Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to trochę daleko ode mnie. W ogóle z tego co wiem wszyscy budowniczy Rubina rozproszyli się po całej Polsce. Jest Szczecin, Wrocław, Rawa, Bochnia, ja pod Bydgoszczą. Może to i dobrze. U mnie w jednej wiosce są trzy nowe domy wybudowane wg tego samego projektu. Co prawda trochę się różnią wykończeniami, ale to ten sam dom.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Guziki znalazłam wasze zdjęcie domku które zamieściliście we wątku grupy szczecińskiej. Ten obłożony klinkierem z brązową dachówką. Jest na http://forum.muratordom.pl/elewacje-zdjecia,t63326.htm?highlight=rubin

Po prostu cudo!!!! Ja też tak chcę zrobić u siebie. Nawet w tej samej kolorystyce. Z kasą pewno w tym roku w tym roku nie wyrobię i klinkier przełożę na przyszły rok. Ale taki stan chciałabym osiągnąć.

nie moge znalezc tego na ktorej to podstronie?

Hej Guziki znalazłam wasze zdjęcie domku które zamieściliście we wątku grupy szczecińskiej. Ten obłożony klinkierem z brązową dachówką. Jest na http://forum.muratordom.pl/elewacje-zdjecia,t63326.htm?highlight=rubin

Po prostu cudo!!!! Ja też tak chcę zrobić u siebie. Nawet w tej samej kolorystyce. Z kasą pewno w tym roku w tym roku nie wyrobię i klinkier przełożę na przyszły rok. Ale taki stan chciałabym osiągnąć.

Chodzi o to zdjęcie, prawda? http://www.mFoto.pl/uploads/1972/dom-z-droga_b3d94.jpg

Bardzo podoba mi się dach. Sama klinkieru nie zamierzam klaść. Mamy w planach wykończenie cokołu i filarów kamieniem. A elewacja będzie taka zółtaczkowa :) Kogel mogel. Chyba ;) Jeszcze zobaczymy.

Tak czy owak - aranżacja domku ze zdjęcia, jest godna wzięcia pod uwagę :)

Dachówka bardzo ładna, ale rzeczywiście mogłaby iść bardziej w brąz. Moja jest trochę ciemniejsza niż na zdjęciu domku i ma inny kształt. Do tego okna mam ciemniejsze w kolorze ciemnego dębu. A na elewację będę miała cegłę z Ekoklinkieru kolor melanż carmel ryflowana. Ogrodzenie od frontu też będę miała z takiej cegły więc wszystko będzie się dobrze komponowało.

Witajcie,

Od wczoraj tez jestem Rubinowiczem!!! Kupilem projekt

Teraz zaczynam zabawe z uzgodnieniami.

Mam pytanie do tych co juz buduja. Czy lazienka na dole da sie troche zmniejszyc, chodzi mi przede wszystkim o tak zmiane czy kolo planowanego przez projektanta prysznica czyli pod schodami na gore da sie umiescic ubikacje?

Zalezy mi na tym by zamienic kotlownie z gabinetem, powiekszając oczywiscie obecną kotłownię o część łazienki i stąd moje pytanie czy jest to wykonalne.

pzdr

Michal

ps a jesli chodzi o pustkę nad salonem to byl chyba jeden z glownych powodow dla ktorych kupilismy ten projekt!

Niestety nie zmieścisz ubikacji koło prysznica. Chyba że masz 1,20 wzrostu albo nie przeszkadza ci walenie się w głowę za każdym razem gdy będziesz z niej korzystał. :D

W łazience na dole w ogóle jest mało miejsca, bo są tam same skosy i ciężko coś rozplanować. Ja całkowicie zlikwidowałam prysznic, zostawiając tylko ubikację i umywalkę. Na górze za to mam dwie łazienki (jedną przerobioną z pralni).

A powiedz dlaczego chcesz pchać kotłownię od frontu domu?

Szkoda

a moze da sie przesunac schody troche bardziej na hol? Wtedy skosy ze schodow bedą mniejsze albo znikną

Chce tak zrobic poniewaz nie podoba mi sie ta dluuuuga droga z garazu do np. kuchni. Chcialbym zrobic drzwi z garazu do "nowej" kotlowni" co znacznie skroci droge. A prysznic na dole chce miec koniecznie bo lazienka ma byc tez dla gosci ktorzy beda spac w pokoju na dole. Jesli chodzi w ogole o kotlownie czyli piec to mysle by go umiescic za miejscami na samochody a w tej niby kotlowni zrobic spizarnie, kuchnie powiekszyc o obecna spizarnie.

hmm, chyba strasznie zamieszalem :) czy jest to w miare zrozumiale :)

Jak najbardziej zrozumiałam. Nie wiem czy przesunięcie schodów coś da. Wtedy będą ci się zaczynały na wprost drzwi wejściowych. A do gabinetu (twojej kotłowni) będziesz miał tunel wejściowy. Już teraz jest długi a jak wydłużysz schody to będziesz musiał też wydłużyć ściankę. Ja mam ją skróconą. Na mojej stronce z budowy mam jedno zdjęcie schodów to możesz zobaczyć jak to wyjdzie.

witam!

napiszcie proszę, czy macie jakieś pomysły na to, jakie oświetlenie zastosować w salonie?

takie na linkach, na długim łańcuchu z sufitu, czy raczej boczne?

a może są jeszcze inne rozwiązania?

Ja jeszcze jestem na etapie poszukiwania inspiracji, więc Ci nie pomogę niestety. Jednak podobaja mi się gzymsy świetlne. Dają ładne, rozproszone światło. To chyba dobry pomysł dla wysokiego pomieszczenia. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: jak ludzie ściągają z tych gzymsów kurz? :roll:

Moja dachówka to ceramika Wienerberger brązowa angoba L15.

Co do oświetlenia salonu to też zamierzam zrobić gzymsy świetlne. I też zastanawiam się co z tym kurzem. Oprócz tego będę miała jeden centralny wiszący żyrandol nad wykuszem i dodatkowe lampy obok wykusza w jadalni. Jestem właśnie na etapie rozprowadzania kabli. Mój tato elektryk się tym zajmuje i pyta mnie jak chcę mieć porozmieszczane lampy. kontakty. Normalnie nie wiem. Na tym etapie to jeszcze surowe ściany, a ja już muszę sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało na gotowo, żeby potem nie kuć ścian pod dodatkowe kable. Dlatego daję dodatkowe kable i najwyżej jak się rozmyślę to nie będę ich podłączała. To na prawdę trudno jest rozplanować na tym etapie prac.

hej GUZIKI

na projekcie błędnie były wyrysowane okn połaciowy, wg projektu okna były poza obrysem domu...dziwna sprawa

natomiast co do stali to mój kierownik autorytatywnie stwierdził że jest za mało stali (!)

musieliśmy dokupywać...

dodatkowo na piętrze musieliśmy robić wzmocnienia betonowe, tzw koronę, a to nam zepsuło koncepcję daszku nad wejściem i nie będzie on połączony z dachem :(

poza tym jest mocno nagmatwane z elektryką i hydrauliką

ogólnie projekt to bubel, ale to chyba najładniejszy dom jaki widzieliśmy z tych kilku tysięcy projektów w katalogach i na CD

pozdrawiam

32zetka Czy Twój kierownik budowy (lub archietkt przy adaptacji projektu) również stwierdził, że trzeba zwiększyć ilość stali? I co z ta korona? Twój Rubin ma normalnie wykończony daszek nad wejściem... :roll:

U mnie nie było żadnych problemów z dachem ani stalą. Stali było tyle jak na bunkier przeciwlotniczy. Żadnej korony też nie mam, tylko normalnie tak jak w projekcie. I jak sami widzicie można. Daszek wyszedł normalnie. Nie wiem dlaczego u Dawida tak wyszło. U mnie ani murarze, ani kierownik budowy nie zgłaszali żadnych problemów.

hejka

no widzicie, mam sknocony daszek nad wejściem i pod oknami sypialni nad garażem.

Wykonawca, a właściwie kierownik budowy stwierdzili że niezbędne jest wylanie korony i przez to za wysoko podciągneli poddasze (teraz mam większą kubaturę)

niestety nie dało się zrobić takich daszków jak w projekcie :(

minusem jest też to że okna połaciowe są wyżej

co do stali,

kierownik budowy stwierdził że musi jeszcze więcej zastosować niż w projekcie...

bądź tu mądry...

:) pozdrawiam