lukaszkw 20.07.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 O dawno mnie tu nie było a widzę, że się dziej. Więc kilka odpowiedzi na Wasze pytania. Przepraszam, że nie będę szukał komu konkretnie mam odpowiadać. Co do ściany kolankowej. Podniesienie o jedną cegłę u mnie POROTHERM czyli chyba 25cm w górę dało na poddaszu pokoje o wysokości 180 cm, według mnie za dużo teraz bym nie podnosił. Z drugiej zaś strony ściana kolankowa jest wyższa i nie trzeba się gimnastykować pod skosami to na plus a i oparcie łóżka spokojnie wchodzi pod skosem. Teraz płytki w całym salonie na dole polecam, ciepłe zimą i latem też ciepłe przy takiej ilości okien słoneczko je tak nagrzewa, że nie wierzcie, że trzeba w kapciach itd. owszem, małe dzieci może się nie pobawią cały dzień na niej, ale od tego jest góra. A na koniec ta spiżarka co tak mineralka o nią walczy, lepiej zrób sobie większą kuchnie super wygląda tam zabudowa kuchenna w powstałej wnęce. Ta spiżarka jest tak mała, gorąca jeśli jest od południa, że szkoda kupować do niej drzwi i tynkować. Lepiej wygospodaruj porządny regał w garażu. To chyba na tyle jak coś mi wpadnie będę pisał.Życzę spokojnego budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djjb 21.07.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Dopytałam się męża i ścianę kolankową mamy jak w projekcie + te 7 cm co budowlańcy sobie dołożyli.Mierzyłam na gotowo już z panelami i skosy zaczynają się w pokojach od frontu na wysokości 134 cm ,a w pokoju z balkonikiem 125 cm ......nie jest źle pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-big 22.07.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 iwcia - pięknie wybraliście - ja też tak chcę - tylko męża muszę przekonać jeszcze do tego że zimne płytki latem w salonie to nie tragedia a w zimie ciepłe to raj na ziemi - i nawet takie same odcienie nam sie podobają - będzie pięknie - a gdzie będziesz je układać ? na całości ? w sensie że salon korytarz ganek czy coś jeszcze czy coś mniej ? koniecznie pochwal się zdjęciami z kolejnych etapów układania a moja odpowiedź - zdecydowanie coś w kolorze płytki - nie po to imitujemy drewno na podłodze żeby w finale nadać jej kształt płytki - brrrrrr zresztą tu na forum jest jeden wątek na temat płytek drewnopodobnych pooglądaj sobie jak ludzie zrobili i jak im to wyszło http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64040-P%C5%81YTKI-DREWNOPODOBNE-imituj%C4%85ce-drewno-zdj%C4%99cia-uk%C5%82adanie-jakie-wybra%C4%87&highlight=p%C5%82ytki+drewnopodobne Mineralka, my - podnieśliśmy o 1 jeden pustak na całym obwodzie - wyszło super w środku, aby dom z zewnątrz nie stracił proporcji wydłużyliśmy krokwie i będziemy mieli większy okap ok. 100 cm (w projekcie jest 80) - trzeba to uwzględnić zamawiając drewno na dach - trzeba dopilnować dachowców, aby to uwzględnili Co do spiżarki - zrezygnowaliśmy z niej powiększając kuchnię - zyskaliśmy miejsce na fajną zabudowę (szerokość 190 cm czyli 3x60 cm) i większy wiatrołap. Spiżarnię i dodatkową kuchenkę robimy w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 23.07.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Mineralko, my nie podnosiliśmy nic, bo nasz kierownik stwierdził, że dom straci proporcje, czy dobrze zrobiliśmy? nie wiem, zobaczymy jak się wprowadzimy:) Co do spiżarni, też ją zostawiliśmy, zawsze marzyłam o takim pomieszczeniu i mimo, że nie jestem mistrzynią w robieniu przetworów na zimę, takie pomieszczenie zawsze się przydaje, bo jak wiadomo, zawsze jest za mało miejsca w szafkach kuchennych. Spiżarnie mamy na szczęście zacienioną, więc będzie idealnym pomieszczeniem do przechowywania żywności. Co do zdjęć, to bardzo chętnie bym je dodałą, ale mam jakiś problem. Mianowicie, zamieściłam swoją sygnaturę, aby się wyświetlała pod każdą moją wypowiedzią, ale jest jakiś problem z otwieraniem, czasami się otwiera, czasami nie.... czy wiecie jaki może być powód? Ps. jeśli możecie, sprawdzcie, czy ten link Wam się otwiera. Na końcu galerii są projekty naszych łazienek, które już coraz bardziej upodabniają się do tych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 23.07.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Iwcia - otwiera się tylko musiałam się zalogować - nie wiem czy to normalne czy nie w googlemy spiżarnie i cały front mamy od północy dodatkowo z zachodu zaraz koło domu są 20-metrowe choiny więc dużo cienia - nam spiżarka też bardzo potrzebna i bez niej ani rusz a i tak to co jest w domku to będzie kiedyś mało przy naszym rosnącym sadzie grozi nam kiedyś klęska urodzaju i gdzie to wtedy trzymać ? - no więc wymyśliłam że za jakieś 2 lata jak już będziemy mieszkać to pomału własnymi siłami wybudujemy sobie ziemiankę- taką piwnicę wolnostojącą tylko że nadziemną obsypaną kopcem ziemi - bo mamy wysoki poziom wód gruntowychpiękne łazienki wam się zapowiadają - bardzo eleganckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 27.07.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Mineralko, pomysł z ziemianką jest świetny, moja ciocia ma coś takiego. Jak byłam mała zawsze fascynowała mnie ta tajemnicza piwnica:) Ja mam zamiar prowadzić szklarnię, ale wszystko w swoim czasie...teraz dręczą mnie kolejne dylematy: jaki kominek, kuchnia i drzwi wewnętrzne. Jeśli chodzi o kominek, to wszystkie gotowe obudowy w marketach typu leroy, castorama są na jedno kopyto, nie w moim guście, ja wolę coś bardziej nowoczesnego. Natomiast kuchnia to jeszcze większy dylemat....podobają nam się takie: ale też i w takim stylu A wiadomo, gdy się ma kuchnię otwartą na salon, wszystko musi nawiązywać do siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 27.07.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 no to chyba pozostaje cieszyć mi się z tego że będę miała zamkniętą kuchnię choć ja jakoś nie planuję salonu narazie - na pewno ma być wygodny ale np zamiast kominka będzie koza - jakaś w miarę duża i fajna - a koza z kolei zobowiązuje do stylu luźnego - czyli wygodne i niedostojne kanapy regały z książkami (idealne na to są wnęki przy dużym oknie) i duży biesiadny stół w jadalni - kuchnia - hmmmmm narazie myślę o ustawieniu a fronty to za rok choć przyznam że na pewno nie będą imitacją drewna - raczej sterylne warunki tam widzę a jeśli chodzi o nowoczesne wnętrza to chyba raczej decydujące są tutaj kolory - biel, szkło, ewentualnie błyszczące powierzchnie - wiec kuchnia raczej ta pierwsza szklarnia oczywiście też będzie - mam pół hektara do obsadzenia czyli grube tysiące do wydania ale można to zrobić taniej posiadając szklarnię i samemu hodując sadzonki kwiatów i krzewów - oczywiście nic też nie równa się własnej szklarnianej papryce albo pomidorkom a ile ogórków można mieć .....ale dokładnie tak jak piszesz - wszystko w swoim czasie - narazie trzeba zająć się domem i od pierwszego dnia zamieszkania ogrodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 27.07.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 a u mnie góra już już prawie gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 27.07.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 sterylna kuchnia, widziałam kilka ciekawych propozycji w tym temacie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?56188-pochwalcie-si%C4%99-swoimi-kuchniamiale tam jest tyle stron i niestety nie pamiętam na której...mimo wszystko warto przejżeć i zaczerpnąć inspiracji.A Ty Mineralko maqsz już upatrzony styl swojego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 27.07.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 ahhh sama nie wiem czy wiem czego chce - ogród na pewno będzie bardzo naturalny dużo kwiatów krzewów sad - busz do tego wkomponowany dom czyli kolory naturalne choć strasznie podoba mi się grafit to jednak nie będzie pasował - na elewacji kamień dach brązowy a w środku to tak jak pisałam na podłogach drewno, na dole płytki imitujące drewno i podłogówka - chciałam też ogrzewanie EKO ale nie na moją kieszeń takie udogodnienia (pompa ciepła) dom ma być ciepły rodzinny i otwarty na gości - do konkretnych wykończeń jeszcze daleka droga więc narazie bez konkretów a jak tam wasza podłoga w salonie ? czekam na zdjęcia a teraz zmykam na budowę zobaczyć co dzisiaj zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 31.07.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Jak tylko posprzątam w salonie (poodkurzam, zmyję podłogę) to wstawię kilka zdjęć. Teraz robione jest ocieplanie na zewnątrz, co i rusz ktoś przemyka nam po nowopołożonych płytkach, dlatego sie strasznie brudzi. Kilka dni temu mąż ułożył panele w gabinecie, efekt ciekawy, zbliżony do płytek w salonie:) Teraz te nieszczęsne schody... bardzo podobają mi się podwieszane, ale niestety tu jest to niemożliwością. Co sądzicie o takich? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 01.08.2012 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Iwcia czekam nie cierpliwie na zdjęcia - a jaką wreszcie fugę wybrałaś ? ja jestem zła jak ch...... moja druga połowa bez mojej wiedzy zadecydowała o podniesieniu ścianki kolankowej - no ja wiem same plusy bo wyżej itd - tylko jak się okazało - w niedzielę przyjechał facet od dachu pooglądać i stwierdził że przez to podniesienie ścianki kolankowej daszek nad wejściem będzie odłamany od reszty dachu - no szlag mnie trafia normalnie bo mi się to nie podoba dom traci na urodzie - wrrrrrrrr - nie mam co szukać innego dekarza bo ten jest sprawdzony i wiem że robi rewelacyjnie - szlag..... poddasze już skończone - bardzo mi się podoba to co widzę choć nasza sypialnia - ta z balkonem mała trochę faktycznie mała jest o garderobie tam nawet nie ma mowy bo to klitka - łóżko, szafa wnękowa i mam nadzieję że jeszcze komody dwie upchnę ale chyba nie bardzo ... zobaczymy - dzieci pokoje już wybrały - teraz pomału rozszalowujemy dół, dzisiaj będziemy zalewać taras i fundament pod schody no i zaczynają szalowanie poddasza pod płytę - idzie to nawet prężnie bo budowa trwa dopiero 2 miesiące - i pomyśleć że 4 miesiące temu płakałam że w tym roku nic nie zrobimy po tym jak mnie jeden architekt w konia zrobił z innym projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 01.08.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Mineralko nie denerwuj się, w każdej budowie wychodzi coś nie tak, ja np żałuję, że nie poszerzyłam schodów kosztem gabinetu, no ale za późno wpadłam na ten pomysł. Nie wiem jak będę cokolwiek wnosiła na górę... A może jeszcze nic straconego? macie już więźby? To prawda, że podnosząc nawet o jeden pustak dom może stracić proporcję...szczególnie właśnie ten daszek. Popatrz na galerie osób się wypowiadających na tym forum, są tacy co to zrobili., będziesz miała porównanie, a nuż Ci się spodoba... fuga to brązowy z Sopro, wzięliśmy płytkę do sklepu i ta najbardziej pasowała. Wyszło bardzo dobrze:) Teraz nasuwa się kolejny dylemat...jaka kuchnia będzie mi pasowała do tego niby ciemnego drewna na podłodze!!! Bo ta drewniana,. którą wcześniej pokazywałam będzie od czapy... masakra, ja chyba zwariuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 01.08.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Iwcia - no właśnie przeglądałam wątek i w jednym domku (nie pamiętam już czyim) też tak wyszło że ten daszek był osobno i nie podoba mi się - no ale narazie mogę tylko narzekać - dopiero jak będą robić to będę ich męczyć żeby kombinowali aż się uda.... dzisiaj troszkę pojeździłam po mieście w poszukiwaniu blachodachówki i kamienia elewacyjnego no i zahaczyłam o jakieś stoisko z kuchniami i wzięłam katalog ze sprzętem - rzuciły mi sie tam w oczy zestawy AGD w stylu retro - może jeśli chcesz mieć drewno w kuchni to wybierz jasne i coś własnie w tym stylu zrobisz ?przykładowo: http://blog.meblobranie.pl/wp-content/gallery/retro-3/8.jpg http://blog.meblobranie.pl/wp-content/gallery/retro-3/5.jpg http://www.twojemeblekuchenne.com/wp-content/gallery/kuchnie-pojedyncze/falcon1.jpg http://modny-dom.pl/wp-content/uploads/2011/11/kuchnia-retro.jpg http://salonikmeblowy.krakow.pl/images/retro/37retro.jpg urządzenie kuchni dla nas Kobiet to prawdziwa mordęga - na co się zdecydować żeby nie żałować - ja lubię bardzo takie klimaty retro ale czuje że powinnam mieć kuchnię sterylną i nowoczesną kiedy zacznę żałować to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 01.08.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Mineralko dziękuję za linki, ale chyba się nie dokońca zrozumiałyśmy, może zdjęcia też były niezbyt dobre, te które dodałam. Ja się wystrzegam stylu retro, podoba mi się drewno w nowoczesnym wydaniu i też jako dodatek. Byłam ostatnio w domotece, tam jest świetny sklep Mise, właśnie takie rzeczy mi się podobają: Jednak jest to kuchnia otwarta, więc muszę wziąć to pod uwagę, bo salon ma być w szarościach ( np.kanapa), ściany w kolorze latte, a dodatki chcę mieć ciemny fiolet ( poduszki, jakiś tryptyk, ewentual;nie delikatny wzór na zasłonach) Ogólnie bardzo podoba mi się ta kolorystyka. Dlatego też chciałabym jakoś wkomponować element fioletru do kuchni ( myślałam o plexiglasie z motywem np filoletowego storczyka, lampach zwisających nad barkiem etc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 01.08.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 No jednak rozminęłyśmy się totalnie Iwcia - ta druga kuchnia cudna blat wystarczy że dopasujesz do podłogi i będzie pasować - a fiolet to i mój faworyt - mam nawet wybrane płytki na dół do łazienki lilia + fiolet a na górę szarości - ale wracając do kuchni to jednak ten fiolet można wprowadzić ale chyba jako dodatek tylko bo jak za kilka lat będziesz chciała zmienić kolor to łatwiej będzie z dodatkami (zasłony, lampy, nawet obicie krzesła ,czajnik, patery itd) niż stałymi elementami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 09.08.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 coś tutaj cichutko ostatnio - pogoda nam tego roku dopisuje więc u nas pełną parą prace na budowie. Dzisiaj mamy gruszkę do zalania schodów wejściowych i tarasu a prawdopodobnie w poniedziałek będziemy zalewać drugi strop. Szybko idzie bo majster ma nas już dość i tempa jakie narzucamy. A najbardziej chyba tego że czepiamy się jego niedoróbek i pilnujemy poprawek . Tym sposobem wczoraj na budowie ekipa składała się z10 osób - a niech pracują, byleby dobrze robili. Na początku września przychodzi następna ekipa do dachu więc trzeba się spieszyć. A potem jeszcze jakieś instalacje no i prace w ogrodzie. Iwcia ja się Ciągle dopraszam zdjęć podłogi w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xena_666 09.08.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Ja mam konglomerat, uważam że wyglada ok, niestać było nas na kamień. a Parapet w kuchni mam wpuszczony razem w blat z meblami kuchnnymi i wszystko tip top. Witam Wszystkich, My jesteśmy na etapie hydrauliki. Teraz kolejny dylemat...parapety. Jakie wybraliście? kamienne, konglomerat, a może drewno? zastanawiam się również nad tym, czy w kuchni nie zrobić paraperu razem z blatem kuchennym....JAK TO WYGLĄDA U WAS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djjb 10.08.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) My z mężem walczymy z ogrodem- chwasty:( nie do przerobienia :( . Podłogi na parterze zrobione,sprzęt do kuchni zakupiony czekamy na kuchnię...montaż końcem sierpnia i tak to powolutku zaczniemy chyba zwozić gratki.......ja chciałam blat wpuszczony w okno wszystko miało być jak należy(kierownik mierzył) a jak przyszło zamówić kuchnię to mam parapet i blat oddzielnie ale parapety są z tego samego co blat kuchenny, reszta domu - parapety drewno http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2618 Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez djjb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwciaRubinek 13.08.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Dziękuję za odpowiedź, parapety już dawno zamontowane i niestety chyba zbyt pochopnie.... ponieważ dobieraliśmy je do podłogi, która miała być z gresu szkiliwionego koloru jasnego...teraz nam średnio pasują, no ale cóż. Djjb tam w kuchni i gabinecie położone masz płytki drewnopodobne? Wgląda to przepięknie! Mam jeszcze takie pytanie, czy zamierzacie mieć zasłony w wykuszu i przy wejściu na taras? Bo uważam, że na dużym okniw w salonie (które u mnie jest prostokątne, bez łuków) idealnie pasują zasłony, natomiast w wykuszu już średnio...Mineralko, jutro mam zamiar zrobić porządek w salonie, to zrobię jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts