Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

LeKo - a cóż ta ekipa wam wliczyła w tą wycenę ? ja rozumiem że ceny w poszczególnych regionach się różnią ale ..... nas od fundamentów po drugą wylewkę kosztowała robocizna 35 tyś

dach blachodachówka 40 tyś - 30 materiały 10 robocizna

okna +bramy i drzwi 33 tyś

to tak na szybko co pamiętam

region - podkarpacie

a co do hydrauliki + ogrzewanie: z kaloryferami podłogówką pompą ciepła dla CO i piec na paliwo stałe to mamy wycenę 30 tyś (w trakcie realizacji i narazie się zgadza) myślę że jak się dobrze poszuka to można wszystko znaleźć równie solidnie a taniej (nasz hydraulik bierze np pieniądze za pracę ale materiały dostajemy w cenach hurtowych po wielu obniżkach np stelaż podtynkowy geberit z koszyczkiem na kostkę w sklepach to 800 zł my mamy za 530 - wiem że przy całokształcie te 270 zł to pestka ale dobrze kalkulując można wyjść na swoje

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Yarnii - u nas pompa będzie tylko do wody użytkowej, taka powietrze woda bez odwiertów - na takie bajery niestety mnie nie stać choć nie ukrywam że to takie moje proekologiczne marzenie - a co do firmy konkretnie to zastrzel mnie ale mąż więcej w tym siedzi niż ja :D wiem tylko że z niemieckiej firmy wolf

MIneralko jak możesz to podaj jakiegoś linka chętnie poczytam o tej pompie my myślimy o kolektorach do ogrzewania wody. Co nam wyliczyła ta ekipa za 50 tyś....wszystko (fundamenty, strop, mury, dach). Wcześniej prawie byliśmy zdecydowani na inną która powiedziała 80 tyś. Jednak tą tańszą mamy z polecenia więc mam nadzieje ze będzie oki. Ciężko wyliczyć ile będzie nam potrzebne na początek....mam nadzieje że 230tys wystarczy na zamknięcie domu. Po zamknięciu będziemy się martwić dalej... :cool:

Leko - 50.000 z dachem to bardzo dobra cena, nawet bym zapytał dlaczego tak tanio ?

Sam dach liczy się mniej więcej 80-120 za m2, a wychodzi chyba 320 metrów.

Oczywiście to nie przekreśla ekipy, tym bardziej, że z polecenia, ale lepiej przyglądaj

się tym fachowcom.

Zmieścić się w 230 tys z surowym zamkniętym będzie raczej ciężko, myślę nawet, że nie jest to możliwe.

Mi na początku wyliczenia przy komputerze też obiecująco wychodziły, a później była..... rzeczywistość :)

Mineralko - już rozumiem :)

Edytowane przez Yarnii

Yarnii - nie nie - do kuchni to ja mam jeszcze drogi milowe - narazie sama sobie projektuję kuchnię i kupuję sprzęty - dużo wcześniej o kuchni pisałam bo chciałam mieć prąd i wodę dobrze zrobioną, a w sumie i tak muszę jeszcze kilka rurek w kuchni sama dociągnąć pod oświetlenie ledowe

LeKo - u nas stan surowy otwarty to było 200 tyś + 33 na zamknięcie więc systemem gospodarczym się da ale ile poszło na telefony i paliwo żeby znaleźć tańsze materiały - o odpowiednich ludziach nie wspominam bo był mega pośpiech i w tydzień od pierwszego telefonu murarze kopali fundamenty

a propo doświetlania domu - macie jakieś pomysły fajne na podwieszane sufity z oświetleniem ? my chcemy dużo światła Led - głównie ze względu na oszczędności , ale jakoś nie mam pomysłu na sufit w salonie (swoją drogą na podłogę też nie mam - nie wiem jak ją fantazyjnie połączyć z płytkami w holu)

łazienkę na dole doświetlamy też 60 cm pasem od góry do dołu z luksferami

Witam wszystkich ,

Obiecałam gdzieś tam wcześniej ,że napiszę jaki wyszedł mi koszt ogrzewania zimowego.No więc zima jeszcze trwa :( choć w kalendarzu wiosna.

A gotuję na gazie , ocieplam nim dom dół podłogówka ,góra kaloryfery, grzeję wodę- w domu mam 22-24 stopnie i za gaz wyszło.....2700 PLN -biorąc pod uwagę ,że to pierwsza zima mury nie wygrzane to nie wiem tak do końca czy to dużo czy tak sobie bo mało na pewno nie :(

pozdrawiam :)

Witam wszystkich ,

Obiecałam gdzieś tam wcześniej ,że napiszę jaki wyszedł mi koszt ogrzewania zimowego.No więc zima jeszcze trwa :( choć w kalendarzu wiosna.

A gotuję na gazie , ocieplam nim dom dół podłogówka ,góra kaloryfery, grzeję wodę- w domu mam 22-24 stopnie i za gaz wyszło.....2700 PLN -biorąc pod uwagę ,że to pierwsza zima mury nie wygrzane to nie wiem tak do końca czy to dużo czy tak sobie bo mało na pewno nie :(

pozdrawiam :)

A od kiedy grzejesz chodzi mi o miesiąc i którego Rubina z antresolą czy bez. Bo ten koszt nie jest duży a wręcz mały. Ja rozpaliłem piec (ekogroszek) ostateniej soboty października i chodzi non stop, nie liczę kilkugodzinnych przerw na czyszczenie. Temperatura w domu (góra i dół) podobna 22-23 stopnie. Do tej pory poszło mi 5 ton groszku. W naszej okolicy to koszt 4300zł. A dodatkowo palę już drugi sezon.

A od kiedy grzejesz chodzi mi o miesiąc i którego Rubina z antresolą czy bez. Bo ten koszt nie jest duży a wręcz mały. Ja rozpaliłem piec (ekogroszek) ostateniej soboty października i chodzi non stop, nie liczę kilkugodzinnych przerw na czyszczenie. Temperatura w domu (góra i dół) podobna 22-23 stopnie. Do tej pory poszło mi 5 ton groszku. W naszej okolicy to koszt 4300zł. A dodatkowo palę już drugi sezon.

Mam Rubina z antresolą i grzejemy od początku października ..... to dobrze że nie jest tak najgorzej z tym gazem u mnie ;)

masakra 5 ton groszku to jest wynik nieciekawy, budynek masz docieplony?

Tak docieplony, zgodnie z projektem. Niestety mam działkę na "wygwizdowiu" niczym nie osłonięta i wiatr swoje robi. No ale cóż chciało się takiego molocha to teraz trzeba płacić.

U mnie wiatr hula, że hoho nieraz to jak wychodzę z domu to ledwo drzwi utrzymuję bo chce je porwać :) .......ale razem z mężem postanowiliśmy dać grubiej wełny i styropianu i teraz to punktuje...pzdr