dawor 18.05.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 No i wiem cos wiecej na temat pustaka który mi zaproponowano za 3 zł netto to to: http://www.kozlowice.pl/modul-220-mm------.php wymiary 288/288/220 Ściana wiec będzie chyba grupa na 288 + 12 mm styriopian Nie wiem tylko co to ta kalsa 15 ...ale wydaje sie ze grubośc i ocieplenie o którym mysle wystarczy... pozoastaje ustalic potrzebna ilość i heja :) Swoją drogą to zauwazyłem ze jestem jedyna osoba która pisze w tym temacie która jest tak daleko z tułu do pozostałych...ale to chyba z jednej strony dobrze bo mogę czerpać z Waszego doświadczenia. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 18.05.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 No i wiem cos wiecej na temat pustaka który mi zaproponowano za 3 zł netto to to: http://www.kozlowice.pl/modul-220-mm------.php wymiary 288/288/220 Ściana wiec będzie chyba grupa na 288 + 12 mm styriopian Nie wiem tylko co to ta kalsa 15 ...ale wydaje sie ze grubośc i ocieplenie o którym mysle wystarczy... pozoastaje ustalic potrzebna ilość i heja :) Swoją drogą to zauwazyłem ze jestem jedyna osoba która pisze w tym temacie która jest tak daleko z tułu do pozostałych...ale to chyba z jednej strony dobrze bo mogę czerpać z Waszego doświadczenia. . Fajnie, ze piszesz Kazdy z nas kiedys zaczynał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 21.05.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 piszesz ? :) bardziej nazwałbym to pytaniem :) Ale mysle ze za ok 2 miesiące ruszę to będe mógł też dzielic się swoimi pomysłami itp... Dobrze że udało mi się ten topic namierzyc... Dowiedziałem się juz wielu ciekawych rzeczy, których sam nie planowałem...Np. że warto zmienic kąt dachu z 20 st na 25 st. A swoją drogą to nie sądziłem ze na tym etapie trzeba juz tyle decyzji podejmowac.. Na chwilę obecną zastanawiam się nad dachem z terivy (jeżli dobrze kojarze terive )....A to dlatego że w źródłełku w którym załatwiłem sobie maxa za dobre pieniądze mają też terivę..Więc kupiłbym od razu i to... A swoją droga jaką grubość scianek działowych stosujecie... maxy które chce kupic mają 288/188/220 ..I zastanawiam sie czy szerokość 188 na scianki działowe to nie za dużo... to pytanie mnie nurtuje bo to samo źródełko ma też maxy o 12 cm (a podobno tyle wystarcza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 24.05.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 My, o ile mnie pamięć nie myli, mamy działówki z gazobetonu 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 27.05.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam No więc ostatni tydzien był bardzo cieżki dla mnie :) Rodzice odwodzili mnie od tego projektu tłumacząc iż jego wykonanie jest bardzo drogie... zwłaszcza fundamenty i (przede wszystkim) dach... No cóz ma tego świadomośc... No wiec aby troche zmniejszyc koszty wróciłem z garazem do domu :) Jedyne zmiany jakie obecnie mam zamiar wprowadzić to: - wyrównać sciany przy małej łazience i garderobie, połączyć je w jedną 8-9 metrową łazenkę z oknem zewnętrznym - Obecną łazienkę podzielic na dwie części . W jeden mały kibilec z umywalką, w dugiej, tej blizej pokoi - garderoba .. - podniesć kat dachu z 20 st do 23-25 st Z jakim przyblizonym kosztem dachu musze sie liczyc? Moze ktos podzieli sie wiedzą w tym zakresie...????Bo to teraz dla mnie najistotniejsze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 29.05.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mam pytanie techniczne.W projekcie jest mowa aby ściany wewnętrzne nośne postawić z cegły pełnej (grubość sciany 25 cm) .. Jak wy budowaliście ? Bo ja tak się zastanawiam czy to jest konieczne... a jak juz to moze postawie je ciut grubsze (29 cm) ale z Maxa .. co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 29.05.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mam pytanie techniczne. W projekcie jest mowa aby ściany wewnętrzne nośne postawić z cegły pełnej (grubość sciany 25 cm) .. Jak wy budowaliście ? Bo ja tak się zastanawiam czy to jest konieczne... a jak juz to moze postawie je ciut grubsze (29 cm) ale z Maxa .. co wy na to ? Witam. Ja ściany zewnętrze stawiałem z maxa natomiast wewnętrzne działowe z pustaka typu U (grubość ściany 25 cm). Jak zbudujesz ściany wewnętrzne z maxa to pomieszczenia ci się zmniejszą - a tego trochę szkoda. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 29.05.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Witam No więc ostatni tydzien był bardzo cieżki dla mnie :) Rodzice odwodzili mnie od tego projektu tłumacząc iż jego wykonanie jest bardzo drogie... zwłaszcza fundamenty i (przede wszystkim) dach... No cóz ma tego świadomośc... No wiec aby troche zmniejszyc koszty wróciłem z garazem do domu :) Jedyne zmiany jakie obecnie mam zamiar wprowadzić to: - wyrównać sciany przy małej łazience i garderobie, połączyć je w jedną 8-9 metrową łazenkę z oknem zewnętrznym - Obecną łazienkę podzielic na dwie części . W jeden mały kibilec z umywalką, w dugiej, tej blizej pokoi - garderoba .. - podniesć kat dachu z 20 st do 23-25 st Z jakim przyblizonym kosztem dachu musze sie liczyc? Moze ktos podzieli sie wiedzą w tym zakresie...????Bo to teraz dla mnie najistotniejsze.. Dach kosztował nas około 25 000. Nie liczę tu więźby i robocizny za położenie blachodachówki. W cenie są też 2 okna dachowe i 2 wyłazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 29.05.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Co do Dachu to waham sie czy blachodachówke (niższy koszt, lżejszy dach) czy dachówke... Wolałbym blachodachówke jednak wydaje sie że będzie dużo odpadów (właśnie Beti - jak to wyszło u Ciebie ?) ... Ale akurat w tej kwestii mam jeszcze sporo czasu na decyzje .. Beti - ty podnosiłaś kąt dachu do 25 st. Ja tez o tym mysle ... Zastawnawiam się nad innym sposobem podniesienia dachu (podnieśc go całego o dwie cegły) .. Tylko nie wiem czy to nie zepsuje wygladu domku ... Co do ścian to ściany działowe będa miały 12 cm.. Problemem sa tylko wewnętrzne nośne, sory ale nie wiem co to pustak typu U Murarz mi mówi że nie trzeba tego stawiać z cegły pelnej. I ze mogę zrobic 25 cm z pustaka ceramicznego.. Ja natmiast zastanawiam się czy jak juz rezygnuje z cegły pełnej to czy nie poszerzyc muru o te 4 cm (tym bardziej ze generalnie będe wykorzystywał taki pustak) po rozmowie z murarzem będę stawiał chyba scianę dwuwarstwowa (czy trzywarstwową) czyli 19 cm cegła + 5 styropian + 12 styropian co daje ścianę grubości 39 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 29.05.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Co do Dachu to waham sie czy blachodachówke (niższy koszt, lżejszy dach) czy dachówke... Wolałbym blachodachówke jednak wydaje sie że będzie dużo odpadów (właśnie Beti - jak to wyszło u Ciebie ?) ... Ale akurat w tej kwestii mam jeszcze sporo czasu na decyzje .. Beti - ty podnosiłaś kąt dachu do 25 st. Ja tez o tym mysle ... Zastawnawiam się nad innym sposobem podniesienia dachu (podnieśc go całego o dwie cegły) .. Tylko nie wiem czy to nie zepsuje wygladu domku ... Co do ścian to ściany działowe będa miały 12 cm.. Problemem sa tylko wewnętrzne nośne, sory ale nie wiem co to pustak typu U Murarz mi mówi że nie trzeba tego stawiać z cegły pelnej. I ze mogę zrobic 25 cm z pustaka ceramicznego.. Ja natmiast zastanawiam się czy jak juz rezygnuje z cegły pełnej to czy nie poszerzyc muru o te 4 cm (tym bardziej ze generalnie będe wykorzystywał taki pustak) po rozmowie z murarzem będę stawiał chyba scianę dwuwarstwowa (czy trzywarstwową) czyli 19 cm cegła + 5 styropian + 12 styropian co daje ścianę grubości 39 cm ... Co do odpadów, to były, jednak nie aż tyle ile myśleliśmy, że będzie. Napewno lepiej jest brać krótsze arkusze blachy, tak nam doradzili dekarze i okazuje sie, ze dobrze. Tak wogóle to zostało nam jeszcze kilka arkuszy bardzo dobrej blachy i z chęcią byśmy je opylili , bo zwrócić nie mozna Wydaje mi się, że podniesienie o 2 pustaki może być za dużo. Dom zmieni swoje proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 29.05.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Wydaje mi się, że podniesienie o 2 pustaki może być za dużo. Dom zmieni swoje proporcje. Spójrzcie na moje zdjęcia - u mnie dach jest podniesiony o trzy warstwy pustaków bez zmiany kąta nachylenia. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 29.05.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Betii - chętnie bym odkupił..bo powiem szczerze że bardzo podoba mi się ta blacha (nawet sie zastanawiałem czy to nie blachodachówka ) Tyle ze odległośc zbyt duża chyba ,,no i to dla mnie temat na przyszły rok .. 25 tys to koszt blachy ? Bo bez więźby i robocizny czyli zostaje chyba sama blacha Co dachu to musze się zastanowić , bo podwyższenie o dwie cegły też fajnie wyglada (nawet nie wiem który sposób mi wizualnie bardziej pasuje...a chyba troche taniej wyjdzie ...no i podwyższenie jest efektywniejsze jeśli chodzi o powierzchnie uzytkową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 29.05.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Betii - chętnie bym odkupił..bo powiem szczerze że bardzo podoba mi się ta blacha (nawet sie zastanawiałem czy to nie blachodachówka ) Tyle ze odległośc zbyt duża chyba ,,no i to dla mnie temat na przyszły rok .. 25 tys to koszt blachy ? Bo bez więźby i robocizny czyli zostaje chyba sama blacha Co dachu to musze się zastanowić , bo podwyższenie o dwie cegły też fajnie wyglada (nawet nie wiem który sposób mi wizualnie bardziej pasuje...a chyba troche taniej wyjdzie ...no i podwyższenie jest efektywniejsze jeśli chodzi o powierzchnie uzytkową... Około 25000 to koszt blachy, folii, rynien, okien dachowych i wyłazów, różnych gąsiorów itd co potrzebne do położenia blachy. Sama blacha to był chyba koszt prawie 17000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 29.05.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Około 25000 to koszt blachy, folii, rynien, okien dachowych i wyłazów, różnych gąsiorów itd co potrzebne do położenia blachy. Sama blacha to był chyba koszt prawie 17000. U mnie cały dach kosztował z blachodachówki kosztował ok. 38 tys. zł. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 29.05.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mamy wylewki Koszt to 4050 U mnie wyszło podobnie. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 29.05.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 U mnie cały dach kosztował z blachodachówki kosztował ok. 38 tys. zł. Jack Liczysz z więźbą i robocizną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 30.05.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 U mnie cały dach kosztował z blachodachówki kosztował ok. 38 tys. zł. Jack Liczysz z więźbą i robocizną? Tak - całe koszty łącznie z robocizną, więźbą, rynnami wiszącymi, oknem. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 31.05.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Wiem że tematów o blachodachówce mogę znaleźć wiele na forum..ale czy macie moze namiary producentów od których Wy kupowaliście. (najlepiej www) .. Podobają mi sie Wasze i chciałem zobaczyć jak to u nich wylgada.. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 31.05.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Wiem że tematów o blachodachówce mogę znaleźć wiele na forum..ale czy macie moze namiary producentów od których Wy kupowaliście. (najlepiej www) .. Podobają mi sie Wasze i chciałem zobaczyć jak to u nich wylgada.. dzieki Ja kupowałem u Pruszyńskiego. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 31.05.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 poczytałem troche forum (tak z ciekawości) .... I widze ze więcej "za" jest za dachówką niż blachodachówką. I co dziwne dla mnie ( na chwilę obecną) podobno cenowo wychodzi podobnie (w przypadku dachówki betonowej) ,... Nasz projekt od samego początku przewidywał blachodachówke. A analzowaliści może kwestie położenia dachówki ? (nie wiem jak to się m.in w przypadku takiego kątu dachu jak w naszym przypadku) Ja raczej byłem za dachówka ...ale jak tak poczytałem to zwątpiłem ( dlatego nie czytam wiecej na razie bo bede widział jeszcze mniej niz obecnie) ... Ja na chwile obecniałem pod kątem estetyki - która moim zdaniem w przypadku dobrej blachodachówki nie ustępuje dachówce... a czytałem że mozna wyjść podobnie cenowo a dachówka mimo wszystko bije blachodachówke.. Jak że dobrze mi się z Wami gada to pytam równiez Was o opinie (bo pewnie jakiś czas temu mieliście podobne rozterki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts