kapi01 02.10.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 do rekuperacji jeszcze daleka droga ale myślę że się powinna sprawdzić w tym domu że warto zainwestować. Ja jeżeli chodzi o ogrzewanie to osobiście planuje: kocioł kondensacyjny, kominek z płaszczem wodnym oraz kolektory słoneczne. narazie niweluje działkę od 4 miesięcy jak dobrze pójdzie to ruszam na wiosnę - materiały budowlane już kupione, wszystkie pozwolenia też załatwione, przyłącz wody zrobiony, na przyłącz energetyczny czekam cierpliwie już 7 miesiąc. Do zrobienia mają aż 3 metry przyłącza ze słupa na mojej działce dlatego tak im chyba cieżko, ehh ten Enion. Gdyby ktoś z Was umieścił jakieś nowe fotki to byłoby bardzo miło. pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZPAK100 13.10.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Jestem jedną z tych szczęściar budujących Rubina MG Projekt ( tak mi się przynajmniej wydawało kupując projekt). Dużo wagę przywiązywałam do samego kosztu budowy a Rubin w porównaniu z innymi wydawał mi się korzystny. W celu upewnienia się czy nie ma błędu dzwoniłam do MG tam mi potwierdzono wartość- i tu pierwsza kucha. Zdecydowałam sie na opis tego gdyż kupując projekt z markowego biura kupujemy dobry produkt ( badź co bądź inwestujemy niekiedy pieniądze życia).Dom Rubin można wybudować na dwa sposoby1. Tak jak pokazuje projekt czyli źle z masą błędów2. Wziąć ekipę dobrą (napewno droższą) która zauważy błędyNie zgadzają się prawie wszystkie wymiary na niektóre można przymknąć oko ale schody na góre mają szer ok 70 to skandal nie można poszerzyć holu bo ogranicza ściana nośna przy kominku my zmieniliśmy to dając szynę i skracajac nośną w przeciwieństwie na góre wchodzili byśmy prawie po drabinie. Takie modne jest podnoszenie o jedną cegłę poddasza w tym projekcie odradzam dom jest naprawdę duży a niższe osoby muszą stawać na palcach wyglądając przez dachowe okna. Ja mam 164 i ziemi z tego okna ukośnego nie widziałam. Było mi łatwiej po byłam w takim domu podczas naszej budowy.Okno w antresoli na zdjeciu w katalogu ma ładny łuk w projekcie absolutnie nie i to widać na zdjęciach osób z forum. Poza tym jest w rzeczywistości szersze co niszczy efekt wysmukłości Niestety to zauważyłam za późno- Naroznikowe belki na więżbie są żle wyrysowane-Wiatrołap jak na taka chatę jest malutki zrezygnowałam za spiżarni na rzecz powiększenia kuchni i wiatrołapu po połowie i dopiero wiatrołap jako pomieszczenie złapało "oddech". Spiżarnie zrobiłam głeboką szafe w pomieszczeniu kotłowni aby miała wymiar 70 cm w głąb przesunęłam ścianę łazienki o około 10 cm bez szkody dla pomieszczenia Ciąg dalszy nastąpi........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_MICHAŁ2 13.10.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 witam!!SZPAK100-muszę przyznać, że ten post troszkę zbił mnie z tropu!jak do tej pory DawidK i 32Zetka nie wspomnieli o takich błędach w projekcie.o ile pamiętam 32Zetka pisała, że budowała dom zgodnie z projektem i poważnych błędów nie było. Może DawidK albo 32Zetka zechcą do nas zajrzeć i skomentować????SZPAK100, czy możemy liczyc na jakieś zdjęcia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losgregoros 13.10.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Hej SZPAK100! Ale pojechałaś po tym projekcie no ale to dobrze wiedzieć, że takie błędy występują bo niedługo ruszamy i aż się teraz boję jak to wszystko wyjdzie. Prosimy o fotki pozdr!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbigus 14.10.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 hej, witajcie u mnie robią teraz więźbę dachową , ekipę mam wspaniałą , znają się na rzeczy i nie wspominali o jakichs wielkich błędach. Jak do tej pory wszystko idzie dobrze , owszem coś tam poprawiali ale to wynikało bardziej z naszych zmian niż wad projektu. ( no chyba , ze jeszcze coś wyskoczy, a mam nadzieje , ze nie... ) pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 14.10.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 kochani pamiętajcie że projekt Rubin - jest projektem typowym - projektem budowlanym - przedstawione rozwiązania w projekcie są ogólne bez szczegółów oraz rozwiązań wymagających projektu wykonawczego. Pamiętać trzeba że projekt jest tylko jednym z etapów procesu inwestycyjnego i pozostają dalsze realacje takie jak: projektant (dokonujący adaptacji projektu) - realizacja nadzoru autorskiego, kierownik budowy (tu możemy rozwiązać wszelkie problemy i niedociągnięcia - pod warunkiem że nie będzie to kierownik za tzw. "flaszkę" , oraz firma - ekipa wykonująca roboty budowlane. Nad wszystkim panuje inwestor i do jego obowiązków należy skoordynowanie działań wszystkich uczestników procesu budowlanego oraz doprowadzenie inwestycji do końca poprzez zapewnienie środków na jej finansowanie . Nie ma się co załamywać - pewne rozwiązania i zmiany wyjdą w trakcie - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losgregoros 27.10.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Hej hej! Coś pustki na forum czyżby wszyscy ciężko pracowali na budowie, bo kryzys... No wreszcie się doczekaliśmy jutro zaczynają fundamenty, domek wytyczony i wydaje sie jakiś mały jak na razie. Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZPAK100 28.10.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Proszę się nie martwić dom wcale nie jest mały po wyburzeniu ściany w kuchni salon jest przestronny a pokoje na górze obszerne symetryczne i bardzo ustawne nawet jeśli nie są podniesione o tą "słynną" jedną lub dwie cegły. Łazienka może trochę mała. Jak podniesiemy ścianę kolankową to nie zejdzie się dach od frontu.Pan kapi01 twierdzi że projekt jest tylko zarysem jednak nie wmówi mi Pan że ze ścianami nośnymi można kombinować nie można przesuwać a tutaj są źle wyrysowane( chyba że jest Pan z MG PROJEKT broni pan projektu za wszelką cenę i jak dla nich również dla Pana widocznie wszystko jest możliwe co nie jest do końca prawdą). Moje uwagi są czysto praktyczne a nie teoretyczne frazesy jakie czytam u Pana kapi01 Na forum ludzie chcą usłyszeć prawdę i może skorzystają bo ja takiej szansy nie miałam. Stan surowy 320.000 i wcale nie chciałam być rozrzutna co się nijak ma do 189.000 który miałam w projekcie nie wiem jak obecnie wyceniają w MG. Czy dzisiaj z obecnym doświadczeniem wycofałabym się z tego projektu? Projekt jest ładny i jestem zadowolona bo jednak mam swój dom ale budując jeszcze raz jednak wybrałabym inny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 28.10.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 hehehe. nie jestem pracownikiem ani właścicielem MG Projekt chociaż pracuję równiez w tej branży z tym że w innej częsci POLSKI - to tak tytułem wstepu. Również nigdzie nie pisałem że ten projekt jest zarysem a projektem budowlanym a nie wykonawczym i tu różnica jest zasadnicza. Jeżeli chodzi o ściany konstrukcyjne to nie zauważyłem tam żadnych błędów projektowych - a sprawa funkcji to sprawa indywidualna - innego spojrzenia na projekt. Jeżel chodzi o koszty to cena którą zapłaciłAŚ za stan surowy to szaleństwo cenowe które wynika prawdobodobnie z b. drogiego wykonawcy, huśtawek cenowych materiałów budowlanych lub słabej znajomości rynku budowlanego. Projekt jak projekt może się podobać a może się nie podobać rzecz gustu - technicznie poprawny. Mi osobiście się podoba choć wprowadziłem w nim kilka zmian o ktorych pisałem wcześniej. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losgregoros 28.10.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Halo halo!!! No i stało się ekipa wpadła o 7 rano wykopali fundameny, zrobili zbrojenie i o 13 było po robocie bo betoniarnia dopiero jutro może przywieść beton a tak to już dziś ława byłaby gotowa. Wszyscy są w szoku, że tak szybko, oby jutro tylko nie padało. Słuchajcie ale to super uczucie jak tak sie zaczyna WŁASNĄ BUDOWĘ DOMKU niedługo pierwsze foto. A wracając do cen jedna z ekip powiedziała mi za robociznę DWA RAZY TYLE od tych co teraz mi robią więc wszysko możliwe zersztą niedawno tona sali kosztowała 3600 a dziś 2300 jest różnica!!! Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
32zetka 12.11.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witam wszystkich już jako MIESZKANKA RUBINA.Przeprowadzka odbyła się 17 października i już niedługo minie miesiąc jak mieszkamy w domu. Ja jeszcze cały czas nie mogę uwierzyć, że to już, i że to mój dom. Całe życie mieszkania w bloku sprawiło, że po prostu nie mogę się nacieszyć tą przestrzenią. Ale dystans codzienny do przejścia też się zmienił, więc wieczorem czuć w nogach te metry i te schody. Jestem bardzo zadowolona z zagospodarowania przestrzeni i zmian, których dokonałam. Szczególnie sprawdzają się garderoby w pokojach.Postaram się dodać w tym tygodniu parę zdjęć do mojego albumu.Pozdrawiam i życzę powodzenia pozostałym budowniczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_MICHAŁ2 14.11.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 witamy droga 32zetko! gratuluję zamieszkania w domku, na pewno mieszka się superancko!! czekamy na zdjęcia z niecierpliwością! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbigus 14.11.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 oh hej ! Gratulacje 32 zetko- ale Ci zazdroszczę... u nas kładą dach, a pod koniec listopada mają być okna..zamykamy więc na zimę i przerwa do wiosny... pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 22.11.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 witam!gratuluje i proszę o fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 26.11.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 hey!Czy możecie podac zestawienia materiałów jaki naprawdę zużyliście nie kosztorysowe - chodzi mi głównie o: - stal - ile kg stali z rozbiciem na poszczególne grubości- ile m3 betonu na ławy- ile sztuk pustaków na ściany i jakich- ile więźby m3? pozdrawiam i prosze o pomoc dla porównania moich zestawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZPAK100 26.11.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam Materiały co do ilości się raczej zgadzają z opisem. Jak kupowałam stal to nawet sprzedający dziwił się że budujemy bunkier więc chciałam kupić mniejszy przekrój ale kierownik b. mi odradził tym bardziej że dom stoi na działce ze spadem różnica poziomów jest 2m. Myślę że na płaskim można oszczędzić na stali jednak tylko pod okiem kierownika i to dobrego. Zresztą myśle że projektant Rubina był chyba gdzieś z południa Polski bo w górach takie fundamenty są konieczne. Teraz coś pocieszającego kto wchodzi do domu i nie wie że jest antresola i to duże okno jest w pozytywnym szoku.Z zewnątrz to okno także budzi zainteresowanie bo żeczywiście wygląda bardzo ładnie. Okno stwarza wrażenie obrazu panoramicznego szczególnie jak za oknem jest ładny widok i choinka może być też na 3m. Uwaga okna w projekcie wyrysowanym szczególnie te od frontu są jednoskrzydłowe wiec są wielkie i trochę uciążliwe tylko ze szprosami Jeśli zastosujemy podziały nie będą wyglądały jak na projekcie . Często popełniany błąd chyba że ktoś nie chce mieć identycznego jak na zdjęciu. Niestety zaczął mi się sezon w pracy jak będę miała wiecej czasy opiszę pozostałe szczegóły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 03.12.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Witam wszytkich zgromadzonych, jestem NOWY...... nie tylko jako właściciel projektu RUBIN ale użytkownik tego forum.Jak wspomniałem projekt kupiłem kilka tygodni temu i zbieram potrzebny materiał .... zgodnie z wyliczeniem architekta MG PROJEKT (oby właściwie) Ale mam pytanie czy ktoś z Was zastąpił strop z belek TERIVY na MONOLITYCZNY (podobno lepszy nie pęka tzn. nie widać rys, na łączeniach które czasami mogą powstać) i jakie ilości STALI trzeba zakupić, nie mam jeszcze kierownika budowy w projekcie nie wyliczyli, więc nie chce sam wyliczać a budowa dopiero na wiosnę. Jesli ktos dokonał takich zmian prosze o takie dane w miare mozliwości do połowy GRUDNIA puki sezon cenowy nie ruszył do GÓRY Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 03.12.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 witaj!Na stronie jest formularz w excelu w którym są zestawienia stali. natomiast jeżeli chcesz zmienić technologię stropu to mogę pomóc, bo też zmieniłem terive na żelbet. Ilości stali prezentują się następująco (zestawienie tylko dla stropu) fi 10 - 1016 kg, fi 6 - 91 kg.Jeżeli chodzi o belkę nad garażem to: 8 x fi 16 zbrojone dołem, 2 x fi 12 górą oraz strzemiona fi 6 (fi 16 - 87 kg, fi 12 i fi 6 - 24 kg) garaż powiększyłem około metra stąd taka belka - ten w projekcie jest dwustanowiskowy ale tylko teoretycznie. pod taką belkę trzeba oczywiście słupy inaczej przygotować (mi wyszedł 30x35 cm i aż 16 prętów fi 12). Jak coś jeszcze potrzebujesz to pisz!ogólnie na cały budynek zamówiłem16 - 1000 kg12 - 1200 kg10 - 1300 kg6 - 500 kg.z 8 zrezygnowałem na rzecz 10.jeżeli chodzi o pustaki i inną ceramikę wziąlem:porotherm 30 - 4020 szt.25 - 216 szt.11,5 - 1170 szt.8 - 300 szt.cegła kratówka - 2 paletycegła pełna - 2 paletypustaki narożnikowe - 200 sztuk.jeżeli masz możliwosć to nie buduj z 25 tylko z 30 - wychodzi lepszy współczynnik ciepła przy dociepleniu 16 cm styr. oraz konstrukcja ścian jest lepsza.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 04.12.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 KAPI01 Wielkie dzieki za info.. Z tą POROTHERM 30 to troche za późno juz kupiłem 25 no cóż myślałem nad 30 ale cóż przekonali mnie na 25. Co do tego garażu!!!! W którą stronę (długość szerokość )go zwiększyłeś na zewnatrz czy do środka budynku? Przeciez w projekcie wydaje sie być dość duży, (chyba że teraz samiochody są większe ) A jak z betonem na ten strop Ci wyszło ile m3, chce to na spokojnie przeliczyć cenowo wysłałem oferte do firmy budowalnej o przeliczenie na belkach (czekam na odp) i to samo zrobnie dla monolitu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 14.12.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 garaż poszerzyłem na zewnątrz, również powiększyły się pokoje nad garażem a w zasadzie jeden duży pokój bo zrezygnowałem z dzielenia go na 2 pokoje. Jeżeli chodzi o koszt stropu żelbetowego do prefabrykowanego to różnica pomiędzy kosztami wynosiła 0k. 35% na korzyść żelbetu, przy dzisiejszej cenie stali (kupiłem teraz w grudniu po 1600 zł za tonę) to różnica może być jeszcze większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts