kapi01 11.04.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witamy serdecznie. Proponujemy, jak najszybciej uzupełnić braki izolacji termicznej przy oknach dachowych i na pewno zwiększyć liczbę i wielkość grzejników, w szczególności w tych pomieszczeniach gdzie ich brak. Pozdrawiamy MG przepraszam czy to jakaś prowokacja czy ukryta intryga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcins32 13.04.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 No MG projekt się odezwało.....nieżle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MG1719511863 14.04.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Witamy serdecznie.Tak, staramy się pomagać Inwestorom, którzy wybudowali dom według naszego projektu - nie ograniczamy się jedynie do sprzedaży dokumentacji. Zachęcamy do kontaktu z naszą pracownią w przypadku JAKICHKOLWIEK pytań związanych z naszymi (i nie tylko) projektami domów. Pracownia MG Projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeKo 17.05.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 oj widzę że się tu już nic nie dzieje....a szkoda, bo forum to pomocne było w budowaniu rubina Ponowie pytanie sprzed paru miesięcy a teraz już jak najbardziej aktualne bo za miesiąc mamy zamiar ocieplać poddasze a więc: Czy ktoś ocieplał poddasze pianką poliuretanową? Ocieplenie, brama, montaż pieca i najciekawszy etap budowy...wykończenia . Może ktoś tu jeszcze zaglądnie i podzieli się swoimi spostrzeżeniami z wykończenia wnętrz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu25 21.07.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Witam, czy jest ktoś na forum, kto buduje Rubina na terenie Wielkopolski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkadb 06.08.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam serdecznie wszystkich Rubinowiczów!) Co prawda jest to chyba mój pierwszy post na forum, ale na pewno nie ostatni;) Niedługo również podzielę się z Wami naszym rubinkiem, tymczasem pilnie śledząc forum chciałabym podpytać o kilka rzeczy:) Mianowicie: - Domek jak widać na zdjęciu budowaliśmy z gazobetonu, specjalnie dobraliśmy szerszy kamień (bo 36,5), aby nie docieplać go już niczym więcej. Pytanie, czy faktycznie ogrzanie domu wymaga dużo paliwa i czy aby na pewno brak dodatkowego ocieplenia jest dobrym pomysłem? - Druga rzecz, jeśli brak ocieplenia - to jaki materiał polecacie na gazobeton? Słyszałam, że kleju wychodzi sporo (jeśli nie ma się równych ścian - tak jak niestety w przypadku naszej budowy), ale czy jest jakiś zamiennik np. specjalny lekki tynk zewnętrzny? Słyszałam opinie, że z gazobetonu tynk ten lubi odpadać:/ - Dodatkowo za kilka dni przyjeżdża nam koparka na wykop przed domem pod wjazd (berga), a ja nie mogę się zdecydować na jakąś konkretną wizję co do układu kostki na wjazd/ścieżkę do domu:( Może mogłabym liczyć na jakąś wizualizację/koncepcję od Was? Będę bardzo wdzięczna za pomoc! (Można również na priv;) Chętnie również podzielę się i z Wami doświadczeniami związanymi z budową rubina;) Ps. A w załączeniu zdjęcie dla wszystkich firm, które uważały, że okno jest tylko bujną wyobraźnią architekta i nie da się go wykonać Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu25 16.08.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Witam, Czy okno jest drewniane, czy pcv? Jaki producent. Na razie moj rubinek konczy sie murowac - jest wersja z byczym oknem plus rolety we wszystkich oknach - nawet w tym "byczym". Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Witam serdecznie wszystkich Rubinowiczów!) Co prawda jest to chyba mój pierwszy post na forum, ale na pewno nie ostatni;) Niedługo również podzielę się z Wami naszym rubinkiem, tymczasem pilnie śledząc forum chciałabym podpytać o kilka rzeczy:) Mianowicie: - Domek jak widać na zdjęciu budowaliśmy z gazobetonu, specjalnie dobraliśmy szerszy kamień (bo 36,5), aby nie docieplać go już niczym więcej. Pytanie, czy faktycznie ogrzanie domu wymaga dużo paliwa i czy aby na pewno brak dodatkowego ocieplenia jest dobrym pomysłem? - Druga rzecz, jeśli brak ocieplenia - to jaki materiał polecacie na gazobeton? Słyszałam, że kleju wychodzi sporo (jeśli nie ma się równych ścian - tak jak niestety w przypadku naszej budowy), ale czy jest jakiś zamiennik np. specjalny lekki tynk zewnętrzny? Słyszałam opinie, że z gazobetonu tynk ten lubi odpadać:/ - Dodatkowo za kilka dni przyjeżdża nam koparka na wykop przed domem pod wjazd (berga), a ja nie mogę się zdecydować na jakąś konkretną wizję co do układu kostki na wjazd/ścieżkę do domu:( Może mogłabym liczyć na jakąś wizualizację/koncepcję od Was? Będę bardzo wdzięczna za pomoc! (Można również na priv;) Chętnie również podzielę się i z Wami doświadczeniami związanymi z budową rubina;) Ps. A w załączeniu zdjęcie dla wszystkich firm, które uważały, że okno jest tylko bujną wyobraźnią architekta i nie da się go wykonać Pozdrawiam! [ATTACH=CONFIG]273489[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkadb 17.08.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Okno oczywiście pcv. Chyba pół roku zastanawialiśmy się nad wyborem docelowego profilu i firmy. Większość z nich przedstawiała nam wizualizacje zupełnie sprzeczne z projektem:/ Byliśmy załamani:/ W końcu firma, która zrealizowała nam je na zamówienie to AP Żory. Nie chcę tu robić reklamy, ale muszę powiedzieć, że to jedna z ekip, z którą nie mieliśmy totalnie żadnych problemów;) Do samego końca ustalaliśmy kąt nachylenia łuków jaki da się zrealizować, były przedstawiane 3 wersje przez technologów i wybraliśmy jedną najbliższą naszych oczekiwań Okna są na profilu Blue Evolution 92, chyba najszerszym jaki jest dostępny na rynku, w końcu muszą być solidne; a to duże chyba na Bruegmann 82, chociaż musiałabym sprawdzić, bo nie jestem pewna;) Też myśleliśmy nad roletami, ale realizujemy w końcu wersję bez ocieplenia, więc niestety musiałyby nieco wystawać na co się już nie zdecydowaliśmy;) Czekam zatem na postępy, pochwal się jak już dokonacie wyboru i okno będzie wstawione:) Powodzenia! Ps. zmienialiście ścianki działowe w układzie domu? Witam, Czy okno jest drewniane, czy pcv? Jaki producent. Na razie moj rubinek konczy sie murowac - jest wersja z byczym oknem plus rolety we wszystkich oknach - nawet w tym "byczym". Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 17.08.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 jak jeszcze dasz radę to ocieplaj, ściana 36,5 cm bez ocieplenia to standard sprzed 10 lat, absolutna pomyłka na dzień dzisiejszy, dom energooszczędny zapomnij przy takiej ścianie zewnętrznej, dorzuć min. 10 cm styropianu i to o lambdzie 0,031 inaczej to będzie pomyłka i to nie odwracalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkadb 17.08.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Pomyłka to styropian na gazobeton Jeśli już to wełna, pytanie czy zalecenia producenta, aby nie ocieplać gazobetonu (36,5) są słuszne.. Mamy jeszcze dwa tygodnie na zastanowienie się; znajomy nie ocieplał i jest zadowolony (choć to tylko jedna zima). Zależałoby mi raczej na potwierdzonych doświadczeniach domowników jak jeszcze dasz radę to ocieplaj, ściana 36,5 cm bez ocieplenia to standard sprzed 10 lat, absolutna pomyłka na dzień dzisiejszy, dom energooszczędny zapomnij przy takiej ścianie zewnętrznej, dorzuć min. 10 cm styropianu i to o lambdzie 0,031 inaczej to będzie pomyłka i to nie odwracalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 18.08.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Pomyłka to styropian na gazobeton Jeśli już to wełna, pytanie czy zalecenia producenta, aby nie ocieplać gazobetonu (36,5) są słuszne.. Mamy jeszcze dwa tygodnie na zastanowienie się; znajomy nie ocieplał i jest zadowolony (choć to tylko jedna zima). Zależałoby mi raczej na potwierdzonych doświadczeniach domowników czy to jest wełna czy styropian to nie ma znaczenia ważne żeby lambda była możliwie jak najniższa ok, 0,030 - oddychanie przez ściany to są bajki marketingowe producentów materiałów .... budować trzeba energooszczędnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeKo 25.09.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Witam wszystkich. Jeżeli w ogóle ktoś tu zagląda.. My już w domku grzejemy. Gazobeton ocieplony 15cm styropianu ciemnego, poddasze zamiast wełny pianka. Zobaczymy jak to sprawdzi się w zimie.... Zaglądam z nadzieją ze ktoś pochwali się w końcu wnętrzem rubinka...szczególnie otwartą przestrzenią na parterze. NIe długo będe miała skończone łazienki więc chetnie wrzucę pare fotek. Ma ktoś może płytki drewnopodobne w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henas 15.10.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam wszystkich. Nasz Rubin już stoi i grzeje. wygrzewamy podłogówke na parterze przed montażem podłogi. Bez wietrzenia jest wewnątrz 27 st.C. Sciany zewnętrzne z gazobetonu 24 cm ocieplone styropianem 15+10 cm, poddasze wełna min. 2x 15 cm, pod posadzka na parterze styropian 20 cm, okna trzyszybowe pcv montowane w ociepleniu (tzw "ciepły montaż), rekuperacja, kominek otwarty tradycyjny (bardziej dla ozdoby niż grzania). wszystkie sciany i ścianki wewnetrzne z cegły pełnej lub silikatów,ogrzewanie ekogroszek zimą i powietrzna pompa ciepła do grzania wody po sezonie grzewczym (zamierzam wykorzystać chłodne powietrze do obniżenia temperatury wewnetrznej w czasie upałów latem. Wewnątrz kilka przeróbek ułatwiających funkcjonowanie domu. Nasz Rubin to połączenie Rubina i Rubina III - czyli podwójny garaż i brak antresoli w salonie. Dom w trakcie prac wykończeniowych. Wkrótce zamieszczę fotografie z budowy - jeśli kogos to zainteresuje. Kierownikiem Budowy jestem ja we własnej osobie, a nade mną WIADOMO KTO. Pozdrawiam wszystkich. Chętnie podzielę się doświadczeniami z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rubin dom 13.11.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Czy ktoś buduje w woj. mazowieckim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAlizee 17.02.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witajcie, Ponawiam zapytanie, Czy jest ktoś z małopolski lub świętokrzyskiego, kto buduje Rubina, zwłaszcza z antresolą?? Kiedyś był ktoś z Włoszczowej i Sandomierza, jesteście jeszcze i wasze zaproszenie jest aktualne?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu25 19.02.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Okolice Poznania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marstus 16.03.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Witam po dłuższej przerwie. Oczywiście spowodowanej budową stanu surowego naszego Rubina. wreszcie stoi w tym roku prace wykończeniowe - zaczynamy od maja jak podepną prąd - do obecnego stanu wszystko na agregacie. Zastanawiam się ile kable YDY3x1,5mm2 a ile YDY3x2,5mm2 kupować - jest teraz promocja w jednym z marketów za 1,55 m kable - to bardzo tanio, nie wiem czy się nie skuszę. Edytowane 16 Marca 2015 przez marstus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marstus 16.03.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 A propo wcześniejszej dyskusji na temat styropianu vs wełna w zależności od rodzaju murów. Mój kierownik twierdzi, że na ceramikę (porotherm) to aż serce boli dawać styropian, gdyż ten nie oddycha, w odróżnieniu do pustaków ceramicznych. W rezultacie dwa wiadra wody (tyle ponoć produkuje rocznie czteroosobowa rodzina) albo wyjdzie wentylacją albo wejdzie w ściany a tam jak napotka na styropian to zostanie. Zaleca na porotherm dawać wełnę i tynk mineralny - jak wode wejdzie w ścianę to bez problemu wyjdzie przez taki zestaw. Co innego gazobeton, który już sam w sobie ponoć nie oddycha, więc tu dawanie wełny to zbędny wydatek. Po zasięgnięciu wiedzy u innych "fachowców" raczej zdecydujemy się na wełnę mineralną prasowaną oraz tynk mienralny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur-Rubin 19.04.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam serdecznie, Właśnie zakupiliśmy projekt Rubin - odbicie lustrzane i projekt przekazaliśmy do adaptacji. Czy ktoś z obecnie czytających forum buduje/przygotowuje się do budowy w mazowieckim? A jeśli tak to czy z pustką nad salonem? PozdrawiamArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkadb 22.04.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 poddasze zamiast wełny pianka. Zobaczymy jak to sprawdzi się w zimie.... Witaj, Jak się sprawdza, jesteś w stanie już coś powiedzieć na ten temat? My w końcu zdecydowaliśmy się na tradycyjną wełnę; ale cały czas za nami 'chodziła' pianka, stąd jestem ciekawa jak się sprawuje taka forma termoizolacji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts