qqśka 26.03.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 witam. Słuchajcie ponawiam pytanie dotyczące ilości m2 wełny na poddasze i strych (ułożenie krzyżowe). Yarni napisał, że wyszło mu 2 x 180m2, wiec jak to się ma do ilości podanej w projekcie i do metrażu dachu? Proszę o odpowiedź. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarnii 26.03.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Sporo dachu wystaje po za budynek no i jeszcze taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqśka 26.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Yarni a to 2 x 180 m2 to pewniak czy do konca nie jestes pewien? Sorki ze marudze ale po swietach szykujemy zamowienie a ja na poczatku zastanawialam sie nad 2x300m2 . a i liczysz razem ze strychem? WIEM WIEM MARUDA JESTEM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarnii 26.03.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Dzisiaj nie dam rady. Jutro wieczorem sprawdzę faktury i dam znać dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarnii 26.03.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Okazało się, że faktury są na wierzchu i nie trzeba szukać. Dokładnie kupowałem 220 m2 x 2, tyle że część poszła na garaż, który jest w osobnym budynku. Myślę, że jest tak jak napisałem wcześniej - na budynek ok. 180 m2. Liczę ze strychem (pomiędzy wszystkie krokwie) i druga warstwa wełny 10 cm w stelaż, do którego będą montowane regipsy. Nie jesteś maruda , w razie potrzeby pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqśka 26.03.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 dziękuję serdecznie i postaram się już więcej nie marudzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqśka 26.03.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 a tak dla dokladnosci budujesz rubina z antresolą czy jakis inny numerek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarnii 27.03.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 z antresolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 29.03.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rubin dom 02.04.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam, W przyszłym roku zaczynam budowę domu Rubin pod Warszawą. Chcielibyśmy jednak "na żywo" zobaczyć domek i podpytać bardziej doświadczonych Rubinowców, o rozwiązania w projekcie. Czy istnieje możliwość obejrzenia domu w "naszej" okolicy? Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeKo 03.04.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Pogoda pokrzyżowała plany więc budowę rozpoczynamy dopiero w maju. Zmiany jakie zrobiliśmy w projekcie rubin 3 to poszerzenie schodów (słup i ścianka zostały przesunięte w kierunku salonu) i w miejscu kotłowni jest łazienka a kotłownia w garażu (jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby bezpośrednio z kotłowni wchodzić do holu). Nadal rozważamy blachodachówkę... kierownik budowy właśnie ją poleca, chociaż wyjdzie nie dużo taniej niż dachówka. Już pierwszą "wymianę zdań" z teściową mam za sobą...a chodzi o podłogi na parterze. Mi się podoba i uważam za praktyczniejsze płytki ona znowu uważa że płytki w salonie są "kiczowate". A jak Wy myślicie? Jakie u Was będzie rozwiązana podłoga w "otwartym dole" ? Myslę że zdecydujemy się na rekuperator....mhy a pompa ciepła suuuper sprawa jednak z naszych kalkulacji wynika że szybko ta inwestycja sie nie "zwróci" no i jest kosztowna, dlatego zostaniemy przy porządnych kolektorach słonecznych i opale tradycyjnym. Może zbyt wybiegam w przyszłość z tą podłogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarnii 03.04.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ja też przeniosłem kotłownię do garażu, przy okazji zrobiłem tam małą spiżarnię, przez co powiększyłem kuchnię. W kwestii podłogi to jak rzadko się zgadzam z teściowymi, to tym razem jej opinia zgadza się z moim gustem. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale jest jeszcze kwestia ogrzewania. Jeżeli będziesz robił podłogówkę, to wbrew wszelkim opiniom (bardzo różnym) z całą pewnością lepiej jest położyć płytki, co nie wyklucza paneli. Rekuperator oczywiście tak, tym bardziej część kosztów się zwraca bo nie robisz już wentylacji grawitacyjnej. U mnie za dwa tygodnie będą już montować pompę ciepła. Jak popatrzyłem na początku na cenę to powiedziałem, że za drogi interes, ale po przeliczeniu wszystkiego i wzięciu pod uwagę wygody, jednak się zdecydowałem. Staram się zresztą jeszcze o refundację części kosztów zakupu. Może się uda Zwrot różnicy kosztów między tradycyjnym piecem a pompą jest wyliczany na ok. 7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeKo 04.04.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 czytam, czytam....i coraz bardziej przekonuję się do pompy ciepła. Niech się zwróci nawet po 10-15 latach ale ten komfort....nie martwisz się o węgiel, drewno,czyszczenie itd (u nas nie ma gazu). Na początku tyg.mam dostać wycenę z 3 firm...ciekawi jesteśmy na ile nam wyliczą. Dużo też czytałam o dofinansowaniu domów energooszczędnych...myślicie że "nasz" rubin ma szanse? Jeżeli już zdecydujemy się na pompe ciepła to na pewno będe starać się o dofinansowanie i na nią i na rekuperator. Yarnii na jaką kwote Tobie wyliczyli pompe i czy z podłogówką itd? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarnii 04.04.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Cała hydraulika, rekuperacja, odkurzacz centralny, podłogówka w całym domu, pompa ciepła z 4 odwiertami po 70 metrów to koszt ok. 120 000. Podaję razem bo robi mi to jedna firma. Jak będziesz chciał porównać poszczególne ceny i sprzęt to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcins32 04.04.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Ehhh ta zima chyba wszystkim przeszkadzam w rozpoczęciu prac....ja połowę fundamentów zasypałem a połowę zasypało mi śniegiem...heheh! No i aby do maja jak to mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 06.04.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Iwcia gdzie przepadłaś ? na pewno już mieszkacie w Waszym Rubinku napisz jak wrażenia ja dzisiaj mam na budowie elektryków, dzisiaj kończą wszelkie prace a w poniedziałek przychodzi nareszcie tynkarz a potem to mam nadzieję że rzutem na taśmę hydraulik, wylewki i drzwi i bramy a potem do czerwca przerwa wygląda na to że będziemy do czerwca ogrzewać dom żeby to wszystko dobrze wyschło bo wszędzie będą parkiety , napewno i tak nie obejdzie się bez osuszania maszynami ale czas goni więc nie ma co .... dzieciaki zostały przyjęte do nowego przedszkola więc na wrzesień przeprowadzka musi być w czerwcu ma przyjść jedna ekipa malować ściany i układać płytki i jakieś tam pierdoły gipsowe porobić do schodów parkietów i drzwi też mamy jedną firmę także mam nadzieję że sezon na spokojnie wreszcie otwieramy i że już nie będziemy mieć po drodze niespodzianek ..... Yarnii - zazdroszczę i to bardzo pompy ciepła - ja bardzo chciałam ale koszty mnie powaliły totalnie a na Podkarpaciu niestety dofinansowań na pompę nie ma - no ale może jak kiedyś wygram w totka to się pompy dorobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 06.04.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 powiedzcie mi ile wam robili tynki wewnętrzne ? bo mnie dzisiaj facet osłabił jak powiedział że będą pracować 3 tygodnie ????????????? to zawsze tyle trwa czy moja ekipa jest jakaś niedorobiona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 06.04.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Trzy tygodnie to normalny termin, chyba że robisz gipsowe maszynowo to wtedy długo. U nas tradycyjne (ręcznie nakładane + piasek kwarcowy) 3 lub 4 chłopa robiło coś koło miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarnii 07.04.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Tynki cementowe nakładane maszynowo z obróbką okien u mnie 10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-big 07.04.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Pogoda pokrzyżowała plany więc budowę rozpoczynamy dopiero w maju. Zmiany jakie zrobiliśmy w projekcie rubin 3 to poszerzenie schodów (słup i ścianka zostały przesunięte w kierunku salonu) i w miejscu kotłowni jest łazienka a kotłownia w garażu (jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby bezpośrednio z kotłowni wchodzić do holu). Nadal rozważamy blachodachówkę... kierownik budowy właśnie ją poleca, chociaż wyjdzie nie dużo taniej niż dachówka. Już pierwszą "wymianę zdań" z teściową mam za sobą...a chodzi o podłogi na parterze. Mi się podoba i uważam za praktyczniejsze płytki ona znowu uważa że płytki w salonie są "kiczowate". A jak Wy myślicie? Jakie u Was będzie rozwiązana podłoga w "otwartym dole" ? Myslę że zdecydujemy się na rekuperator....mhy a pompa ciepła suuuper sprawa jednak z naszych kalkulacji wynika że szybko ta inwestycja sie nie "zwróci" no i jest kosztowna, dlatego zostaniemy przy porządnych kolektorach słonecznych i opale tradycyjnym. Może zbyt wybiegam w przyszłość z tą podłogą... Właśnie kończymy układać płytkę w salonie - 60x60 cały dół: salon, hall, kuchnia - wyszło super - płytka ciemny grafit - ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts