Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz rację, ale... na tym samym przekroju zobacz sobie ścianę fundamentową z prawej strony (od strony tarasu) - tam już jest inaczej - styropian jest w obrębie ścian fundamentowych... Dlatego zgłupiałem...

ps. mówisz że 30cm styropianu na podłodze to za dużo. 12 to za mało. Ile podpowiadasz? - 20cm?

No i w tym miejscu co opisujesz zobacz, że styropian zewnętrzny na ławach nad ziemią jest grubszy niż na porothermie (bzdura) to są właśnie błędy i to nie jedyne w projekcie, o których ktoś z Nas Rubinowiczów pisał w swoim dzienniku budowy

Ja opowiadam się za 15-20 ale to tylko moje odczucie po przeczytaniu kilku stron na forach.

kapi01

ja zostawiam 30 tez

Co to znaczy zostawiasz też 30 chyba dajesz też 30 bo w projekcie jest 15

mi-sioo

A ile dajecie ocieplenia w podłodze garażu? Projekt mówi "brak ocieplenia"...

Niby garaż ocieplony jest na suficie ale lepiej coś na podłodze też dać w końcu jest on ogrzewany, zawsze to dodatkowa oszczędność energii.

Wcześniej mówiłam wam że projekt jest do kitu oczywiście pomijając walory wizualne zatrudnij sobie dobrego kierownika budowy z praktyką to on wam zrobi bez mostków cieplnych i nie sugeruj się projektem bo będziesz płakał za parę lat. Ja mam kierownika z wieloletną praktyka i on widząc błedy mysli że projektował to jakiś student a mg tylko to firmowalo.

Wcześniej mówiłam wam że projekt jest do kitu oczywiście pomijając walory wizualne zatrudnij sobie dobrego kierownika budowy z praktyką to on wam zrobi bez mostków cieplnych i nie sugeruj się projektem bo będziesz płakał za parę lat. Ja mam kierownika z wieloletną praktyka i on widząc błedy mysli że projektował to jakiś student a mg tylko to firmowalo.

Do kitu może od razu to nie, owszem jest dużo błędów mniejszych większych ale to w każdej pracowni tak się dzieje. Bo teraz nie robią projektu od podstaw tylko walą wszystko z komputerowej sztampy i dana pracownia czy to MG czy ARCHIBALD czy ARCHEON ma wszystkie swoje projekty w podobnej formie. Jeden raz wyliczają i rysują wszystkie detale a zmieniają jedynie to co w danym pseudo nowym projekcie dodali/zmienili np. pokój czy okno w innym miejscu co powoduje, że na kolejnej stronie projektu komputer już tej zmiany nie uwzględni i okna wychodzą poza dachem lub takie tam.

No ale cóż za porządny projekt bez błędów nie płaci się 200tysie tylko kilka krotnie więcej.

Co do kierownika to raczej wziąć dobrą ekipę bo kierownik to przyjedzie dwa razy w miesiącu zobaczyć i podpisać dziennik, to ekipa musi być myśląca i prawidłowo realizować "kreski z projektu"

a ja tak w końcu zaczynam dumać jak będzie wyglądał nasz rubinek, droga jeszcze daleka, na razie przed snem poczyściłem kwiatki spod okien, wyczyściłem bramę z tłoczeń, i uporządkowałem nieco okna

mam w planach pobawienie się jeszcze z podmurówką, kolorem elewacji, dachówki itp bo pomysłów co nie miara, ale będzie co robić zimą :)

http://img256.imageshack.us/img256/7937/rubinfront01.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/4575/rubinfront02.jpg

a ja tak w końcu zaczynam dumać jak będzie wyglądał nasz rubinek, droga jeszcze daleka, na razie przed snem poczyściłem kwiatki spod okien, wyczyściłem bramę z tłoczeń, i uporządkowałem nieco okna

mam w planach pobawienie się jeszcze z podmurówką, kolorem elewacji, dachówki itp bo pomysłów co nie miara, ale będzie co robić zimą :)

http://img256.imageshack.us/img256/7937/rubinfront01.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/4575/rubinfront02.jpg

Całkiem ładnie ale jakoś goło teraz wygląda zwłaszcza bez okiennic.

Wiem, że już to pytanie było do Ciebie jednak nie chce mi się szukać ( Jakim programem zmieniasz Rubina i ewentualnie na jakim będziesz pracować przy kolorach elewacji ?

Całkiem ładnie ale jakoś goło teraz wygląda zwłaszcza bez okiennic.

Wiem, że już to pytanie było do Ciebie jednak nie chce mi się szukać ( Jakim programem zmieniasz Rubina i ewentualnie na jakim będziesz pracować przy kolorach elewacji ?

Goło nie goło :) dla mnie bardziej realnie a to dlatego że my na pewno nie będziemy mieli kwiatków i okiennic ani wszędzie szprosów ;) może być też tak że się namęczę przy wizualizacji a nic nie wyjdzie z tego mądrego no ale może akurat

a program to Photoshop Elements, ale IMO pasuje cokolwiek co ma warstwy i da się pewne rzeczy włączać i wyłączać dla testów.

Witam wszystkich uczestników forum

Jestem szczęśliwym posiadaczem projektu RUBIN, na chwilę obecną kończą się produkować papierki i tylko dwa tygodnie do odebrania pozwolenia na budowę potem jedynie uprawomocnienie i zaczynam budowę.

W związku z faktem, iż obecny rok chyli się ku końcowi to podjołem decyzję o wykonaniu tylko stanu zerowego.

Mam do wszystkich pytanie dotyczące kosztów robocizny, ponieważ po pierwszym spotkaniu z wykonawca - rozmowy wstępne - poinformował mnie iż koszt SSZ bez montażu stolarki, wykonania szlichty to 130.000,00 PLN :cry:

sugerował się tym , że projekt jest wyjątkowo skąplikowany.

Mam wrażenie że kwota którą mi podał jest prosto z księżyca

Gdy zadałem mu pytanie o wykonanie stanu "0" to sieknoł mi kwotę 30.000,00 PLN Samej robocizny ( bez wykopu )

Jak w waszym przypadku kształtowały się koszty robocizny - wykonanej , ewentualnie koszty podczas rozmów z wykonawcami.

Dodam ,że buduje w Mazowieckim dość blisko Warszawy może mieć to jakiś wpływ?

Witam wszystkich uczestników forum

Jestem szczęśliwym posiadaczem projektu RUBIN, na chwilę obecną kończą się produkować papierki i tylko dwa tygodnie do odebrania pozwolenia na budowę potem jedynie uprawomocnienie i zaczynam budowę.

W związku z faktem, iż obecny rok chyli się ku końcowi to podjołem decyzję o wykonaniu tylko stanu zerowego.

gratulacje, witamy w klubie :) - z tym stanem zerowym to coś jak my :)

Mam do wszystkich pytanie dotyczące kosztów robocizny, ponieważ po pierwszym spotkaniu z wykonawca - rozmowy wstępne - poinformował mnie iż koszt SSZ bez montażu stolarki, wykonania szlichty to 130.000,00 PLN :cry:

sugerował się tym , że projekt jest wyjątkowo skąplikowany.

słyszałem jednym uchem jak czasami ludzie na ulicy mówią w takich sytuacjach "straty taty" :)

wydaje mi się że albo ta ekipa ma za dużo roboty i chce cię zbyć albo ma za mało i oderwała się z sufitu a może liczy na osiołka? Mnie też wszyscy straszyli że taki dach to dramat i masakra... cóż - skomplikowany jest ale jak się poszuka to się i ekipę zmyślną znajdzie która nie zje cię żywcem

(rozumiem że 130.000 pln to robicizna)

Mam wrażenie że kwota którą mi podał jest prosto z księżyca

Gdy zadałem mu pytanie o wykonanie stanu "0" to sieknoł mi kwotę 30.000,00 PLN Samej robocizny ( bez wykopu )

jest z księżyca, masz dobre wrażenie, 15.000 to chyba już sporo!

Jak w waszym przypadku kształtowały się koszty robocizny - wykonanej , ewentualnie koszty podczas rozmów z wykonawcami.

nie chę bawić się we wróżkę jak to jest w innych rejonach ale SSO (bez dachu) może IMO kosztować 25-40-50 tysięcy z wykopami, na dach mieliśmy wyceny po ok 20-22 tysiące przy deskowaniu i dachówce - więc skąd ta cena?

Dodam ,że buduje w Mazowieckim dość blisko Warszawy może mieć to jakiś wpływ?

pewnie że może mieć to jakiś wpływ ale nie taki :) - na razie napij się zimnej wody, do tamtych wykonawców już nie dzwoń, poszukaj jeszcze 2-3 ekip i będziesz miał rozeznanie.

zaznaczam że moje przemyślenia co do cen oparte są jedynie na własnych rozeznaniach i na pewno nie muszą pasować do innych sytuacji - ale coś mi się zdaje że nie są zupełnie z księżyca. :lol:

Witam ponownie

Dzieki za odpowiedż wasze ceny są do przyjęcia poprostu realne jak na obecne czasy

Mam pytanko w jakich miejscowościach budujecie - teraz wiem , że to istotne

A teraz standardowe pytanie czy ktoś buduje ( lub wybudował ) Rubinka w okolicy Warszawy - nadmieniam , że niechcę nikogo nękać tylko spojrzeć z daleka jak budynek lub jego cześć wygląda w realu podobno w W-wie i jej obrebie jest ich kilka

Pozdrawiam

Ja znalazłem dziś gotowy wykończony i chyba nawet zamieszkały

Wygląda naprawdę Świetnie - okna identyczne jak w projekcie, z tego co się dowiedziałem to drewniane robione na zamówienie ( mam kontakt )

Elewacja podobna kolorystycznie , brak okiennic ale zrobione są BONI - chyba tak to się pisze.

Dach zrobiony idealnie z dachówki kolor ceglasty.

Jak szukałem PCV albo ALU to nikt niebył w stanie wykonać identycznych zawsze było ćos inaczej, bo nieda się wygiać czy sos tam innego.

Pozatym właściciel poinformował mnie , że jest drobny problem z wystajacymi belkami na poddaszu bo są sporo szersz od muru i trochę psuje wizualizację i ustawnosc.

Budynek jest w Jabłonnie

Naorawdę byłem zachwycony wyglądem i wielkoscią ( naprawdę duży )

Pozdrawiam:

hey. po krótkiej przerwie zaczęliśmy - ściany poddasza zrobione i przystępujemy do szalowania stropu nad poddaszem - chyba jako jedyny w tej grupie będę miał żelbetowy. Wprowadzam jeszcze jedna zmianę w trakcie realizacji a mianowicie będzie dodatkowy balkonik - drewniany w miejscu dużego okna na poddaszu - ładny widok jest na tamtą stronę stąd ten pomysł. wrzuciłem kilka fotek i widoków. pozdrawiam

Jak się pozbyć wystających belek na poddaszu można zobaczyć u mnie w dzienniku. W skrócie: zamiast słupów drewnianych 14x14cm słupy betonowe o grubości ścianki działowej (u mnie 12 cm). Słupy betonowe do wysokości sufitu, powyżej drewniane, tak jak w projekcie. Widziałem takie rozwiązanie na żywo - nie ma żadnych problemów, nic nie pęka.

Też będziemy wylewać taki strop w Edycie z mg projekt, jeszcze strych wyjdzie.

Szczerze powiem, że w pomieszczeniu nad garażem to bym chciała kawałek wystającej więżby do ozdoby ale to raczej te poprzeczne jętki pod sufitem a nie słupy. Przy żelbetowym stropie chyba się tak nie da zrobić.

Super domek wygląda, a jakie przykrycie będzie?

• 3 weeks później...
Gość Yossarian74

Informuję iż w ostatnich dniach złożyłem do urzędu komplet dokumentów do pozwolenia na budowę Rubina.

Jak Bóg da i Partia pozwoli to niebawem będzie się działo....

Pozdrawiam