lukaszkw 24.10.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 No właśnie jednak to nasze okienko nie jest za ciekawe jeśli chodzi o wykonanie. Ja osobiście właśnie dziś wysłałem jeszcze zapytania do innych firm i czekam... Też rozważałem możliwość zrobienia tych co już mam na nie wycenę i dobrać duże u innego producenta, jednak nie wiem czy będą chcieli zrobić samo to duże i jak później będzie z kolorami jednak jak bierze się od jednego to wszystko do siebie gra. Ale jeśli nie będzie innego wyjścia to będę wtedy coś myślał. Co do Twojej wyceny nie wiem zupełnie jakie są te profile, które Tobie zaoferowali nic mi te nazwy nie mówią a niestety PROFIL to podstawa okna. Jeśli chodzi o szyby to wszystkie firmy mają te same pakiety. Jak będę coś wiedział dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APM 24.10.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Też rozważałem możliwość zrobienia tych co już mam na nie wycenę i dobrać duże u innego producenta, jednak nie wiem czy będą chcieli zrobić samo to duże i jak później będzie z kolorami jednak jak bierze się od jednego to wszystko do siebie gra. Ale jeśli nie będzie innego wyjścia to będę wtedy coś myślał. Masz rację, jednak ja dopuszczam to aby okleina czy kolor delikatnie się różnił, ( choć pewnie nie musi tak być) nie dopuszczę jednak do tego by okno wyglądało nie tak jak mi się podoba co do wykonania jednego okna to tez myślę że jest to kwestia ew. dopłaty za transport i instalację ale w pewnych granicach też jestem w stanie to znieść, a nie sądzę żeby firma od okien wolała czegoś nie sprzedać niż sprzedać, zawsze to obłożenie dla maszyn i ludzi mam nadzieję że tego uda się dopilnować zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nike007 25.10.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Mam do Was pytanie. Czy ktoś z Was zdecydował się na zastosowanie w swoim rubinku (lub ma taki zamiar) wentylacji mechanicznej z rekuperatorem, czy robicie zgodnie z projektem wentylację grawitacyjną? My zastanawiamy się, czy nie warto zainwestować w Rekuperator. Ktoś ma jakąś wycenę takiego rozwiązania? my się zdecydowaliśmy i robimy mechaniczną + rekuperator będzie to robił nasz znajomy dlatego nie rozmawialiśmy bardzo dokładnie o cenach - bo jak zawsze jest to sprawa dość płynna w zależności od tego jakiej klasy sprzęt kupujesz - mniej więcej liczymy 15-25 kpln wcześniej rozważaliśmy również pompę ciepła ale całkowicie subiektywnie i na zasadzie przeczuć a nie twardych wyliczeń doszliśmy do wniosku że na rekuperator i went mech. chce nam się wydawać pieniądze natomiast na pompę nie - wiadomo chodzi o ilość kasy wkładanej od razu oraz czas zwrotu inwestycji. Reku jakoś do nas bardziej przemawiał jako sposób na zmniejszenie wydatków na energię. Przeglądając ostatnio oferty dotyczące rekuperacji natknąłem się na: http://www.rekuperacja.org.pl/index2.html i tam w dziale realizację znalazłem Rubina (jest tylko jedno zdjęcie z zewnątrz, ale wydaje mi się, że to jest Rubin - zdjęcie zamieszczam poniżej). Czyli ta firma robiła tam rekuperację. Przy okazji zauważyłem, że mają duże okno identyczne jak w projekcie (szprosy, łuki, kształt). Bardzo mi się ono podoba. Może to domek, któregoś z naszych forumowiczów? Ktoś się przyzna do niego? Spróbuję jutro zadzwonić do tej firmy i może uda mi się namierzyć ten domek Chciałbym się dowiedzieć gdzie właściciele robili to duże okno a także ile kosztowała ich wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. http://www.apirnet2.nazwa.pl/apirnet/rubin.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori26 29.10.2009 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Jak widzę firma z linku mieści się w Słupsku, a ja wracając latem znad morza właśnie za Słupskiem widziałam powstającego Rubinka. Jest spore prawdopodobieństwo, że to właśnie ten domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nike007 29.10.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 No i dostałem odpowiedź z firmy rekuperacja.org.pl odnośnie RUBINA: Naszych klientów od RUBINA obecnie nie ma w kraju i nie mam z nimi kontaktu telefonicznego, w celu wyrażenia zgody na udostępnie ich telefonu dla Pana. Proszę o cierpliwość. Tak więc jest szansa, że uda się z nimi skontaktować. dori26 - z pewnością to będzie ten domek. Jeśli ktoś chciałby wiedzieć ile kosztuje wentylacja mechaniczna + rekuperator wykonywana przez firmę rekuperaja.org.pl dla RUBINA to jest to ok. 17 - 19 kpln brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 30.10.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 No i dostałem odpowiedź z firmy rekuperacja.org.pl odnośnie RUBINA: Naszych klientów od RUBINA obecnie nie ma w kraju i nie mam z nimi kontaktu telefonicznego, w celu wyrażenia zgody na udostępnie ich telefonu dla Pana. Proszę o cierpliwość. Tak więc jest szansa, że uda się z nimi skontaktować. dori26 - z pewnością to będzie ten domek. Jeśli ktoś chciałby wiedzieć ile kosztuje wentylacja mechaniczna + rekuperator wykonywana przez firmę rekuperaja.org.pl dla RUBINA to jest to ok. 17 - 19 kpln brutto. Szczerze powiedziawszy nikt mnie jeszcze sensownie nie przekonał do rekuperacji a czytałem dużo na ten temat, nie miałem tez możliwości zobaczenia a raczej odczucia na własnej skórze jak to działa w czyimś domku ale jeśli koszt wynosi 17-19 tysi to chyba skłaniałbym się za dołożeniem tej kaski do okien pasywnych lub dobrego kominka z rozprowadzeniem jako dodatkowe ogrzewanie do centralnego i np kolektorów słonecznych. Zwłaszcza do okien pasywnych bo salon przy antresoli i tak dużym oknie jak w Naszym Rubinie nie zapowiada się być cieplutkim miejscem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APM 02.11.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 No to dzisiaj był pierwszy dzień w którym ekipa pojawiła się na polu bitwy dziś i jutro na razie wiązanie zbrojeń, potem zaraz geodeta, koparka i jak się uda - w piątek zalewanie ław - w przyszłym tygodniu bloczki fundamentowe itd. jak znajdę chwilę czasu to wrzucę fotki i założę dziennik bo na razie na to brak czasu no ale tak czy owak działamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APM 05.11.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 OK, ławy zalane dzisiaj teraz szybkie pytanie na jaką szerokość budowaliście ścianki fundamentowe z bloczków betonowych wszędzie na 24 cm czy np zewnętrzna na 38 szerokości? robił ktoś tak? dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 05.11.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 to zależy z czego będą ściany zewnętrzne. do nich trzeba dostosować szerokość ściany fundamentowej. ja przykładowo budowałem z porothermu 30 to ścianę fundamentową robiłem z pustaków betonowych 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APM 06.11.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 to zależy z czego będą ściany zewnętrzne. do nich trzeba dostosować szerokość ściany fundamentowej. ja przykładowo budowałem z porothermu 30 to ścianę fundamentową robiłem z pustaków betonowych 30 cm. no fakt nieprecyzyjnie spytałem ściany będą z porothermu 25 czy innego porotonu ale tak czy owak szerokośc 25 i z ceramiki poryzowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 06.11.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 w tym przypadku wystarczy ściana fundamentowa 25 cm (choć nie jest ona za bogata) - proponuje na ścianę fundamentową położyć 10 cm styroduru, jak na ścianę położysz 15 cm styropianu/wełny to bedziesz miał 5 cm uskoku. tak wogóle to bym polecał ściany zew, murować z 30 cm i docieplić 15 cm, a fundamentowe 30 i docieplić 10. wtedy sciana jest cieplnie idealna - to duzy dom i pasuje mu troche obniżyć koszt energii końcowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sze 07.11.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam - czy ktoś może mi powiedzieć ile kosztuje - kosztowała was robocizna - fundamenty ściany strpopy - dach osobno lub razem - planuje powoli budowe rubina - tak na dziś - jeden się zaczyna budować... a ja zaczynam liczyć. Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Yossarian74 09.11.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Cy ma ktoś może elektroniczną dokumentację Rubina w wersji odbicie lustrzane, albo projekt wentylacji i rekuperacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 09.11.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Wersje elektroniczne projektów można zakupić w mgprojekcie, zakupiłam , działa tzn są edytowalne (podobno nie wszystko ale działa całkiem całkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Yossarian74 10.11.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Wiem że można KUPIĆ w MG, ale moje pytanie brzmi "czy ktoś ma" Myślę że forum służy do wymiany informacji a taki projekt w wersji elektronicznej niewątpliwie nią jest. Oczywiście chętnie np. kupię z kimś taki projekt wspólnie. Zawsze to koszty rozłożą się na 2 osoby. Wg. MG koszt projektu wentylacji i elektronicznej wersji rubina to 300 zł. Trochę za dużo, szczególnie że projekt już kupiłem a wersja elektroniczna nic ich nie kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 10.11.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Wogóle to ja płaciłam 120 zł za droższą wersję a zerknęłam dzisiaj i coś strasznie podrożały te elektrony chyba coś bardzo podrożały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 12.11.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Yossarian74 12.11.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 No nie do końca się z Tobą zgodzę.Skoro kupiłem projekt ( do jednokrotnego wykorzystania ) to mam prawo w pełni z niego korzystać w ramach mojej inwestycji. Kradzieżą będzie korzystanie z projektu przy budowie kolejnego domu.Jeżeli np. zeskanuję projekt by udostępnić go mojemu wykonawcy to nie mów mi że kradnę projekt...Tak samo jeżeli wykorzystam elektronicznę wersję projektu nabytą przez np. kolegę.Mam prawo do wykorzystania projektu, a czy jest to projekt w wersji papierowej czy elektronicznej jest bez znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkas 17.11.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam wszystkich po długiej przerwie Nareszcie ławy wylane, ściany fundamentowe stoją, słupy wylaneW chwili obecnej ocieplanie ścian fundamentowych, jutro zasypywanie i zagęszczanie następnie instalacje kanalizacyjne i w piątek chudy beton.Cała operacja trwa już 3 tygodnie ( kiepska pogoda )Oprócz chudziaka wylewam też schody wejściowe i taras ( spora ilość betonu )Niestety stan zero okazał się bardzo kosztowny ale jestem zadowolony z efektu jak będę miał chwilkę czasu to wkleję fotki Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 21.11.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 nadal trwa walka z dachem - trochę schodzi z nim ale jest masa roboty -wrzuciłem nowe fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts