gega 13.07.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witam , czy dach budowaliście zgodnie z projektem , chodzi mi o przekroje krokwii koszowych tzn 14 x 24 , wykonawca proponuje 10 x 20. Czy to wystarczy ?? pozdr G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
32zetka 13.07.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Wszystkie wymiary elementów drewnianych dachu zachowaliśmy takie jakie były w projekcie. Ja mam na dachu dachówkę ceramiczną, która ma swój ciężar. Poza tym dach jest spory, tak więc nie ma co szczędzić. Dach i ściany to podstawa domu więc na prawdę powinny być z dobrych materiałów jeżeli chcesz pomieszkać w nim trochę dłużej bez żadnych generalnych remontów. Facet u którego zamawialiśmy więźbę też się dziwił takimi przekrojami, ale nie żałujemy. Mam pewność, że kiedyś dach nie zawali mi się na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidk 17.07.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 32zetka GRATULACJE!!!super ekstra domek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_MICHAŁ2 19.07.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 WITAM!! dawidk i 32zetka-macie piękne domy -gratuluje!! życze powodzenia w dalszych pracach i szybkiego zamieszkania1 oczywiscie z niecierpliwoscia czekam na dalsze zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alizia27 30.07.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 witam wszystkich,mam zamiar kupić projekt Rubin, mam tylko jedną obawę i tym samym pytanie do osób, które już go wybudowały, a przynajmniej parter: jak w rzeczywistości wygląda salon na dole, bo na projekcie wygląda niby fajnie jednak sam salon patrząc po podciągach sufitu ma ok. 20 m2 reszta to wyjście na taras, jadalnia i hol. Co prawda tworzy to wszystko jedną całość, ale jakoś nie umiem sobie tego wszytkiego wyobrazić.Marzy mi się duży salon, który optycznie sprawia wrażenie dużej przestrzeni w domu. Może warto go jakoś powiększyć (lub całkiem zmienić projekt) ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
32zetka 31.07.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Nie masz powodów do obaw. Salon jest naprawdę wielki. Po wyjściu z wiatrołapu masz przed sobą otwartą przestrzeń wychodzącą aż na zewnątrz, bo z dwóch stron są duże okna, co jeszcze potęguje wrażenie przestrzeni. Zapraszam na moją stronę z budowy. Postaram się tam umieścić w najbliższym czasie nowe fotki, to zrobię też parę zdjęć salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alizia27 31.07.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 wielkie dzięki a tak jeszcze przy okazji.... jak wygląda sprawa samego projektu i budowy, czy nie ma jakichś błędów, koniecznych poprawek np. w konstrukcji ? Może ktos poradzi coś z praktyki na co zwrócić szczególną uwagę.... No i interesuje mnie jeszcze kosztorys, wg. MG powinien wynosić ok. 410 tys.... jakoś trudno mi w to uwierzyć, że się zmieszczę chociaż nie miałabym nic przeciwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
32zetka 31.07.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Jakiś wielkich błędów to nie było. Parę drobiazgów by się znalazło, ale nie na tyle poważnych żeby były problemy. Pamiętam, że ze schodami było tylko coś niedookreślone - chyba jakaś belka podtrzymująca nie była wrysowana na końcu i murarz musiał kombinować. Na co należy zwrócić uwagę to napewno sposób zamontowania dużego okna w salonie. My stosowaliśmy się ściśle do projektu i mieliśmy ogromny problem z kupnem grzejnika, który zmieściłby się pod parapetem bo jest bardzo mało miejsca. Weszła 30-tka ale parapet nie zakrywa grzejnika tylko jest zamontowany w samej wnęce, bo nie ma miejsca. Tak więc proponuję podnieść okno o dobre 10 cm, albo zmniejszyć jego wysokość i też podnieść. Grzejnik 20-tka robiony na zamówienie kosztuje ponad 2 razy więcej niż standardowa 30-tka i trzeba czekać prawie 2 miechy. Ja mam też podniesione ściany na piętrze o jedną dodatkową warstwę cegieł (25 cm) żeby jak najbardziej wykorzystać przestrzeń pod skosami. Uważamy że to był bardzo dobry pomysł, bo zrobiło się naprawdę dużo miejsca do wykorzystania. I to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
32zetka 31.07.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Aha, kosztorys prawie się zgadza. Ja wydałam już 400 tyś ale jeszcze wykańczam. Myślę, że w 450-480 tyś powinnam się zmieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_MICHAŁ2 26.08.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 witam wszystkich bardzo serdecznie 32zetka mieszkasz juz w nowym domku??? dawidk jak tam u ciebie?? czy poczęstujecie nas nowymi zdjątkami?? pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbigus 27.08.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 witam serdecznie...ruszyliśmy pełną parą, mamy już ławę, fundament, ocieplenie fundamentu....jaka radocha ...czy Wam na etapie fundamentów też dom wydawał się mały? a może mam zlą wyobraźnię? 32 zetka i dawid - napiszcie i dajcie więcej zdjęć ...bo wyobraźnia działa wtedy lepiej pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
32zetka 29.08.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Prawda! Mnie też po wylaniu fundamentów dom wydawał się mały. Ale to tylko złudzenie. Jak powstały ściany i dach to dopiero można było sobie wyobrazić stan końcowy. Ja już powoli dobiegam do finiszu! Wszystkie łazienki i kuchnia gotowe. Pozostało mi ułożenie paneli na podłogach i pomalowanie ścian oraz wykończenie salonu. We wrześniu przyjadą drzwi wewnętrzne,balustrada i poręcze na schody. Potem już tylko lampy, firanki i przeprowadzka!Zdjęcia postaram się uzupełnić w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losgregoros 29.08.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Witajcie! Własnie dostalismy pozwolenie i lada chwila zaczynamy. Jesteśmy z Tarnowa i chcielibyśmy zobaczyć ten domek na żywo. Czy ktos buduje rubina w Małopolsce lub pobliżu, nie dalej niż 200km od Tarnowa. Prosimy o kontakt. pozr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 14.09.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 i co znalazł się jakiś rubin w małopolsce? ja tez będę budował ale dopiero na wiosne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 15.09.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 hey witajcie! czyżby pogoda odstraszyła wszystkich - nie ma nowych wiadomości i fotek. Ja narazie wykonałem przyłącza wody i energii to nie mam co zamieszczać ale koleżanki i koledzy co są już dalej to mogliby sie troszkę pochwalić pozrdro i czekam na odzew (foto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losgregoros 20.09.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 witam serdecznie...ruszyliśmy pełną parą, mamy już ławę, fundament, ocieplenie fundamentu....jaka radocha ...czy Wam na etapie fundamentów też dom wydawał się mały? a może mam zlą wyobraźnię? 32 zetka i dawid - napiszcie i dajcie więcej zdjęć ...bo wyobraźnia działa wtedy lepiej pozdrowienia Można wiedziec jak ocieplaliście fundamenty bo na wiosnę ruszamy, a mówią że jak nie ma piwnic to wytstarczy folia i lepik. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Losgr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_MICHAŁ2 21.09.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 witam !! tutaj tez można poczytać na temat fundamentów http://forum.muratordom.pl/ocieplenie-fundamentow,t19358.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbigus 25.09.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 W przypadku fundamentów konieczne jest ocieplenie styropianem proponuję ekstrudowany bo: 1. twardszy 2. lepsza hydroizolacja My daliśmy 10 cm, ale można 5.Lepik stosujkemy zawsze.Folia kubełkowa niektórzy wykonawcy rezygnują ale gdy podłoze jest pomokłe , gliniaste radzę założyć.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbigus 25.09.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 W przypadku fundamentów konieczne jest ocieplenie styropianem proponuję ekstrudowany bo: 1. twardszy 2. lepsza hydroizolacja My daliśmy 10 cm, ale można 5.Lepik stosujkemy zawsze.Folia kubełkowa niektórzy wykonawcy rezygnują ale gdy podłoze jest pomokłe , gliniaste radzę założyć.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbigus 25.09.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 a co myślicie o rekuperacji?Czy Ktoś może już założył? sprawdza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts