Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkie wymiary elementów drewnianych dachu zachowaliśmy takie jakie były w projekcie. Ja mam na dachu dachówkę ceramiczną, która ma swój ciężar. Poza tym dach jest spory, tak więc nie ma co szczędzić. Dach i ściany to podstawa domu więc na prawdę powinny być z dobrych materiałów jeżeli chcesz pomieszkać w nim trochę dłużej bez żadnych generalnych remontów.

Facet u którego zamawialiśmy więźbę też się dziwił takimi przekrojami, ale nie żałujemy. Mam pewność, że kiedyś dach nie zawali mi się na głowę :lol:

• 2 weeks później...

witam wszystkich,

mam zamiar kupić projekt Rubin, mam tylko jedną obawę i tym samym pytanie do osób, które już go wybudowały, a przynajmniej parter: jak w rzeczywistości wygląda salon na dole, bo na projekcie wygląda niby fajnie jednak sam salon patrząc po podciągach sufitu ma ok. 20 m2 reszta to wyjście na taras, jadalnia i hol. Co prawda tworzy to wszystko jedną całość, ale jakoś nie umiem sobie tego wszytkiego wyobrazić.

Marzy mi się duży salon, który optycznie sprawia wrażenie dużej przestrzeni w domu. Może warto go jakoś powiększyć (lub całkiem zmienić projekt) ?

pozdrawiam

Nie masz powodów do obaw. Salon jest naprawdę wielki. Po wyjściu z wiatrołapu masz przed sobą otwartą przestrzeń wychodzącą aż na zewnątrz, bo z dwóch stron są duże okna, co jeszcze potęguje wrażenie przestrzeni. Zapraszam na moją stronę z budowy. Postaram się tam umieścić w najbliższym czasie nowe fotki, to zrobię też parę zdjęć salonu. :D

wielkie dzięki :)

a tak jeszcze przy okazji.... jak wygląda sprawa samego projektu i budowy, czy nie ma jakichś błędów, koniecznych poprawek np. w konstrukcji ? Może ktos poradzi coś z praktyki na co zwrócić szczególną uwagę.... No i interesuje mnie jeszcze kosztorys, wg. MG powinien wynosić ok. 410 tys.... jakoś trudno mi w to uwierzyć, że się zmieszczę :( chociaż nie miałabym nic przeciwko :D

Jakiś wielkich błędów to nie było. Parę drobiazgów by się znalazło, ale nie na tyle poważnych żeby były problemy. Pamiętam, że ze schodami było tylko coś niedookreślone - chyba jakaś belka podtrzymująca nie była wrysowana na końcu i murarz musiał kombinować.

Na co należy zwrócić uwagę to napewno sposób zamontowania dużego okna w salonie. My stosowaliśmy się ściśle do projektu i mieliśmy ogromny problem z kupnem grzejnika, który zmieściłby się pod parapetem bo jest bardzo mało miejsca. Weszła 30-tka ale parapet nie zakrywa grzejnika tylko jest zamontowany w samej wnęce, bo nie ma miejsca. Tak więc proponuję podnieść okno o dobre 10 cm, albo zmniejszyć jego wysokość i też podnieść. Grzejnik 20-tka robiony na zamówienie kosztuje ponad 2 razy więcej niż standardowa 30-tka i trzeba czekać prawie 2 miechy.

Ja mam też podniesione ściany na piętrze o jedną dodatkową warstwę cegieł (25 cm) żeby jak najbardziej wykorzystać przestrzeń pod skosami. Uważamy że to był bardzo dobry pomysł, bo zrobiło się naprawdę dużo miejsca do wykorzystania.

I to tyle :D

• 4 weeks później...

witam serdecznie...ruszyliśmy pełną parą, mamy już ławę, fundament, ocieplenie fundamentu....jaka radocha :D

...czy Wam na etapie fundamentów też dom wydawał się mały? a może mam zlą wyobraźnię?

32 zetka i dawid - napiszcie i dajcie więcej zdjęć ...bo wyobraźnia działa wtedy lepiej

pozdrowienia

Prawda! Mnie też po wylaniu fundamentów dom wydawał się mały. Ale to tylko złudzenie. Jak powstały ściany i dach to dopiero można było sobie wyobrazić stan końcowy.

Ja już powoli dobiegam do finiszu! Wszystkie łazienki i kuchnia gotowe. Pozostało mi ułożenie paneli na podłogach i pomalowanie ścian oraz wykończenie salonu. We wrześniu przyjadą drzwi wewnętrzne,balustrada i poręcze na schody. Potem już tylko lampy, firanki i przeprowadzka!

Zdjęcia postaram się uzupełnić w przyszłym tygodniu.

• 3 weeks później...
witam serdecznie...ruszyliśmy pełną parą, mamy już ławę, fundament, ocieplenie fundamentu....jaka radocha :D

...czy Wam na etapie fundamentów też dom wydawał się mały? a może mam zlą wyobraźnię?

32 zetka i dawid - napiszcie i dajcie więcej zdjęć ...bo wyobraźnia działa wtedy lepiej

pozdrowienia

Można wiedziec jak ocieplaliście fundamenty bo na wiosnę ruszamy, a mówią że jak nie ma piwnic to wytstarczy folia i lepik. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Losgr

W przypadku fundamentów konieczne jest ocieplenie styropianem proponuję ekstrudowany bo: 1. twardszy 2. lepsza hydroizolacja

My daliśmy 10 cm, ale można 5.

Lepik stosujkemy zawsze.

Folia kubełkowa niektórzy wykonawcy rezygnują ale gdy podłoze jest pomokłe , gliniaste radzę założyć.

Pozdrowienia.

W przypadku fundamentów konieczne jest ocieplenie styropianem proponuję ekstrudowany bo: 1. twardszy 2. lepsza hydroizolacja

My daliśmy 10 cm, ale można 5.

Lepik stosujkemy zawsze.

Folia kubełkowa niektórzy wykonawcy rezygnują ale gdy podłoze jest pomokłe , gliniaste radzę założyć.

Pozdrowienia.