monosola 16.10.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam po dłuższej przerwie. U nas domek powoli rośnie - mamy już cały parter, wylany sufit nad całością oraz ściankę kolankową nad garażem. I tu pytanie - czy to prawda, że ściana kolankowa nad garażem ma 2 wysokości - inna jest od frontu i ogrodu a inna z boku budynku? Nie chce mi się wierzyć, ale z przekrojów tak wygląda. Co do wielkości domu to trudno ocenić czy jest to duży czy mały dom, zależy od tego ile osób ma w nim mieszkać Na razie wymiary mie się zgadzają - mierzyłam wszystkie pomieszczenia i dom się składa. Nie wiem oczywiście jak np. z kubaturą, bo tego nie sprawdzałam. Koszty budowy - jeszcze nie mam stanu surowego zamkniętego, ale jak dotąd nie jest źle. Koszty budowy przeliczył nam architekt uwzględniając materiał jakiego chcemy użyć oraz nasze dodatkowe wymagania. Jeśli chodzi o błędy w projekcie to owszem - są, ale (przede wszystkim) dzięki forumowiczom oraz myślącemu majstrowi - murarzowi nie wygląda to tak źle. Nie zniechęcaj się - to naprawdę przemyślany (pod względem rozkładu i powierzchni pomieszczeń) i ładny dom . Obejrzyj zdjęcia z forum - są różne modyfikacje tego projektu. Nie wiem jak w innych biurach projektowych, ale nie spodziewam się cudu, chociaż też liczyłam na to, że jak zajmują się sprawą profesjonaliści to wszystko powinno być OK. Jedna rada - oglądaj projekt pomieszczenie po pomieszczeniu, wymiary, wysokości, przekroje - tylko wtedy uda się zauważyć jakieś błędy, ale jak pokazuje życie i tak nie wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rubin dom 16.10.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Dom faktycznie jest bardzo łady i funkcjonalny. Jestem po prostu niesamowicie zaskoczona nieprofesjonalizmem i niewiedzą projektantów MG projekt. Ludzie kupując projekt oczekują, że projektant zna się na tym co robi. Chciałabym kupując projekt mieć świadomość, że dom na o wiele większą powierzchnię niż w projekcie deklaruje projektant. To nie tylko dodatkowe koszty budowy, ale też utrzymania domu.Zliczając powierzchnie wszystko się zgadza, ale zestawiając je z opisem projektu już nie. np. powierzchnia netto w moim projekcie to 205,57 + garaż 42,30 = 247,87m2. W rzeczywistości mam 267,77. Patrząc po innych forach tego typu błędy już się zdarzały. Oczywiście, że wszystkich błędów się nie uniknie- to normalne. Dobrze by było, aby architekci brali odpowiedzialność za swoje błędy, a przynajmniej zadali sobie trud, aby je poprawić (projekt Rubin ma te same błędy od lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu25 17.10.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Może trzeba zatem napisać do biura niech się tym zajmą i ponownie wszystko przeliczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rubin dom 17.10.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 To była pierwsza rzecz jaką zrobiłam... biuro nie jest zainteresowane współpracą. Mogą poprawić błąd jeśli za to zapłacę. Zresztą od samego początku Pan z biura MG wykazywał się kompletną ignorancją i brakiem jakiegokolwiek zainteresowania.Kiedy zapytałam o inne błędy omawiane na tym forum, otrzymałam odpowiedź, że nie ma żadnych błędów i nie wiedzą o co chodzi. Poza tym mają tak "ogromne " doświadczenie, że nie ma mowy o jakichkolwiek błędach...Oczywiście nie zamierzam tej sprawy tak zostawić. To zachowanie i sposób potraktowania problemu jest niedopuszczalne. Napisałam o tym na forum, ponieważ wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tych błędów. Każdy z nas uczciwie zapłacił z projekt i oczekuje, że idzie za tym konkretna jakość projektu domu naszych "marzeń". Nie może być tak, że biuro wprowadza w błąd swoich klientów, a my będziemy ponosili tego konsekwencje - są to w końcu dodatkowe koszty, stracony czas na bezustanne poprawianie za kogoś błędów i nerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu25 17.10.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Zgadzam się w 100%. Skoro wykazują się ignorancją - to nie zostawiłbym tego tak sobie. Dla nauki pokory należałoby im przytrzeć nosek. Pytanie tylko jak - zamierzasz z nimi iść na wojnę prawną? Większość projektów ma jakieś kuchy. Obojętnie, czy gotowe, czy te robione na zamówienie - zastanawia mnie jednak fakt i wkurza podejście biura, że nie czują się winni i zainteresowani w tym, dążyć do ciągłej poprawy. W przyszłym tygodniu uderzam do konstruktora w celu adaptacji. Zobaczymy co powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-big 21.10.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Mineralko, dzięki za wsparcie w sprawie okien. Też myślimy o 3-szybowych, ale widzę, ze jednak zostaną plastikowe a nie drewniane. Zresztą drewniane w tej chwili i tak są tak nasączone różnymi substancjami, że chyba tylko ich wygląd staje się dodatkową zaletą. Ja jako laik, z daleka nie jestem w stanie rozpoznać czy okna są plastikowe czy drewniane. Ale mina Pani Projektantki warta każdych pieniędzy jak usłyszała, że okna mają być plastikowe . A tak a propos czy ktoś z Was współpracował z kimś przy urządzaniu domu? Ja jestem zupełnie "nieplastyczna" i myślę, że to wyzwanie trochę mnie przerasta, ale jak usłyszałam cenę za aranżację (50 tys. PLN + VAT - spotkanie wstępne z projektantką) to obawiam się, że będziemy sami się męczyć z wystrojem wnętrza. Chyba, że ja trafiłam na jakąś osobę z kosmosu. Pani stwierdziła, że założy się o dobre wino, iż jej wynagrodzenie nie przekroczy 5% naszych wydatków na urządzenie domu, co oznacza jakiś milionik PLN wydatków (z matematyki jestem bardzo dobra w przeciwieństwie do plastyki ). Ja cały czas podkreślałam, że to jest dom dla rodziny średnio zarabiającej a nie dla milionerów, ale niestety nie odniosło to żadnego skutku. Tym bardziej dziękuję wszystkim za różne fotki z wnętrza, bo to daje fajne wyobrażenie co mamy urządzać - u nas niestety nadal tylko stan 0, więc nawet nie ma co pokazać. Ale mam nadzieję, że za jakieś 2-3 tygodnie już będzie się czym pochwalić. Może ktoś coś jeszcze podpowie w sprawie rolet, bo to kolejny ogromny dylemat. W sklepie powiedzieli, że jeśli chcemy, aby miały funkcję antywłamaniową to radzą raczej szyby antywłamaniowe, bo roleta tak nie działa (jest to tylko kolejna warstwa do rozcięcia). Dom mamy usytuowany: front - wschód, wykusz - południe, salon i taras - zachód, więc spodziewam się dość dużo słońca. Wydaje się, że na tarasie i tak słońce nie będzie dokuczliwe z uwagi na zadaszenie, ale potrójne duże okno w salonie może już przeszkadzać bez rolety. Racjonalnie wydaje się, że rolety sprawdzą mi się jedynie w wykuszu i dużym oknie w salonie, ale nie wiem czy wizualnie to będzie OK, gdy w pozostałych oknach na dole rolet nie będzie. Co do góry - ustaliliśmy, że będzie bez rolet. Czy ktoś podpowie coś w tym temacie, bo to dla nas decyzja najbliższych kilku dni a wydatek ma być niemały. Z góry dziękuję. Nie wiem czy nie za późno ? jeśli chodzi o rolety to my również mieliśmy ten dylemat - ostatecznie zdecydowaliśmy się na żaluzje zewnętrzne w 4 oknach - ustawienie domu mamy podobne jak Wy - teraz żałujemy, że tylko 4 okna - nie jest tanio ale efekt jest super - przewaga nad roletami jest taka że rolety możesz tylko opuścić lub podnieść a w żaluzjach regulujesz ich otwarcie i tym samy ilość światła które wpada do pomieszczenia. Co do projektanta to my zdecydowaliśmy się na współpracę i nie żałujemy (stawki które chodzą to 50 - 100 zł za m2) - nasz projektant oprócz projektu prowadził również nadzór nad ekipami i był co chwilę na budowie - tłumacząc kolejnym ekipom co i jak ma być położone od elektrów po malarzy. Wrzucił kilka takich pomysłów na które na pewno sami byśmy nie wpadli np. czujki ruch i sterowanie oświetleniem dodatkowo zaprojektował nam śmietnik, kostkę, wjazd na działkę - tak więc wszystko zależy od zakresu prac - choć 50 tys to dużo za dużo. Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siva 25.10.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Witam. Czy ktoś mógłby podać +/- koszt dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramzes21 26.10.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Witam. Czy ktoś mógłby podać +/- koszt dachu? ok. 100.000 trzeba liczyć - w tym konstrukcja, pokrycie, ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siva 27.10.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 ok. 100.000 trzeba liczyć - w tym konstrukcja, pokrycie, ocieplenie Dziękuję za informację, poważnie zastanawiamy się z mężem nad budową "rubina". już raz kupiliśmy projekt domu "edek" którego niestety nie przemyśleliśmy zbyt dobrze i teraz zbiera kurz na komodzie Chcę również spytać o możliwość zrobienia przejścia (na poddaszu) z pomieszczenia nad garażem do pokoju naprzeciwko lazienki. Niestety bez konkretnych przekrojów nie jestem w stanie sama tego "wyczytac" z rzutów i rysunków udostępnionych na internecie. Zdaje sobie sprawę, że przejście na pewno nie będzie pełnowymiarowe ze względu na różnicę poziomów oraz skosy. Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekrem 27.10.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 czesc mam pytanko czy jeszcze tu wchodzi ktos z rzeszowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 27.10.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Dziękuję za informację, poważnie zastanawiamy się z mężem nad budową "rubina". już raz kupiliśmy projekt domu "edek" którego niestety nie przemyśleliśmy zbyt dobrze i teraz zbiera kurz na komodzie Chcę również spytać o możliwość zrobienia przejścia (na poddaszu) z pomieszczenia nad garażem do pokoju naprzeciwko lazienki. Niestety bez konkretnych przekrojów nie jestem w stanie sama tego "wyczytac" z rzutów i rysunków udostępnionych na internecie. Zdaje sobie sprawę, że przejście na pewno nie będzie pełnowymiarowe ze względu na różnicę poziomów oraz skosy. Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam Ja również podtrzymuję taką cenę stówka na nasz dach z ociepleniem i konstrukcją to lekką ręką a nawet może być więcej. Sama dachówka jest cholernie droga. Mi w pierwszym etapie wyliczyli na coś około 43 tysie (owszem rodzaj a zwłaszcza kolor wybierała żona) dlatego taka cena ale i tak dachówka jest droga sprawą. Co do Twojego pytania o przejście mało rozsądne rozwiązanie bo w tym miejscu jest już skos, więc z prawej strony jeszcze człowieczek 180cm wejdzie ale minimum te 80cm szerokie drzwi będą po lewo na wysokości +/- 150cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siva 27.10.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Co do Twojego pytania o przejście mało rozsądne rozwiązanie bo w tym miejscu jest już skos, więc z prawej strony jeszcze człowieczek 180cm wejdzie ale minimum te 80cm szerokie drzwi będą po lewo na wysokości +/- 150cm. Planujemy podnieść poddasze o co najmniej jeden pustak, widziałam na zdjęciach właśnie takiego rubinka i szczerze powiem bałam się, że straci urok i, że to już nie będzie ten sam rubin a jednak mile się zaskoczyłam. Gdybym nie przeczytała w opisach, że dom jest podniesiony to naprawdę bym się nie zorientowała. Jeśli chodzi o to nieszczęsne przejście - chcę zrobić w tym pomieszczeniu garderobę, z racji tego, że nad garażem chcemy z mężem mieć swoją sypialnię miałam nadzieję że jakoś te dwa pokoje da się połączyć. Zdaje sobie sprawę, że nie będą to pełnowymiarowe drzwi jednak z Twojego opisu wynika, że ja spokojnie wejdę z mężem może być już gorzej Na pewno zyskamy jeśli faktycznie podniesiemy poddasze o pustak. Wracając do dachu, pamięta ktoś z Was liczbę kubików więźby dachowej? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-big 27.10.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Zobacz u nas - jest podniesie o jeden pustak - ważne jest, żeby wydłużyć krokwie i zwiększyć okap, wtedy proporcje są zachowane i dom nic nie traci. My powiększyliśmy garaży (na 2 auta) i zmieściła się łazienka, garderoba i sypialnia.Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramzes21 28.10.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Zobacz u nas - jest podniesie o jeden pustak - ważne jest, żeby wydłużyć krokwie i zwiększyć okap, wtedy proporcje są zachowane i dom nic nie traci. My powiększyliśmy garaży (na 2 auta) i zmieściła się łazienka, garderoba i sypialnia. Z niestety na fotkach widać źe proporcje są naruszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-big 28.10.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 niestety na fotkach widać źe proporcje są naruszone Skoro tak uważasz - nie będę dyskutował Teraz jak już mieszkamy i mamy lepszą funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu zrobilibyśmy to jeszcze raz bez wahania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 02.11.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 niestety na fotkach widać źe proporcje są naruszone Widać ale chyba tylko dlatego, że zdjęcia są jakoś dziwnie robione tak z dołu albo małą strasznie osóbkę. Ogólnie jeden pustaczek w górę na kolankowej, nic nie zmienia i nie szpeci. Chyba wszyscy a raczej większość z naszego towarzystwa podwyższała górę i nie słyszałem aby ktoś narzekał a wręcz przeciwnie. Ogólnie Rubin to moloh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monosola 05.11.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Witam rubinowiczow. Wraca kwestia daszku nad wejściem przy podwyższonej ścianie kolankowej . Czy ktoś może napisać czy pod oknami na piętrze jest parapet czy daszek dochodzi pod same okna. Na razie okazało się że byłby parapet około 70 cm. Filary zostały wydłużone o 1 pustak i nie mam pojęcia skąd taka przerwą. Na zdjęciach dokładnie nie widzę. Dajcie proszę szybko znać bo zatrzymaliśmy pracę aby to wyjaśnić . Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszkw 11.11.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Witam rubinowiczow. Wraca kwestia daszku nad wejściem przy podwyższonej ścianie kolankowej . Czy ktoś może napisać czy pod oknami na piętrze jest parapet czy daszek dochodzi pod same okna. Na razie okazało się że byłby parapet około 70 cm. Filary zostały wydłużone o 1 pustak i nie mam pojęcia skąd taka przerwą. Na zdjęciach dokładnie nie widzę. Dajcie proszę szybko znać bo zatrzymaliśmy pracę aby to wyjaśnić . Dziękuję Jeśli jeszcze jesteś zainteresowana to potwierdzam, że podwyższenie kolankowej u mnie obróbka blacharska tego daszku wyszła jako parapet. Choć nie wiem czy to nie było zamierzone, bo nie byłem obecny wtedy na budowie i majster tak zrobił. Wygląda ładnie, odszedł koszt dodatkowego parapetu a nawet 4 szt. bo tak samo wyszło przy garażu. A do tego widać to tylko z góry z dołu każdy myśli, że jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu25 13.11.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Mam pytanie - czy ktoś zmieniał fundamenty z tradycyjnych ław na zelbetową płytę betonową? Jakie są koszty takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monosola 14.11.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Dziękuję za odpowiedź. Parapety w tych miejscach były podobno też w oryginalnym projekcie. Może to po prostu taka uroda. Nie wiem tylko o ile wydłużyć daszek nad wejściem bo na razie zrobiliśmy tak jak w projekcie ale jest za krótki na moje oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts