Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z-big pięknie to Wam wyszło....Wasz domek wydaje się bardziej nowoczesny, super to wygląda. Sami sobie zaprojektowaliście zmiany?

U nas dziś byli fachowcy od schodów, już gruntowali, już mieli je zakładać, a ja STOP!!! wyszły za ciemne!!!o wiele ciemniejsze niż na probie, ktorą wcześniej robiliśmy:( jestem zła, bo to kolejny tydzien straty i ok 700 zł w plecy...trzeba je od nowa scierac i bejcować:((((

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

HA HA no to mam nadzieje ze i mnie zobaczy wielki brat :) Na temat daszku już nie wchodzę ale ja tak samo ja Ty górę chcę wyżej więc z daszkiem tez będę miał tak samo roboty zobaczymy jak wyjdzie:). a program do projektowania kiedyś miałem ale to bardzo dawno i nie pamiętam już, musisz poszukać bo jest.

oj Marcin współczuję - ale pomyśl to dopiero początek budowy a co będzie do stanu surowego zamkniętego ? a co do przeprowadzki ? więc lepiej teraz przystopuj i się wylecz bo siły dopiero będą potrzebne.... o zdrowiu nie wspominając

Iwcia o qrcze no to was pięknie wykonawca urządził i jeszcze wy musicie za to płacić ? chore to trochę...

a ja siedzę w domu z dzieciakami , mąż zarabia na resztę domu a tak to planuję planuję planuję, spotykam się , mierzę umawiam,konsultuję, jeżdżę , oglądam i opracowuję strategię na przyszły sezon budowlany :D

Większość z was to już myśli nad wykończeniami... No małymi kroczkami oby tylko do przodu...a.i do tego troszkę spokoju trzeba bo czasami w Polsce mamy "kosmicznych majstrów" którzy mogą wyprowadzić nas z równowagi przez ich kosmiczne myślenie. ;) Edytowane przez marcins32

Mineralka- odnośnie twojego daszku, to pan cieśla powinien wiedzieć ze jak piętro jest wyżej to i 2 filary powinny być wyżej o tą długość +odsunięcie o te 15 cm od budynku (byś miała po prostu szerszy parapet przy oknach nad daszkiem ale wtedy daszek by Ci wyszedł tak jak w projekcie w 100%) czyli połączony z dachem. aha... z-big ładnie wyszła ta elewacja jasna to taki kremowy? do ciemnego dachu super. Czy cały taras ułożyłeś kostką?

Tak, to jasny krem - choć w pełnym słońcu wpada w cytrynę. Taras mam ziemny - na podbudowie jak pod kostkę mam ułożone płyty tarasowe grubości 3,5 - 4 cm. Mamy teraz problem - czym wypełnić fugi ? Może ktoś słyszał o grafitowym piasku ?

Tak, to jasny krem - choć w pełnym słońcu wpada w cytrynę. Taras mam ziemny - na podbudowie jak pod kostkę mam ułożone płyty tarasowe grubości 3,5 - 4 cm. Mamy teraz problem - czym wypełnić fugi ? Może ktoś słyszał o grafitowym piasku ?

Znalazłem - tynk Webera silikonowy kolor AL 12 - w Weberze jest możliwość zamówienia próbek tynków - my porośliśmy o próbki na sucho tzn. dostaliśmy od nich kwadraty styropianu (30cm x 30cm) z wybranymi kolorami i przykładając do elewacji wybraliśmy kolor. Można dostać również próbki "na mokro" czyli ok 1 kg tynku (jakieś 0,3m2) i nałożyć na klej i już - zobaczyć jak wygląda na żywo.... warto w składzie poprosić o numer do przedstawiciela firmy..

Większość z was to już myśli nad wykończeniami... No małymi kroczkami oby tylko do przodu...a.i do tego troszkę spokoju trzeba bo czasami w Polsce mamy "kosmicznych majstrów" którzy mogą wyprowadzić nas z równowagi przez ich kosmiczne myślenie. ;)

Wracaj do zdrowia a skoro kończysz stan zero, warto już teraz zaplanować jak ma wyglądać podłoga na poziomie zero - bezie Ci to potrzebne do poprawnego wylania schodów - (choć ja osobiście teraz nie robiłbym lanych schodów, tylko drewniane samonośne) oraz do ustalenia wysokości okien - szczególnie w kuchni - oczywiście jeśli chcecie aby blat kuchenny wchodził pod okna, zamiast parapetu. Do poprawnego wylania schodów, dobrze jest już teraz znać grubość desek na schody - bo o tyle pierwszy schodek i ostatni muszą być niższe.

z-big pięknie to Wam wyszło....Wasz domek wydaje się bardziej nowoczesny, super to wygląda. Sami sobie zaprojektowaliście zmiany?

U nas dziś byli fachowcy od schodów, już gruntowali, już mieli je zakładać, a ja STOP!!! wyszły za ciemne!!!o wiele ciemniejsze niż na probie, ktorą wcześniej robiliśmy:( jestem zła, bo to kolejny tydzien straty i ok 700 zł w plecy...trzeba je od nowa scierac i bejcować:((((

Współczuje ze schodami - my mamy plastikowe okna i do nich dobieraliśmy lakier na drzwiach wejściowych - masakra... kilkanaście próbek... skończył się tak, że firma, która robiła nam drzwi dogadała się z producentem lakieru - coś tam wymieszali i wszyło....:rolleyes:

Ze schodami chcemy zrobić tak, że mamy zamówione podłogi - olejowane i kupujemy ten sam olej do schodów - drewno to samo (dąb) to może i kolor wyjdzie ten sam ;)

Co do zmian - to w zasadzie sami i to dużo w trakcie: balkon nad wejściem, powiększony garaż i likwidacja łuków w oknach na etapie adaptacji projektu - reszta - np. wykusz już w trakcie budowy - z tym była zabawa - dół wykuszu mieliśmy wybudowany jak w projekcie a góra już była wylana pod prostokąt (zmieniła nam się decyzja) - fajnie to wyglądało i wszyscy zastanawiali się - jak zamontujemy okno w wykuszu :o - dowód na zdjęciach ;)

Teraz zmienilibyśmy jeszcze środek - np. kotłownia z piecem do garażu... w miejsce kotłowni na parterze - łazienka, a przejście do garażu - pod schodami...

Z-big dokładnie o tym samym pomyslelismy, ale juz bylo za pozno....łazienka jest rzeczywiście mała na dole, ale jest duza na piętrze, wiec nie ma co narzekać. My zabudowalismy wejscie do koltowni, tak nam poradzono, aby sie nie kurzyło od węgla.

Gdynym miała podłogi drewniane na dole, pewnie tez bym tak zrobiła, alemamy podłogówke, wiec musielismy położyć gres. Rozumiem, ze na korytarzu na gorze bedziesz miał też dąb olejowany w tym samym kolorze...

Mam pytanie odnośnie dachu. Mamy możliwość wyboru blacha lub dachówka. O dachówce oczytałem się w naszym wątku. Co do blachy to interesuje mnie ile będzie z tego odpadu. jeden majster mówi że niewiele inny że bardzo dużo. Pytanie drugie: do jakiego przekroju mogę zejść z krokwiami koszowymi przy kryciu blacha. Nominalnie jest 14x24.

Dziękuję

Paweł z tymi odpadami to jest tak że zależy jakiego fachowca sobie wybierzesz - nasz to obliczał jakimś specjalnym programem i dokładnie planował wymiary każdego kawałka , tak samo robiła to firma handlująca blachą, przyjechał facet wymierzył i wyszło im w sumie to samo - i powiem ci że nie było znowu tak dużo odpadu, wiadomo dostaliśmy prostokątne kawałki które trzeba było przyciąć do skosów - ale kopka odpadów po tym była nie wielka

może 5 kawałków i kilka większych trójkątów zostawiliśmy sobie reszta nadawała się tylko na złom

w sumie to jak pamiętam to było mówione że na 200 m2 dachu trzeba wziąć 400 m blachy - ale przy tak dokładnych obliczeniach na 340 m2 dachu kupiliśmy 440 m2 blacho-dachówki

no ja własnie sprawdziłam to w fakturach że kupione było 439 m2 a w rozliczeniu z fachowcem mam 340 m2 i tak jak pisałam zostało może 5 kawałków całych i kilka takich większych trójkątów z docinek reszta to był złom - nawet nie wiem ile mąż za to dostał - swoją drogą muszę go przycisnąć żeby podzielił się odzyskiem :p

Iwcia czy możesz mi jeszcze raz napisać ile daliście za okna ? nie chce mi się szukać :(

z-big

dzięki... co do schodów to chce drewniane w sumie żona też , ale jest zasadniczy problemik bo chciałbym żeby nie były takie wąskie naczytałem się waszych wypowiedzi na ten temat...no i nie jestem pocieszony,nie wiem czy rozpatrywaliście przesunięcie ściany od gabinetu chociaż o 10 cm, wtedy drzwi do gabinetu były by po prostu węższe . Poza tym ile w rzeczywistości wam powychodziły te schody?

Z-big dokładnie o tym samym pomyslelismy, ale juz bylo za pozno....łazienka jest rzeczywiście mała na dole, ale jest duza na piętrze, wiec nie ma co narzekać. My zabudowalismy wejscie do koltowni, tak nam poradzono, aby sie nie kurzyło od węgla.

Gdynym miała podłogi drewniane na dole, pewnie tez bym tak zrobiła, alemamy podłogówke, wiec musielismy położyć gres. Rozumiem, ze na korytarzu na gorze bedziesz miał też dąb olejowany w tym samym kolorze...

My na dole też mamy podłogówkę i gres - tylko w gabinecie dajemy drewno, góra w drewnie + wykładzina w sypialni :-)

no ja własnie sprawdziłam to w fakturach że kupione było 439 m2 a w rozliczeniu z fachowcem mam 340 m2 i tak jak pisałam zostało może 5 kawałków całych i kilka takich większych trójkątów z docinek reszta to był złom - nawet nie wiem ile mąż za to dostał - swoją drogą muszę go przycisnąć żeby podzielił się odzyskiem :p

Iwcia czy możesz mi jeszcze raz napisać ile daliście za okna ? nie chce mi się szukać :(

Nam poszło 330 m2 dachówki - jak patrze na to ile zamawiacie m2 blachy to widać, że strat jest ok 25-30% to dużo. Mój znajomy robił dach z blachy - w małych arkuszach (chyba jakaś fińska) - strat było dużo mniej.