Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

Witam Betti i Wszystkich;

...Tak, jak sobie założyliśmy, w poniedziałkowy wieczór, zaraz po pracy, pojechaliśmy na NASZĄ działkę. Był szampan (ja tylko symbolicznie - bo kierowałem), piccolo dla córci, kocyk i...

Również przyłączam się do gratulacji!

Dokładnie rozumiem Wasze zachowanie bo my z żoną w oczekiwaniu na PnB jeździmy w każdy "weekend" na spacer w okolicach działki :lol: i wyobrażamy sobie jak to będzie gdy wreszcie ruszymy z budową. Zdążyliśmy już nawet zrobić z przyjaciółmi imprezę pod gołym niebem w Noc Świętojańską. :D

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Podoba mi się ten projekt.Jakie wymiary mają Wasze działki? Ja mam 10a prostokąt,dłuższy bok od strony wjazdu.Na ten dom to chyba mało.Co o tym sądzicie?

Nasza działka ma 27*41 m i stawiamy dom wejściem od krótszego boku. W ten sposób zostaje od strony południowo-zachodniej, czyli tarasu bo robimy lustrzane odbicie (M09aL), całkiem spory ogród.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

I my nareszcie zrobiliśmy wielki krok. W czwartek wzieliśmy z żoną wolne i pojechaliśmy załatwiać media. Pruszków - ZE szybko i bez problemów (miły pan powiedział, że nie będzie problemów); łącze kablowe mają doprowadzić w ciągu 8 miesięcy (akurat do marca 2007 :D :D :D ). Później pojechaliśmy do Błonia - Gazownia. Też szybko i bez problemów. No i na końcu wodociągi ? Eko Babice. Tutaj też spoko, ale kieszeń poczuła ubytek 500 zł (a to dopiero na dzień dobry).

Co warte podkreślenia - wszyscy urzędnicy wykazali się dobrą wolą i chyba mieli dobry dzień. Bo przecież pan z ZE mógł odesłać nas w teren po brakujący nam numer najbliższej stacji trafo, to znów pan z wodociągów mógł nas pogonić z mapą sytuacyjną działki (potrzebna dokładniejsza). Jednym słowem - mieliśmy dużo szczęścia, że (jak na razie) tak sprawnie to poszło. Teraz czekać na decyzję i umowy. W najbliższych dniach kupujemy wreszcie projekt i załatwiamy geodetę.

Ufff!!! nareszcie coś drgnęło i mimo upałów nabrałem nowych sił.

Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki.

Wtam.

Jestem na etapie poszukiwania projektu, mieszkam w okolicach Parczewa i mam prośbę o ile to możliwe do pana Jakimiaka o podanie nr telefonu, chciałbym porozmawiać o projekcie M09, a także prośba o przesłanie zdjęć z realizacji tego projektu: [email protected]

Pozdrawiam.

Wtam.

Jestem na etapie poszukiwania projektu, mieszkam w okolicach Parczewa i mam prośbę o ile to możliwe do pana Jakimiaka o podanie nr telefonu, chciałbym porozmawiać o projekcie M09, a także prośba o przesłanie zdjęć z realizacji tego projektu: [email protected]

Pozdrawiam.

Coś w końcu widać:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d404d8100ded30a7.html

Przywieźli styropian do oceplenia fundamentów

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33b5002d8df95a80.html

a dzisiaj zrobili ocieplenie (jutro ma być ciąg dalszy... )

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/36e38dbf71c2a6cb.html

Kupiliśmy wreszcie projekt!! Wizyta w salonie Muratora trwała prawie 2 godziny, w tym rozmowa z panią architekt i omawianie adaptacji projektu.

Tak więc:

1/ poszerzamy garaż do 7 m; kupiliśmy M09a;

2/ zmieniamy kąt nachylenia dachu do 25 stopni;

3/ okna od kuchni trochę zwężamy;

4/ zmieniamy przeznaczenie pomieszczeń - garderoba z łazienką (wejście do garderoby z wiatrołapu);

5/ likwidujemy drzwi w holu do łazienki (będziemy mieli sypialnię z wejściem do łazienki);

Na resztę drobiazgów nie potrzebujemy zgody projektanta, więc będziemy artystami we własnym domu. Ale może nie będzie przegięć.

:)

pzdr

Witam,

Czy ktoś sie nie orientuje jak ten domek (M09a) wyglądałby z dachem o nachyleniu 35 stopni? Boimy się że wyjdzie jakiś potworek. Wszelkie opinie mile widziane.

Sam projekt jest super i bardzo nam się podoba ale mamy wymóg w planie zagospodarowania nachylenie dachu 35-45stopni :(

Pozdrawiam,

Marcin

Witaj emartinelli;

Moje spostrzeżenia są takie, że zwiększanie nachylenia dachu powyżej 40 stopni bardzo zniekształci bryłę domu. Będzie on wtedy bardziej przypominał taką wysoką wiejską chatę niż nowoczesny parterowy dom jednorodzinny. Do tego będziesz musiał zapewne uwzględnić wyższe kominy, co dodatkowo wpłynie na całościowy wygląd. Ale spróbuj ponegocjować w gminie minimalne odstępstwa od PZ. My będziemy mieli 25 stopni, inny forumowicz (p. Jakimiak) ma 27 stopni i domek wygląda fajnie.

Myślę więc, że jak Ci urzędasy zejdą na 30 stopni to też będzie dobrze. Przecież nikt z tego nie strzela.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

PS. A domek jest rzeczywiście w pyteczkę :p