Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kapi - chyba nie do końca mnie zrozumiałeś - ciekawa byłam kosztów instalacji u ciebie robocizna odpada pozostają materiały

piaskowiec piękny

ahhhhh a u nas szybka zmiana akcji - przyszły papiery (2 tyg temu składaliśmy papiery o pozwolenie na budowę) ostateczna decyzja - możemy zaczynać za tydzień

szybko dlatego że: od sąsiadów jesteśmy odsunięci 8 m więc nikt się ich o zdanie nie będzie pytał - ja i mąż musimy tylko jechać napisać oświadczenie że nie będziemy się odwoływać i tym samym nie musimy czekać 2 tyg. na uprawomocnienie przy okazji złożymy zawiadomienie o rozpoczęciu budowy - i za tydzień lecimy z koksem

nawet sobie nie wyobrażacie jak się cieszę i jaka to dla mnie ulga po rocznych perturbacjach z architektami - ale tak w sercu to WIEM WIEM DOPIERO SIĘ ZACZNIE

za rok w sierpniu przeprowadzka :D

Edytowane przez mineralka

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Iwcia - no u mnie wszystko jeszcze na papierze - ale blat w kuchni będzie napewno połączony z oknem - mam nadzieję że projekt jest tak zrobiony że wszystko będzie się zgadzało z wysokościami

kapi - ja tak dopytuję bo na dole chcę mieć właśnie podłogówkę - właściwie to ja grzejników szczerze nienawidzę no ale na cały dom w podłogówce się raczej nie zdecyduję bo płytek nie chcę a specjalne parkiety do podłogówki są kosmicznie drogie - a właśnie co wybrałeś w związku z tym na podłogi ????? wybacz moje wścibstwo ale podobają mi się Twoje rozwiązania :D

jeżeli chodzi o podłogówkę to podobnie właśnie zdecydowałem bo na dole nie ma miejsca na grzejniki, w salonie podłoga będzie częściowo z płytek a częsciowo z desek barlineckich przystosowanych do ogrzewania podłogowego (układanych na specjalnym kleju), w kuchni, łazienkach, przedpokoju płytki, a w pokojach na górze deska barlinecka z tym że w sypialni przy balkonach planuje objechać takim paskiem z płytek bo tam specjalnie zagęściłem obowody podłogówki żeby było najcieplej z doświadczeń wiem że zawsze przy balkonach najbardziej ciągnie zimnem, poza tym w reszcie pokoi podłogówka i deska barlinecka. w pokojach dwóch tylko grzejniki same dałem.

Witam wszystkich,

Czy mógłby mi ktoś z własnego doświadczenia przybliżyć orientacyjne koszty budowy Rubina III, bo wydaje mi się, że koszty podane na stronie mg projekt raczej nie są wiarygodne. Jak myślicie, czy da się wybudować Rubina za 500 tys do takiego stanu aby się wprowadzić? Planujemy dach z blachodachówki a nie dachówki, podłoga na dole z deski, na górze panele, a i ważna rzecz, na górze pokój zamiast pustki nad salonem.

Witam Wszystkich po dłuższej przerwie!

Mam takie pytanko do tych co mają już bramę garażową .Czy przy montażu bramy mieliście już cały garaż otynkowany?Czy to nie ma znaczenia i można otynkować potem?Pozdrówka

Dla monterów bramy jest to nieistotne, ale tynkarze mogą sobie narzekać bo ciężko się dostać zwłaszcza nad bramą. Do tego jak będą jakiej flejtuchy to Ci ją po prostu zabrudzą. Moim zdaniem zrób sobie tynk nawet na jakieś 50 cm od otworu bramu i to wystarczy reszta później.

UMULa 500 tysi powinno starczyć, zwłaszcza przy zmianie dachu, o pamiętaj, że jak kładziesz blachę to i rozmiary więźby możesz zmniejszyć, parę tysi do przodu. Ogólnie jeśli chodzi o koszy budowy bez wykończenia w meble i kuchnie,łazienki to polecam zrobić sobie samemu wycenę najlepiej w jednym składzie budowlanym na najdroższe rzeczy tj. dach (węźba + pokrycie), materia z którego stawiasz, okna + wszystkie otwory drzwiowe z brama garażową, beton (na fundamenty i strop) materiał na strop, koszt ekipy, która ci to wszystko postawi, centralne ogrzewanie, materiał i koszt zrobienia poddasza (wełna + płyty itd.) (zwłaszcza piec i grzejniki) Do tego doliczyć jakieś 20-30% na inne już "mniejsze" w dużym cudzysłowiu koszty. Jak masz duży skład to takie wyliczenie zrobią ci w parę dni i nawet upust dadzą jak wszystko od ich weźmiesz.

Miłego budowania życzę i cierpliwości.

PILNE !!!

Czy ktoś z Was budujących rubinka robił pierwszy strop zwykły lany betonowy czy wszyscy robili terive ? my wolimy zwykły ale nie wiadomo jak to się będzie zachowywało na wielkim salonem

czy ktoś z Was zrobił drugi strop (nad poddaszem) betonowy ? Czy zmienialiście coś w fundamentach w związku z tym ?

robiliście łąwy fundamentowe ? czy są one aż tak konieczne ? - mój mąż pracuje na koparce wiec wykopał fundamentów od groma ale nigdy nie kopał ław - jakoś u nas się tego niestosuje najwyraźniej

proszę odpowiedzcie - to pilne

PILNE !!!

Czy ktoś z Was budujących rubinka robił pierwszy strop zwykły lany betonowy czy wszyscy robili terive ? my wolimy zwykły ale nie wiadomo jak to się będzie zachowywało na wielkim salonem

czy ktoś z Was zrobił drugi strop (nad poddaszem) betonowy ? Czy zmienialiście coś w fundamentach w związku z tym ?

robiliście łąwy fundamentowe ? czy są one aż tak konieczne ? - mój mąż pracuje na koparce wiec wykopał fundamentów od groma ale nigdy nie kopał ław - jakoś u nas się tego niestosuje najwyraźniej

proszę odpowiedzcie - to pilne

Ja mam lany strop nie TERRIVE, według mnie dużo lepszy jest i trwalszy (nie pęka jak TERIVA). Zwłaszcza nad salonem żywy beton 17cm wyszło chyba mówi samo za siebie.

Ław też nie robiłem zwykłe tradycyjne dołki 80cm na chyba 60cm głębokości lub na odwrót nie pamiętam.

oooo to płytkie masz fundamenty - nas kierownik budowy uczulał żeby zrobić conajmniej 120 cm żeby nie pękało w razie gwałtownych spadków temperatury - a strop nie drga ? ta jedna kolumna go trzyma i nic nie trzeba ? -

ahhhhh - teraz dopatrzyłam lukaszu że macie domek Rubin I z antresolą nad salonem - a ja mam Rubina 3 i nad salonem jest pokój i strop pełny i to budzi moje wątpliwości

coś nas pech prześladuje w związku z naszą budową - ledwo dostaliśmy papiery i znowu problemy - wykonawca (miało być systemem gospodarczym) jak zobaczył projekt domu to się wystraszył i wycofał - w sumie lepiej teraz a nie jak cos już spieprzy - przepraszam za słownictwo ale wymięknąć można - na szczęście po znajomości wzięła nas pod swoje skrzydła znajoma firma i zrezygnują z innej budowy i przyjdą do nas - więc w sobotę tyczymy

z wstępnych rozmów okazało się że na naszym terenie i z naszymi zmianami (strop nad poddaszem będzie wylewany) ławy fundamentowe są obowiązkowe

stropy jednak będą wylewane (ciekawe co na to architekt)

pytanie na dzisiaj:

ile pustaków kupić - będziemy budować z MAX-a Hadykówka - ile go pochłonie nasz domek ?

widzę że powtórne przeczytanie wątku mnie nie ominie - ale pomóżcie jeszcze w tej kwestii

oooo to płytkie masz fundamenty - nas kierownik budowy uczulał żeby zrobić conajmniej 120 cm żeby nie pękało w razie gwałtownych spadków temperatury - a strop nie drga ? ta jedna kolumna go trzyma i nic nie trzeba ? -

ahhhhh - teraz dopatrzyłam lukaszu że macie domek Rubin I z antresolą nad salonem - a ja mam Rubina 3 i nad salonem jest pokój i strop pełny i to budzi moje wątpliwości

A co Ty na pustyni mieszkasz lub bagnie, że aż 120cm. Według mnie trochę przesada chyba, że rzeczywiście masz miękki teren (piaskowy) A tak sobie pomyśl skoro projekt przewiduje ławy 40cm wysokości na chyba 60cm szerokości (nie mogę się dopatrzeć wymiaru w projekcie elektronicznym) to niech ci kiero budowy kitów nie wciska, że taka ława jest lepsza niż dołki 60cm na 80cm oczywiście z tym samym zbrojeniem !!!!!. Co do stropu to tym bardzie skoro nie masz antresoli, to zdecydowanie lepszy jest pełny strop od TERRIVY. porozmawiaj z majstrami sami cie przekonają na lany. Oczywiście jeśli nie będziesz miała leniuchów, bo TERRIVE łatwiej i szybciej założyć. Zauważ też, że strop Terriva zgodnie z projektem ma 24cm grubości z czego jedynie od góry jest on zalany betonem ok. 11cm. A strop lany w moim przypadku miał chyba 18cm samego betonu, na pełnej kratownicy (zbrojenie).

pytasz jaką mam ziemię - hmmmm pół metra ziemia piaskowa a niżej żółciutki piasek i duuuuuuuuużo wody - fundamenty będziemy robić tak jak w projekcie ławy i w górę z bloczków mury z MaXA - strop jednak będzie wylewany nie teriva - majster stwierdził "coby tego g.... nie brać" a zbrojony beton będzie najlepszy - więc tak zostanie no i jeszcze taki sam strop będzie nad poddaszem

ponawiam pytanie ile pustaków na oko trzeba kupić ? faktycznie wejdzie nam 8 tyś ????????

pytasz jaką mam ziemię - hmmmm pół metra ziemia piaskowa a niżej żółciutki piasek i duuuuuuuuużo wody - fundamenty będziemy robić tak jak w projekcie ławy i w górę z bloczków mury z MaXA - strop jednak będzie wylewany nie teriva - majster stwierdził "coby tego g.... nie brać" a zbrojony beton będzie najlepszy - więc tak zostanie no i jeszcze taki sam strop będzie nad poddaszem

ponawiam pytanie ile pustaków na oko trzeba kupić ? faktycznie wejdzie nam 8 tyś ????????

w projekcie w zestawieniu kosztorysowym massz ilość m2 ściany. sprawdz ile Twojego pustaka wchodzi na m2 i masz odpowiedż do tego dolicz 2 paltety na ubytki i w zaleznosci w jakim systemie robisz to przydzadza sie narożnikowe 2 paltety 2/3 i 2 palety 1/3. Ja juz nie pamietam ile sztuk u mnie wyszło, ale jak tak policzysz to bedzie OK

no to się zaczęło - wczoraj wykopali fundamenty pod dom dzisiaj skończą garaż zbrojenia i koło południa zalewajka - kierownik budowy już wtrącił swoje 3 grosze i domaga się izolowania fundamentów (już ław u nas) od ziemi papą ? też tak robiliście - u nas się tego nie praktykuje :/ - po debatach stanęło na tym że zrobimy jak chcemy ale stopa pod kolumne w domu ma być zaizolowana

mam nadzieję że nie będziemy żałować wyboru kier. bud. i powiem wam że jak popatrzyłam na te wykopy to ten dom wcale nie jest taki duży jak się wydawał na papierku - mam nadzieję że jak będą ściany to np kuchnia już nie będzie taka miniaturowa...