Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę fotek, prace trwają i przeprowadzamy się już powoli na czysto będzie za ok 3 tygodnie :)

mam też pytanie, ile na standardowego rubina wychodzi metrów kwadratowych styropianu na zewnątrz, czyli również ile majstry wyliczyli wam m2 za ocieplenie, tynkowanie?

dajcie znać

dzięki

http://img192.imageshack.us/img192/576/20110524dsc6117.th.jpg

http://img195.imageshack.us/img195/1200/20110524dsc6113.th.jpg

http://img97.imageshack.us/img97/6779/20110522img3021.th.jpg

http://img34.imageshack.us/img34/4757/20110514img2946.th.jpg

http://img851.imageshack.us/img851/585/20110514img2931.th.jpg

http://img812.imageshack.us/img812/5449/20110512img2887.th.jpg

http://img863.imageshack.us/img863/8584/20110416img2775.th.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/2131/20110416img2773.th.jpg

Edytowane przez APM

Witamy wszystkich budujących Rubina :)

U nas też ruszyły roboty - na razie kończymy stan "0" została izolacja ścian fundamentowych a później - "niech się mury pną do góry".

Budujemy Rubina III z powiększonym garażem + trochę zmian w środku.

Szczególne pozdrowienia dla Dori26 - domek wyszedł super - strasznie się cieszmy, że już jesteście po przeprowadzce :wave:

Pozdrawiamy - Kinga&Zbyszek

Witam,

APM fajnie ,że niedługo zamieszkasz w swoim domku - tak jak Dori tylko pozazdrościć...................my to pewnie dopiero zamieszkamy tam :yes:jak się uda na wiosnę 2012 (budowlańcy mogą zgasić szybko zapał inwestora),

pozdrawiam, J.

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2618&attachmentid=59780

Witam,

APM fajnie ,że niedługo zamieszkasz w swoim domku - tak jak Dori tylko pozazdrościć...................my to pewnie dopiero zamieszkamy tam :yes:jak się uda na wiosnę 2012 (budowlańcy mogą zgasić szybko zapał inwestora),

pozdrawiam, J.

No z takimi budowlańcami to mogą, bo jak zwykle zero pojęcia o czytaniu projektu, na górze nad wejściem nie ma w projekcie żadnego wcięcia w pokojach a u Ciebie jest. To jest standardowy błąd, który robią ekipy. Potem będziesz miała w pokojach na górze głupie zakamarki przy oknach. A wystarczyło w tym miejscu podlać na równo stropu i wyrównać ścianę (oczywiście projekt wyraźnie to wskazuje)

No z takimi budowlańcami to mogą, bo jak zwykle zero pojęcia o czytaniu projektu, na górze nad wejściem nie ma w projekcie żadnego wcięcia w pokojach a u Ciebie jest. To jest standardowy błąd, który robią ekipy. Potem będziesz miała w pokojach na górze głupie zakamarki przy oknach. A wystarczyło w tym miejscu podlać na równo stropu i wyrównać ścianę (oczywiście projekt wyraźnie to wskazuje)

Dzięki.....już posprawdzałam i nie bronię budowlańców ale projekt stropu na planie ma wcięcia więc wylali dobrze -tylko te wcięcia gdzieś zginęły na projekcie piętra i tu tego nie dopatrzyliśmy :jawdrop: no teraz to już trudno.Przejrzałam galerię i Dori też ma takie wcięcia ...........kolejne osoby budujące będą mogły uczyć się na naszych uwagach i błędach :) pzdr

A trzeba było uważnie czytać forum, bo już o tych wcięciach pisałem wcześniej. Co mogę Ci podpowiedzieć, to jeśli nie masz ścianek działowych na dole, to przesuń prawą ścianę wiatrołapu o jakieś 10cm w prawo. Po pierwsze zlikwidujesz właśnie to wcięcie na parterze (ja za późno zauważyłem i w rogu wystaje taki cypelek 10cm na 10cm róg jest wtedy nieustawny dla mebli i więcej pracy przy obrobieniu np. dla tynkarzy) Po drugie wtedy ta ścianka działowa wyjdzie za ścianę nośną stojącą między salonem a wiatrołapem i nie trzeba doklejać do tej ściany nośnej 5cm kawałka cegły w miejscu gdzie są drzwi do pokoiku.

A tak ogólnie życzę miłego budowania.

• 2 weeks później...

Witam,

W końcu zaczynamy dach- ekipa od dachu wydaje się bardziej kumata niż budowlańcy ,mam nadzieję że dach będzie szybciutko.....

lukaszw jeśli chodzi o wcięcia na parterze to praktycznie właśnie w gabinecie dostawili do tego ściankę więc znikło, a w kuchni nie mam spiżarki tylko wnękę na sprzęt więc to strasznie nie wadzi............

pozdrowienia dla wszystkich rubinkowiczów :)

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2618&attachmentid=61886

Witam ponownie. Wytyczyliśmy rubinka i zapraszamy ekipy budowlane. Nasze rejony są jakieś dziwne, powodzie, warzywa z colą i budowlańcy którzy życzą sobie 35zl za metr kwadratowy muru lub stropu. Jako że chcemy mieć betonowe poddasze tak jak kapi01 więc suma za robociznę wynośi około 45000. pierwsze słowa budowlanców to ,ze dom jet bardzo duzy i po co wam taki dom?:) .

o efektach poszukiwań zamelduje. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam wszystkich Rubinowiczów. Właśnie rozpoczelismy z mezem budowe rubinka. Pomijajac fakt ze przy adaptacji dokonalismy juz bardzo duzo zmian, wlaczajac doprojektowanie piwnicy wlasnie zaczelismy sie zastanawiac nad zmiana stropu z terivy na monolit. Co o tym sadzicie? Czytalam ze juz kilka osob rowniez zdecydowalo sie na ta zamiane. Czy jest ktos moze w posiadaniu projektu zamiennego stropu? A i czy przy tej okazji istnieje moze mozliwosc zlikwidowania slupa w salonie? Proszę o opinie w tej sprawie oraz ewentualnego posiadacza projektu zamiennego o udostepnienie go i przeslanie na maila: fa.mroz@gmail. com Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich Rubinowiczów. Właśnie rozpoczelismy z mezem budowe rubinka. Pomijajac fakt ze przy adaptacji dokonalismy juz bardzo duzo zmian, wlaczajac doprojektowanie piwnicy wlasnie zaczelismy sie zastanawiac nad zmiana stropu z terivy na monolit. Co o tym sadzicie? Czytalam ze juz kilka osob rowniez zdecydowalo sie na ta zamiane. Czy jest ktos moze w posiadaniu projektu zamiennego stropu? A i czy przy tej okazji istnieje moze mozliwosc zlikwidowania slupa w salonie? Proszę o opinie w tej sprawie oraz ewentualnego posiadacza projektu zamiennego o udostepnienie go i przeslanie na maila: fa.mroz@gmail. com Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Na zmianę stropu nie trzeba żadnego projektu, niech ci tylko kiero budowy mądrze rozmieści zbrojenie stropu i ustali grubość żeby potem pasowało do schodów itd. no i po ptokach. Jam mam zamieniony właśnie na monolit grubość chyba 16 lub 18cm, zbrojenie tzw kratownica dolna co 10 cm plus "wąsy" tzn kratownica górna od ścian na około 1,5 m do wnętrza pomieszczeń. Wszystkie podciągi zostały zrobione zgodnie z projektem. Co do rezygnacji ze słupa w salonie nie będę się wypowiadał bo tu chyba trzeba będzie przeliczyć czy taka powierzchnia wytrzyma zwłaszcza, że cały dach opiera się właśnie na podciągu i słupie w salonie.

lukaszkw dzięki wielkie za odpowiedz, w wybrales monolit ze wzgledu na trwalosc, koszty czy moze jeszcze cos innego? A i czy moze sie ktos wypowiedziec w temacie szerokosci schodów na poddasze? W projekcie jest 90 cm a u wiekszosci osob budujacych rubina sprawiają wrazenie strasznie waskich. Czy ktos probowal cos z tym zrobic? pozdrawiam

W moim przypadku o monolicie zadecydował fakt, że miałem dostęp do darmowego szalunku do jego wykonania a i majster wykazał zalety nad TERIVĄ, że mocniejszy, nie pęka, jest cichszy. Co do ceny to nie pamiętam ale chyba tez wychodzi taniej. o około 5-6 tysi.

Co do schodów w RUBINIE to temat baaaaaaaaardzo szeroki we wcześniejszych postach, próby przeróbek, zmian itd. ogólnie chyba najgorszy element tego domu. no i rzeczywiście są bardzo wąskie. Podobnie jak śmieszny balkonik nad wykuszem nie wiem czy zmieści się na nim suszarka z praniem.

No ale cóż nie można mieć wszystkiego w 100% super.

witajcie, my zmieniliśmy strop na żelbet, co do ceny to wyszedł drożej (samej stali jest dwa razy więcej), ale dzięki temu zlikwidowaliśmy słupy na górze, na dole niestety nie ma możliwości, konsultowaliśmy to z kilkoma konstruktorami. Adaptację i zmianę stropu robił nam architekt z konstruktorem, z pełnym wyliczeniem, zamianę musi przeliczyć konstruktor. Zalety: cichszy, nie ma spękań tynku ( co widzę na suficie teriva w mieszkaniu), cieńszy. Dzięki zmianie mogliśmy wyrównać ścianki w salonie, dzięki czemu jest większy i bez dziwnych wpustów, poszerzyliśmy schody do 1m. Został też wyrównany poziom między spocznikiem schodów i podłogą w pokoju nad garażem. Generalnie zmieniliśmy sporo w projekcie, efekty można juz zobaczyć na budowie:) nie mamy wersji elektronicznej dokonanych zmian, a jest to osobna teczka z rysunkami więc chętnych zapraszamy do Wrocławia:)

hej

ponawiam pytanie do już ocieplonych :) ile wyszło faktycznie m2 ocieplenia na zewnątrz budynku (styropianem) - jak Wam wyliczyli fachmani?

Ja kupiłem 220m2, zostały ze trzy paczki. Miałem jednak sporo odpadu, bo styropian był frezowany i przy lukarnach te straty niestety wychodzą. Być może wykonawcy nie byli szczególnie oszczędni...

Dozamet1985 myślimy nad zmianą stropu z 3 powodów: moj mąż od początku był za monolitem-to ja sie upierałam przy terivie (bo skoro tak jest w projekcie to tak ma być), 2-wszyscy sprzedawcy odradzają terivę i sugerują monolit, 3-sam majster spytał czy nie warto by bylo zastanowić się nad monolitem...wiec zaczelam sie zastanawiac. Ale zanim dojdzie do stropu jeszcze piwnica nas czeka ;)

Fipsi jesli można spytać, w jaki sposób poszerzyliscie te schody?

Lukaszkw a ile poszło ci stali i betonu?

Jak zwykle milion pytań do ;) pozdrawiam