Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

5. kuchnię zamykamy zostawiając drzwi (przesuwne),

6. każdą parę okien pojedynczych zastąpimy oknem podwójnym.

Na 100% dokonamy zmian nr 1, 5 i 6. Pozostałe do przemyślenia.

Pozdrawiają dwabławatki

Te dwa pomysły podobają mi się najbardziej. Otwarta kuchnia wygląda fajnie jak ktośnie gotuje. A połączenie małych okien w jedno duże? SUPER bo wówczas wydaje mi się ze lepiej ustawne pomieszczenie się :) zrobi

A do nas dzisiaj przyjeżdza strop nad parter :wink:

Fajnie że już jesteście tak daleko, (bynajmniej dla mnie to daleko), ja chcę zacząć na wiosnę, teraz papierkami się zajmować będę. Ile na pozwolenie na budowę się czeka? Qrcze żeby tylko zima nie była zbyt długa. Kiedy ruszyliście z budową i ile ona już trwa?

Fajnie że już jesteście tak daleko, (bynajmniej dla mnie to daleko), ja chcę zacząć na wiosnę, teraz papierkami się zajmować będę. Ile na pozwolenie na budowę się czeka? Qrcze żeby tylko zima nie była zbyt długa. Kiedy ruszyliście z budową i ile ona już trwa?

Szczerze mówiac, nie pamietam ile czekalismy na pozwolenie, chyba ok. miesiąca. Nasza budowa to odbywa sie z... hmmm... przebojami. Jak jestes ciekawy, to poszukaj po moich postach gdzies tak z kwietnia-maja i do teraz... Podsumowując, u nas sie ciągnie jak krew z nosa :-? Zaczeło sie od architekta i jego kłamstw, poprzez ekipe itd itd

I też chcę krótkiej zimy :wink:

B.

Witam wszystkich. Po dosc długiej przerwie :) Musze sie pochwalić fundamenty zalane :p narazie nie mam mozliwosci wstawienia foto ale juz nie długo wstawie. Mam pytanie i to dosc powazne. Kierownik powiedzial mi ze wylał 35m3 betonu na ławy + porkuszone płyty chodnikowe i krawezniki ( mowil ze zaoszczędzimy na betonie) wiec samego betonu poszło 35m3 a ile tego gróru poszło to nie mam pojęcia. I tu pojawia sie moje pytanie bowiem w projekcie pisze iz Ławy fundamentowe

* żelbetowe szerokości 60-80 cm, wysokości 40 cm (93,0 mb)

27,14 m3

Ile u was poszło betonu macie moze gdzies takowe notatki ?

• 2 weeks później...

Halo halo!

Gdzie są budujący się i ich Emy 09?

Rozumiem, że powoli zapadamy w sen zimowy, ale przecież w październiku suchutko i cieplutko! I aby tak do wiosny :lol:

A my za tydzień, może dwa dostaniemy pozwolenie na budowę. :D :D :D

I rozpoczniemy intensywne poszukiwania ekipy. Chyba, że ktuś nam cuś poleci, tzn. jakąś dobrą, solidną i tanią przy okazji ekipę. Są takie na Dolnym Śląsku?

Pozdrawia

jeden bławatek

Halo halo!

Gdzie są budujący się i ich Emy 09?

Rozumiem, że powoli zapadamy w sen zimowy, ale przecież w październiku suchutko i cieplutko! I aby tak do wiosny :lol:

Witam.

Nie do końca zapadamy w sen zimowy - wręcz przeciwnie prace trwają pełną parą a wraz z nią nowe problemy do rozwiązania - na przykład jak ten:

W moim projekcie M09al jest następujący błąd:

komin w salonie jest przesunięty na poddaszu względem parteru o 50 cm - i niestety fakt ten spowodował że krokwia narożna wyszła w kominie.

W związku z powyższym proponuję, aby posiadacze tego projektu sprawdzili swoje projekty pod kątem ww. błędu.

A swoją drogą to ciekawe co na temat tego "drobiazgu" powiedzą projektanci.

Pozdrawiam

P.S. Niedługo postaram się wrzucić zdjęcia z budowy z wykonaną więźbą dachową.

Jack

komin w salonie jest przesunięty na poddaszu względem parteru o 50 cm - i niestety fakt ten spowodował że krokwia narożna wyszła w kominie.

[/b]

Napisz Jack_1 (choćby na priv) na czym dokadnie ten błąd polega. Mam aktualnie projekt M09a na tapecie u architekta z adaptacją, więc jest jeszcze czas na zmiany. Dzięki i pozdrawiam.

W związku z powyższym proponuję, aby posiadacze tego projektu sprawdzili swoje projekty pod kątem ww. błędu.

Jack

Witam, w moim projekcie jest ten sam błąd. Mało tego na budowie też, ponieważ mam wylany strop i wybudowany komin do wysokości stropu.

Zauważyłem na zdjęciach u Pana Jakimiaka, iż nad dachem ma pobudowany komin jak na rzucie z więźby a nie ten z rzytu z fundamentów, parteru czy stropu.

Mam następujące pytanie? Czy Pan od etapu fundamentów przesunął komin w stronę tarasu czy zrobił to dopiero na stropie po spostrzeżeniu błędu. W obydwu przypadkach komin wentylacyjny odsunięty jest od łazienki.

Pozdrawiam. Jeśli ktoś z furowiczów ma jakieś pomysły na naprawienie tego błędu to proszę o wypowiedź na ten temat.

Mam następujące pytanie? Czy Pan od etapu fundamentów przesunął komin w stronę tarasu czy zrobił to dopiero na stropie po spostrzeżeniu błędu. W obydwu przypadkach komin wentylacyjny odsunięty jest od łazienki.

Jeśli chodzi o przestawienie komina to należy to zrobić już na etapie fundametów - nie da się przestawić komina po wylaniu stropu.

Jack

Rozmawiałem właśnie z architektem, adaptującym nasz projekt i... rzeczywiście jest to spory błąd. Musi być poprawiony na etapie robienia fundamentów. Komin nie może wychodzić z krokwi dachowej.

W związku z tym kominek musi być przesunięty w stronę tarasu.

Dzięki bardzo Jack_1 za Twoje Sokole Oko. :o !!!

pozdrawiam

Rozmawiałem właśnie z architektem, adaptującym nasz projekt i... rzeczywiście jest to spory błąd. Musi być poprawiony na etapie robienia fundamentów. Komin nie może wychodzić z krokwi dachowej.

W związku z tym kominek musi być przesunięty w stronę tarasu.

Dzięki bardzo Jack_1 za Twoje Sokole Oko. :o !!!

pozdrawiam

Cieszę się, że mogłem ostrzec innych.

A co do sokolego oka - to nie trudno było zobaczyć błąd w momencie robienia więźby i cięcia krokwi narożnej (szkoda tylko że tak późno).

Jack

Jeśli chodzi o przestawienie komina to należy to zrobić już na etapie fundametów - nie da się przestawić komina po wylaniu stropu.

Jack

No to teraz trzeba pokombinowaś z dachem czyli rozstawieniem poszczególnych słupków. Innego wyjścia nie ma, naszczescie moje drzewo jest na etapie wyrabiania i podłużyłem płatwie o 1 metr aby cieśle mogli ominąć komin.

co do komina po wylaniu stropu to mój sąsiad nie ma wogóle stropu a wylał w salonie na wysokosci stropu wylewkę i na niej jest postawiony komin do kominka. Po moim zapytaniu dlaczego tak zrobiono, odpowiedział, że zaoszczedził miejsce w salonie.

pozdrawiam

No to teraz trzeba pokombinowaś z dachem czyli rozstawieniem poszczególnych słupków. Innego wyjścia nie ma, naszczescie moje drzewo jest na etapie wyrabiania i podłużyłem płatwie o 1 metr aby cieśle mogli ominąć komin.

Moim skromnym zdaniem wydłużenie płatwi nic nie da, ponieważ krokiew będzie dalej w tym samym miejscu i trzeba będzie ją przeciąć.

No chyba. że przesuniesz troche tą krokiew - ale wtedy będziesz miał niesymetryczny dach.

Jack