Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

Wczesniej zapomniałam napisać, ale hydraulicy tez u nas juz działają :D

Beti! Zapomniałem już. Czy robicie gdzieś podłogówkę? My chcemy ją zrobić w salonie, wiatrołapie, garderobie i łazienkach. Bardzo chciałem mieć w salonie parkiet, ale ze względu na podłogówkę będę musiał przychylić się do założeń żony i będzie gres. No, ale to też nie będzie źle, chociaż salon z parkietem jakiś taki cieplejszy (i optycznie i energetycznie) :-?

pzdr

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to gratulacje. Ja zaczynam po 15 maja. ale juz łapię delikatna nerwówkę.

Dzięki. Nie ma co się denerwować zawczasu. Jeśli masz zaklepaną ekipę, sprawdzonego kierownika budowy i materiały, to na początku (przynajmniej) nie odczujesz wielkiego stresu).

Oczywiście, zawsze mogą zajść jakieś nieprzewidziane zdarzenia i obsuwy w budowie, ale pewnych rzeczy nigdy nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Bądź optymistą. Będzie dobrze. Powodzenia! :p

• 2 weeks później...

Witam wszystkich;

Parę dni minęło od mojego ostatniego postu, a na budowie już się mury pną do góry. Dzisiaj przywieźli ostatnią partię bloczków, a pod koniec tygodnia prawdopodobnie będzie robiony strop. :lol:

http://images20.fotosik.pl/290/d35e48b479f378b7m.jpg http://images20.fotosik.pl/290/7de51795b249e375m.jpg http://images20.fotosik.pl/290/238f781f253525f3m.jpg

Więźba i blachodachówka już czeka. My na nią też z utęsknieniem. :wink:

Witam wszystkich;

Parę dni minęło od mojego ostatniego postu, a na budowie już się mury pną do góry. Dzisiaj przywieźli ostatnią partię bloczków, a pod koniec tygodnia prawdopodobnie będzie robiony strop. :lol:

http://images20.fotosik.pl/290/d35e48b479f378b7m.jpg http://images20.fotosik.pl/290/7de51795b249e375m.jpg http://images20.fotosik.pl/290/238f781f253525f3m.jpg

Więźba i blachodachówka już czeka. My na nią też z utęsknieniem. :wink:

Wow, super :D

Jeśli zabrakłoby Ci blachodachówki, to nam trochę zostało... A oddać niestety nie można :(

Jeśli zabrakłoby Ci blachodachówki, to nam trochę zostało... A oddać niestety nie można :(

Wielkie dzięki Beatko! Miejmy nadzieję, że wszystko będzie jak należy i nie będzie potrzeby korzystać z Twojej uprzejmości. Ale dobrze wiedzieć, że jest taka życzliwa dziewczyna jak TY :D.

Na razie, ze względu na brak miejsca na działce, zwieźli nam orynnowania i podbitkę. Jak za parę dni znikną belki stropowe i bloczki terriva, to zaczną zwozić więźbę.

A co tam u Was? Jak sytuacja na froncie?

Czy na etapie budowania ścian też wydawało Ci się, że te wszystkie pomieszczenia są takie małe? Budowlańcy nas uspokajają, że to tylko takie wrażenie, ale moja żona jest trochę skonfundowana... :(

pozdrawiam

Kasia, Wojtek i Zosia

Ze tez dopiero teraz znalazłem ten temat...

:oops:

tez musilmy o tym projekcie jednak z dośc dużymi zmianami,,, I tu chciałbym zapytac fachowców (wielu z Was juz kończy budowe) o opinię na temat naszych zmian:

Zaczynam:

- łazienkę (nr 9 ) chcemy przenieśc do najmniejszego pokoju (nr 6) . Daje to duza łazienkę i okno

- tam gdzie obecnie jest łazienka -nr 9 chcemy zrobic duzą garderobę

- rezygnujemy z pomieszczenia nr 3 (czyli obecnej garderoby)

- rezegnujemy z garażu w domu. W jego miejsce myslimy o pokoju ok 14 m2 i 6m2 na kotłownie - zależy nam bowiem aby było osobne wejście boczne do kotłowni.

- no i w pomieszczeniu nr 13 które ma byc pralnią i jakis tam pomieszczeniem gospodarczym chcemy drabinkę ( nie jakies ekstra schody) na poddasze. Poddasza nie planujemy wykorzystywac w jakimś większym zakresie ale zawsze jakies kartony mozna tam ustawić.

Bardzo bym prosił o opinię co do zamierzanych przez nas zmian. Dodam iż jeszcze nie kontaktowalismy się w tej kwestii z żadnym biurem.

Z góry dzięki o opinie i moze ewntualne utrudnienia na które mozemy natrafic przy realizacji tych zmian.

garaz bedzie dwustanowiskowy , obok domu.

Szkoda ze nikt z Was nie mieszka blizej (ja jestem z pod Poznania)

Wczesniej zapomniałam napisać, ale hydraulicy tez u nas juz działają :D

Bardzo chciałem mieć w salonie parkiet, ale ze względu na podłogówkę będę musiał przychylić się do założeń żony i będzie gres. No, ale to też nie będzie źle, chociaż salon z parkietem jakiś taki cieplejszy (i optycznie i energetycznie) :-?

pzdr

To może byście popatrzyli na takie panele podłogowe trójwarstwowe, które nadają się na ogrzewaną podłogę - my się nad tym zastanawiamy + ponieważ tez chcemy mieć podłogówkę i coś na kształt parkietu.

Jack

tez musilmy o tym projekcie jednak z dośc dużymi zmianami,,, I tu chciałbym zapytac fachowców (wielu z Was juz kończy budowe) o opinię na temat naszych zmian:

Zaczynam:

- łazienkę (nr 9 ) chcemy przenieśc do najmniejszego pokoju (nr 6) . Daje to duza łazienkę i okno

- rezegnujemy z garażu w domu. W jego miejsce myslimy o pokoju ok 14 m2 i 6m2 na kotłownie - zależy nam bowiem aby było osobne wejście boczne do kotłowni.

- no i w pomieszczeniu nr 13 które ma byc pralnią i jakis tam pomieszczeniem gospodarczym chcemy drabinkę ( nie jakies ekstra schody) na poddasze. Poddasza nie planujemy wykorzystywac w jakimś większym zakresie ale zawsze jakies kartony mozna tam ustawić.

Bardzo bym prosił o opinię co do zamierzanych przez nas zmian. Dodam iż jeszcze nie kontaktowalismy się w tej kwestii z żadnym biurem.

Z góry dzięki o opinie i moze ewntualne utrudnienia na które mozemy natrafic przy realizacji tych zmian.

mógłbym prosić choc kilka słow oceny ? wileu z Was buduje juz ten projekt wiec ocena bedzie dla nie bardzo istotna

Zaczynam:

Pomysły ciekawe, z tym, że ja nie lubię wolnostojących garaży. Aby dojść do auta będziecie musieli wyjść na dwór. A jeśli będzie padało albo będzie to zima, to nie będzie to przyjemnością :-? Ja bym z garażu w bryle nie rezygnowała.

Co do schodków w pom gospodarczym, to nie uważam tego za zły pomysł. Poza tym strop w projekcie jest taki, ze mozna zrobić poddasze użytkowe i kto wie, czy coś troszkę wygodniejszego niż drabina, w przyszłości by Wam sie nie przydało? :wink:

Co do instalacji, to na etapie adaptacji można zrobić całkowity miszmasz, dlatego tu nie widzę problemu :wink:

Wydaje mi sie, ze musicie zastanowić sie czy te dodatkowe wyjście z kotłowni nie zepsuje elewacji budynku... Ja uważam, że tak :roll:

Pod Poznaniem buduje Sylka, jednak Ona robiła projekt indywidualny oparty na bryle M09a :)

Pozdrawiam,

Mieliśmy kilka priorytetów (takich jak kotłownia z osobnym wejściem, garderoba i popularna spiżarnia) . W tych metrach (120-140m) trudno znaleźć projekt który w 100% by nam odpowiadał...

Ten projekt przypadł nam do gustu (i stąd jego nazwa) ale niestety musieliśmy zrezygnować z garażu w bryle... a byłoby przecież taniej niż garaż wolnostojący, no i wygodniej...

Co do poddasza to decyzja co do wejscia zapadnie dopiero po spotkaniu z architektem... jednak jak tak patrze na ten projekt to poddasze wydaje mi sie dość niskie..wiec chyba poza miejscem na kilka kartonów nic tam nie da rady zrobic

Mieliśmy kilka priorytetów (takich jak kotłownia z osobnym wejściem, garderoba i popularna spiżarnia) . W tych metrach (120-140m) trudno znaleźć projekt który w 100% by nam odpowiadał...

Ten projekt przypadł nam do gustu (i stąd jego nazwa) ale niestety musieliśmy zrezygnować z garażu w bryle... a byłoby przecież taniej niż garaż wolnostojący, no i wygodniej...

Co do poddasza to decyzja co do wejscia zapadnie dopiero po spotkaniu z architektem... jednak jak tak patrze na ten projekt to poddasze wydaje mi sie dość niskie..wiec chyba poza miejscem na kilka kartonów nic tam nie da rady zrobic

Jasne, rozumiem priorytety :D

My mamy dach podniesiony do 26stopni. Uważamy, ze wygląda nawet lepiej niż 20 stopni :wink: Zresztą na bieżąco wklejam zdjęcia :D Na poddaszu można urządzić normalnej wysokosci pomieszczenie o powierzchni ponad 40m2. A dach wyżej tylko o 6 stopni :wink: