Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No Betii ale poszłaś ostro do przodu. :lol: Tylko patrzeć jak już niedługo będziesz mieszkać. :wink: Wojtek Karzyński też się nie ociąga.

A u mnie :D

Za tydzień grodzę działkę, a potem jak wydadzą mi pozwolenie na budowę (czyli za 30 dni - oby :wink: ) postaram się wylać fundamenty.

Myślałem, że uda mi się obniżyć koszta i zrobię sufit powieszany, ale niestety wynikające z tym trudności i wykonanie nowego projektu (czyli zbliżone koszta) zmusiły nas na wykonanie stropu zTerrivy. :evil: Zobaczymy może to i lepiej :-?

Dobrze, że kumpel znalazł mi ekipę do budowania bo mogło być z tym kiepsko. Normalnie chyba wszyscy się budują, a pozostała reszta ekip wyjechała z kraju.

Gdy będe miał co fotografować :wink: postaram się przesłać parę fotek.

Pozdrawiam Wszystkich Tomek i Iwona

Beti - Twoje zdjecia mnie troche uspokoiły...Na wylewkach widac ze salon jest dośc spory ..Kolega ma ten projekt na etapie fundamentów - i niestety tam ten salon wydawał sie malutki ( ale to podobno normalka) ..

ładnie ten projekt wyglada..I to podniesienie dachu nie pogorszyło a wręcz poprawiło wyglad. Będe wiec na bieząco sledził postępy..

A tak na marginesie - powinniście sie lepiej orientowac..ja jeszcze nie orientowałem się w cenach materiałów budowlanych (wiem tylko że szaleją)

Mam mozliwośc zakupu pustaka ceramicznego (wymiary 29 na 18 chyba) za 3 zł netto.. Dobra cena ?

No Betii ale poszłaś ostro do przodu. :lol: Tylko patrzeć jak już niedługo będziesz mieszkać. :wink: Wojtek Karzyński też się nie ociąga.

A u mnie :D

Za tydzień grodzę działkę, a potem jak wydadzą mi pozwolenie na budowę (czyli za 30 dni - oby :wink: ) postaram się wylać fundamenty.

Myślałem, że uda mi się obniżyć koszta i zrobię sufit powieszany, ale niestety wynikające z tym trudności i wykonanie nowego projektu (czyli zbliżone koszta) zmusiły nas na wykonanie stropu zTerrivy. :evil: Zobaczymy może to i lepiej :-?

Dobrze, że kumpel znalazł mi ekipę do budowania bo mogło być z tym kiepsko. Normalnie chyba wszyscy się budują, a pozostała reszta ekip wyjechała z kraju.

Gdy będe miał co fotografować :wink: postaram się przesłać parę fotek.

Pozdrawiam Wszystkich Tomek i Iwona

Z tym szybkim zamieszkaniem to chyba tak łatwo niestety nie pójdzie, bo fundusze skromne a roboty mnóstwo... Ale byłoby super :D

I wklejaj te fotki, wklejaj :wink:

dawor niestety nie wiem czy cena 3 zł jest ok... My budowalismy z gazobetonu, którego cena u nas kształtuje sie teraz na poziomie 16zł za sztukę :o :o :o Porównując, Twoja cena wydaje mi sie byc ok, jednak weź pod uwagę, że przy budowaniu ceramiką jest dużo odpadów, wiec i wiecej jej potrzeba. No i wymiary obu pustaków tez mogą być rózne :roll:

gazobeton mógłbym miec za 11 zł netto (z tego samego żródła) ..jednak jak tak patrzę , czytam to wydaje sie ze 3 zł netto to bardzo korzystna kwota...

Kurcze ale Wam zazdroszcze że możecie juz wrzucać zdjecia... Ja zacznę najwczesniej ok lipiec/sierpień ..I chyba w tym roku skończy sie na fundamentach ( chce postawić tylko garaz na dwa stanowiska który na czas budowy ma byc pomieszczeniem gospodarczym)

Beti, slicznie wyglada ten projekt podpiwniczony...Musze przesledzić ten temat cały (bo jeszcze tego nie zrobiłem ) , poszukam czy zamieściałaś jakieś szczegóły takiego projektu.

jak widze to chyba będziesz miała tam garaz m.in. W moim wypadku troche by sie to chyba nie sprawdziło bo musze miec dwa stanowiska na auta. jesli nie znajdę tego wczesniej to napisz prosze ile taka przeróbka zwiększyła procentowo koszt inwestycji.. (można na priv)

...

Beti, slicznie wyglada ten projekt podpiwniczony...Musze przesledzić ten temat cały (bo jeszcze tego nie zrobiłem ) , poszukam czy zamieściałaś jakieś szczegóły takiego projektu.

jak widze to chyba będziesz miała tam garaz m.in. W moim wypadku troche by sie to chyba nie sprawdziło bo musze miec dwa stanowiska na auta. jesli nie znajdę tego wczesniej to napisz prosze ile taka przeróbka zwiększyła procentowo koszt inwestycji.. (można na priv)

Nasz garaż ma prawie 70m2. Spokojnie zmieszczą sie tam 2 auta, jedynym minusem będzie to, ze nie za bardzo można je zmieścić obok siebie. Tylko jeden za drugim. Będziemy tam mieli jeszcze kotłownię i po prostu jakiś składzik, spiżarnię itp Co do kosztów to jak sprawdzę, to Ci napiszę.

Zrobiliśmy garaż pod budynkiem ze względu na 180 cm spadek terenu na działce. W miejscu garażu(tego "projektowego") powstał pokój.

Witam wszystkich!

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jestem okrutnie wkurzony, ponieważ od kilku dni nie mogę się wogóle zalogować pod swoim kontem, w związku z czym musiałem założyć nowe. List do administratora nie przyniósł żadnego rezultatu. Oczyściłem wszystkie pliki cookies, to też nic nie dało. Coś podobno robią z bazami danych i stąd mogą brać się te kłopoty.

U nas na budowie trwa pokrywanie stropów terrivą. Prawdopodobnie pojutrze będzie zalewanie, a później to już więźba. Na razie rośnie las.

Zamówiliśmy okna - będą z delikatnymi szprosami. Tak, jak chcieliśmy. :lol:

Rezygnujemy z wypasionych drzwi zewnętrznych firmy Dierre (z doświetlami wyliczyli nam ok. 12 tys.!) na rzecz drzwi z PCV. Musimy tylko zaprojektować sobie jakiś fajny profil.

Drzwi do garażu będą Hörmanna.

Betti! Dajesz czadu! Niedługo pewnie będziecie tynkować? A wylewki super. Jak zobaczyliśmy perspektywę salonu z wylewkami to spadł nam kamień z serca, że jednak jest tam dużo miejsca. Bo narazie z naszej perspektywy to wszystko wygląda na skalę mini.

Wieczorem zamieszczę fotki z obecnego stanu zaawansowania.

Tradycyjnie wszystkich pozdrawiamy.

PS. Czy ktoś z budowniczych M09 planuje wizytę w sobotę na pikniku?

Kasia, Wojtek i Zosia

Co do pustaka ceramicznego to udało mi sie ustalic :) ze 3 zł netto to cena rewelacyjna... Więc kupuje w najbliższym czasie..A jak tak patrze na Wasze zdjecia to moze skusze sie w tym roku postawic stan surowy..Musze tylko jakos ustalic (nie wiem jak) ile tego pustaka bede potrzebował ...

Zobaczymy jak pójdzie... Na razie musze zamówic projekt :):) bo jeszcze tego nie zrobiłem ale planuje najpierw udac sie do architekta aby omówic zmiany jakie chce wprowadzic...

No i musze tu zarazem wyrazic moj zachwyt nad Waszą wiedzą na temat związane z budowa domku...Przeczytałem cały ten wątek i Wasza wiedza w tym temacie była juz ogromna (w porownaniu do mojej) juz na etapie wybierania projektu...musze chyba nad soba popracowac :):) Bo ja nawet nie potrafię ustalic ile tego pustka bede potrzebował ..Ma on rozmiary 29/18 - jezeli dobrze pamietam ..

Generalnie jak szeorki powinien byc mur w przypadku budowania z pustaka ceramicznego? Wspomniane 29 cm ? (ja naprawde jeszcze jestem laikiem)

Generalnie jak szeorki powinien byc mur w przypadku budowania z pustaka ceramicznego? Wspomniane 29 cm ? (ja naprawde jeszcze jestem laikiem)

Jeśli będziesz budował z maxa - czyli z pustaka o wymiarze 29 cm to ściana powinna mieć szerokość 29 cm, plus później ocieplenie (styropian lub wełna) - u mnie jest styropian o grubości 12 cm.

Po dodaniu tych dwóch grubości otrzymasz grubość ściany.

Jack

Witam wszystkich!

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jestem okrutnie wkurzony, ponieważ od kilku dni nie mogę się wogóle zalogować pod swoim kontem, w związku z czym musiałem założyć nowe. List do administratora nie przyniósł żadnego rezultatu. Oczyściłem wszystkie pliki cookies, to też nic nie dało. Coś podobno robią z bazami danych i stąd mogą brać się te kłopoty.

U nas na budowie trwa pokrywanie stropów terrivą. Prawdopodobnie pojutrze będzie zalewanie, a później to już więźba. Na razie rośnie las.

Zamówiliśmy okna - będą z delikatnymi szprosami. Tak, jak chcieliśmy. :lol:

Rezygnujemy z wypasionych drzwi zewnętrznych firmy Dierre (z doświetlami wyliczyli nam ok. 12 tys.!) na rzecz drzwi z PCV. Musimy tylko zaprojektować sobie jakiś fajny profil.

Betti! Dajesz czadu! Niedługo pewnie będziecie tynkować? A wylewki super. Jak zobaczyliśmy perspektywę salonu z wylewkami to spadł nam kamień z serca, że jednak jest tam dużo miejsca. Bo narazie z naszej perspektywy to wszystko wygląda na skalę mini.

Wieczorem zamieszczę fotki z obecnego stanu zaawansowania.

Tradycyjnie wszystkich pozdrawiamy.

PS. Czy ktoś z budowniczych M09 planuje wizytę w sobotę na pikniku?

Kasia, Wojtek i Zosia

Oj wkurzyłabym sie jakbym nie mogła sie zalogować :evil: Nie podarowałabym tego Muratorkom napewno :wink:

My tez mamy bramę Hormanna :wink: A drzwi wejściowe Gerdy.

Tynkować nie będziemy... Będą płyty g-k :-?

Ogromnie cieszę się, ze nasze fotki ułatwiają Wam zycie i ze dzieki nim lepiej śpicie :lol: :lol: :lol:

Co do pikniku, to niestety mamy za daleko :( Ale liczę na to, ze jesli się wybierasz, to zdasz relację :wink:

A ja teraz wybieram parapety 8)

Jeśli będziesz budował z maxa - czyli z pustaka o wymiarze 29 cm to ściana powinna mieć szerokość 29 cm, plus później ocieplenie (styropian lub wełna) - u mnie jest styropian o grubości 12 cm.

Po dodaniu tych dwóch grubości otrzymasz grubość ściany.

Jack

o dzięki, juz wiem cos wiecej...jak widzę większość z Was buduje z gazobetonu (tak przynajmniej sądze po zdjeciach)..moze ktos jednak tak ogólnie liczył ile trzeba by tego pustaka na ten projekt... propozycja spadła mi jak z nieba i musze sie okreslic...a przeciez jeszcze nie kupiłem projektu

Jack

o dzięki, juz wiem cos wiecej...jak widzę większość z Was buduje z gazobetonu (tak przynajmniej sądze po zdjeciach)..moze ktos jednak tak ogólnie liczył ile trzeba by tego pustaka na ten projekt... propozycja spadła mi jak z nieba i musze sie okreslic...a przeciez jeszcze nie kupiłem projektu

My budujemy z betonu komórkowego 24/24/59 (ściany zewnętrzne). Kupiliśmy go w lutym 1248 szt. po 7,65 zł.

Na pozostałe ściany 12/24/59 672 szt. po 3,90 zł.

Z tym, że mamy powiększony garaż o prawie 1,5 m szerokości. Ale wszystko poza tym prawie takie samo, jak w projekcie.

Oj, w lutym...Nie pytam o cenę obecnie :):):)..

Skoro Twoje bloczki maja 59 cm dlugości a moje 18 cm bedą wychodzić to 3,5 szt (moich)

Czyli zasadniczo powinienem przemozyć 1300 szt x3,5 to wyjdzie mi jakies 4,5 tys. no do tego wezmę jeszcze 1,5 szt na garaz dwustanowiskowy wolnostojacy (powinno wystarczyc) ..Wychodzi ok 6 tys szt...Ciekawe ile to transportów :) Bo transport jakies 300 km w jedną strone :(

tylko proszę się nie śmiac z mojego liczenia :):) (staram sie na miarę mojej umiejetności)

Beti - jak juz wybierzesz parapety to sie pochwal :):):) ..

Juz nie mogę sie doczekać jakis zdjeć wnętrz ..lekko wykończonych..

http://images20.fotosik.pl/355/32df13d2b662dc90m.jpg http://images21.fotosik.pl/300/a801aeaae2c9f46cm.jpg http://images20.fotosik.pl/355/b41fbbf8c7abda33m.jpg http://images20.fotosik.pl/355/9417d7cacea84453m.jpg http://images21.fotosik.pl/300/c2ebf8dfeb60a99am.jpg http://images20.fotosik.pl/355/5794070d773fb3e3m.jpg http://images21.fotosik.pl/300/d417d58c1703e6d5m.jpg

Zdjęcia ze środy wieczór. Jak widać zdrowo ulało i wszędzie stoi woda. Ale na szczęście robią strop, a nie podłogi, więc nam to... kalafior. :D

Mam nadzieję, że następne zdjęcia będą już po zalaniu stropu.

pzdr

Kasia, Wojtek i Zosia

Ja akurat budowałem z maxa ceramicznego.

Jack.

A czy możesz powiedzieć jaki wymiar będzie miała Twoja brama - bo z tebgo co wiem Hormann nie robi bram 450 na 250 cm?

Jack

My mamy w świetle muru 450 na 235. I Hormann takie może zrobić.

pozdrawiam

A to dziwne - mi powiedzieli, że przy szerokości 4500 mm wysokość to max 2500 mm - i więcej nic nie mogą zrobić.

A swoją drogą patrząc na cenę tych bram myślę, że mimo, iż by robili nawet takie bramy jak ja potrzebuję , to i tak zamówię w innej firmie, która daje mi niższe ceny.

Jack