Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Producenci oknen PVC z reguły nie mają możliwości wyonania takiego okna w jednym kawałku, jednak są tacy, którzy mogą np. Jezierski i Thermoplast.

chyba poczekam jak tej jesieni nastąpi wysyp big-okienek i wtedy dopytamy co kto gdzie robił,

Thermoplast powiedział że OK, trzeba tylko ustalić szczegóły, Jezierski natomiast odpisał że nie da się

mam jeszcze na szczęście sporo czasu - zobaczymy jak będą wyglądały Wasze okienka

ja na razie mam już porządek ze słupem TPSA na swoje działeczce, teraz będzie zdejmowanie humusu, nawiezienie ziemi, wymiarowanie i przygotowanie placu budowy zamiast pola jakie jest tam teraz

aż mnie korci żeby założyć dziennik budowy no ale na razie nie będzie tam budowy :) zobaczymy

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

lukaszkw, wszystko jest ok no może nie na tyle że zgodnie z projektem ale zgodnie z warunkami na działce. Schodki przed wejściem wyjdą 2 nie 3 a jeśli chodzi o już nawiezioną ziemię to niestety będziemy ją usuwać bo pod naszą nieobecność koparka przyjechała i wyrównała wszystko po "swojemu". Na szczęście będzie jeszcze kilka dostaw ziemi na wyrównanie terenu działki i przy okazji uporządkuje się też front.

Witam Rubinowiczów :)

Na forum jestem zupełnie nowy - dzisiaj się zarejestrowałem :) Podobnie jak pozostali jestem zainteresowany tym projektem. Moje obawy budzi realny wygląd tego domku. Chodzi mi o to, czy przypadkiem dwustanowiskowy garaż nie przyćmi wyglądu domu (znajomy zasugerował mi taką teorię). Możecie coś na ten temat powiedzieć. Super było by, gdyby ktoś podesłał zdjęcia skończonego domku - głównie chodzi mi o zdjęcie od strony frontowej. Jak ogólnie przedstawia się całościowy koszt budowy?

kapi01 do Ciebie ogromna prośba - w którym miejscu w Bochni budujesz ten domek? Jestem z Gdowa i chętnie zobaczyłbym jak on wygląda w rzeczywistości. Wiem, że jesteś w początkowym stadium, ale przynajmniej zobaczę jaki jest duży itp.

Witam Rubinowiczów :)

Moje obawy budzi realny wygląd tego domku. Chodzi mi o to, czy przypadkiem dwustanowiskowy garaż nie przyćmi wyglądu domu (znajomy zasugerował mi taką teorię). Możecie coś na ten temat powiedzieć.

Witaj nike007

nie wiem czy oglądałeś galerie osób które już zbudowały ten dom, na pewno są zdjęcia gotowego domu zetki - popatrz na poprzednich stronach tego tematu w linki w podpisach naszych Rubinków ;)

np tu

http://picasaweb.google.pl/32zetka/Budowa

ja się wypowiem co do pomysłu o przyćmieniu tego domku ... hmm... z całym szacunkiem dla twojego znajomego ale co to znaczy przyćmić? Ja osobiście zupełnie nie tak bym na to spoglądał, garaż w tym projekcie domu jest bardzo eksponowanym i znaczącym elementem, ładna brama jest tutaj bardzo ważna.

Ten dom należy do dość szerokich i powinien być wybierany przez ludzi którzy właśnie chcą albo też "godzą się" na te wielkie wrota od frontu - dla mnie to był jeden z warunków koniecznych przy wyborze domu. Sam jednak słyszałem wiele opinii że garaż z boku domu a jeszcze na dwa stanowiska to "jakiś bezsens" :)

cóż - ja jestem innego zdania i myślę że ty musisz sobie odpowiedzieć sam czy garaż coś przyćmi czy nie :) :)

powodzenia

Witajcie!

Rozterek ciąg dalszy... Ściany - z jakich materiałów je robicie? W projekcie Porotherm 25 + 15cm ocieplenie. Czy ściana nie będzie za cienka? - chodzi mi i jej wytrzymałość.

Ja planowałem Max 29 + ocieplenie 15, ale boję się, że będę miał otwory okienne jak w strzelnicy. Zetka widzę że budowała ścianę jednowarstwową z Porothermu 38/44/ (chyba).

Z jednej strony projekt jest wyliczony pod Porotherm 25, więc powinno to wytrzymać. Ale z drugiej strony, na mój, w miarę prosty rozum, może lepiej dać więcej? Tylko że wtedy zejdę z grubości ocieplenia i stracę na energetyce domu.

Sam już nie wiem. Podpowiecie?

Witajcie!

