Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja uważam, że nie masz racji te 3-4 tysiące o czym pisze nike007 za cegle o lepszym współczynniku, przy kosztach całej budowy chyba nie jets to dużo a na pewno się zwróci.

Zresztą nie mamy co tu dywagować każda sroczka swój ogonek chwali więc jak zamieszkamy i pogrzejemy pierwszą zimę to wtedy będziemy sobie na forum opowiadać.

Ja jednak uważam że w jakimś celu firmy oznaczają współczynniki przenikania ciepła z czegoś to wynika.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jako ze jestem tutaj całkowicie nowy witam wszytskich na forum.

Z żoną rowniez planujemy budowe rubina, tyle ze z garazem na jedno auto.

w zwiazku z tym pytanie czy ktos rowniez buduje go w ten sposob.

Mam rowniez inne pytanie, byc moze jest to calkowita abstrakcja ale sprobuje:

otoz czy mozliwe jest powiekszenie lazienki nad garaz,o ok 1,5m (czyli o pralnie) ale w ten sposob ze znajdzie sie tam wanna, ktora umieszczona na stropie garazu, ktory jest obnizony o kilkadziesiat centymetrow od podlogi na pietrze, co da w efekcie wanne "wpuszczona w podloge? czy uklad belek stropowych calkowicie wyklucza taka mozliwosc. bede wdzieczny za kazda konstruktywna krytyke

pozdrawiam

a co myslisz o jednostanowiskowym garazu?

To zależy od Twojego gustu spróbuj przerobić rzuty domu na jednostanowiskowy garaż i zobacz czy Ci się podoba, jeśli tak to taki buduj. Bo doradzać w tym przypadku nie ma co wiadomo większy garaż większe koszty budowy, większe koszty eksploatacji ale za to więcej miejsca. Najważniejsze aby dom Tobie się podobał i nie zepsuł efektu.

Co do tej łazienki to potwierdzam słowa przedmówcy, za dużo kombinacji tam jest naprawdę duża różnica poziomów coś ponad 50cm no i dochodzi do tego belka koszowa dachu oraz te kominy.

Witam wszystkich miłośników Rubina!

Właśnie jesteśmy przed decyzją o zakupie projektu i ...

Powiedzcie mi proszę jak duże zmiany można wprowadzić w projekcie na które zezwala jego firma?

Chodzi mi o zmianę np. wielkości okien i drzwi zewnętrznych.

Większość z Was ma tu już duże doświadczenie, bardzo proszę o odp!!!

Witam,

jestem na etapie wyboru okien. Jeden z wiodących producentów stolarki PCV w ofercie zawarł zapis, że w przypadku balkonu na piętrze (łuk), konieczne jest "rozglifienie.

"Rozglifienie jest szczególnym wykonaniem nadproża łukowego. Jest ono konieczne w sytuacji, jeśli chcemy zastosować konstrukcję dwuskrzydłową z zawiasami zamontowanymi na zewnętrznych (bocznych) ramiakach. Przy prawidłowym spozycjonowaniu stolarki w murze rozglifienie pozwala na pełne, do 90 stopni, otwieranie skrzydeł."

Tylko jeden z producentów (a pytałem z 10 firm) mi o tym powiedział. Czy ktoś się z tym spotkał? Nadproże jest juz zrobione, więc teoretycznie mam problem...

Witam,

jestem na etapie wyboru okien. Jeden z wiodących producentów stolarki PCV w ofercie zawarł zapis, że w przypadku balkonu na piętrze (łuk), konieczne jest "rozglifienie.

"Rozglifienie jest szczególnym wykonaniem nadproża łukowego. Jest ono konieczne w sytuacji, jeśli chcemy zastosować konstrukcję dwuskrzydłową z zawiasami zamontowanymi na zewnętrznych (bocznych) ramiakach. Przy prawidłowym spozycjonowaniu stolarki w murze rozglifienie pozwala na pełne, do 90 stopni, otwieranie skrzydeł."

Tylko jeden z producentów (a pytałem z 10 firm) mi o tym powiedział. Czy ktoś się z tym spotkał? Nadproże jest juz zrobione, więc teoretycznie mam problem...

No i tu maja rację choć to tak naprawdę zależy w, którym miejscu zamontujesz te drzwi tzn. czy bardziej na zewnątrz cegły czy wewnątrz. W standardzie powinno się montować na zewnętrznej krawędzi cegły bo dochodzi jeszcze te 15 cm styropianu. Ale zawsze można coś oszukać i drzwi cofnąć do wewnątrz. Ja to mówią "głupi sie nie pozna mądry nic nie powie" Wtedy sądzę, że drzwi będziesz mógł otworzyć bez problemu na 90 stopni. Jeśli jednak zastosowałem ścianę 2 lub 3 warstwową to niestety musisz zrobić rozglifienie, ale i tu nie panikuj. Bo wystarczy jedynie na górze drzwi po obu stronach zrobić delikatne wcięcia w nadprożu (takie łezki) myślę, że około 10cm a nawet 5 cm może wystarczyć.

Operacja ta nie jest trudna i na pewno nie wiąże się, z koniecznością rozbierania całego nadproża.

Nie wiem czy zdołałem to tak opisać, że wiesz o co w tym chodzi, ale katastrofy nie będzie.

O mam .... Wyobraź sobie, że chcesz otworzyć drzwi od samochodu ale do środka nie na zewnątrz, więc w pewnym momencie górna ich krawędź zaczepi o skos przedniej szyby (w naszym przypadku o nadproże) więc wystarczy przyciąć krawędź nadproża i po kłopocie.

U mnie zaczynają montaż okien 06 marca więc sam sie przekonam jak to jest

Widzę, że jednak nie wytłumaczyłem Ci tego rozglifienia poprawnie. Nadprożu nic się nie stanie nie naruszysz jego konstrukcji a tym bardziej go nie osłabisz aby miało to znaczenie konstrukcyjne.

Jeszcze raz ..... Robisz małe wcięcia w nadprożu po prawej i lewej stronie u góry ( w miejscu gdzie zaczyna się dół łuku ) tylko od strony wewnętrznej jakieś 5-10cm. To wcięcie nie dotknie nawet zbrojenia w nadprożu.

A jak nie zrobisz to potwierdzam słowa kapi01, że te brakujące 20% otwarcia drzwi, będzie ci bardzo przeszkadzał. Bo wystarczy lekki wiatr i drzwi zaczepią ramą o nadproże. W najlepszym wypadku tylko je porysujesz w najgorszym wyrwie ci je z zawiasów.

Decyzja należy co Ciebie, jednak jak przyjdą Ci montować okna to niech Ci to wytłumaczą i wtedy zadecydujesz

Widzę, że jednak nie wytłumaczyłem Ci tego rozglifienia poprawnie. Nadprożu nic się nie stanie nie naruszysz jego konstrukcji a tym bardziej go nie osłabisz aby miało to znaczenie konstrukcyjne.

Jeszcze raz ..... Robisz małe wcięcia w nadprożu po prawej i lewej stronie u góry ( w miejscu gdzie zaczyna się dół łuku ) tylko od strony wewnętrznej jakieś 5-10cm. To wcięcie nie dotknie nawet zbrojenia w nadprożu.

A jak nie zrobisz to potwierdzam słowa kapi01, że te brakujące 20% otwarcia drzwi, będzie ci bardzo przeszkadzał. Bo wystarczy lekki wiatr i drzwi zaczepią ramą o nadproże. W najlepszym wypadku tylko je porysujesz w najgorszym wyrwie ci je z zawiasów.

Decyzja należy co Ciebie, jednak jak przyjdą Ci montować okna to niech Ci to wytłumaczą i wtedy zadecydujesz

Wczoraj "odkryłem" forum, przyznam się ,że czytałem Wasze rozmowy do czwartej nad ranem !! Mam już projekt Rubina, jestem na etapie , kupna działki, czekam na dokumenty z Urzędu Gminy i szybciutko do Notariusza. Po oglądnięciu Waszych zdjęć z realizacji Rubina, palę się do budowy jak dziecko do zabawek. A w perspektywie ,jeszcze pozwolenie na budowę... Jeżeli ,uda mnie się zacząć budowę w maju, będzie super !! Chciałbym, trochę zmienić wygląd Rubina ,większość zmian ,to zmiany kosmetyczne jednak jedna zmiana jest dość poważna; zmiana daszku nad wejściem ,na taras . Co o tym ,sądzicie ? I jeszcze jedna sprawa,która mnie męczy, z jakiego materiału budować ? Ceramika czy beton komórkowy ,Silka, a może coś jeszcze innego ? Proszę o Wasze rady, za które już bardzo dziękuję . ( nie chodzi o kwestię oszczędności przy wyborze materiału na budowę) Pozdrawiam

Witajcie,

czy moglibyście się podzielić projektami swoich kuchni? Poszaleć za bardzo na 10m2 się niestety nie da. Wiadomo, że każdy ma swój gust w temacie mebli, ale bardzo zależy mi na Waszych pomysłach na ułożenie mebli i sprzętów.

Mój pomysł dopiero się rysuje i ciągle się zmienia, ale w zarysie:

- likwidacja małego okna

- zlew w narożniku domu

- na ścianie gdzie było małe okno płyta ceramiczna, całkiem przy ścianie kuchnia/jadalnia słupek z piekarnikiem i mikrofalówką

- na ścianie przy spiżarni lodówka

- zmywarka pod oknem.

Meble - coś w tym stylu:

http://www.sobanscy.pl/budowa/15m1.jpg

http://www.sobanscy.pl/budowa/15m2.jpg

http://www.sobanscy.pl/budowa/15m3.jpg

http://www.sobanscy.pl/budowa/15m4.jpg

http://www.sobanscy.pl/budowa/15m5.jpg

Wreszcie zaczęły się przyjemne dla oka tematy. Jeśli chodzi o kuchnię to jeszcze nie mam wizji jak to będzie wyglądało. Na pewno nie będzie szafek wiszących, gdyż ja jeszcze powiększyłam boczne okno więc tak naprawdę nie ma nawet gdzie wieszać. Zrezygnowałam ze spiżarni, dzięki czemu w kuchni utworzyła się wnęka w którą ma zamiar wstawić wszystkie szersze sprzęty: lodówka, piekarnik, mikrofala. Zlew pewnie podobnie jak u Ciebie mi-sioo w narożniku. Kolorystyka podobna jak na zdjęciach z tym, że nie chcę takich wściekłych ścian. Bardziej może coś w tym stylu:

http://i659.photobucket.com/albums/uu318/allegrodori26/fabello/mebleszar.jpg

A macie może pomysł gdzie w takiej kuchni można umieścić taki podręczny mały stolik? Taki żeby rano na szybko zjeść śniadanie, wypić kawę.

[/img]