djjb 17.12.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witam, Dawno się nie udzielałam ale co mogę pisać jak siedziałam cały czas w papierach - ale hura dostaliśmy pozwolenie na budowę czas oczekiwania od pierwszego złożonego papierku do pozwolenia 5,5 miesiąca. Nie wiem czy się cieszyć aż tak bo budowa domu i tak wstrzymana prze aurę pogodową- mam nadzieję że w marcu (zima odejdzie) ruszymy jak to się mówi z kopyta...........................A tak w ogóle to wszystkim forumowiczom SPOKOJNYCH I SZCZĘŚLIWYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ORAZ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori26 17.12.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 W galerii co prawda pojawiły się zdjęcia kotłowni ale kiepskiej jakości bo z telefonu. Piec na razie sprawuje się bardzo dobrze i mimo że na górze nie ma grzejników to jest całkiem przyjemnie. Dzisiaj przyjechały też płytki na cały dół i już nie mogę się doczekać jak będą wyglądały. Zdecydowałam się na Paradyż Arkesia w kolorze grafit. Mąz co prawda jest na nie ale jestem pewna że zmieni zdanie jak zobaczy całokształt.JA RÓWNIEŻ ŻYCZĘ WSZYSTKIM FORUMOWICZOM SPOKOJNYCH ŚWIĄT W NOWYM ROKU SZYBKICH POSTĘPÓW BUDOWLANYCH NO I KASIORKI NA TE WSZYSTKIE CUDA KTÓRE MOŻNA TERAZ KUPIĆ DO NASZYCH PIĘKNYCH RUBINKÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzi 04.01.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Dzień DobryJestem na etapie wyboru projektu. Bardzo podoba mi się Rubin. Mam jednak pytanie do Szanownych Forumowiczach, w szcególności do kapi01 (w związku z jego wypowiedzią dotyczącą adaptacji projektów). Czy naniesienie proponowanych przez Was zmian (z którymi się zgadzam), tj.: 1. Połączenie pokoi nad garażem, przerobienie pralni na łazienkę z wejściem z sypialni (teren rodziców) - tak jak proponują GUZIKI.2. Powiększenie garażu o ok. 1,0 m oraz pokoju na poddaszu nad garażem - tak jak zaplanował to kapi013. Rezygnację ze spiżarni, której połowę przeznaczona byłaby na rzecz wiatrołapu a druga połowę na powiększenie kuchni - zgodnie z sugestią dori264. Powiększenie salonu o jakieś 1 do 2 metrów, co jednocześnie bardziej osłoni taras - tak jak sugerowała alizia275. Wyburzenie ściany między kuchnia i jadalnią - tak zrobiła SZPAK1006. Poszerzenie schodów - już nie pamiętam kto narzekał, że zbyt wąskie. przez biuro projektowe ma sens?Czy w takiej sytuacji lepiej zamówić projekt indywidualny? Proszę podpowiedzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 04.01.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 zakres adaptacji jest dość szeroki i to zależy od biura bo jedne będzie wolało bawić się w adaptację a inne woli zrobić to indywidualnie, ale jednak należy pamiętać że projekt posiada prawa autorskie i nie można go o tak przerysować i tak należy go kupić wraz ze zgodą na zmiany ponieważ możemy się narazić na b. poważne konsekwencje prawne (prawa autorskie są niezbywalne). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 04.01.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 (edytowane) Dzień Dobry Jestem na etapie wyboru projektu. Bardzo podoba mi się Rubin. Mam jednak pytanie do Szanownych Forumowiczach, w szcególności do kapi01 (w związku z jego wypowiedzią dotyczącą adaptacji projektów). Czy naniesienie proponowanych przez Was zmian (z którymi się zgadzam), tj.: 1. Połączenie pokoi nad garażem, przerobienie pralni na łazienkę z wejściem z sypialni (teren rodziców) - tak jak proponują GUZIKI. 2. Powiększenie garażu o ok. 1,0 m oraz pokoju na poddaszu nad garażem - tak jak zaplanował to kapi01 3. Rezygnację ze spiżarni, której połowę przeznaczona byłaby na rzecz wiatrołapu a druga połowę na powiększenie kuchni - zgodnie z sugestią dori26 4. Powiększenie salonu o jakieś 1 do 2 metrów, co jednocześnie bardziej osłoni taras - tak jak sugerowała alizia27 5. Wyburzenie ściany między kuchnia i jadalnią - tak zrobiła SZPAK100 6. Poszerzenie schodów - już nie pamiętam kto narzekał, że zbyt wąskie. przez biuro projektowe ma sens? Czy w takiej sytuacji lepiej zamówić projekt indywidualny? Proszę podpowiedzcie I już Ci wszystko tłumacze odnośnie pkt 1. na górze nad garażem są same ścianki działowe więc możesz z nimi robić cuda nawet w ogóle je wywalić i zrobić jeden wielki salon Twoja wola pkt. 2 ja mam garaż właśnie powiększony o 1 metr szerokości oczywiście , za te zmiany podczas adaptacji w styczniu 2009 zapłaciłem 1200 lub 1500zł pkt. 3 to również jest ścianka działowa można ją na wszystkie strony przestawiać, ta od strony pokoiku też jest działowa i zalecam od razu jej przestawienie w stronę pokoju, trochę go zmniejszy o grubość cegły ale unikniesz takiego cypelka w kształcie kwadratu o wymiarach około 10cm na 10cm w rogu pokoju, nie wiem dlaczego od razu projektant tego nie zauważył i nie przestawił ściany w projekcie pkt. 4 i tu będzie chyba największy kłopot dla projektanta ale skoro może powiększyć garaż to i z tym sobie poradzi a cena nie mam pojęcia myślę, że jak znajdziesz jedną osobę do wszystkiego tj. adaptacji projektu i naniesienia zmian to weźmie mniej niż dwóch od poszczególnych prac pkt. 5 również ściana nośna ta sama sytuacja co poprzednio z tego co widziałem chyba tylko jedna osoba dotychczas z forum ją pobudowała a mianowicie zetka32 pkt. 6 na schody to ja narzekałem najbardziej ale i nie tylko ja powiem szczerze, że nie wiem jak je poszerzyć chyba trzeba by było przestawić ścianę między łazienką a pokoikiem na dole a to chyba za duży koszt zmian bo w tej ścianie na górze stoją słupy od więźby dachowej i po przesunięciu wypadały by na schodach . Po drugie zmniejszyły by się pokoje na górze poszerzył korytarz itd. Reasumując biuro projektowe może i podjęło by się tych zmian ale za bardzo dużą kasę bo oni robią na szablonach mają gotowy szablon ław fundamentowych i tylko zmieniają wygląd domu wewnątrz ściankami działowymi i dachem. Sama możesz to zobaczyć porównując dwa projekty różnych domów z naszego biura MG PROJEKT. Projekt indywidualny to jest dopiero ogromny koszt kiedy my z żoną kupowaliśmy projekt to cena była 600-800zł za m2. Sama policz ile by wart był nasz RUBIN 188m2. Więc szukaj dobrego projektanta co i zaadoptuje i naniesie zmiany jednocześnie. Jak coś polecam swojego z okolic południowej Warszawy Edytowane 4 Stycznia 2011 przez lukaszkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 04.01.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 A najważniejsze bo zapomniałem. Jeśli ktoś chce dokonywać zmian w szerokości domu obojętnie w którą stronę, to musicie poprosić MG PROJEKT o inną zgodę na zmiany niż tą co oni dają jako załącznik do projektu bo w tym jest błąd tego typu, że " zezwalają na * Zmianę obrysu zewnętrznego ścian zewnętrznych o 5% - pod warunkiem zachowania rozpiętości między osiami konstrukcyjnymi. * Zmianę obrysu wewnętrznego ścian zewnętrznych - pod warunkiem zachowania rozpiętości między osiami konstrukcyjnymi." Co wyklucza samo siebie bo nie da się zmienić obrysu ścian nie naruszając ich osi. Na szczęscie bez żadnego problemu takiej zgody udzielają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 04.01.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Reasumując biuro projektowe może i podjęło by się tych zmian ale za bardzo dużą kasę bo oni robią na szablonach mają gotowy szablon ław fundamentowych i tylko zmieniają wygląd domu wewnątrz ściankami działowymi i dachem. Sama możesz to zobaczyć porównując dwa projekty różnych domów z naszego biura MG PROJEKT. Projekt indywidualny to jest dopiero ogromny koszt kiedy my z żoną kupowaliśmy projekt to cena była 600-800zł za m2. Sama policz ile by wart był nasz RUBIN 188m2. Więc szukaj dobrego projektanta co i zaadoptuje i naniesie zmiany jednocześnie. Jak coś polecam swojego z okolic południowej Warszawy nie wiem skąd masz taką cenę projektu indywidualnego w naszych stronach (małopolska) to jest 50 - 100 zł za m2 co przy dużej ilości zmian w projekcie gotowyn to moze wyjść podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 05.01.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ja mówię jakie ceny są w naszych okolicach więc nie neguje że są niższe. Ale skoro są takie niskie to śmiało rób sobie gotowy projekt na własne potrzeby. Jednak nie bardzo chce mi się wierzyć, że to tak tanio. Aż sprawdzę dziś w jakimś biurze w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 05.01.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 http://archon.pl/projekty-indywidualne/282,art tu dla przykładu macie cennik projektów indywidualnych renomowanego biura - jeżeli chodzi o cenę to w mniejszych biurach napewno można zrobic to taniej, tak że warto to rozważyć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzi 06.01.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Bardzo dziękuję za cenne uwagi! Spróbuję rozeznać lokalny rynek adaptacyjno-projektowy.Mam dużo czasu, bo rozpoczęcie budowy planuję dopiero na 2012. Do tego czasu pewnie już większość Forumowiczów będzie odpoczywać na swoich zadaszonych tarasach przy kieliszku dobrego wytrawnego... lukaszkw czy masz jakieś zdjęcia możliwe do upublicznienia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof.1719508263 08.01.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam wszystkich serdecznie.Jestem nowym uczestnikiem tego Forum i proszę o informację czy jest ktoś kto rozpoczął lub planuje budowę domu RUBIN wg projektu pracowni MG PROJEKT w województwie łódzkim.Jestem z Rogowa koło Brzezin woj. łódzkie.Pozdrawiam i czekam na informację.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 08.01.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) lukaszkw czy masz jakieś zdjęcia możliwe do upublicznienia? Coś wreszcie udało mi się wkleić w mój profil do galerii. Może niedługo nawet siądę nad dziennikiem. Ps. Jak dodać link galerii lub dziennika, żeby było go widać przy postach. Pomocy na priv Edytowane 8 Stycznia 2011 przez lukaszkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 09.01.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 WitamMam pytanie do tych z Was, którzy już mają dach - czy wy też mieliście (macie) problem ze słupem na piętrze przy klatce schodowej podtrzymującym kalenicę? Mój jak wysechł, skręcił się i przybrał kształt banana... Chciałem go wymienić na inny, bo mi jeszcze zostały, jednak okazało się, że także są krzywe. Skończyło się na wymianie na stalowy kształtownik o przekroju 10cm x 10cm...player_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 09.01.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam Mam pytanie do tych z Was, którzy już mają dach - czy wy też mieliście (macie) problem ze słupem na piętrze przy klatce schodowej podtrzymującym kalenicę? Mój jak wysechł, skręcił się i przybrał kształt banana... Chciałem go wymienić na inny, bo mi jeszcze zostały, jednak okazało się, że także są krzywe. Skończyło się na wymianie na stalowy kształtownik o przekroju 10cm x 10cm... player_pl Ja mam ten sam problem w pokoju nad garażem a ponieważ mam tam jeden pokój to te dwa słupy stoją prawie na środku. Początkowo chciałem je nawet zostawić ale jednego wykręciło nie tyle w "banana" co w spirale. No i teraz muszę je jakoś ładnie zabudować karton gipsem. Co do słupa przy schodach moi fachowcy od konstrukcji ponieważ coś zpier.... to ten słup im wychodził jakieś 30 cm od krawędzi schodów a nie jak w projekcie na krawędzi, więc stwierdzili, że i tak dach wytrzyma jak go nie będzie. Bo oni inaczej niz w projekcie robili łączenia krokiew głównych. Trochę mnie to ruszyło no ale cóż, kazałem im chociaż oprzeć go na jętkach i tak teraz sobie stoi. Ostatnio jak układałem na strychu deski to faktycznie słup nawet nie naciska mocno na jętki bo daje się nim ruszać a był wstawiany przed dachówką i bez tego śniegu na dachu co ostatnio przywalił. Więc chyba rzeczywiście fachowcy mieli rację, że jest on zbyteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 09.01.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Ja mam ten sam problem w pokoju nad garażem a ponieważ mam tam jeden pokój to te dwa słupy stoją prawie na środku. Początkowo chciałem je nawet zostawić ale jednego wykręciło nie tyle w "banana" co w spirale. No i teraz muszę je jakoś ładnie zabudować karton gipsem. Co do słupa przy schodach moi fachowcy od konstrukcji ponieważ coś zpier.... to ten słup im wychodził jakieś 30 cm od krawędzi schodów a nie jak w projekcie na krawędzi, więc stwierdzili, że i tak dach wytrzyma jak go nie będzie. Bo oni inaczej niz w projekcie robili łączenia krokiew głównych. Trochę mnie to ruszyło no ale cóż, kazałem im chociaż oprzeć go na jętkach i tak teraz sobie stoi. Ostatnio jak układałem na strychu deski to faktycznie słup nawet nie naciska mocno na jętki bo daje się nim ruszać a był wstawiany przed dachówką i bez tego śniegu na dachu co ostatnio przywalił. Więc chyba rzeczywiście fachowcy mieli rację, że jest on zbyteczny. To jakoś dziwnie Ci to budowali, bo u mnie zaczynali od od tych dwóch środkowych słupów i kalenicy, więc nie mogło im to nie wyjść... poza tym jeśli ten słup opiera się o jętki, to jedynie obciąża ci kontrukcję, nic nie podtrzymuje (tak mi się przynajmniej wydaje). Natomiast jeśli chodzi o dwa słupy nad garażem, to akurat te mi sie nie pokrzywiły, jednak od początku planowałem je zabudować. Swoją drogą jeden z tych słupów też wydaje się być zbędny... Edytowane 9 Stycznia 2011 przez player_pl Poprawiłem błedne odnośniki pod postem do mojego dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 09.01.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 to że slup się pokręcił to nie wina konstrukcji lecz drzewa (klasa drzewa oraz poziom jego wilgotności), a czasami nawet dobrze wysuszone też potrafi poskręcać - ja nie mialem akurat tego problemu u siebie ponieważ nie mam fizycznie tych słupów wogóle ponieważ 2 strop zrobiłem też żelbetowy i te słupy juz b. krótkie zostały na strychu i są proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 09.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 to że slup się pokręcił to nie wina konstrukcji lecz drzewa (klasa drzewa oraz poziom jego wilgotności), a czasami nawet dobrze wysuszone też potrafi poskręcać - ja nie mialem akurat tego problemu u siebie ponieważ nie mam fizycznie tych słupów wogóle ponieważ 2 strop zrobiłem też żelbetowy i te słupy juz b. krótkie zostały na strychu i są proste Moje słupy także wykonałem inaczej niż w projekcie - w miejscach gdzie drewniane słupy miały przechodzić w ściankach działowych wylane zostały żelbetowe słupy o tej samej grubości co ściany, czyli 12cm i dopiero ponad sufitem są z drewna. Pozostały jednak słupy wolno stojące - jeden przy klatce schodowej i dwa w pomieszczeniu nad garażem, bo z dwóch pomieszczeń, które były tam zaprojektowane zrobiłem jedną sypialnię z garderobą i dodatkową łazienką. Twój pomysł z żelbetowym stropem też jest świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 10.01.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 To jakoś dziwnie Ci to budowali, bo u mnie zaczynali od od tych dwóch środkowych słupów i kalenicy, więc nie mogło im to nie wyjść... poza tym jeśli ten słup opiera się o jętki, to jedynie obciąża ci kontrukcję, nic nie podtrzymuje (tak mi się przynajmniej wydaje). Natomiast jeśli chodzi o dwa słupy nad garażem, to akurat te mi sie nie pokrzywiły, jednak od początku planowałem je zabudować. Swoją drogą jeden z tych słupów też wydaje się być zbędny... No właśnie tu jest ten problem, że oni zrobili sobie krótsza kalenicę. Nie pamiętam o ile a jak to zauważyłem to już połowa dachu była zrobiona albo nawet więcej bo chyba właśnie wyszło to przy ustawianiu słupów podtrzymujących kalenice, głównie tego przy schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof.1719508263 14.01.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Oj rozkręciło się nam forum, rozkręciło!! Pewnie pogoda robi swoje... Ja się pochwalę - dzisiaj uprawomocniło mi się pozwolenie na budowę i szanowna małżonka odwiedziła starostwo w celu zgłoszenia prac. Za tydzień ruszamy!! (a może i wcześniej, ale ciiiiii.....). Wracając do tematów: 1. Strop nad parterem. Ja robię Akermana. Terivę odradzał mi praktycznie każdy, z kim rozmawiałem. Akermana ma mój teść (dom ponad 20 lat). Sufity gładziutkie, zero pęknięć. Akustyka (a właściwie wygłuszenie) - idealne. 2.Strop nad poddaszem - ja robię tak, jak jest w projekcie. Jedynie co dodam, to pełne odeskowanie. Strop monolit jakoś do mnie nie przemawia - ciężkie toto, w sumie nie wiem, czy nasz projekt jest do tego przystosowany. Zrobić bardzo trudno - wolę nie ryzykować. Dobrze zaimpregnowane drewno przetrwa naprawdę długo, więc o więźbę się nie obawiam. Gorąco? - myślę, że dobra izolacja dachu zrobi swoje. Plus do tego oczywiście: 3. Wentylacja mechaniczna. Jakiś czas temu spotkałem się z firmą TORA z Częstochowy na targach budowlanych. Rozmowa bardzo fajna, właściwie oni mi powiedzieli o co tak naprawdę chodzi w wentylacji mechanicznej. Wrażenie naprawdę bardzo dobre. Potem było spotkanie w celu omówienia szczegółów dotyczących projektu. Projekt dostałem po około 2 tygodniach i... No cóż - małe rozczarowanie. Projektant zrobił kilka błędów "grubych", nie uwzględnił moich próśb (najważniejsza - rezygnuję całkowicie z wentylacji grawitacyjnej, ale będę robił kanały z kształtek wentylacyjnych w ścianach tak, żeby w nich umieścić przewody went. mech. - nie będę miał przewodów na wierzchu). Projektant poprowadził przewody właściwie tak, jak chciał. Cena z rekuperatorem i instalacją około 17.000 netto (w tym robocizna 4.000). Przesłałem projekt do wyceny do innej firmy, oferta droższa o 400zł (+ koszty dojazdu ekipy instalacyjnej! - zaskakujące...). Będę rozmawiał z co najmniej jeszcze jedną firmą, ale chyba wybiorę jednak TORĘ. Projekt uwzględnia wyjście na GWC, ale na razie nie będę go montował. Może kiedyś?... 4. Podłogówka. Na pewno tak, ale pod płytkami. Założenie w ogóle mam takie, że praktycznie cały parter będzie wyłożony płytkami jako jedna całość - wiatrołap, hall, kuchnia, jadalnia. Podłogę drewnianą będę robił prawdopodobnie tylko w części wypoczynkowej salonu (czyli w prostokącie wyznaczonym przez słup w salonie i ściany). Tam podłogówki nie będzie. Dlatego dołożę kaloryfer, ale jeden i jakiś dekoracyjny. Albo ukryty w podłodze pod dużym oknem. Są takie, podobno dosyć dobrze się sprawują. W ziemię ciepło nie ucieknie, bo planuję dosyć grube ocieplenie podłogi na gruncie). Inne pokoje (parter + pokoje na piętrze - kaloryfery, bo tam będzie na podłodze drewno). 5. Mój pomysł na pokój nad garażem - w pomieszczeniu od strony kotłowni będzie duży salon kąpielowy z sauną (kiedyś). W pomieszczeniu od strony wejścia do domu będzie mała salka kino/PS/barek. W pomieszczeniu, gdzie w projekcie jest łazienka będzie garderoba. 6. Brama garażowa - będą 2, oddzielone słupkiem o szerokości 40cm. Widziałem kilka takich domków w okolicy i powiem Wam - wygląda to super. Nie ma efektu przytłoczenia bryły budynku garażem. 2 bramy nie będą dużo droższe niż jedna. Argument o "przewietrzeniu" garażu w zimie przy jednej dużej bramie niby do mnie przemawia, ale z drugiej strony - małą bramą też ciepło wywieje. Aha, garaż będzie szerszy o 40cm w stosunku do tego w projekcie. Na tyle mi pozwoliła działka. I jeszcze jedno - wydaje mi się, że w bramie pojedynczej o szerokości 250cm zmieści się praktycznie każde aktualnie produkowane auto (będące realnym do kupienia przeze mnie w bliższej lub dalszej przyszłości). Ja przymierzyłem sobie wymiary VW Touarega (długość 4754, szerokość 1928, wysokość 1726). Może kiedyś taki kupię, na pewno się zmieści. A jak kupię szerokie na 3 metry Ferrari albo Maybacha, to nie będę go chował w garażu. Stanę na środku podjazdu. Niech sąsiadom gula skacze, a co! Naprawdę, dobrze kolego myślisz. Duży pozytyw za ten post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coop 20.01.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam!Czy ktoś ma lub planuje na duże okno roletę zewnętrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts