Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo fajny pomysł z tym tarasem nad wejściem. U nas już za poźno na takie kombinacje. Prace cały czas się posuwają. Mamy już położoną hydraulikę z ogrzewaniem podłogowym, robią się wylewki, które ja nazywam "wysypki" bo nie są robione tradycyjnie z wylewanego betonu tylko z suchej szlichty. Ma to konsystencję wilgotnego piasku i po paru godzinach można już po tym chodzić. Bardzo sprawnie idzie to moich fachowcom. Po 1,5 dnia mamy już podłogi na całym dole oprócz kotłowni i garażu. Wkrótce wstawię nowe zdjęcia.

Dzięki za wyrazy uznania. Nam z kolei spodobał się Wasz pomysł na rozwiązanie wykuszu, ale na to też już u nas za późno. My z mężem za to postanowiliśmy przerobić wielkie okno w salonie na drzwi tarasowe i naświetle. Oba elementy przedzielone nadprożem i roletą na drzwi. Przy drzwiach będzie dodatkowe przejście w celu połączenia z werandą, aby w trakcie "balang" można było spokojnie robić pociąg....;)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki serdeczne za życzenia. Postaramy się stanąć na wysokości zadania. Ja od siebie również życzę szybkich postępów i tak fajnych ekip budowlanych, jakie nam się trafiły - zwłaszcza ekipa ciesielsko-dekarska była fajna. Ludzie z poczuciem humoru i poczuciem odpowiedzialności za swoją robotę...:rolleyes:

Dziś ,na budowie ważny dzień , w garażu pod przyszłą posadzką wykonano płytowy gruntowy wymiennik ciepła. Muszę przyznać,że sam wymiennik i jego montaż nie należą do zbyt skomplikowanych ! Jutro zalewamy garaż, betonem i wymiennik pozostanie tam na wieki (mam nadzieję,że nie trzeba do niego nigdy zaglądnąć). Jutro ,kolejny ważny dzień ,ekipa położy pierwsze bloczki Ytong. Pod koniec ,tygodnia wrzucę kilkanaście zdjęć z budowy,także wymiennika. Pozdrawiam !!!

• 2 weeks później...
U nas praca z wylewkami prawie zakończona. Ekipa udała się na 2-tygodniowy urlop a potem ruszamy z kopyta. Parapety się robią, potem kartongipsy i gładzie. Już się nie mogę doczekać etapu wybierania kolorów i postępów tych prac estetycznych. Po nocach śnią mi się płytki i meble kuchenne. Na szczęście płytki na dól tj. wiatrołap, kuchnię salon i łazienkę (wszędzie będzie jednakowa) już wybrałam, przymierzyłam i ładnie prezentują się w pomieszczeniach Rubinka. Kupujemy Porcelanosę Factory Moka 60x60.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich. Wybieramy z mężem projekt domu, czy moglibyśmy odwiedzić czyjaś budowę, byłoby to bardzo pomocne przy dokonywaniu wyboru? Byłabym także wdzięczna za zdjęcia salonu. Mój e-mail: [email protected]

Pewnie ktoś Cie wpuści tylko powiedz w jakiej okolicy szukasz? Pozdrawiam

• 2 weeks później...

U mnie ogrzewanie podłogowe będzie na parterze: wiatrołap, korytarz, salon, kuchnia łazienka (czyli całość poza gabinetem,oraz na górze w pralni i łazience). Ja miałam obiekcje czy podłogówka ogrzeje mi cały parter jednak hydraulik przekonał mnie że nie mam się czym martwić i że spokojnie da radę. Co do doświadczeń będę mogła wypowiedzieć się za kilka miesięcy (mam nadzieję).

Co do wełny musiałabym sprawdzić ile poszło.

Witam,

Bardzo nam się podoba rozwiązanie okien w wykuszu-jadalni zrobionych przez dori26 mam więc pytanie do Ciebie dori czy musiałaś nanosić jakieś zmiany w projekcie jeśli tak to jakie............................... i proszę zdradź wymiar tych swoich okienek- cały czas czekamy na pozwolenie na budowę więc możemy co nieco jeszcze poprawić :) z góry wielkie dzięki :)

Witamy Serdecznie,

:welcome:

pozdrowienia dla wszystkich budujących Rubina :). Po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na ten właśnie dom w wersji Rubin III (garaż do powiększenia). Mamy gorącą prośbę - chcielibyśmy zobaczyć ten dom w rzeczywistości. Mieszkamy w Lublinie, ale jesteśmy bardzo mobilni :)

Z góry dziękujemy za pomoc !!

pozdrawiamy,

Kinga&Zbyszek

:bye:

Wysokość tych okien to coś koło 200cm. Dokładnie nie pamiętam ale wydaje mi się że ta środkowa część wykusza miała właśnie wymiar ok 2x2 m.

Ja już jednych chcących budować Rubina gościłam, więc jak ktoś chętny to zapraszam w okolice Warszawy (okolice Piaseczna).

No i uaktualniłam galerię o nowe postępy. Z najbliższych planów to podłączenie pieca i grzejników, bo chłopakom już zimno pracować, szambo oraz podłączenie instalacji wodnej i elektrycznej. Co do wykończenia to widać na zdjęciach.

Dori Powiedz co położysz na podłodze na parterze w związku z tym że masz tam wszędzie ogrzewanie podłogowe?

Drzewo bęzie izolacją a gres troche tak zimno.... Też się zastanawiam jak to rozwiązać i chyba dam pod tym dużym oknem grzejnik kanałowy i w salonie zrobię deski a wszędzie dookoła będzie gres i ogrzewanie podłogowe. Tylko to trzebabędzie dobrze policzyć.

Fajnie wyszedł ten Twój Rubin

POzd