Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Dopiero się dzisiaj dopisałam do forum muratora, a 13 kwietnia będzie rok jak zaczęliśmy budowę M 09. W tej chwili mamy stan zamknięty, zakładamu podłogówkę i w przyszłym tygodniu posadzki na gotowo.

Pozdrawiam wszyskich, którzy już mieszkają "w dobrym guście" i tych, którzy dopiero zaczynają

Witam

Dopiero się dzisiaj dopisałam do forum muratora, a 13 kwietnia będzie rok jak zaczęliśmy budowę M 09. W tej chwili mamy stan zamknięty, zakładamu podłogówkę i w przyszłym tygodniu posadzki na gotowo.

Pozdrawiam wszyskich, którzy już mieszkają "w dobrym guście" i tych, którzy dopiero zaczynają

witamy, witamy..

Ty troche odwrotnie jak ja.:)..Ja tu jestem od roku ale dopiero zaczynam

Witam

witamy, witamy..

Ty troche odwrotnie jak ja.:)..Ja tu jestem od roku ale dopiero zaczynam

Będzie mi miło trochę "poplotkować" na temat M 09. Jak się nauczę wstawiać zdjęcia to pokażę efekty naszej pracy

Ja jestem w małym zawieszeniu ... miałem zacząć od początku kwietnia..jednak pogoda u nas jest jaka jest, codziennie pada i nie mogę wejśc na działkę. No i prognozy są ze w tym tygodniu ma padac.. A szukam w tygodnia bez deszczu tak aby spokojnie zebrac ziemię, wykopać fundamenty i je zalac. Wykorzystując czas zacząłem sobie sam robic zbrojenie do ławy fundamentowej. Trochę sie obawiam że ze wzgledu na opóźnienie przez pogode wypadnę z grafika ekipy. Jednak mam jeszcze jedną w zapasie. Jak widzę logistyka na wstępnym etapie (i później pewnie tez) jest bardzo ważna :):)

Materiały praktycznie wszystkie (ze stropem włącznie) oczekują już na działce, ekipy czekają na sygnał. Generalnie w tym roku chce zakończyć z papą na dachu.

Na kwiecien mam ekipę do fundamentów ..potem do sierpnia pracuje nad dopracowaniem terenu do fundamentów (musze sporo podnieść działke "do góry" ) - to w sumie chce zrobic we własnym zakresie. Mury i strop to ma być sierpien (taką mam umowę) . Przełom września i października to dach - wieźba, deskowania i papa....Troche sie obawiam ze jak coś nie pójdzie to moge sie nie wyrobic z dachem.. ale takie terminy miała ekipa montująca , a w sumie skoro materiały juz czekają to powinno się udac...

Widze ze najgorzej zacząc. Jednak pocieszam sie ze urlop mam jeszcze cały + 2 dni zaległego.

A zimą (w zalezności jaka ona będzie) na bieżaco bedę się starał robic proste rzeczy w środku i zgormadzić środki tak aby w podobnym okresie do tego ruszyć pełną parą za rok).

Mam mimo wszystko małe opóźnienie wynikające z tego iż praca mimo wszystko absorbuje mnie bardzo mocno a papierkologia okazała sie bardziej skomplikowana niż wstępnie mi sie wydawało (na chwilę obecną chwilowo zrezygnowałem w projekcie z eko szamba gdyż zgormadzenie pozowleń w tej kwestii to 2-3 miesiace)

Coś nam gustownych wywiało :):):)

powprowadzali sie i koniec dzielania sie radami :):):):)

Nie wywiało, nie wywiało. Przycichli, bo przycisnął ich ogrom pracy wykończeniowej i obciążenia portfela z tym związane. :-?

Ale zawsze są otwarci na wszelkie pytania lub sugestie ze strony nowych budowniczych M09. Pytajcie, a będzie Wam odpowiedziane... :wink:

U nas wczoraj minęła 1 rocznica wbicia pierwszej łopaty pod budowę. Za ok. 2 miesiące planujemy się wprowadzić, więc cały wolny czas poświęcamy na wykończenia. Kładą się panele, montuje elementy łazienkowe. Już się nie możemy doczekać przeprowadzki. :D

Pozdrawiamy

ja oczywiście żartowałem z tym wywianiem ..:):):)

Tempo narzucone przez Was jest imponujace... rok - imponujący termin.

Na skutek ograniczeń czasowych z góry zakładam min. 2 lata .. jest to tez zwiazane z etapami inwestycji :):) (część z oszczędnosci w tym roku, część z kredytu w przyszłym :):) )

Coś nam gustownych wywiało :):):)

powprowadzali sie i koniec dzielania sie radami :):):):)

Nie wywiało, nie wywiało. Przycichli, bo przycisnął ich ogrom pracy wykończeniowej i obciążenia portfela z tym związane. :-?

Ale zawsze są otwarci na wszelkie pytania lub sugestie ze strony nowych budowniczych M09. Pytajcie, a będzie Wam odpowiedziane... :wink:

U nas wczoraj minęła 1 rocznica wbicia pierwszej łopaty pod budowę. Za ok. 2 miesiące planujemy się wprowadzić, więc cały wolny czas poświęcamy na wykończenia. Kładą się panele, montuje elementy łazienkowe. Już się nie możemy doczekać przeprowadzki. :D

Pozdrawiamy

Zauważyłam, ze też zaczynaliście 13 kwietnia (piatek) 2007. Dla nas to bardzo pamiętny dzień - ja miałam urodziny, wkopana pierwsza łopata i zasadzony modrzew. W tej chwili zaczynamy wykończeniówkę. Mamy posadzki i tynki, podwieszamy sufity (nie mamy stropu) i wybieramy ceramikę.

Zakładamy, że wprowadzimy się w tym roku.

Życzymy wam szybkiej przeprowadzki i przyjemności mieszkania w nowym domku - może jakieś zdjęcia?

Pozdrawiam

dzis mozna powiedziec ze spędziłem chyba pierwszy dzien z budowa :)...Zacząłem od budowy pomieszczenia gospodarczego na działce (oj solidne bedzie, nie wiem kto to potem rozbierze :):):) )..

I ujawnił sie kolejny problem, podczas kopania quasi funadamentów (de facto dziur) na głębokośc ok 50 cm - okazało sie ze na tym poziomie zaczeła mi sie pojawaic woda...wiec chyba na razie musze jeszcze poczekac z fundamentami..

Pierwsze doświadczenie z inwestycji:

"nie planowac rozpoczęcia prac na marzec/kwiecien bo pogoda moze spłatac figla" wrrrrr.....

Zgadzam się :) nie wiem jak w innych rejonach kraju, ale w Lublinie ciągle pada ...i nie można na dobre rozkręcić się z budową..nawet nie można posiedzieć na działce bo ciągle coś leci z nieba :)

Wszystkim budującym życzę super pogody ....aż do samej zimy :)

jeżeli dobrze pójdzie to do końca tygodnia skończę budynek gospodarczy na działce...

W piątek mają zebrac mi ziemię z powierzchni zabudowy , i w piątek lub w osobote rano geodeta ma nanieśc projekt domu na działkę.

W sobotę chce zając się przygotowaniem zbrojenia i zgrac wykopy fundamentów i beton na pierwsze trzy dni następnego tygodnia ...(jednak w tej kwestii wydaje sie ze skończy sie tylko na planach -za szybko by to poszło)

Ale mnie tu dawno nie było :oops: za co z góry przepraszam. Wojtek jak tam u Ciebie roboty? Mam nadzieje ze wstawisz jakieś foto :D

Mnie też tu dawno nie było. :oops: sorki...

A front robót wygląda tak:

1. Glazurnicy skończyli pracę, tzn. na 95%, bo wrócą jeszcze położyć cokoliki w salonie, które fabryka z Włoch produkowała pół roku :evil:

2. Panele w sypialniach położone; nawet fajnie wyglądają. Kupiliśmy takie w systemie Quick-Step, żeby dłużej poleżały. A jak będzie to się okaże...

3. Zamontowaliśmy wannę u nas i drzwi kabinowe u córci. Nasza kabina czeka na montaż reklamowanego brodzika, który za nic nie dawał się wypoziomować i w którym woda, zamiast do odpływu uparcie dążyła do wypływu :wink:

Do zrobienia zostały:

1. kuchnia

2. garderoba

3. podjazd

4. oblewanie :lol:

5. malowanie

6. meblowanie

7. trawnik

itd. itd.

Pomieszkiwaliśmy sobie w naszym domku przez cały majowy weekend i muszę Wam powiedzieć, że było ZAJEFAJNIE!!!!! Stwierdziliśmy z żoną, że tu jest nasze wyczekane miejsce na Ziemii i warto było ponieść ponad 2 lata niewygód związanych z przeprowadzkami i budową, żeby doczekać majowej jutrzenki w swoim domu. :D :D :D :D :D

Zdjęcia będą - a jakże. Po niedzieli.

Pozdrawiamy wszystkich „guściarzy”.

Kasia, Zosia i Wojtek