beti555 18.01.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 my mamy jeszcze jedną koncepcję - nieco zbliżoną do rozwiązania Jack-a tz. piec na paliwo stałe oraz dodatkowo piec gazowy. Ten drugi to tak z myślą o uzyskiwaniu ciepłej wody np:w [b]lecie bez konieczności rozpalania pieca na paliwa stałe[/b]....a i może w przyszłości o ogrzewaniu całego domu tym piecem. Ale też nie jestem jeszcze przekonana czy to będzie dobre rozwiązanie. Może jakieś komentarze do tego pomysłu To jest niepotrzebne, bo montuje się bojler z grzałką, którą włacza sie w lecie własnie do ogrzania wody a nie kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 18.01.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 my mamy jeszcze jedną koncepcję - nieco zbliżoną do rozwiązania Jack-a tz. piec na paliwo stałe oraz dodatkowo piec gazowy. Ten drugi to tak z myślą o uzyskiwaniu ciepłej wody np:w lecie bez konieczności rozpalania pieca na paliwa stałe....a i może w przyszłości o ogrzewaniu całego domu tym piecem. Ale też nie jestem jeszcze przekonana czy to będzie dobre rozwiązanie. Może jakieś komentarze do tego pomysłu Ja też tak myślałem na początku - ale jak policzyłem koszty zakupu dwóch piecy oraz uciązliwość w obsłudze pieca na ekogroszek zrezygnowałem z tego pomysłu. Długo bym musiał czekać aby zwróciła się ta inwestycja. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszem 20.01.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 nie chce mi się wertować tematu..ale czy ktos z Was ma przydomową oczyśzczalnię? a Jeżeli tak to mógłbym prosić o udostępnienie projektu ? To juz ostatnia rzecz jaka potrzebna mi do pokonania papierkologii! Na tym etapie nie musze miec jeszcze swojego projektu, wazne jednak abym jakowyś posiadał... chodzi tylko o jakis rysynek, nazwe firmy która wykonuje itp.. Witam! Nie mogę co prawda podać danych z praktyki, gdyż jestem na etapie wertowania różnych źródeł, ale być może przydadzą się poniższe adresy: http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=3215 - przy jednym z wpisów jest sporo adresów http://www.bioires.pl/index.php http://www.ekofinn-pol.com.pl/index.php http://www.ekofil.gdynia.pl/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 21.01.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 dzieki ja powiem że miałem spotkanie z wykonawcą i miło zaskoczył mnie ceną (tak mi sie wydaje).Wykonanie stropu - 30 zł za meter wykonanie ściany 25 cm - 25 zł wykonanie ściany 12 cm - 15 zł (buduje ścianę trzy warstwową) trzy kominy - 500 zł razemdwa słuby żelbetonowe - 500 zł Długo sie nie zastanwiałem... Ekipa składa sie z 5 osób. czas realizacji ok 3-4 tyg. mogą wejśc dopiero od sierpnia ... ale mi to pasuje ( spokojnie wykonam fundamenty) kolega buduje taki sam dom - wrzuce jego zdjecia stanu 0 przy chwili czasu...(będą fajnie kontrastować z wrzucanymi juz zdjeciami wnętrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 21.01.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A tak na marginesie ( na gorąco po rozmowie z murarzem) Zwrócił mi uwagę iż wokół budunku, na wysokości stropu (pomiędzy ścianą a koncem dachu) idzie coś na wzór zbrojonej ściany, w której jest mnóstwo stali. Mówił mi ze to bardzo drogie rozwiazanie i prosił abym sie nad tym zastanowił.. tyle ze ja nie za bardzo sie na tym znam.... Większosć z Was ma ten etap za sobą ...Czy również zwróciliście na to uwagę i czy próbowaliście to zmienic ?/ Aha, pamieta ktoś ile stali potrzeba na wykonanie stropu ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 21.01.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A tak na marginesie ( na gorąco po rozmowie z murarzem) Zwrócił mi uwagę iż wokół budunku, na wysokości stropu (pomiędzy ścianą a koncem dachu) idzie coś na wzór zbrojonej ściany, w której jest mnóstwo stali. Mówił mi ze to bardzo drogie rozwiazanie i prosił abym sie nad tym zastanowił.. tyle ze ja nie za bardzo sie na tym znam.... Większosć z Was ma ten etap za sobą ...Czy również zwróciliście na to uwagę i czy próbowaliście to zmienic ?/ Aha, pamieta ktoś ile stali potrzeba na wykonanie stropu ... ? Jeśli można to proponowałbym zajrzeć kilka stron wcześniej tego wątku i tam był poruszany temat betonowej "podbitki". Z tego co pamiętam to większość inwestorów M09 zrezygnowała z tego kosztownego gadżetu na rzecz tradycyjnej podbitki drewnianej lub z tworzywa sztucznego. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 21.01.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A tak na marginesie ( na gorąco po rozmowie z murarzem) Zwrócił mi uwagę iż wokół budunku, na wysokości stropu (pomiędzy ścianą a koncem dachu) idzie coś na wzór zbrojonej ściany, w której jest mnóstwo stali. Mówił mi ze to bardzo drogie rozwiazanie i prosił abym sie nad tym zastanowił.. tyle ze ja nie za bardzo sie na tym znam.... Pamiętam, że ten problem wykluczyliśmy już przy adaptacji projektu. Poprosiliśmy projektanta o likwidację tego zbrojonego elementu. Skrócił się przez to okap nad budynkiem i jest też delikatniejszy. A ile stali mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 21.01.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A u nas wreszcie cieplej. Podłączone zostały grzejniki i piec, więc już się zimy nie boimy. Ciepełko już płynie do grzejników i wreszcie zaczyna się wygrzewać. Podłogówka rozłożona, instalacja CO i CW też, więc wg planu dzisiaj wejdzie ekipa z wylewkami. Do uruchomienia podłogówki musimy odczekać ok. miesiąca, bo nie chcemy żadnych niespodzianek w postaci ich spękania. Oczywiście została wcześniej nawodniona i sprawdzona. Trochę tych meandrów rurek wyszło, bo podłogówka objęła salon, jadalnię (dawny taras), kuchnię, hole, wiatrołap, garderobę i mniejszą łazienkę. W pozostałych pomieszczeniach grzejniki. W salonie i jadalni (ze względu na dużą powierzchnię przeszklenia) też wstawiliśmy dodatkowo grzejniki. Do kompletu brakuje jeszcze zasobnika, który zostanie zamontowany przy uruchamianiu podłogówki. http://images26.fotosik.pl/144/58e0d2093a02b7f8m.jpg http://images24.fotosik.pl/145/15c87170f598a571m.jpg http://images24.fotosik.pl/145/c942f93d3cd8d2bdm.jpg http://images27.fotosik.pl/144/650545c9d21d1a62m.jpg http://images31.fotosik.pl/115/6d28c06c767af404m.jpg No i mamy pieska. Tuż przed świętami miejscowa sunia, „pilnująca” naszej budowy od początku przyniosła 3 szczeniaki. Zrobiliśmy więc im budę, ociepliliśmy styropianem i dokarmialiśmy, bo temperatura spadała dobrze poniżej zera. Jednym już zaopiekował się mój brat, kolejnego wzięła koleżanka żony, a ostatni został zabrany przez nas. Zadecydował o tym fakt, że po Nowym Roku matka przyniosła w zębach zamarźniętego 4-go szczeniaczka. Próbowała go usilnie reanimować, ale wiadomo... Nasza stara suka przyjęła ją z rezerwą, ale po kilku dniach już jest OK. Radochy co niemiara, a ja po jako-takim odchowaniu córci, znowu wróciłem do kupek i noszenia maleństwa na rękach. Ale, podobno, dzieci nas odmładzają... http://images33.fotosik.pl/115/3eec610ee0bf32ebm.jpg PS. Ta nasza, na pierwszym planie. Za parę miesięcy wróci na stare śmieci i będzie „groźnym, kanapowo-salonowym” stróżem domostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 21.01.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Uwaga! W numerze 2/2007 Muratora jest nasz projekt w 3D na płycie. Można sobie myszą pobiegać po salonach. I powyobrażać. ...ale to już pewnie wszyscy wiedzą Pozdrawiają dwabławatki ehh..jest jakas mozliwosc udostepnienia tego programu? update:23.01.2008 - płyte juz mam.. fajnie tak pospacerowac... tylko chyba schodów na poddasze nie uwględnili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 22.01.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 podłogówka extra sprawa, zdjecia cieszą oko... Ja jednak zdecyduje sie chyba tylko na łazienkę z takim ogrzewaniem .. ludzie różnie reagują na takie ogrzewanie , ja jestem alergikiem z dobrym krążeniem bo zawsze strasznie gorąco mi w nogi...wiec by mi to nie pasowało..Jednak nie zmienia to faktu iż wyglada luksusowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszem 23.01.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 A tak na marginesie ( na gorąco po rozmowie z murarzem) Zwrócił mi uwagę iż wokół budunku, na wysokości stropu (pomiędzy ścianą a koncem dachu) idzie coś na wzór zbrojonej ściany, w której jest mnóstwo stali. Mówił mi ze to bardzo drogie rozwiazanie i prosił abym sie nad tym zastanowił.. tyle ze ja nie za bardzo sie na tym znam.... Większosć z Was ma ten etap za sobą ...Czy również zwróciliście na to uwagę i czy próbowaliście to zmienic ?/ Aha, pamieta ktoś ile stali potrzeba na wykonanie stropu ... ? We wcześniejszych wątkach była rzeczywiście poruszona sprawa tej nieszczęsnej betonowej "podbitki". Podnoszony był głównie aspekt materiałowy - sporo stali, betonu i roboty (szalunki). Dla jeszcze wahających się dodaję, że płyta ta stanowi doskonały radiator dla ogrzewanych (za nasze pieniądze) ścian zewnętrznych domu. Nie wiem co podkusiło projektantkę by tego rodzaju "most" termiczny zaprojektować. Płyta ta bowiem w sposób ciągły (bez jakiejkolwiek przerwy termoizolującej) łączy się ze ścianami zewnętrznymi domu, które starannie na całej (jak z tego pomysłu wynika - prawie całej) powierzchni zostały zaizolowane 15cm styropianu. Tak więc usunięcie tego elementu uważam nie tylko za wskazane, ale wręcz za konieczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 25.01.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 moze znów walne cos co było juz poruszane...ale mój wykonawca zasugerował aby mimo wszystko przewidział większy otór na schody niz jest w projekcie... Mozna jego zdaniem zrobic większy otwór, dostosowany do normalnych schodów a zamontować początkowo schody opuszczane ... I do tego chce skłonic mojego architekta.. uważam pomysł za dobry ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika0808 27.01.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika0808 27.01.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Witamy miłośników M09 i dziękujemy za dotychczasową lekturę. Projekt kupiliśmy,działkę mamy od 3 lat (50ar w tym staw 10ar). Teraz papierologia i zaczynamy. pozdrawiamy wszystkich Angelika i Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 27.01.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Angelika i Zbyszek, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 27.01.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Angelika i Zbyszek Witamy i trzymamy kciuki. Powodzenia! _______________ Kasia, Wojtek i Zosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 28.01.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witamy miłośników M09 i dziękujemy za dotychczasową lekturę. Projekt kupiliśmy,działkę mamy od 3 lat (50ar w tym staw 10ar). Teraz papierologia i zaczynamy. pozdrawiamy wszystkich Angelika i Zbyszek Witam sąsiadów :) Staw? juz zazdroszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 28.01.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 wreszcie mogę cosik dodać......oto nasza kuchnia:) - efekt licznych kompromisów:) w efekcie podoba się i mnie i męzowi. Czyli nie bedzie rozwodu:) Projekt od poczatku do konca mój więc tym bardziej jestem dumna... czyli jesteśmy już jedną nogą w nowym domu:) procz tego skonczona łazienka-nie mam fotki bo przez omyłke wykasowalam za tydzin malowanie reszty pomieszcen:) sorry za jakość- to robocze fotki tuz po montażu... http://images23.fotosik.pl/148/e22bdb9b40a522ccm.jpg http://images34.fotosik.pl/123/6691b4255795e84em.jpg http://images33.fotosik.pl/123/c084e6fc9e7b77fem.jpg wszystkim "nowym" na tym szacownym forum gratuluję wyboru. Jestesmy coraz bardziej przekonani, że wybralismy najlepszy z mozliwych projekt domku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 29.01.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ooo... kolejne zdjecia..extra kuchnia ..ciekawe jakiego producenta sprzęt AGD i nie przepraszaj bo jakość jest ok a kazde takie zdjecie cieszy oko i mobilizuje do pchania tego wózka jakim jest budowa a zwłaszcza jej początki. A tak z ciekawości to co to za otwór w ścianie tuz obok szafy z piekarnikiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 29.01.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ooo... kolejne zdjecia..extra kuchnia ..ciekawe jakiego producenta sprzęt AGD i nie przepraszaj bo jakość jest ok a kazde takie zdjecie cieszy oko i mobilizuje do pchania tego wózka jakim jest budowa a zwłaszcza jej początki. A tak z ciekawości to co to za otwór w ścianie tuz obok szafy z piekarnikiem ... ten otwór to dojscie do wyczystki-stanie tam zestaw kominkowy w kolorze inox:) agd z różnych bajek bo braliśmy to co spełnia nasze oczekiwania bez zabójstwa cenowego. Piekarnik zanussi ale za to sam piecze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts