xena_666 27.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 My aktualnie robimy poddasze płyty g-k. Hydraulicy mają przyjść podłączyć piec i kominek. I tyle chyba będzie u nas przed zimą. Jak by były fundusze to i można byłoby jeszcze podziałać. Ale trzeba czekać na gotówkę. pozdrawiam https://plus.google.com/111368778416531820253/posts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APM 22.12.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Kochani, Prosimy o pomoc dotyczącą planu wykończenia domu.... - zwracamy się do wszystkich, a szczególnie do tych, którzy mieszkają już w swoich domkach. Jesteśmy na etapie stanu surowego prawie zamkniętego - szczegóły na zdjęciach - otwory okienne zostaną zabezpieczone. Obecnie mamy wyrównaną działkę, zrobione porządki i zainstalowaną oczyszczalnię ścieków, planujemy jeszcze wykonać instalację do odwodnienia - tak aby przez zimę grunt ze wszystkich wykopów spokojnie "osiadł". Chcemy wprowadzić się najpóźniej we wrześniu 2012 - tak więc całe wykończenie, instalacje, etc musimy wykonać od wiosny / zimy do końca września. Dlatego prosimy o pomoc i podpowiedzi - jak zaplanować poszczególne etapy i ile one trwają - ile potrzebuje elektryk na wykonanie instalacji czy hydraulik. Proszę napiszcie jak to wyglądało u Was i z czym mieliście problem ? Każda podpowiedź jest dla nas bardzo cenna - z góry dziękujemy za pomoc Kinga&Zbyszek z-big, to jest możliwe, nawet bardzo możliwe ale pod pewnymi warunkami pierwsza sprawa to ilość firm/ekip jaka będzie wykonywała prace, napiszę jak było u nas, co pomoże Ci ocenić nasz przypadek i porównać go do swojej sytuacji: zimę która w 2010 roku przyszła bardzo nagle bo 1 grudnia od razu z ostrym mrozem, zaczęliśmy z domem zamkniętym drzwiami i oknami, oczywiście dach, tynki, podłogówka, co itp z przygotowanym styropianem do wylewek i właśnie wtedy nadszedł mróz wylewki zrobiliśmy w cieplejszym okienku w styczniu, potem to wygrzewając kozą i nagrzewnicą ale zawsze było powyżej zera w domu co najlepsze zajęło to 2 dni miksokret prace ruszyły z grubej rury ok 10 lutego i zakończyły się ok 25 lipca - teraz napiszę stan od do - w tym okresie (później opiszę etap wcześniejszy elektrykę, tynki wod-kan,co, okna itp) w powyższym czasie ekipa od 3 do 8 osób w zależności od natłoku prac wykonała - sufit z desek nad całym poddaszem - 2 łazienki na gotowo - kotłownię na gotowo w płytkach, pralnię na gotowo w płytkach, spiżarnię też - garaż w płytkach na gotowo + wanny, brodziki, kibelki, bidety itp - ocieplenie wełna, stelaże, folie, kartogips, zacieranie na gotowo - kominek i zabudowa tv - panele góra - wszędzie gipsówki - salon, kuchnia w płytkach na gotowo - stiuki tu i tam - malowanie wszędzie - osadzenie drzwi wewnętrznych wszystkich - ocieplenie zewnętrzne styro 15, plus tynk zewnętrzny na gotowo, plus podbitka - parapety wew. i zew. - schody drewniane, montaż pod koniec prac, w lipcu - w międzyczasie zamontowana została wentylacja mechaniczna, wszystkie kanały powietrzne itp które podczas wykańczania zostały obudowane kartogipsem ogólnie dom do wprowadzenia, bez lamp, karniszy, wielu mebli itp - to dokańczałem sobie z przyjemnością przez 2-3 miesiące sam (meble się produkowały sukcesywnie) co ciekawe, jako że nie cisnęło nas bardzo to zamiast w czerwcu przeprowadzaliśmy się w sierpniu ale dałoby się szybciej, wcześniej w maju były luzy na budowie a my nie cisnęliśmy Został do zrobienia taras - tzn płytki bo jest wylewka już oraz schody z przodu domu - też trzeba pokryć - jest surowy beton pozostał również do zrobienia ozdobny cokolik wokół domu ogrodzenie - siatka dookoła + brama, śmietnik, futrtka zostały zrobione do listopada po wprowadzeniu, utwardzenie kamieniami też, wyrównanie terenu tez po wprowadzeniu, zależało nam by było czysto w domu w skrócie mówiąc. a teraz cofając się nieco kwestia tynków, elektryki i wod-kan-co - tynki maszynowe zajęły ekipie 3 osób około 10 dni - elektryka zajęła ekpie 3 osobowej ok tygodnia może 10 dni ale były jakieś luki w pracy więc nie ma dramatu a punktów miałem dużo chyba nawet za dużo ale przynajmniej teraz nie mam braków - instalacje wod-kan-co (w tym cały dół podłogówka + obie łazienki ), cała kotłownia, piec olejowy, grzejniki itp chyba koło tygodnia - 2 osoby ale byli niesamowicie efektywni zatem te etapy nie był dramatyczne aha - okna to 2 dni więc trzeba tylko odpowiednio wcześnie zamówić aby nie opóźniało podsumowując, mnie udało się dość sprawnie zrobić wykończeniówki bo ekpia w 2011 roku była to jedna firma zmieniał się tylko podzbiór ludzi etap z końca roku 2010 udało się też zrobić dość sprawnie choć ja miałem taką sytuację że dachowcy kończyli dach, elektryk był na 1 piętrze a tynki kładły się już na dole, ale udało się i nikt nikogo nie pozabijał (grunt to podejście i odpowiednie zapoznanie ekip ) moja ekipa wykończeniowa miała otwarte konto w lokalnej hurtowni materiałów wszelakich i brali co trzeba i kiedy trzeba, wszystkie faktury przeglądaliśmy i akceptowaliśmy razem, to bardzo przyspiesza temat gdy nie trzeba jeździć po seki pierdółek, grubsze rzeczy jak styropian, wełna, płytki konsultowaliśmy z cenami w internecie i na bieżąco wybieraliśmy dostawcę tutaj podpowiem: popatrzcie na ceny tutaj http://www.goldgres.pl/ nam przyjechało stamtąd kilka palet, oszczędności idące w tysiące złotych w porównaniu do lokalnych sklepów, szybka realizacja - bardzo polecam to tyle, generalnie pamiętam z tego okresu bardzo mocne planowanie, szczególnie, zamawianie okien, pilnowanie terminów, tynkarzy, elektryków, jak wiesz nie jest problemem zazwyczaj ich czas pracy a raczej stawienie się na budowie w terminie jeżeli w czymś jeszcze mogę pomóc to daj znać a jak masz ochotę to zapraszam na wizję lokalną na pogranicze łódzkiego i śląskiego a na koniec nasza mała choineczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 25.12.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Wszystkiego Dobrego Dużo Zdrowia i Wytrwałości dla Wszystkich Budowniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xena_666 26.12.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 a na koniec nasza mała choineczka Tak rzeczywiście choinka malutka ;D APM jak możesz wrzuć parę fotek ze środka. Jestem bardzo ciekawa końcowego efektu. Ciekawe gdzie macie i jaki stiuk? Ja zastanawiałam sie nad złupem w salonie oraz kominkiem. pozdrawiam https://profiles.google.com/111368778416531820253/about Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 27.12.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Piszcie cos!!!My jestesmy na etapie wyboru okien, w sumie to już jutro musimy podjac ostateczna decyzje...wybralismy: http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/rubini tu zaczął się problem...szprosy, czy bez.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fipsi 28.12.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 ja wybrałam te same:) miałam chyba ponad 12 ofert różnych firm, a Oknoplast wyszedł najtaniej, a do tego ta nazwa okien od razu mi mówiła, że rubin musi pasowac do rubina:), wygladają pięknie ze szprosami miałam to samo, byłam zdecydowana na 99% i w ostaniej chwili zrezygnowałam i nie żałuję - wytłumaczyłam sobie to tak: - za kilka lat mogą mi sie już nie podobać - dodatkowa strata ciepła - ciemniej w domu - dodatkowe koszty życzę podejmowania dobrych decyzji Iwona:) Piszcie cos!!! My jestesmy na etapie wyboru okien, w sumie to już jutro musimy podjac ostateczna decyzje... wybralismy: http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/rubin i tu zaczął się problem...szprosy, czy bez.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 29.12.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 juz zamówione! zostaje bez!!! poza tym, co wymieniłaś Fipsi, wzięłam również pod uwagę to, że wolę nowoczesne wnętrza, do których średnio pasują szprosy...Jako, że już niedlugo przyjdzie do nas elektryk i hydraulik chciałabym mniej więcej zaaranżować wnętrze, tak, żebym nie musiała się martwić, że jednak wanna czy kibelek powinny stać w innym miejscu....dlatego też proszę o jakieś zdjęcia, inspiracje. Przejrzałam juz tysiące zdjęc w internecie, ale chciałabym zobaczyć Wasze pieknie urządzone Rubinki!!! Wrzucajcie zdjątka, to na pewno pomoże nie tylko mi, ale i wielu osobom śledzącym wątek. Jakby co podaje też maila: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 30.12.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 A kto będzie robił ci elektrykę, może ten sam co u mnie, nie pamiętam imienia ale koło 50lat i rudawy z okolic Garwolina ? Polecam fajnie zrobił to co chciałem i na razie sie sprawdza zwłaszcza, że udało sie nam wprowadzić przed Wigilią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilgotka85 30.12.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam wszystkich! Na wiosnę dołączamy z mężem do budujących dom Rubin MG Projekt Mamy na początku takie pytanie i zarazem prośbę... czy ktoś z osób które już wybudowały dom zechciałby nas zaprosić do siebie żebyśmy mogli go oglądnąć? Jesteśmy z okolic Krakowa więc nie ukrywam że najlepiej by nam pasowało gdzieś blisko Pozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 03.01.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 A kto będzie robił ci elektrykę, może ten sam co u mnie, nie pamiętam imienia ale koło 50lat i rudawy z okolic Garwolina ? Polecam fajnie zrobił to co chciałem i na razie sie sprawdza zwłaszcza, że udało sie nam wprowadzić przed Wigilią. Wiesz co, nam będzie robił jakiś Pan z Mińska, zrobiliśmy rozeznanie i wyszło,że nikt nie ma zastrzeżeń A że tak się zapytam, na jakim etapie teraz jesteście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-big 06.01.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 z-big, to jest możliwe, nawet bardzo możliwe ale pod pewnymi warunkami pierwsza sprawa to ilość firm/ekip jaka będzie wykonywała prace, napiszę jak było u nas, co pomoże Ci ocenić nasz przypadek i porównać go do swojej sytuacji: zimę która w 2010 roku przyszła bardzo nagle bo 1 grudnia od razu z ostrym mrozem, zaczęliśmy z domem zamkniętym drzwiami i oknami, oczywiście dach, tynki, podłogówka, co itp z przygotowanym styropianem do wylewek i właśnie wtedy nadszedł mróz wylewki zrobiliśmy w cieplejszym okienku w styczniu, potem to wygrzewając kozą i nagrzewnicą ale zawsze było powyżej zera w domu co najlepsze zajęło to 2 dni miksokret prace ruszyły z grubej rury ok 10 lutego i zakończyły się ok 25 lipca - teraz napiszę stan od do - w tym okresie (później opiszę etap wcześniejszy elektrykę, tynki wod-kan,co, okna itp) w powyższym czasie ekipa od 3 do 8 osób w zależności od natłoku prac wykonała - sufit z desek nad całym poddaszem - 2 łazienki na gotowo - kotłownię na gotowo w płytkach, pralnię na gotowo w płytkach, spiżarnię też - garaż w płytkach na gotowo + wanny, brodziki, kibelki, bidety itp - ocieplenie wełna, stelaże, folie, kartogips, zacieranie na gotowo - kominek i zabudowa tv - panele góra - wszędzie gipsówki - salon, kuchnia w płytkach na gotowo - stiuki tu i tam - malowanie wszędzie - osadzenie drzwi wewnętrznych wszystkich - ocieplenie zewnętrzne styro 15, plus tynk zewnętrzny na gotowo, plus podbitka - parapety wew. i zew. - schody drewniane, montaż pod koniec prac, w lipcu - w międzyczasie zamontowana została wentylacja mechaniczna, wszystkie kanały powietrzne itp które podczas wykańczania zostały obudowane kartogipsem ogólnie dom do wprowadzenia, bez lamp, karniszy, wielu mebli itp - to dokańczałem sobie z przyjemnością przez 2-3 miesiące sam (meble się produkowały sukcesywnie) co ciekawe, jako że nie cisnęło nas bardzo to zamiast w czerwcu przeprowadzaliśmy się w sierpniu ale dałoby się szybciej, wcześniej w maju były luzy na budowie a my nie cisnęliśmy Został do zrobienia taras - tzn płytki bo jest wylewka już oraz schody z przodu domu - też trzeba pokryć - jest surowy beton pozostał również do zrobienia ozdobny cokolik wokół domu ogrodzenie - siatka dookoła + brama, śmietnik, futrtka zostały zrobione do listopada po wprowadzeniu, utwardzenie kamieniami też, wyrównanie terenu tez po wprowadzeniu, zależało nam by było czysto w domu w skrócie mówiąc. a teraz cofając się nieco kwestia tynków, elektryki i wod-kan-co - tynki maszynowe zajęły ekipie 3 osób około 10 dni - elektryka zajęła ekpie 3 osobowej ok tygodnia może 10 dni ale były jakieś luki w pracy więc nie ma dramatu a punktów miałem dużo chyba nawet za dużo ale przynajmniej teraz nie mam braków - instalacje wod-kan-co (w tym cały dół podłogówka + obie łazienki ), cała kotłownia, piec olejowy, grzejniki itp chyba koło tygodnia - 2 osoby ale byli niesamowicie efektywni zatem te etapy nie był dramatyczne aha - okna to 2 dni więc trzeba tylko odpowiednio wcześnie zamówić aby nie opóźniało podsumowując, mnie udało się dość sprawnie zrobić wykończeniówki bo ekpia w 2011 roku była to jedna firma zmieniał się tylko podzbiór ludzi etap z końca roku 2010 udało się też zrobić dość sprawnie choć ja miałem taką sytuację że dachowcy kończyli dach, elektryk był na 1 piętrze a tynki kładły się już na dole, ale udało się i nikt nikogo nie pozabijał (grunt to podejście i odpowiednie zapoznanie ekip ) moja ekipa wykończeniowa miała otwarte konto w lokalnej hurtowni materiałów wszelakich i brali co trzeba i kiedy trzeba, wszystkie faktury przeglądaliśmy i akceptowaliśmy razem, to bardzo przyspiesza temat gdy nie trzeba jeździć po seki pierdółek, grubsze rzeczy jak styropian, wełna, płytki konsultowaliśmy z cenami w internecie i na bieżąco wybieraliśmy dostawcę tutaj podpowiem: popatrzcie na ceny tutaj http://www.goldgres.pl/ nam przyjechało stamtąd kilka palet, oszczędności idące w tysiące złotych w porównaniu do lokalnych sklepów, szybka realizacja - bardzo polecam to tyle, generalnie pamiętam z tego okresu bardzo mocne planowanie, szczególnie, zamawianie okien, pilnowanie terminów, tynkarzy, elektryków, jak wiesz nie jest problemem zazwyczaj ich czas pracy a raczej stawienie się na budowie w terminie jeżeli w czymś jeszcze mogę pomóc to daj znać a jak masz ochotę to zapraszam na wizję lokalną na pogranicze łódzkiego i śląskiego a na koniec nasza mała choineczka Serdeczne dzięki za pomoc - właśnie siedzimy nad kalendarzem i staramy się wszystko zaplanować. Ruszamy w połowie lutego - i do boju... Jeszcze raz dzięki - bardzo nam pomogłeś.... Wszystkiego NAJ ... w Nowy Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 01.02.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Witam wszystkich. Widzę, że zima w pełni i forum dosłownie zamarzło. A ja mam pytanie do zwolenników ogrzewania gazowego. Jak tam koszty? Jaka temperatura w budynku. Jestem bardzo ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djjb 02.02.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Witam, oooooo zamarzliśmy zamarzliśmy nam udało się przed mrozami zrobić tynki i posadzki .Obecnie chłopaki ocieplają poddasze więc jeśli chodzi o ogrzewanie gazowe to będę mogła się wypowiedzieć pewnie kolejnej zimy chyba że uruchomimy kotłownie jeszcze w lutym ale to się okaże. Za to wybraliśmy już glazurę do łazienek i na cały parter gres - jeśli się uda to wkleję jakiś obrazeczek...... pozdrawiam cieplutko wszystkich Edytowane 18 Lutego 2012 przez djjb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozamet1985 15.02.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam Wszystkich !!! Widać, że nasze forum powoli umiera śmiercią naturalną, chociaż chciałbym ,aby to była tylko sezonowa zapaść ! My już mieszkamy od tygodnia. Udało nam się z tą zimą !!! Mamy gotowy ogród(w 99%) i ogrodzenie. Za to wewnątrz budynku,pozostało jeszcze trochę drobiazgów. Przed nami najlepsze.......końcowe urządzanie wnętrza. O ile uda mi się to wkleję kilka zdjęć, zobaczycie zupełnie innego Rubina ,jak wcześniej pisałem w całości mojego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozamet1985 15.02.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Udało mi się zamieścić kilka zdjęć mojego Rubinka(Diamencika) na Picassie.Pozdrawiam !https://picasaweb.google.com/107703819798162052407/Diamencik?authkey=Gv1sRgCPvZwYnez92B7QE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 15.02.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 fajna rezydencja wyszła, wysoka jakość wykończeń, inaczej niż pierwowzorze ale nie mniej ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xena_666 15.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 no no dozamet1985 szcęka opada, rezydencja jak z filmów amerykańskich, naprawdę nieźle. i ta woda extra gratuluję i czekam z niecierpliwościa na zdj z wnętrza, już nie mogę sie doczekac. potym co znajduje się na zewnątrz,to nabieram apetytu na srodek. Ta trawka, kamienie ścieżki boskie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 23.02.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Muszę przyznać, że dość długo siedziałam z otwartą buzią oglądając Twoje zdjęcia Dozamet1985. Jakie to niesamowite, jeden dom, a tyle możliwości, tyle inspiracji...każdy wygląda inaczej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 28.02.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Fakt dom super zrobiony. Ale pierwsze słowa, które moja zona powiedziała to: Ciekawe czy ma małe dzieci ? Bo nasz to co 5 minut by skakał do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-big 04.03.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam po lekkiej przerwie, pozdrawiam wszystkich. Dozamet - to co zrobiłeś z na swojej działce i z Rubinem - robi wrażenie Mam kilka pytań do osób które nasz etap mają już za sobą: 1. Jaką izolacje dawaliście na chudziaka - tylko folia czy papa zgrzewana ? 2. Jak dobrze zaizolować ściany szczytowe w lukarnach - jet przestrzeń pomiędzy ścianą a membraną ? 3. Czym izolować poddasze - tradycyjnie wełną czy może pianką PUR - macie jakieś doświadczenia / opinie w tym temacie. 4. Kiedy robić podłogę (płyta osb ?) na jętkach - przed ocieplaniem poddasza czy po ? z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts