Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale macie fajowo! :o Wrzućcie zdjątka.

My jeszcze przebieramy nóżkami i załatwiamy coraz to nowe papierki, wynikające z wszechogarniającej biurokracji. Wykonawca ma wejść na działkę zaraz po świętach.

Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za Was.

witam

Zaczynamy także w Wawie ( białołęka) koło po długim majowym weekendzie. Kierownik właśnie zrobił mi wstępna wycena za stan surowy zamkniety i trochę mnie zmroziło. Gdybym mógł prosić o info ile kosztować bedzie Was stan surowy zamknięty. Równiez podzielę sie informacją.

Zaczynamy także w Wawie ( białołęka) koło po długim majowym weekendzie. Kierownik właśnie zrobił mi wstępna wycena za stan surowy zamkniety i trochę mnie zmroziło. Gdybym mógł prosić o info ile kosztować bedzie Was stan surowy zamknięty. Równiez podzielę sie informacją.

My mamy kosztorys robiony w grudniu zeszłego roku. I doskonale zdajemy sobie sprawę, że do tej ceny trzeba będzie dodać ok. 20%, jak nie więcej. I do robocizny i materiałów. Widzisz przecież, co się dzieje na rynku. A media coraz więcej o tym pisząc, jeszcze bardziej nakręcają tę spiralę. Podejrzewam więc, że to co otrzymałeś, to niestety jest bardzo realna kwota. A poza tym, jak się teraz wycofasz to raczej trudno będzie Ci znaleźć nowego wykonawcę.

Pozdrawiam

Wojtek

bardzo śmieszne :lol: że pisząc o kwotach nie podajecie "ich", boicie sie że przepłaciliście czy że robicie tak tanio i fachowców wam podkupią.

A pan, panie prześmiewco, zbudował już swój dom? To chętnie posłuchamy relacji o kosztach budowy.

Forum jest miejscem wymiany uwag i spostrzeżeń dotyczących budowy, zdarzają się też często przypadki podawania cen towarów i usług. Ale czy ktoś poda, za ile zrobił dach czy ogrodzenie - to pan wybaczy - jest każdego dobrą wolą.

Czy ktoś przepłacił czy nie - to jego ,,broszka?. Ja do portfela nikogo nie zaglądam i nawet jak zrobił taniej to nie traktuję tego w kategoriach rywalizacji.

Widać jednak, że pan traktuje innych swoją miarą.

A poza tym. Sprawy kosztów najczęściej forumowicze załatwiają poprzez swoje skrzynki mailowe i taka formuła jest chyba najkorzystniejsza.

Zamiast wyśmiewać się z innych, proszę podzielić się informacjami z pańskiego frontu robót. Po ile cegiełki? Max czy porotherm? Tak drogo? Ja kupiłem taniej. I do czego to doprowadzi?

Ceny materiałów i robocizny skaczą do góry z różną częstotliwością czasową, trudno więc nawet przewidzieć, co będzie jutro. W tej sytuacji każdy, kto kupił przed podwyżką jest automatycznie w lepszej pozycji od kupującego po nowych cenach. Podane dzisiaj ceny jutro są już najczęściej nieaktualne.

Przepraszam Wszystkich Forumowiczów za swój zgryźliwy ton, ale miałem dzisiaj paskudny dzień, a kolega d5620s swoją trywialnością przelał moją czarę goryczy na dzisiejszy dzień. :evil:

Proszę o wybaczenie.:oops:

Pozdrawiam

Witam wszystkich sympatyków M09a. Jeżeli macie jakieś ciekawe pytania lub rozwiązania tego projektu zapraszam na wymianę poglądów Tomek sympatyk forum :wink:

A i jeszcze jedno, gratulacje dla tych którym udało się tak daleko zabrnąć i wreszcie mogli pokazać swoje efekty pracy w postaci zdjęć. Mam nadzieję, że w niedługim czasie też do Was dołączę :lol:

Witam wszystkich sympatyków M09a. Jeżeli macie jakieś ciekawe pytania lub rozwiązania tego projektu zapraszam na wymianę poglądów Tomek sympatyk forum :wink:

A i jeszcze jedno, gratulacje dla tych którym udało się tak daleko zabrnąć i wreszcie mogli pokazać swoje efekty pracy w postaci zdjęć. Mam nadzieję, że w niedługim czasie też do Was dołączę :lol:

Witajcie :D

Kiedy zaczynacie? Czy moze juz zaczeliscie? :wink:

Dzięki za powitanie. :D

Chyba macie najwięcej wejść na forum :wink: , dlatego jest mi jeszcze przyjemniej, że to Wy pierwsi odpisaliście (oczywiście nie ujmując innym) :lol:

Odpowiadając na Wasze pytanie - w tym roku planujemy wykonać fundamenty (właśnie w czoraj rozmawiałem z przyszłym wykonawą, który po otrzymaniu przez nas pozwolenia na budowę zajmie się całą resztą ), a jak dobrze pójdzie to w przyszłym roku resztę.

Mam pytanie :roll: - czy zdecydowaliście się na kominek z płaszczem wodnym, czy z rozprowadzaniem ciepła poprzez wloty powietrza?

Poza tym jakie ogrzewanie dodatkowe w dużym pokoju - kaloryfery czy podłogowe. Słyszałem, że to drugie nie jest raczej dla osób które mogą być alergikami. :-?

Rozumiem również, że widok domu będzie ładniejszy z kątem nachylenia dachu nie 20 stopni lecz 25 - czy to prawda?

Poza tym dla zainteresowanych zrezygnowałem z Terrivy (biorac pod uwagę koszty) i zdecydowałem się na sufit powieszany.

Pozdrawiamy wszystkich Tomek i Iwona

Dzięki za powitanie. :D

Chyba macie najwięcej wejść na forum :wink: , dlatego jest mi jeszcze przyjemniej, że to Wy pierwsi odpisaliście (oczywiście nie ujmując innym) :lol:

Odpowiadając na Wasze pytanie - w tym roku planujemy wykonać fundamenty (właśnie w czoraj rozmawiałem z przyszłym wykonawą, który po otrzymaniu przez nas pozwolenia na budowę zajmie się całą resztą ), a jak dobrze pójdzie to w przyszłym roku resztę.

Mam pytanie :roll: - czy zdecydowaliście się na kominek z płaszczem wodnym, czy z rozprowadzaniem ciepła poprzez wloty powietrza?

Poza tym jakie ogrzewanie dodatkowe w dużym pokoju - kaloryfery czy podłogowe. Słyszałem, że to drugie nie jest raczej dla osób które mogą być alergikami. :-?

Rozumiem również, że widok domu będzie ładniejszy z kątem nachylenia dachu nie 20 stopni lecz 25 - czy to prawda?

Poza tym dla zainteresowanych zrezygnowałem z Terrivy (biorac pod uwagę koszty) i zdecydowałem się na sufit powieszany.

Pozdrawiamy wszystkich Tomek i Iwona

Staram sie zawsze odpisywać, bo wiem jak to było na początku :wink: Poza tym wkurza mnie, ze tak mało osób pisze w tym wątku :-? Właściwie to tylko Wojtek K., Jack i my. Czasem Wicias coś skrobnie, ale też sie nie wysila :wink: Ludzie piszcie więcej, bo w tym wątku strasznie mało się dzieje :roll:

Kominek będziemy mieli z rozprowadzeniem powietrza, ogrzewania podłogowego nie przewidujemy. Ja alergiczka, córka też, na dodatek mam słabe krążenie i źle się czuje dłużej chodząc po ciepłej podłodze :-? Tak więc będziemy mieli kaloryfery.

Akurat nasz dom ma nachylenie dachu 26 stopni, uważam, ze jest śliczny :oops: :D :D :D Wyżej w watku wklejałam zdjecia, możecie pooglądać jak wygląda :wink:

My mamy terive, ale mamy poddasze użytkowe w planie (na później :wink: )

Pozdrawiam,

B.

Cześć Beato i Mirku. Trochę nie odpisywałem, ale nie miałem dojścia do internetu.

:-?

Zdjęcia są naprawdę super. W końcu to dzięki nim można było zobaczyć jak M09a będzie wyglądał w rzeczywistości :p

Napisałem do Wojtka Karzyńskiego, ale niestety nie odpisał, a szkoda bo jesteśmy od siebie oddaleni jakieś 15 km. :cry: (ale to nic może kiedyś odpisze

:lol: :lol: :lol: )

Wczoraj pojeździłem po składach z materiałami budowlanymi - koszmar, więc chyba udało się Wam przed wzrostem cen. Teraz jakakolwiek wycena nie jest adekwatna do rzeczywistości. :-?

Zastanawiam się z czego budować i chyba będzie to poroterm :roll: ,a dach z dachówki cementowej.

Co wy na to?

I jeszcze jedna prośba, czy nie wydaje wam się, że lepiej połączyć ze sobą pomieszczenie nr 12 i 13 z wejściem od kuchni

Pozdrawiam Tomek i Iwona

Cześć Beato i Mirku. Trochę nie odpisywałem, ale nie miałem dojścia do internetu.

:-?

Zdjęcia są naprawdę super. W końcu to dzięki nim można było zobaczyć jak M09a będzie wyglądał w rzeczywistości :p

Napisałem do Wojtka Karzyńskiego, ale niestety nie odpisał, a szkoda bo jesteśmy od siebie oddaleni jakieś 15 km. :cry: (ale to nic może kiedyś odpisze

:lol: :lol: :lol: )

Wczoraj pojeździłem po składach z materiałami budowlanymi - koszmar, więc chyba udało się Wam przed wzrostem cen. Teraz jakakolwiek wycena nie jest adekwatna do rzeczywistości. :-?

Zastanawiam się z czego budować i chyba będzie to poroterm :roll: ,a dach z dachówki cementowej.

Co wy na to?

I jeszcze jedna prośba, czy nie wydaje wam się, że lepiej połączyć ze sobą pomieszczenie nr 12 i 13 z wejściem od kuchni

Pozdrawiam Tomek i Iwona

Wojtek napewno odpisze :D Wydaje mi sie, ze po prostu ostatnio nie zagląda na forum...

Co do projektu, to my kupiliśmy M09, ale w srodku troszke jest przerobiony.

Co do cen, nasze wyliczenia tez były inne niz wyszło to w rzeczywistości :evil: 100% wzrostu cen. My zdecydowalismy sie na gazobeton z tez tego względu, ze jest mało odpadów. W przypadku porothermu jest ich duzo więcej. Ale podobno teraz kupuje sie po prostu to co można dostac w hurtowniach :-?

Beti

Witam wszystkich bardzo serdecznie i zarazem przepraszam, że tak długo się nie odzywałem, ale miniony tydzień był przełomowy jeśli chodzi o budowę. W poprzedni piątek nasza działka wyglądała jeszcze tak - już po zdjęciu humusu.

http://images20.fotosik.pl/252/764d7031b80298cfm.jpg

W sobotę geodeci wyznaczyli dom i rozpoczęła się jazda... :D

Cały tydzień trwały prace przygotowawcze, w piątek zostały zalane fundamenty i teraz nasza działka wygląda tak:

http://images21.fotosik.pl/197/5830c8606eccb260m.jpg

http://images21.fotosik.pl/197/2ecc52bf0a8445b5m.jpg

http://images20.fotosik.pl/252/b091316ffb3faab9m.jpg

http://images21.fotosik.pl/197/a469c3b0db22d7c4m.jpg

http://images20.fotosik.pl/252/a55a0dbbbdcf21dem.jpg

Grunt został sprawdzony przez geologa i jest OK. M09a nie jest ciężkim budynkiem, ale będę lepiej spał, wiedząc, że fundament stoi na solidnym gruncie.

Jak dobrze będzie szło, to ściany powstaną w tym tygodniu.

Pracą zajmuje się ekipa złożona z 3 budowlańców mężczyzn i 1 kobiety. Tak, tak. Dobrze przeczytaliście. Jest to żona majstra, która od kilku lat jeździ z mężem na budowy i taki styl życia jej odpowiada.

Chłopaki mają dzięki temu wyżywienie, a i są też pilnowani pod kątem monopolu :wink:

Jak dotychczas jesteśmy bardzo zadowoleni.

Dostaliśmy też już sygnał, że więźba jest już gotowa do transportu na plac budowy. To samo z blachodachówką Ruuki. Dobrze, że zamówiliśmy ją jeszcze zimą, bo teraz podobno trzeba na nią czekać 2-3 miesiące.

Beatko! Super, że już ocieplacie. My planowaliśmy wełnę, ale w końcu też będzie styropian.

Tomku i Iwono! Sorki, że nie odpisałem. Proszę o wybaczenie, ale rozumiecie. Budowa, a poza tym zmieniłem parę dni temu pracę i też jestem przez to zakręcony. Ale tak, jak Wam pisałem wcześniej, służę informacjami.

Pozdrawiam wszystkich.

Wojtek, Kasia i Zosia