Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okazało się, że faktury są na wierzchu i nie trzeba szukać. Dokładnie kupowałem 220 m2 x 2, tyle że część poszła na garaż, który jest w osobnym budynku. Myślę, że jest tak jak napisałem wcześniej - na budynek ok. 180 m2. Liczę ze strychem (pomiędzy wszystkie krokwie) i druga warstwa wełny 10 cm w stelaż, do którego będą montowane regipsy. Nie jesteś maruda :) , w razie potrzeby pytaj.

Pogoda pokrzyżowała plany więc budowę rozpoczynamy dopiero w maju. Zmiany jakie zrobiliśmy w projekcie rubin 3 to poszerzenie schodów (słup i ścianka zostały przesunięte w kierunku salonu) i w miejscu kotłowni jest łazienka a kotłownia w garażu (jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby bezpośrednio z kotłowni wchodzić do holu). Nadal rozważamy blachodachówkę... kierownik budowy właśnie ją poleca, chociaż wyjdzie nie dużo taniej niż dachówka.

Już pierwszą "wymianę zdań" z teściową mam za sobą...a chodzi o podłogi na parterze. Mi się podoba i uważam za praktyczniejsze płytki ona znowu uważa że płytki w salonie są "kiczowate". A jak Wy myślicie? Jakie u Was będzie rozwiązana podłoga w "otwartym dole" ?

Myslę że zdecydujemy się na rekuperator....mhy a pompa ciepła suuuper sprawa jednak z naszych kalkulacji wynika że szybko ta inwestycja sie nie "zwróci" no i jest kosztowna, dlatego zostaniemy przy porządnych kolektorach słonecznych i opale tradycyjnym.

Może zbyt wybiegam w przyszłość z tą podłogą... :)

Ja też przeniosłem kotłownię do garażu, przy okazji zrobiłem tam małą spiżarnię, przez co powiększyłem kuchnię.

W kwestii podłogi to jak rzadko się zgadzam z teściowymi, to tym razem jej opinia zgadza się z moim gustem. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale jest jeszcze kwestia ogrzewania. Jeżeli będziesz robił podłogówkę, to wbrew wszelkim opiniom (bardzo różnym) z całą pewnością lepiej jest położyć płytki, co nie wyklucza paneli.

Rekuperator oczywiście tak, tym bardziej część kosztów się zwraca bo nie robisz już wentylacji grawitacyjnej.

U mnie za dwa tygodnie będą już montować pompę ciepła. Jak popatrzyłem na początku na cenę to powiedziałem, że za drogi interes, ale po przeliczeniu wszystkiego i wzięciu pod uwagę wygody, jednak się zdecydowałem. Staram się zresztą jeszcze o refundację części kosztów zakupu. Może się uda :)

Zwrot różnicy kosztów między tradycyjnym piecem a pompą jest wyliczany na ok. 7 lat.

czytam, czytam....i coraz bardziej przekonuję się do pompy ciepła. Niech się zwróci nawet po 10-15 latach ale ten komfort....nie martwisz się o węgiel, drewno,czyszczenie itd (u nas nie ma gazu). Na początku tyg.mam dostać wycenę z 3 firm...ciekawi jesteśmy na ile nam wyliczą. Dużo też czytałam o dofinansowaniu domów energooszczędnych...myślicie że "nasz" rubin ma szanse? ;) Jeżeli już zdecydujemy się na pompe ciepła to na pewno będe starać się o dofinansowanie i na nią i na rekuperator. Yarnii na jaką kwote Tobie wyliczyli pompe i czy z podłogówką itd? Pozdrawiam :)

Iwcia gdzie przepadłaś ? na pewno już mieszkacie w Waszym Rubinku :) napisz jak wrażenia :)

ja dzisiaj mam na budowie elektryków, dzisiaj kończą wszelkie prace a w poniedziałek przychodzi nareszcie tynkarz a potem to mam nadzieję że rzutem na taśmę hydraulik, wylewki i drzwi i bramy a potem do czerwca przerwa :)

wygląda na to że będziemy do czerwca ogrzewać dom żeby to wszystko dobrze wyschło bo wszędzie będą parkiety , napewno i tak nie obejdzie się bez osuszania maszynami ale czas goni więc nie ma co .... dzieciaki zostały przyjęte do nowego przedszkola więc na wrzesień przeprowadzka musi być :)

w czerwcu ma przyjść jedna ekipa malować ściany i układać płytki i jakieś tam pierdoły gipsowe porobić

do schodów parkietów i drzwi też mamy jedną firmę

także mam nadzieję że sezon na spokojnie wreszcie otwieramy i że już nie będziemy mieć po drodze niespodzianek .....

Yarnii - zazdroszczę i to bardzo pompy ciepła - ja bardzo chciałam ale koszty mnie powaliły totalnie :( a na Podkarpaciu niestety dofinansowań na pompę nie ma - no ale może jak kiedyś wygram w totka to się pompy dorobię

Pogoda pokrzyżowała plany więc budowę rozpoczynamy dopiero w maju. Zmiany jakie zrobiliśmy w projekcie rubin 3 to poszerzenie schodów (słup i ścianka zostały przesunięte w kierunku salonu) i w miejscu kotłowni jest łazienka a kotłownia w garażu (jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby bezpośrednio z kotłowni wchodzić do holu). Nadal rozważamy blachodachówkę... kierownik budowy właśnie ją poleca, chociaż wyjdzie nie dużo taniej niż dachówka.

Już pierwszą "wymianę zdań" z teściową mam za sobą...a chodzi o podłogi na parterze. Mi się podoba i uważam za praktyczniejsze płytki ona znowu uważa że płytki w salonie są "kiczowate". A jak Wy myślicie? Jakie u Was będzie rozwiązana podłoga w "otwartym dole" ?

Myslę że zdecydujemy się na rekuperator....mhy a pompa ciepła suuuper sprawa jednak z naszych kalkulacji wynika że szybko ta inwestycja sie nie "zwróci" no i jest kosztowna, dlatego zostaniemy przy porządnych kolektorach słonecznych i opale tradycyjnym.

Może zbyt wybiegam w przyszłość z tą podłogą... :)

Właśnie kończymy układać płytkę w salonie - 60x60 cały dół: salon, hall, kuchnia - wyszło super - płytka ciemny grafit - ogrzewanie podłogowe.