylko PC bo chyba bedzie potrzebne do pozwolenia na budowę w zwiazku z odmową w warunkach technicznych z gazowni. Dowiem się po Świętach. Wezmę tez wersję elektroniczna i projekt szamba. Z wodociągów tez mam negatywne warunki techniczne, tez na razie się im nie opłaca. Chyba taki los pionierów na danym terenie. Podejrzewam że projekt szamba będzie więc potrzebny tym bardziej że gmina życzy sobie na tym terenie tylko szczelne (nie można przydomowych oczyszczalni) bo to teren Puszczy Kampinowskiej. Dzięki za info w sprawie kosztów.

• 2 weeks później...

Marstus, Grzeniu projekt na PC będziecie potrzebować przy odbiorze budynku. Właśnie to przerabiam :) Na rekuperację i centralny odkurzacz oczywiście nic nie trzeba. Instalator sobie poradzi bez problemów.

Marstus przemyśl rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka. Jeżeli nie zabudujesz antresoli, to ciepło samo się rozprowadza. Na górze jest wręcz za ciepło. To takie uwagi z krótkiego jeszcze użytkowania domu.

Co do opłacalności pompy ciepła to na razie nie jest tak jak pisze grzeniu25. Jest taniej niż ogrzewanie gazem.

W razie potrzeby pytajcie - mam PC, rekuperację i raczej wszystkie te elementy, które planujecie.

Witam. dawno mnie nie było, ale budowa mnie pochłonęła . Dzięki temu forum czyli waszym radom dokonałem drobnych korekt. Zlikwidowałem kąty w rogach kuchni i gabinecie ,poszerzyłem schody przesuwając ściankę od gabinetu o 15cm. wejście do spiżarni zrobiłem z boku, a i okno antresoli podzieliłem na 2 części. Cały budynek tak jak zamierzałem wymurowałem sam. Strop lany zbrojony fi12. na tym zakończyłem teraz czekam wiosny. Wrzucam parę fotek ,

Projekt Rubin zamówiony 2600 + Popma Ciepła 150 + wentylacja mechaniczna 150 zł, projekt szamba extradom z Wrocławia będzie za darmo, poza tym mój architekt, który będzie robił adaptację powiedział, że też ma jakieś projekciki samba, które mi dorzuci w cenie adaptacji. No właśnie cena adaptacji, bez znaczących przeróbek (w zasadzie tylko wykreślenie jednego komina - bo będzie zbyteczny przy went. mechanicznej, oraz dodanie studni nośnej) to 1800 zł. Mapki do celów projektowych 800 zł. Dodatkowo za badania geotechniczne 800 zł. Jak już pisałem, w jednym rogu będę musiał zrobić studnie nośną na 2,5m bo jest 40cm warstwa torfu na głębokości 1,5m. Mam to napisane w opinii geotechnicznej. Dodatkowo ze względu na wodę gruntową ława na maksymalnie 30-80cm pod obecnym poziomem terenu. Ze względu na przemarzanie (Warszawa= 1,1m) trzeba obsypać fundamenty ziemią przynajmniej na 80-50 cm. Jeszcze porozmawiam z architektem i kierownikiem budowy, na chwilę obecną jestem za ławą na ok 50cm i obsypanie na 1m, dodatkowo zastanawiam się, czy nie zrobić tych studni nośnych pod każdym rogiem ławy, chociaż geolog powiedział że to zbyteczne, byłbym na pewno spokojniejszy.

Z dobrych informacji znalazłem ekipę z kujawsko-pomorskiego, która wstępnie oszacowała koszty robocizny Rubina na ok 40k PLN stan surowy otwarty + 15k PLN robocizna za dach. Dokładną wycenę będę miał, jak pochylimy się nad projektem i wszystko policzymy - wtedy też zrobię dokładny kosztorys materiałów, bo ekipa ma swoje "mety" na dobry i tani towar. Mam nadzieję że stan surowy (mury + dach + robocizna) uda mi się zamknąć w w 180k PLN.

• 2 weeks później...

nie wiem czy was akurat zainteresuje moje wnętrze :) bo nawet drzwi jeszcze nie mam :) ale dla samej wizji tego jaka ta chałupka jest wielka (posprzątanie w jeden dzień to masakra prawdziwa) postaram się cokolwiek pofotografować ... jak już to zrobię to dam znać :) - fotografowania na zewnątrz na razie się nie podejmuję - nie mój klimat :D

ale ogólnie to mieszka się fajnie miło i przestrzennie - siedzę sobie teraz w moich białych ścianach i na spokojnie planuję która ściana jaką będzie miała fakturę i kolor - projektuję meble do pustych pomieszczeń i to mnie cieszy - pomalutku teraz z czasem dojdę do wymarzonych wnętrz