Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

Wielkie dzięki za opinie...

Moje spostrzeżenia są takie, że zwiększanie nachylenia dachu powyżej 40 stopni bardzo zniekształci bryłę domu.

Nam wystarczy 35 stopni. Tylko czy to też nie za dużo?

Ale spróbuj ponegocjować w gminie minimalne odstępstwa od PZ. My będziemy mieli 25 stopni, inny forumowicz (p. Jakimiak) ma 27 stopni i domek wygląda fajnie.

Już próbowaliśmy, powiedzieli nam że od planu zagospodarowania odstępstw nie ma (co innego jak by były warunki zabudowy) i jak chcemy mieć dach mniejszy niż 35 stopni to powinniśmy szukac działki gdzie indziej :( ale działkę już kupilismy bo nam strasznie się podobała :)

Zdjęcia domku p.Jakimiaka widziałem, nie wiem nawet czy z tymi 27 stopniami nie wygląda nawet lepiej ;)

Pozdrawiam,

Marcin

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdjęcia domku p.Jakimiaka widziałem, nie wiem nawet czy z tymi 27 stopniami nie wygląda nawet lepiej ;)

Pozdrawiam,

Marcin

Witam, mam pytanie: "nie wygląda nawet lepiej " ale lepiej od 35, 40 czy 20 stopni?

Jedno jest pewne, 40 a nawet 35 stopni odpada, ponieważ będzie za wysoki dach. Jest to długi oraz szeroki budynek i po takich zmienach straci swoje proporcje oraz kształt domu parterowego. Widziałem takie przeróbki i wyglądają fatalnie, jedynie facjatki w tym przypadku mogą poprawić wyglad dachu, a nie okna płaciowe.

A czy o to nam chodzi?

Przecież sa gotowe projekty domów z poddaszem użytkowym, więc po co tracić czas na zmiany i komplikować sobie życie.

Ja kupiłem ten projekt aby mieszkać na jednym poziomie i nie chodzić po schodach. Warto jednak, moim zdaniem, na przyszłość umożliwić wykorzystanie poddasza do celów mieszkalnych jeśli zajdzie oczywiście taka potrzeba (są ku temu warunki np. strop, który w sumie też kosztuje parę groszy).

Kończąc swoje rozważania popieram bardzo pomysł pana Jakimiaka, ponieważ uzyskał poddasze użytkowe nie tracąc na wygladzie zewnętrznym.

Pozdrawiam serdecznie

PS A ci urzędasy będą później chodzić i mierzyć kąt nachylenia dachu co do stopnia?.....

Witam, mam pytanie: "nie wygląda nawet lepiej " ale lepiej od 35, 40 czy 20 stopni?

z 27 stopniami wygląda lepiej niż w oryginalnym projekcie tj. z 20 stopniami, przynajmniej moim zdaniem...

właśnie w tym rzecz, że nie chcemy mieć domu z poddaszem użytkowym i tak samo chcemy mieć wszystko na jednym poziomie... a M09a jest jak dla nas akurat i gdyby nie PZ to pewnie w ogóle byśmy nie myśleli o podnoszeniu tego dachu.

PS A ci urzędasy będą później chodzić i mierzyć kąt nachylenia dachu co do stopnia?.....

Nie wykluczone, że tak się skończy... zrobimy 30stopni a w projekcie zostawimy 35 ;) chociaz nie powinienem chyba tego pisać bo jak jakiś urzędas to przeczyta... ;)

Pozdrawiam, Marcin

właśnie w tym rzecz, że nie chcemy mieć domu z poddaszem użytkowym i tak samo chcemy mieć wszystko na jednym poziomie... a M09a jest jak dla nas akurat i gdyby nie PZ to pewnie w ogóle byśmy nie myśleli o podnoszeniu tego dachu.

Wygląda na to, że mamy ten sam tok myślenia. Pozdrawiam

Witam, myślałem nad zmianami do tego projektu tylko wewnątrz, ale po przeczytaniu waszych postów zaczynam myśleć też o zmianie nachylenia dachu na 25st. Kolejny temat z projektantką od adaptacji. I tutaj prośba do forumowiczów Zdzisława Jakimiaka i Elżbiety Dzieciuch o przesłanie fotek z postępów w budowie na e-mail [email protected] - z góry dziękuję. Być może możliwe byłoby odwiedzenie budowy któregoś z państwa, ponieważ projekty mało odzwierciedlają rzeczywistość, proszę o informację na priv lub na forum. :wink:

Mam pytanie do Tomka z Gdyni o drewniany strop, w jaki sposób planujesz go wykończyć ? Wcześniej też myślałem o takim stropie, ale wykończenie w postaci stelażu i płyt GK po pewnym czasie stwarza dużo problemów tzn. pęknięcia i rysy na łączeniach płyt mimo różnych fachowych zabiegów. Jakie doświadczenia Masz lub inni forumowicze mają z tym problemem ?

Mam pytanie do Tomka z Gdyni o drewniany strop, w jaki sposób planujesz go wykończyć ? Wcześniej też myślałem o takim stropie, ale wykończenie w postaci stelażu i płyt GK po pewnym czasie stwarza dużo problemów tzn. pęknięcia i rysy na łączeniach płyt mimo różnych fachowych zabiegów. Jakie doświadczenia Masz lub inni forumowicze mają z tym problemem ?

Witam, ja nie mam żadnego problemu ponieważ zastosuje strop teriva I wg projektu. Dla mnie problemem będzie zmiana na drewniany. Według mnie koszty są porównywalne (bo nie mam własnego lasu ani tartaku) a przy tak rozległym drewnianym stropie (M09a) mogą wystąpić komplikacje, wydaje mi się, że strop betonowy wzmacni całą konstrukcję budynku i będzie łatwiejszy do wykończenia.

Pozdrawiam.

Ps jestem ciekaw czy Tomek z Gdyni przypadkiem nie zmienił zdania co do drewnianego stropu, bo ja go jakoś nie widzę w tym domu.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich, przepraszam za milczenie ale przez dwa miesiące nie mieliśmy praktycznie dostępu do internetu, Leszek czyli małżonek do nocy na budowie, ja do późnych godzin w pracy.

Jak znajdę chwilę po przeprowadzce, niestety nie do własnego domu na razie to prześlę zainteresowanym parę zdjęć, chyba że nauczę się wklejać na forum :wink:

U nas stan prac wygląda następująco, czekamy od 1,5 miesiąca na blachodachówkę i trafia nas sz.... :evil:

No nic ma być po 10 września na 100%. pod koniec. Następny tydzień przy dobrych układach obsypka budynku, bo mamy spory spadek. W domu są ścianki działowe, w międzyczasie była zmaiana murarzy bo kazali nam czekać na działówki 3 tygodnie, chyba im się coś w główkę porobiło. Podłogi pierwsze tzn chudziak wylany, przez męża teścia i pomocników rodzinnych. Podobnie z tarasem, schodami wejściowymi i ociepleniem ścian fundamentowych. Hydraulika zaczęta podobnie z elektryką. Na początku października będą wstawane okna drzwi wejściowe i brama garażowa.

Suma sumarum zrezygnowaliśmy ze spiżarki i dzięki temu będzie większa kuchni. Scianka od kuchni jest puszczona na równo i dzięki temu wnęka w pomieszczeniu gospodarczym jest węższa, ale i tak miejsce na szafę jest , akurat tam jest kratka wentylacyjna na zewnątrz budynku więc będzie chłodek.

Kominek będzie w rogu, to akurat pomysł Leszka, który twierdzi, że w ten sposób ogień będzie widoczny z każdego miejsca salonu i nie "pójdzie"za bardzo na środek salonu. Mieliśmy zrezygnować z drzwi do garażu, ale w końcu chyba zrobimy. Garderoby nie robimy, no i tyo tyle zmian.

Na razie kończę, pędzę rozpakowywać rzeczy. Pozdrawiam, Elik

• 2 weeks później...