mi-sioo 03.08.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 A ile dajecie ocieplenia w podłodze garażu? Projekt mówi "brak ocieplenia"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 04.08.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Masz rację, ale... na tym samym przekroju zobacz sobie ścianę fundamentową z prawej strony (od strony tarasu) - tam już jest inaczej - styropian jest w obrębie ścian fundamentowych... Dlatego zgłupiałem... ps. mówisz że 30cm styropianu na podłodze to za dużo. 12 to za mało. Ile podpowiadasz? - 20cm? No i w tym miejscu co opisujesz zobacz, że styropian zewnętrzny na ławach nad ziemią jest grubszy niż na porothermie (bzdura) to są właśnie błędy i to nie jedyne w projekcie, o których ktoś z Nas Rubinowiczów pisał w swoim dzienniku budowy Ja opowiadam się za 15-20 ale to tylko moje odczucie po przeczytaniu kilku stron na forach. kapi01 ja zostawiam 30 tez Co to znaczy zostawiasz też 30 chyba dajesz też 30 bo w projekcie jest 15 mi-sioo A ile dajecie ocieplenia w podłodze garażu? Projekt mówi "brak ocieplenia"... Niby garaż ocieplony jest na suficie ale lepiej coś na podłodze też dać w końcu jest on ogrzewany, zawsze to dodatkowa oszczędność energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZPAK100 05.08.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Wcześniej mówiłam wam że projekt jest do kitu oczywiście pomijając walory wizualne zatrudnij sobie dobrego kierownika budowy z praktyką to on wam zrobi bez mostków cieplnych i nie sugeruj się projektem bo będziesz płakał za parę lat. Ja mam kierownika z wieloletną praktyka i on widząc błedy mysli że projektował to jakiś student a mg tylko to firmowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 05.08.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Wcześniej mówiłam wam że projekt jest do kitu oczywiście pomijając walory wizualne zatrudnij sobie dobrego kierownika budowy z praktyką to on wam zrobi bez mostków cieplnych i nie sugeruj się projektem bo będziesz płakał za parę lat. Ja mam kierownika z wieloletną praktyka i on widząc błedy mysli że projektował to jakiś student a mg tylko to firmowalo. Do kitu może od razu to nie, owszem jest dużo błędów mniejszych większych ale to w każdej pracowni tak się dzieje. Bo teraz nie robią projektu od podstaw tylko walą wszystko z komputerowej sztampy i dana pracownia czy to MG czy ARCHIBALD czy ARCHEON ma wszystkie swoje projekty w podobnej formie. Jeden raz wyliczają i rysują wszystkie detale a zmieniają jedynie to co w danym pseudo nowym projekcie dodali/zmienili np. pokój czy okno w innym miejscu co powoduje, że na kolejnej stronie projektu komputer już tej zmiany nie uwzględni i okna wychodzą poza dachem lub takie tam. No ale cóż za porządny projekt bez błędów nie płaci się 200tysie tylko kilka krotnie więcej. Co do kierownika to raczej wziąć dobrą ekipę bo kierownik to przyjedzie dwa razy w miesiącu zobaczyć i podpisać dziennik, to ekipa musi być myśląca i prawidłowo realizować "kreski z projektu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APM 07.08.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 a ja tak w końcu zaczynam dumać jak będzie wyglądał nasz rubinek, droga jeszcze daleka, na razie przed snem poczyściłem kwiatki spod okien, wyczyściłem bramę z tłoczeń, i uporządkowałem nieco okna mam w planach pobawienie się jeszcze z podmurówką, kolorem elewacji, dachówki itp bo pomysłów co nie miara, ale będzie co robić zimą http://img256.imageshack.us/img256/7937/rubinfront01.jpg http://img142.imageshack.us/img142/4575/rubinfront02.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 07.08.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 a ja tak w końcu zaczynam dumać jak będzie wyglądał nasz rubinek, droga jeszcze daleka, na razie przed snem poczyściłem kwiatki spod okien, wyczyściłem bramę z tłoczeń, i uporządkowałem nieco okna mam w planach pobawienie się jeszcze z podmurówką, kolorem elewacji, dachówki itp bo pomysłów co nie miara, ale będzie co robić zimą http://img256.imageshack.us/img256/7937/rubinfront01.jpg http://img142.imageshack.us/img142/4575/rubinfront02.jpg Całkiem ładnie ale jakoś goło teraz wygląda zwłaszcza bez okiennic. Wiem, że już to pytanie było do Ciebie jednak nie chce mi się szukać ( Jakim programem zmieniasz Rubina i ewentualnie na jakim będziesz pracować przy kolorach elewacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APM 07.08.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Całkiem ładnie ale jakoś goło teraz wygląda zwłaszcza bez okiennic. Wiem, że już to pytanie było do Ciebie jednak nie chce mi się szukać ( Jakim programem zmieniasz Rubina i ewentualnie na jakim będziesz pracować przy kolorach elewacji ? Goło nie goło dla mnie bardziej realnie a to dlatego że my na pewno nie będziemy mieli kwiatków i okiennic ani wszędzie szprosów może być też tak że się namęczę przy wizualizacji a nic nie wyjdzie z tego mądrego no ale może akurat a program to Photoshop Elements, ale IMO pasuje cokolwiek co ma warstwy i da się pewne rzeczy włączać i wyłączać dla testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkas 11.08.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam wszystkich uczestników forum Jestem szczęśliwym posiadaczem projektu RUBIN, na chwilę obecną kończą się produkować papierki i tylko dwa tygodnie do odebrania pozwolenia na budowę potem jedynie uprawomocnienie i zaczynam budowę. W związku z faktem, iż obecny rok chyli się ku końcowi to podjołem decyzję o wykonaniu tylko stanu zerowego. Mam do wszystkich pytanie dotyczące kosztów robocizny, ponieważ po pierwszym spotkaniu z wykonawca - rozmowy wstępne - poinformował mnie iż koszt SSZ bez montażu stolarki, wykonania szlichty to 130.000,00 PLN sugerował się tym , że projekt jest wyjątkowo skąplikowany. Mam wrażenie że kwota którą mi podał jest prosto z księżyca Gdy zadałem mu pytanie o wykonanie stanu "0" to sieknoł mi kwotę 30.000,00 PLN Samej robocizny ( bez wykopu ) Jak w waszym przypadku kształtowały się koszty robocizny - wykonanej , ewentualnie koszty podczas rozmów z wykonawcami. Dodam ,że buduje w Mazowieckim dość blisko Warszawy może mieć to jakiś wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APM 11.08.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam wszystkich uczestników forum Jestem szczęśliwym posiadaczem projektu RUBIN, na chwilę obecną kończą się produkować papierki i tylko dwa tygodnie do odebrania pozwolenia na budowę potem jedynie uprawomocnienie i zaczynam budowę. W związku z faktem, iż obecny rok chyli się ku końcowi to podjołem decyzję o wykonaniu tylko stanu zerowego. gratulacje, witamy w klubie - z tym stanem zerowym to coś jak my Mam do wszystkich pytanie dotyczące kosztów robocizny, ponieważ po pierwszym spotkaniu z wykonawca - rozmowy wstępne - poinformował mnie iż koszt SSZ bez montażu stolarki, wykonania szlichty to 130.000,00 PLN sugerował się tym , że projekt jest wyjątkowo skąplikowany. słyszałem jednym uchem jak czasami ludzie na ulicy mówią w takich sytuacjach "straty taty" wydaje mi się że albo ta ekipa ma za dużo roboty i chce cię zbyć albo ma za mało i oderwała się z sufitu a może liczy na osiołka? Mnie też wszyscy straszyli że taki dach to dramat i masakra... cóż - skomplikowany jest ale jak się poszuka to się i ekipę zmyślną znajdzie która nie zje cię żywcem (rozumiem że 130.000 pln to robicizna) Mam wrażenie że kwota którą mi podał jest prosto z księżyca Gdy zadałem mu pytanie o wykonanie stanu "0" to sieknoł mi kwotę 30.000,00 PLN Samej robocizny ( bez wykopu ) jest z księżyca, masz dobre wrażenie, 15.000 to chyba już sporo! Jak w waszym przypadku kształtowały się koszty robocizny - wykonanej , ewentualnie koszty podczas rozmów z wykonawcami. nie chę bawić się we wróżkę jak to jest w innych rejonach ale SSO (bez dachu) może IMO kosztować 25-40-50 tysięcy z wykopami, na dach mieliśmy wyceny po ok 20-22 tysiące przy deskowaniu i dachówce - więc skąd ta cena? Dodam ,że buduje w Mazowieckim dość blisko Warszawy może mieć to jakiś wpływ? pewnie że może mieć to jakiś wpływ ale nie taki - na razie napij się zimnej wody, do tamtych wykonawców już nie dzwoń, poszukaj jeszcze 2-3 ekip i będziesz miał rozeznanie. zaznaczam że moje przemyślenia co do cen oparte są jedynie na własnych rozeznaniach i na pewno nie muszą pasować do innych sytuacji - ale coś mi się zdaje że nie są zupełnie z księżyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori26 11.08.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 U nas od początku budowy stan surowy otwarty z pokryciem dachówką robocizna + materiały = 220.000pln (wliczone w to są również mapki, przyłącza prądu, wody itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkas 13.08.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam ponownie Dzieki za odpowiedż wasze ceny są do przyjęcia poprostu realne jak na obecne czasy Mam pytanko w jakich miejscowościach budujecie - teraz wiem , że to istotne A teraz standardowe pytanie czy ktoś buduje ( lub wybudował ) Rubinka w okolicy Warszawy - nadmieniam , że niechcę nikogo nękać tylko spojrzeć z daleka jak budynek lub jego cześć wygląda w realu podobno w W-wie i jej obrebie jest ich kilka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori26 13.08.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 O wykończonych całkowicie domach nic nie wiem w mazowieckim. W piaseczyńskim wiem, że buduje się mój i całkiem niedaleko drugi ale jest mniej więcej na tym samym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkas 13.08.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Ja znalazłem dziś gotowy wykończony i chyba nawet zamieszkały Wygląda naprawdę Świetnie - okna identyczne jak w projekcie, z tego co się dowiedziałem to drewniane robione na zamówienie ( mam kontakt )Elewacja podobna kolorystycznie , brak okiennic ale zrobione są BONI - chyba tak to się pisze.Dach zrobiony idealnie z dachówki kolor ceglasty. Jak szukałem PCV albo ALU to nikt niebył w stanie wykonać identycznych zawsze było ćos inaczej, bo nieda się wygiać czy sos tam innego. Pozatym właściciel poinformował mnie , że jest drobny problem z wystajacymi belkami na poddaszu bo są sporo szersz od muru i trochę psuje wizualizację i ustawnosc. Budynek jest w Jabłonnie Naorawdę byłem zachwycony wyglądem i wielkoscią ( naprawdę duży ) Pozdrawiam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 13.08.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 hey. po krótkiej przerwie zaczęliśmy - ściany poddasza zrobione i przystępujemy do szalowania stropu nad poddaszem - chyba jako jedyny w tej grupie będę miał żelbetowy. Wprowadzam jeszcze jedna zmianę w trakcie realizacji a mianowicie będzie dodatkowy balkonik - drewniany w miejscu dużego okna na poddaszu - ładny widok jest na tamtą stronę stąd ten pomysł. wrzuciłem kilka fotek i widoków. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 13.08.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Jak się pozbyć wystających belek na poddaszu można zobaczyć u mnie w dzienniku. W skrócie: zamiast słupów drewnianych 14x14cm słupy betonowe o grubości ścianki działowej (u mnie 12 cm). Słupy betonowe do wysokości sufitu, powyżej drewniane, tak jak w projekcie. Widziałem takie rozwiązanie na żywo - nie ma żadnych problemów, nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_MICHAŁ2 20.08.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 witam!DAWIDK napisz proszę jak się mieszka w nowym domku i tak przy okazji poczęstuj nas nowymi fotkami!!pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 22.08.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 no i wyszło zero słupów na poddaszu - strop żelbetowy nad poddaszem umożliwił takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 22.08.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Też będziemy wylewać taki strop w Edycie z mg projekt, jeszcze strych wyjdzie.Szczerze powiem, że w pomieszczeniu nad garażem to bym chciała kawałek wystającej więżby do ozdoby ale to raczej te poprzeczne jętki pod sufitem a nie słupy. Przy żelbetowym stropie chyba się tak nie da zrobić. Super domek wygląda, a jakie przykrycie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 23.08.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 zakupiłem dachóweczkę Rupp Ceramika sirius 13 w kolorze antracyt, podbitki będą robione na tzw. "bocianach" w kolorze miodowym, kominy klinkier grafitowy, jednak w ostatniej chwili podjęłem decyzję o zmianie kominów z klinkieru na kamień - piaskowiec, czy ktoś moze z WAS robił takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Yossarian74 08.09.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Informuję iż w ostatnich dniach złożyłem do urzędu komplet dokumentów do pozwolenia na budowę Rubina. Jak Bóg da i Partia pozwoli to niebawem będzie się działo.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts