Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam djjb, a nie myśleliście z mężem o pompie ciepła ? Na chwilę obecną ,nie ma lepszego systemu ogrzewania domu, ekologiczny i bardzo bezpieczny. Po za tym zostaje do wykorzystania pomieszczenie przeznaczone na kotłownię i nie trzeba budować komina. Dotąd ,wadą była cena ,lecz powoli można zaobserwować spadek cen .

dozamet 1985 pompę też rozpatrywaliśmy ........ale cena trochę wysoka -a kominy już stoją...............

teraz z innej beczki mam pytanie do osób które jak ja mają witrynę w salonie czy ktoś robił okna pcv i tą witrynę ma z całości lub z dwóch części (łuk i dół okna) ale z jakimś nie wielkim łącznikiem.My napaliliśmy się z mężem na "oknoplast z Krakowa" platinium evolution w orzechu - ale podobno jedyna możliwość z witryną to łącznik 30 cm.........okna bajer ale ten łącznik wydaje mi się olbrzymi :)

dozamet 1985 pompę też rozpatrywaliśmy ........ale cena trochę wysoka -a kominy już stoją...............

teraz z innej beczki mam pytanie do osób które jak ja mają witrynę w salonie czy ktoś robił okna pcv i tą witrynę ma z całości lub z dwóch części (łuk i dół okna) ale z jakimś nie wielkim łącznikiem.My napaliliśmy się z mężem na "oknoplast z Krakowa" platinium evolution w orzechu - ale podobno jedyna możliwość z witryną to łącznik 30 cm.........okna bajer ale ten łącznik wydaje mi się olbrzymi :)

Witam po dłuższej przerwie! My właśnie mamy okna z oknoplastu platinium orzech.Zamontowano nam jakieś dwa tygodnie temu i muszę przyznać,że okno jest naprawdę ładne i łącznik może jest duży ale nie zwraca na siebie strasznie uwagi przy takim olbrzymie mimo że okno i tak zmniejszyliśmy o jeden pustak.Pozdr

Dzięki bardzo za fotki Coop! -- macie piękne okno :yes:

My w między czasie trafiliśmy jeszcze na profil Alphaline 90 z okien Veka kolor oczywiście orzech i tam łącznik będzie około 18 cm , teraz do końca lipca mają promocję "bezpieczne lato" i dokładają dodatkowy grzybek antywłamaniowy do każdego skrzydła+wewnętrzna szyba hartowana ESG4...........i w dwa dni musimy podjąć decyzję (cenowo oba profile wychodzą podobnie):eek:

pozdr.

Drodzy Rubinowicze! A my już od lipca mieszkamy w naszym domku! Podwieszane drewniane schody czekają tylko na poręcz, nad antresolą poręcz gotowa, kuchnia i salon ukończone. Zostało tylko kilka detali typu dekoracje okien, a we wrześniu warstwa ozdobna elewacji i dokończenie kostki brukowej. Teraz kilka dni oddechu i dokonamy aktualizacji dziennika budowy! Z zapowiadanych planów zrealizowalismy wszystkie - tzn. przy kuchni jest mikrołazienka z wc, zmieniliśmy kształt kuchni, przesuwając ściankę oddzielającą od salonu, obok schodów jest spiżarnia, jeden z pokoi nad garażem (ten obok pralni) stał sie łazienką, a łazienka na piętrze stała się przestronną garderobą;-) Pomajstrowaliśmy troszkę, ale warto było, bo domek jest naprawdę funkcjonalny, co wreszcie możemy stwierdzić z autopsji! Pozdrawiamy serdecznie wszystkich fanów Rubinka!

super mi-sioo gratuluje i czekam z niecierpliwością na zdjęcia ;D

co to ogrzewania przerabiałam to długo i im człowiek wie więcej to wie mniej, tak jak ze wszystkim sa różne szkoły i podzielone opinie. my poztawiliśmy na gaz, w razie czego mamy zostawiony jeszcze kanał i możliwość podłaczenia pieca na wegiel.

pomieszkamy zobaczymy, mam nadzieję że będzie dobrze.

czekam z niecierpliwościa na zdjęcia Rubinków już w większym etapie realizacji niż nasz, bo fajnie pooglądac piękne wnętrza.

pozdrawiam wszystkich gorąco:)

https://picasaweb.google.com/111368778416531820253/Budowa

Edytowane przez xena_666

lukaszkw dzięki wielkie za odpowiedz, w wybrales monolit ze wzgledu na trwalosc, koszty czy moze jeszcze cos innego? A i czy moze sie ktos wypowiedziec w temacie szerokosci schodów na poddasze? W projekcie jest 90 cm a u wiekszosci osob budujacych rubina sprawiają wrazenie strasznie waskich. Czy ktos probowal cos z tym zrobic? pozdrawiam

Witaj, jesteśmy w trakcie budowy, schody poszerzyłam do 100 cm, bo też wydawały mi się strasznie wąskie. Po poszerzeniu i tak nie są specjalnie szerokie, trudno mi wyobrazić sobie te 90 cm. Dokonałam jeszcze kilku zmian, np. kotłownie przeniosłam na tył garażu, w miejscu kotłowni zrobiłam dużą łazienkę, a pod schodami jest łącznik pomiędzy garażem a częścią mieszkalną. Zyskałam w ten sposób bardzo duży schowek. Polecam to rozwiązanie, wyszło bardzo praktycznie. Nie wiem tylko, czy nie powinniśmy przenieść drzwi do spiżarni na ścianę kuchenną, ale kuchnia będzie wtedy chyba nieustawna. Zobaczymy, Nad garażem nie robimy pralni, ale całą tę powierzchnię dzielimy w ten sposób, żeby powstała duża sypialnia z własną łazienką i garderobą. Z zainteresowaniem czytam opinie forumowiczów na temat tego olbrzymiego okna, a także na temat ogrzewania budynku. Nie wiem jeszcze co zdecydujemy w tym temacie. Wszystkie zdjęcia i opinie są baaardzo przydatne, życzę wszystkim wytrwalości i powodzenia. AS i jeszcze jedno, poszerzyliśmy o 25 cm ten "mini balkonik" z sypialni na górze, raz - że będzie można wyjść i spokojnie się obrócić, a dwa - nie będzie zacieków na elewacji na wykuszu. Znajomi mają balkonik równy z elewacją i są bardzo niezadowoleni.

NIDUCHA Widzę, że zmiany nad garażem zrobiłaś jak większość na forum. Super to wygląda i jest bardzo praktyczne. Co do wejścia do spiżarki od strony kuchni to ktoś takie zrobił i gdzież widziałem zdjęcia, ale zabij a nie pamiętam kto. Zacieki na balkoniku można usunąć wstawiając kawałek parapetu blaszanego z obróbki dachowej i po kłopocie, ja tak mam i jest ok, a wcześniej rzeczywiście cała ściana w zaciekach i ciągle brudne okna w wykuszu.

witajcie,

mam pytanie do osób które w niedalekiej przeszłości, niedawno orientowały się w sprawach okien? macie może jakieś firmy godne polecenia, wiecie o jakiś promocjach?

edit

aha zapomniałem, czy mógłbym prosić kogoś o przesłanie zdjęcia daszku nad wejściem (widok z okna nad daszkiem)

z góry dziękuję

serdecznie pozdrawiam!

Edytowane przez communique

Mi-sioo gratuluję -super że już mieszkasz w rubinku :) teraz tylko pozostaje Ci pokazać go od środka -czekamy :)

U mnie dach już już prawie na wylocie -okna zamówione jednak profil z okno plastu tak jak u Coopa -tylko witrynę podzieliliśmy inaczej .

pzdr:)

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2618

Witam ! U mnie ,też serce rośnie jak patrzę na postępy w pracach. Mam już podłączenie do kanalizacji, do wodociągu i energii elektr. Całkowicie gotowy jest garaż i kotłownia w której w poniedziałek montowana będzie pompa ciepła . Pokoje na piętrze czekają już tylko na malowanie i podłogi. Także w poniedziałek mają montować balustradę.Na koniec przyszłego tygodnia firma zapowiedziała zakończenie prac przy ogrodzie zimowym. Jak wszystko ,będzie tak sprawnie wykonywane ,jak dotąd to powinienem się w październiku wprowadzić .

Witam wszystkich budowniczych :)

Mam do Was pytanie. Czy ktoś zakłada/już założył rolety zewnętrzne. Jestem na etapie podjęcia ostatecznej decyzji i waham się co zrobić. Napiszcie proszę jakie są wasze poglądy na ten temat. Czytałem już trochę po różnych forach i jak w każdym przypadku opinie podzielone - jedni chwalą a inni twierdzą, że nie warto. A jakie Wy macie zdanie?

• 2 weeks później...
Witam wszystkich budowniczych :)

Mam do Was pytanie. Czy ktoś zakłada/już założył rolety zewnętrzne. Jestem na etapie podjęcia ostatecznej decyzji i waham się co zrobić. Napiszcie proszę jakie są wasze poglądy na ten temat. Czytałem już trochę po różnych forach i jak w każdym przypadku opinie podzielone - jedni chwalą a inni twierdzą, że nie warto. A jakie Wy macie zdanie?

Ja mam rolety typu INTEGRO, skrzynki schowane w styropianie. Jestem całkiem zadowolony z tego rozwiązania.

Pzdr.

• 2 weeks później...

My również planujemy montaż rolet z opcją schowania ich w styropianie - widzieliśmy takie rozwiązanie u znajomego - jest b.fajne. Jedyny mankament to grubość styropianu jaki trzeba będzie użyć do ocieplenia.

Nawiązując do wcześniejszych wątków dot. zmian w projekcie to załączam fotki. Główne zmiany to:

zmiana wykuszu z "angielskiego" na prostokątny

zamiana daszku nad wejściem na balkon - na górze łączymy dwa pokoje od frontu na jeden z dużymi drzwiami balkonowymi i garderobą

nad garażem będzie sypialnia z dużą garderobą i łazienką - zmieniamy okna na drzwi balkonowe

likwidujemy spiżarką przy kuchni - zyskujemy miejsce pod zabudowę w kuchni i powiększamy wiatrołap

DSC00130.jpg

DSC00126.jpg

DSC00135.jpg

DSC00128.jpg

DSC00103.jpg

Więcej zdjęć w naszym albumie - jesteśmy ciekawi waszych opinii.:-?

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2771

Edytowane przez z-big