Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdecznie, od jakiegoś czasu z żoną dorastamy do tematu budowy. Póki co zdecydowanym faworytem jest właśnie M09, raczej z garażem dwustanowiskowym. Będziemy budować w Skórzewie k/ Poznania, być może uda nam się rozpocząć już/dopiero na przełomie wiosny i lata.

Czy mógłbym prosić drodzy Forumowicze o przesłanie na PM choć wstępnego kosztorysu, pomoże nam to się zmierzyć z wysiłkiem finansowym, jaki nas czeka. Z góry dziękuję. Na pewno skorzystamy z Waszych sugestii co do ew. zmian, czytając cały wątek człowiek się może wiele nauczyć.

Chyba tylko dawor buduje w Wielkopolsce, tak? Czy może kogoś pominąłęm?

Pozdrawiam

Witam.

Wiem, że dawno się nie odzywałem na forum - chroniczny brak czasu.

Od miesiąca zamieszkuję już swój M09 - i nawet podoba mi się to.

A teraz kilka fotek z wnętrza domu:

http://images31.fotosik.pl/98/5595aaa09a2efc30m.jpg http://images32.fotosik.pl/98/57c5fe7488261183m.jpg http://images29.fotosik.pl/135/9d5b66818317176bm.jpg http://images26.fotosik.pl/136/3cb8bb35e237f9fam.jpg

Pozdrawiam Jack

Witam wszystkich serdecznie, od jakiegoś czasu z żoną dorastamy do tematu budowy. Póki co zdecydowanym faworytem jest właśnie M09, raczej z garażem dwustanowiskowym. Będziemy budować w Skórzewie k/ Poznania, być może uda nam się rozpocząć już/dopiero na przełomie wiosny i lata.

Czy mógłbym prosić drodzy Forumowicze o przesłanie na PM choć wstępnego kosztorysu, pomoże nam to się zmierzyć z wysiłkiem finansowym, jaki nas czeka. Z góry dziękuję. Na pewno skorzystamy z Waszych sugestii co do ew. zmian, czytając cały wątek człowiek się może wiele nauczyć.

Chyba tylko dawor buduje w Wielkopolsce, tak? Czy może kogoś pominąłęm?

Pozdrawiam

ja i mój kolega budujemy takie domy niedaleko Skórzewa .. bo we Wronkach.. Tyle ze na razie kolega ma zalane fundamenty a ja zebrane materiały i czekam na pogode :)

Witam.

Wiem, że dawno się nie odzywałem na forum - chroniczny brak czasu.

Od miesiąca zamieszkuję już swój M09 - i nawet podoba mi się to.

A teraz kilka fotek z wnętrza domu:

http://images31.fotosik.pl/98/5595aaa09a2efc30m.jpg http://images32.fotosik.pl/98/57c5fe7488261183m.jpg http://images29.fotosik.pl/135/9d5b66818317176bm.jpg http://images26.fotosik.pl/136/3cb8bb35e237f9fam.jpg

Pozdrawiam Jack

eh..jak zazdroszcze...piekne zdjecia,,piekny domek..

musze jednak siągnąc o projekt bo chyba widze u Ciebie zmiany..Co jest na zdjeciu nr 1 ..no i kominek tez jakos inaczej ustawiony..

Jack_ ja ciesze sie podwójnie z tych zdjec bo zastosowałes dokładnie takie okna o jakich my myslimy. Symetrycznie dzielone, w chyba podobnym odcieniu...

hmm.. nigdy bym sie nie domyslił ze to zdjecie to drzwi od garazu...musisz miec mocno pozmieniane.. drzwi te sa bowiem w holu, gdzie jest szerzej niż u Ciebie na zdjeciu ..

Witamy wszystkich gustownych forumowiczów! :D

Niniejszym pozwalamy sobie dołączyć do tego szacownego grona. Mamy nadzieję, że już niedługo, dołączymy do grona "gustownych" budowniczych - działka już jest :D . Wybraliśmy wariant 2-stanowiskowy. Z uwagi na wymogi MPZP :( dach będzie musiał być podniesiony do 25*. Tak jak większość planujemy kilka zmian w układzie wewnętrznym i zewnętrznym domu (m.in.likwidacja 12 i połączenie jej w jedno pomieszczenie z 13 - wejście do kuchni bez wchodzenia do 10, likwidacja garderoby i drzwi do garażu w 5, drzwi garażowe będą w 4, które zmieni funkcję w pom.gospodarcze, 3 zamienione w podręczną łazienkę). Rozważamy zmianę więźby na wiązarową z jednoczesnym wykorzystaniem jej dolnych belek jako stropu drewnianego. W związku z tym, że działka jest jakby szyta na miarę (szer.26,75) przenosimy okna garaży ze ściany bocznej na tylną - okno będzie tylko jedno. Budowa mamy nadzieję ruszy latem tego roku. Pozdrowienia dla wszystkich którzy już mieszkają, bądź zamierzają mieszakć "w dobrym guście" Paulina i Mariusz

Witam,

Mam pytanie do osób, które już zamieszkują domek - projekt M09 a konkretnie o ogrzewanie gazowe. Czy koszt ogrzewania gazowego jest porównywalny do kosztu ogrzewania np: ekogroszkiem? Czy przy obecnych cenach gazu większość z posiadaczy projektu jednak zmieniło ogrzewanie z gazowego (takie jest w projekcie) na inne? Proszę o wypowiedzi :)

Pozdrawiam

dziękuję za odpowiedzi.

Jack, mam jeszcze pytanie czy gaz macie z ze zbiornika na gaz płynny czy też z gazociągu ( bo chyba jest również różnica w opłatach za gaz).

Być może moje pytania mogą niektórym wydać się banalem, ale nie ukrywam że jestem laikiem we wszystkich kwestiach dotyczącyh budowy oraz późniejszej eksploatacji domu:)

Czy może ktoś z forumowiczów przerabiał w projekcie ogrzewanie gazowe na ogrzewanie kotłem na paliwo stałe i w którym miejscu został zainstalowany taki piec.

Beti, z tego co wyczytałam na forum wynika, że Ty masz kotłownię gdzieś w piwnicy?(ale u nas nie będzie piwnic)

Witaj rencik.

Ja mam gaz z gazociągu.

Jeśli chodzi o przerabianie ogrzewania gazowego na ekogroszek to ja na początku zrobiłem coś takiego - miałem zaprojektowany piec na ekogroszek i zlokalizowany on był w połączonych pomieszczeniach 3 i 4. Wejście do mojej kotłowni jest z garażu.

Później jednak zmieniła mi się koncepcja i zrobiłem projekt zamienny na ogrzewanie gazem i piec gazowy znajduje się również w ww. pomieszczeniu.

Jack

Czy może ktoś z forumowiczów przerabiał w projekcie ogrzewanie gazowe na ogrzewanie kotłem na paliwo stałe i w którym miejscu został zainstalowany taki piec.

My jesteśmy aktualnie na etapie wykonywania ogrzewania (grzejniki + podłogówka) gazowego. Też przeszliśmy już drogę zastanawiania się, co będzie lepsze. Hydraulik bardzo namawiał nas na piec tzw. „śmieciucha” na wszystko ale pomimo znacznych oszczędności w późniejszej eksploatacji zdecydowaliśmy się na gaz. Czynnikiem decydującym była przede wszystkim opłata przyłączeniowa za tenże, jaki wystawiła gazowania po podłączeniu. Po prostu, zakup innego pieca niż na gaz wykończyłby nas finansowo.

Ale i tak hydraulik zostawi nam otwartą ścieżkę do przyszłościowego podłączenia innego pieca. Bez wielkiego przemontowywania instalacji będzie można takowy podłączyć.

Widziałem taki piec i spokojnie zmieści się w pomieszczeniu gospodarczym. Razem z podajnikiem jest dosyć szeroki, ale nie głęboki. I nawet design ma całkiem w porządku.

Beti, z tego co wyczytałam na forum wynika, że Ty masz kotłownię gdzieś w piwnicy?(ale u nas nie będzie piwnic)

Spokojnie można zrobić kotłownię w pomieszczeniu gospodarczym. Piec nie zajmuje aż tak dużo miejsca żeby była potrzebna piwnica. U nas po prostu tak wyszło, że garaż mamy pod budynkiem i tam zrobilismy kotłownie.

My jesteśmy aktualnie na etapie wykonywania ogrzewania (grzejniki + podłogówka) gazowego. Też przeszliśmy już drogę zastanawiania się, co będzie lepsze. Hydraulik bardzo namawiał nas na piec tzw. „śmieciucha” na wszystko ale pomimo znacznych oszczędności w późniejszej eksploatacji zdecydowaliśmy się na gaz. Czynnikiem decydującym była przede wszystkim opłata przyłączeniowa za tenże, jaki wystawiła gazowania po podłączeniu. Po prostu, zakup innego pieca niż na gaz wykończyłby nas finansowo.Ale i tak hydraulik zostawi nam otwartą ścieżkę do przyszłościowego podłączenia innego pieca. Bez wielkiego przemontowywania instalacji będzie można takowy podłączyć.

Widziałem taki piec i spokojnie zmieści się w pomieszczeniu gospodarczym. Razem z podajnikiem jest dosyć szeroki, ale nie głęboki. I nawet design ma całkiem w porządku.

U nas wszelkie opłaty w gazowni za przyłączenie itd + piec gazowy okazały sie własnie ogromne... Mamy piec na paliwo stałe, bez podajnika. Kosztował 3050. Wystarczy raz na dobę go załadować.

my mamy jeszcze jedną koncepcję - nieco zbliżoną do rozwiązania Jack-a tz. piec na paliwo stałe oraz dodatkowo piec gazowy. Ten drugi to tak z myślą o uzyskiwaniu ciepłej wody np:w lecie bez konieczności rozpalania pieca na paliwa stałe....a i może w przyszłości o ogrzewaniu całego domu tym piecem. Ale też nie jestem jeszcze przekonana czy to będzie dobre rozwiązanie. Może jakieś komentarze do tego pomysłu :)

my mamy jeszcze jedną koncepcję - nieco zbliżoną do rozwiązania Jack-a tz. piec na paliwo stałe oraz dodatkowo piec gazowy. Ten drugi to tak z myślą o uzyskiwaniu ciepłej wody np:w lecie bez konieczności rozpalania pieca na paliwa stałe....a i może w przyszłości o ogrzewaniu całego domu tym piecem. Ale też nie jestem jeszcze przekonana czy to będzie dobre rozwiązanie. Może jakieś komentarze do tego pomysłu :)

No ja jestem dopiero na początku ale moje przemyslenia w tej kwestii są takie...

Instalacja ma byc przygotowana również pod ogrzewanie gazowe ..jednak pierwszym piecem jakiego zamontuje bedzie piec na ekogorszek.. koszt ogrzewania jest niższy od gazu .. o piecu gazowym myśle dlatego gdyz w odróznieniu do węgla gaz jest odnawialny i nie wiadomo co wydarzy sie w przyszłości... jednak na razie nie bedę go montował.. rencik, wygodnie ogrzać wodę latem piecem gazowym ale na etapie inwestycji każdy grosz się liczy..a dwie piece to moim zdaniem zbędny wydatek...

nie chce mi się wertować tematu..ale czy ktos z Was ma przydomową oczyśzczalnię? a Jeżeli tak to mógłbym prosić o udostępnienie projektu ? To juz ostatnia rzecz jaka potrzebna mi do pokonania papierkologii!

Na tym etapie nie musze miec jeszcze swojego projektu, wazne jednak abym jakowyś posiadał... chodzi tylko o jakis rysynek, nazwe firmy która wykonuje itp..