Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć, witam wszystkich przyszłych budujących i miłośników M09 w Nowym Roku.

Mam nadzieję, że będzie jeszcze więcej budujących od tej wiosny.

My złożyliśmy dokumenty tuż przed świętami i czekamy na pozwolenie.

Ekipy umówione, kierownik budowy też, małżonek szanowy ma jechać "na dniach" do facia od więźby - w celu zamówienia rzecz jasna.

W temacie opaski betnowej my z niej też zrezygnowaliśmy, z projektantką ( tą od adaptacji projektu) omówione i z ekipą też, z tego co wiem ( bo uzgodnieniami zajmuje się głównie mąż)nie ma problemu. Jeżeli o nas chodzi chcielibyśmy zacząć na wiosnę i wprowadzić się przed zimą, ale liczymy się z tym, że jest to bardzo optymistyczna wersja i może się nie udać .

Zresztą jeżeli będziemy budować z pustaka to zimowanie wskazane, cóż czas pokaże. Cóz, czeka nas zimowanie u rodziców :roll: i zbieranie pieniążków. Pozdr, Elik

Witam,

Nikt nie wspomniał o stropie. Moim zdaniem taki detal jak strop ma duże znaczenie w kosztach. Czy w domku parterowym / bez przyszłościowego wykorzystania poddasza na użytkowy/ musimy być strop typu teriva czy inny monolityczny? Ale jeśli nie to co, drewniany oklejony gips kartonem czy może jakieś inne rozwiązanie?

Pozdrawiam

Zdzisław/Lublin

zdzisław Jakimiak

W moim przypadku strop będzie wykonany z pustaków Terivy ponieważ mam zamiar wykorzystać poddasze jako "pomieszczenie gospodarcze".

Wydaje mi się że nie powinno być problemu z wykonaniem stropu monolitycznego a jeśli chodzi o drewniany to wydaje mi się że powino to zostać zmienione w projekcie.

Jack

Moim zdamiem teriva chyba będzie najlepsza i najtańsza.

Wydaje mi się tak, bo drzewo nie jest tanie a jeszcze płyty karton gips + robocizna. Na forum wyczytałem że to około 100 zł m2. Tak więc teriva jest też w tej cenie (a moze nawet tańsza) a jest to pożądny strop do wykorzystania na pomieszczenie gospodarcze i nigdy nic się z nim nie bedzie działo a z drzewem może byś różnie (biorąc pod uwagę, że powierzchnia stropu jest nie mała).

Rozmawiałem telefonicznie na temat zmiany stropu na drewniany z autorką projektu p. Marks, ona mi odradziła i mnie do tego przekonała.

Zastanawiam się tylko nad nie robieniem stropu nad terasem, tylko samą podbitkę ,ale tego nie jestem do końca pewny. Pewny jestem, że nie będziemy wylewać gzymsu tylko sam wieniec i zastosujemy podbitkę.

Pozdrawiam CL

Jesli zaczniesz wczesną wiosną to do listopada jest jakies 8 miesiecy. Ze stanem surowym na pewno sie zmiescisz, ale zależy jeszcze jakie chcesz mieć wykończenie? Może się udać albo i nie. Ja nie będę ryzykował bo nie muszę tzn. mam gdzie mieszkać.

Dla chcącego nic trudnego, mój sąsiad chce się wprowadzić w tym samym roku tak jak Ty. Będę obserwował jego budowę.

Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Witam

Mamy nieprzyjemną informację. W trakcie zamawiania drewna konstrukcyjnego w tartaku okazało się niestety, że w tym wspaniałym projekcie jest poważnie skopane, cytuję - „zestawienie konstrukcyjnych elementów drewnianych” ( strona 36 części opisowej ). Po wstępnym porównaniu z rzutem więźby dachowej ( nr rys. A3 ) właściciel zakładu zauważył, że są różnice w ilości sztuk poszczególnych elementów, np.:

- murłata M3 - zestawienia 1szt ; rzut 2szt:

- murłata M2 - zestawienia 2szt ; rzut 1szt ;

- krokiew K1 - zestawienia 17szt ; rzut 14szt ;

- krokiew K2 - zestawienia 22szt ; rzut 18szt

- krokiew K3 - zestawienia 14szt ; rzut 10szt

- krokiew K4 - zestawienia 16szt ; rzut 14szt

- krokiew K5 - zestawienia 12szt ; rzut 9szt

- krokiew K7 - zestawienia 8szt ; rzut 9szt

- krokiew K9 - zestawienia 5szt ; rzut 6szt

Przestrzegamy więc przed zamawianiem drewna tylko w oparciu o ww. zestawienie.

Niech żyje Murator :evil:

Mąż Elik - Lenio

Witam,

No, to ładne kwiatki, a myślałem, że wszystko jest dokładnie sprawdzone.

Ja po kupnie projektu zauważyłem, że Murator napisał , iż to zestawienie nie może być podstawą do składania zamówienia na drzewo, więc trochę się zdziwiłem ale powiem szczerze dokładnie tego nie sprawdzałem. Zrobię to jak wrócę do domu. Jeśli tak rzeczywiście jest to wydaje mi się, że nalezy o tej pomyłce powiadomic Murator.

Pozdrawiam. CL

[size=9]

Witam,

No, to ładne kwiatki, a myślałem, że wszystko jest dokładnie sprawdzone.

Ja po kupnie projektu zauważyłem, że Murator napisał , iż to zestawienie nie może być podstawą do składania zamówienia na drzewo, więc trochę się zdziwiłem ale powiem szczerze dokładnie tego nie sprawdzałem. Zrobię to jak wrócę do domu. Jeśli tak rzeczywiście jest to wydaje mi się, że nalezy o tej pomyłce powiadomic Murator.

Pozdrawiam. CL

[/size]

Coś się zmieniło w kwestii projektu? Powiadomiłeś może Muratora o tych nieścisłościach?

Dzień Dobry

Mam jeszcze jedno przemyślenie: wydaje mi się, że warto byłoby wstawić dodatkowe drzwi na tylnej ścianie w garażu do wyjscia na ogród. Co o tym myślicie drodzy państwo?

Pozdrawiam. CL

Dodatkowe drzwi - jak najbardziej.

Poza tym, przy adaptacji warto rozważyć (subiektywna opinia):

- drzwi balkonowe z sypialni (pom. nr osiem) na taras zamiast okna. Ale to zależy od układu działki, stron świata, innych domów.

- oddzielenie kuchni od strefy dziennej, aby nie było widać bałaganu i "zaplecza" podczas przygotowania imprez :wink:

- inny kształt okien, nie podobają mi się takie pojedyczne

- odradzam zmniejszanie okien w istotnych elewacjach - fatalnie to może wyglądać, jak ktoś musi mieć wysokie blaty niech szuka innych pomysłów.

Ja brałbym też pod uwagę sugestie, opisywane wcześniej przez innych, jak:

- zmiana kąta nachylenia dachu, tak będzie trochę wiekszy i drozszy

- przeniesienie / zamiana pomieszczenia gospodarczego w pobliże garażu,

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_340_3.jpeg

Poprawiony link do projektu:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=340&IdKolekcji=20

Może ktoś wrzuci rysunek z przekrojem, chyba to nie tajemnica.

witam wszystkich serdecznie. tez miałem zamiar wybrac ten projekt jest bardzo ładny. Interesowały mnie tylko parterówki. Lecz znalazłem inny projekt który bardziej mi pasował oto on C109 Dom z naprzeciwka różnica w wielkości domów ok. 7 m.

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=291&IdKolekcji=

dodam, że oba te projekty są naprawde ładne i miałem nielada problem :wink:

Lecz znalazłem inny projekt który bardziej mi pasował oto on C109 Dom z naprzeciwka różnica w wielkości domów ok. 7 m.

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=291&IdKolekcji=

Załóż nowy wątek, poświęcony C109 to podyskutujemy i pochwalimy albo skrytykujemy :wink: , co będzie łatwiejsze. :)

Witam!

Tu autorka.

Cieszę się , że niektórzy z Państwa wybrali ten projekt.

Bardzo przepraszam wszystkich, którzy zakupili jego wersję M09. Przez zamieszanie, do tego wariantu zostało wstawione zestawienie drewna z wersji M09a :cry:

Do wszystkich, którzy kupili projekt M09 zostanie wysłane pocztą prawidłowe zestawienie.

Jeszcze raz przepraszam i życzę miłej budowy.

Gośka Marks

Witam na forum:)

właśnie szukamy projektu domu i na 99% zdecydowani jesteśmy na M09. Mam tylko prośbę, czy ktoś z posiadaczy mógłby przesłać nam zestawienie materiałów do kosztorysu, bo chcielibyśmy ocenić nasze możliwości finansowe. Bardzo będziemy wdzięczni za pomoc.

Mariusz