Rozterek ciąg dalszy... Ściany - z jakich materiałów je robicie? W projekcie Porotherm 25 + 15cm ocieplenie. Czy ściana nie będzie za cienka? - chodzi mi i jej wytrzymałość.

Ja planowałem Max 29 + ocieplenie 15, ale boję się, że będę miał otwory okienne jak w strzelnicy. Zetka widzę że budowała ścianę jednowarstwową z Porothermu 38/44/ (chyba).

Z jednej strony projekt jest wyliczony pod Porotherm 25, więc powinno to wytrzymać. Ale z drugiej strony, na mój, w miarę prosty rozum, może lepiej dać więcej? Tylko że wtedy zejdę z grubości ocieplenia i stracę na energetyce domu.

Sam już nie wiem. Podpowiecie?

hej, wyjdę na jakiegoś nadaktywnego w tym wątku no ale skoro budowy jeszcze nie ma to można popisać ;)

moim zdaniem nie zawsze jest przełożenie więcej znaczy lepiej i ma się to zarówno do grubości ściany nośnej jak i warstwy ocieplenia.

Słyszałem kilka opinii i brzmią one dość sensownie, że projekty gotowe są wykonanie jakby nadmiarowo czyli żeby dobrze sprawowały się w większości/wszystkich warunkach - vide zbrojenie 16mm w planach vs proponowanie 12mm na stabilnych gruntach.

Ja na pewno nie zmieszałbym grubości warstwy izolacyjnej w celu zwiększenia grubości ściany nośnej - IMO jeśli już nie będziesz mógł spać z grubością 25 cm i musisz zrobić 29 cm to nie zmniejszaj izolacji!

Z drugiej strony słyszałem że jeśli nie zrobi się jakiegoś wielkiego błędu w doborze materiału i grubości ściany (a wygląda na to że projekt Rubin nie ma większych "wtop") to po wprowadzeniu do domu zapominasz z czego masz ściany i z powiek sens spędza ci konieczność koszenia trawy :)

a w ujęciu makroekonomicznym to z czego nie wybudujesz to średni oi tak wyjdzie na to samo - jeśli dobrze zaizolujesz

Ja nie zmieniałem grubości ścian nośnych - grubośc 25 cm (lub 24 cm) jest wystarczająca, nośność ścian pozwala na zbudowanie kilkupiętrowego budynku. Mam zamiar za to zmienić grubość ocieplenia na 20 cm głównie z powodu konieczności przykrycia skrzynek roletowych w systemie Integro. Nie boję się wcale tej grubości ocieplenia - widziałem kilka budynków tak wykonanych i okna wcale nie wyglądały jak w strzelnicy. Jeśli ktoś się tego boi, to zawsze można zamontować okna wysunięte poza ścianę, czyli zamontowane w warstwie ocieplenia. Ogólnie rzec z biorąc - im więcej ocieplenia, tym lepiej. Styropian jest tani, m2 styropianu o gruboścci 5 cm kosztuje 5 zł, więc nie ma o czym gadać przy kosztach całej budowy i późniejszego ogrzewania...

• 2 weeks później...
ponowie pytanie bo nikt sie nie wypowiedział:

czy ktoś z Was robił lub planuje zrobić 2 strop żelbetowy? jakie macie poglądy na ten temat?

kapi01, ja w pierwszym momencie nie zajarzyłem o ci Ci chodzi, czy mówisz o stropie żelbetowym nad poddaszem? jeśli tak to ja nie planuję :) będą deski albo coś innego nie za bardzo pancernego, na "stryszku" będą lekkie i okazjonalne szpargały zatem nie widzę potrzeby, ale może Ty napisz czy planujesz albo czemy rozważasz taką opcję?

ja wybrałem strop nad parterem jako żelbetowy, powodów było kilka:

- pękanie regipsów - zdarza się to nagminnie po ok. 5 latach użytkowania nawet, obserwuje to na codzień

- możliwości przecieku dachu - zawsze się mogą zdarzyć nawet przy najlepszej dachówce - przy żelbecie większa szansa że sufit nie zamoknie

- jestem w stanie lepiej zaizowować dach i osiągnąć lepsze wsółczynniki przenikania ciepła (w zasadzie stropodach)

- konstrukcja dachu jest prostsza i szybsza w wykonaniu - nie będzie wogóle slupków na poddaszu

- w pomieszczeniach dłużej utrzymuje się przyjemny chłód latem (strop lepiej oddycha)

Ale to jak , Zamierzasz oprzeć ten drugi strop na ściankach działowych ?

Jakoś tego sobie nie wyobrażam. A poza tym jeżeli będziesz stawiał grube ściany na piętrze to skolei masz problem z nośnością rygli które nie sa policzone na przenoszeniepbciązeń od takich ścian i drugiego stropu. Tutaj ktoś cię chyba wpuszcza w maliny...

Pozdrawiam