d5620s 31.05.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 ja z uwagi na warunki zabudowy musiałem zmienić kąt na 30 st. i zdecydowałem się na cementówkę, śmieszne jest to, że zarówno projektant jak i kierownik budowy powiedzieli że więźba z projektu spokojnie wytrzyma dachówkę cementową i dziwne że jest przewymiarowana w projekcie na blachę - wybrałem euronit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 31.05.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Wiem że tematów o blachodachówce mogę znaleźć wiele na forum..ale czy macie moze namiary producentów od których Wy kupowaliście. (najlepiej www) .. Podobają mi sie Wasze i chciałem zobaczyć jak to u nich wylgada.. dzieki My mamy Ruukki pural mat. http://www.ruukki.com/pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 31.05.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 ja z uwagi na warunki zabudowy musiałem zmienić kąt na 30 st. i zdecydowałem się na cementówkę, śmieszne jest to, że zarówno projektant jak i kierownik budowy powiedzieli że więźba z projektu spokojnie wytrzyma dachówkę cementową i dziwne że jest przewymiarowana w projekcie na blachę - wybrałem euronit U nas mówili coś innego I ze nie tylko patrzy sie na więźbę, ale i np ławy fundamentowe... Ale moze się mylili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 31.05.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 beti555 - więc teraz pozostała mi tylko wiara, że się nie zawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 01.06.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 beti555 - więc teraz pozostała mi tylko wiara, że się nie zawali eeee, nie popadajmy w skarajności Ja tam z mojego kierbuda nie jestem juz zadowolona, wiec moze sie mylił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 03.06.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Wydaje mi się, że podniesienie o 2 pustaki może być za dużo. Dom zmieni swoje proporcje. Spójrzcie na moje zdjęcia - u mnie dach jest podniesiony o trzy warstwy pustaków bez zmiany kąta nachylenia. Jack Wydaje mi się iż podniesienie o 2 pustaki nie powinno mocno zmienić proporcji..Jack podniósł o 3 i nadal domek wyglada ładnie.. Mnie się wydaje że 2 pustaki (a więc ok 50 cm) powinno wystarczyć aby uzyskać troche metrów na strychu. To powinno dać wysokość w obrębie wieńca ok 190 cm..do chyba 3 metrów w najwyższym miejscu (jeżeli dobrze czytam projekt) ..Przeznaczenie tego pomieszczenia u mnie jeszcze nie jest mi znane :) na chwile obecna ma to byc pomieszczenie gospodarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 05.06.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Wydaje mi się iż podniesienie o 2 pustaki nie powinno mocno zmienić proporcji..Jack podniósł o 3 i nadal domek wyglada ładnie.. Mnie się wydaje że 2 pustaki (a więc ok 50 cm) powinno wystarczyć aby uzyskać troche metrów na strychu. To powinno dać wysokość w obrębie wieńca ok 190 cm..do chyba 3 metrów w najwyższym miejscu (jeżeli dobrze czytam projekt) ..Przeznaczenie tego pomieszczenia u mnie jeszcze nie jest mi znane :) na chwile obecna ma to byc pomieszczenie gospodarcze Całkiem ładne pomieszczenie gospodarcze U nas podobnie, chociaż wyprowadziliśmy tam piony od kanalizy i ogrzewania. Tak na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 05.06.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 No równiez mysle o takim dostaosowaniu poddasza ...aby w przyszłosci mozna było coś tam zrobic... ale nie wiem jeszcze czy bede to robił.. dzieci (na razie dziecko) podrosna i wyfruną.. z rodzicami pewnie nie bedą chcieli mieszkac.. hehe, tak sobie planowałem ustawic tam stół do biladra (pewnie by sie zmieścił) tylko kolega mnie uswwiadomił ze musiałbym go tam dostarczyć przed założeniem dachu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika0808 08.06.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 szukam ludzi którzy budują DOM W DOBRYM GUŚCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.06.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Tak mi się skojarzyło : myślę, że każdy tak o swoim mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 08.06.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 szukam ludzi którzy budują DOM W DOBRYM GUŚCIE Angeliko! Jest grupa budujących ten dom. Poszukaj w wyszukiwarce pod nazwą M09 W dobrym guście. Ja jestem na etapie kończenia dachu i ocieplania. Chętnie podzielę się dotychczasowymi doświadczeniami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 09.06.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 No równiez mysle o takim dostaosowaniu poddasza ...aby w przyszłosci mozna było coś tam zrobic... ale nie wiem jeszcze czy bede to robił.. dzieci (na razie dziecko) podrosna i wyfruną.. z rodzicami pewnie nie bedą chcieli mieszkac.. Tak to zwykle jest, chociaż bywa tez inaczej... Patrzac na to, ze ceny mieszkań są tak wysokie, zarobki nie rosna, to poddasze kiedyś moze się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 09.06.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Zapraszam http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1853696#1853696 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 11.06.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 No tak...ja planuje schody wysywane w pomieszczeniu gospodarczym ... jezeli mysleć o jakimś szerszym wykorzystaniu poddasza w przyszłosci to chyba trzeba pomyslec o jakiś innych schodach.. Czy Wy macie jakoś to rozwiazane ? Dzis lub jutro zamówie projekt ... Waham sie tylko jeszcze nad wersja..nie wiem czy podstawowa czy lustrzana... bo u mnie to jest tak iż zachód słońca będzie mniej wiecej na godzinie 9.00 patrząc do wejścia..i wersja podstawowa z tarasem od strony zachodniej byłaby lepsza pod tym wzgledem.. Niestety ta zachodnia strona ma ze tak powiem dużo gorsze widoki niż strona wschodnia... od strony zachodniej mam mini skład budowalny itp.. od strony wshodniej mam z kolei otwartą przeszczeń ... Wiec chyba wezmę wersję lustrzaną gdzie taras jest po prawej stronie od wejścia...z widokiem na wschód słońca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 11.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Witam wszystkich! Po kilkunastodniowej przerwie pochwalę się naszymi postępami prac. W środę zostanie zakończony dach z orynnowaniem i podbitką. Ścianki działowe w środku też już na ukończeniu. Ocieplenie jak widać No i temat poddasza. My, praktycznie, w ostatniej chwili zdecydowaliśmy się na małą modyfikację projektu i zagospodarujemy poddasze, a raczej tylko środkową, najwyższą jego część. W tym celu wstawiamy 3 okna Roto z 3 stron świata. Powierzchnia tego pomieszczenia to ok. 40 m2. Na razie ocieplimy dach, doprowadzimy prąd i ogrzewanie, a wykończymy już na samym końcu. Jedynym mankamentem tego pomysłu są nieprzemyślane schody. Będą więc wyłazowe, składane i takie też muszą wystarczyć. Ale od razu widzę, że będzie to najlepiej doświetlony pokój w całym domu, o super klimaciku. Może będzie to pokój rekreacyjny, a może moja pracownia. W środku wszystkie stemple i szalunki zostały zdjęte i dopiero widać wszystko w całej okazałości. To, co na początku wydawało się w skali mikro, teraz wygląda okazale, co daje możliwości do puszczenia wodzy fantazji, co do przyszłego rozmieszczenia mebli. Oczywiście, nie jest to pałac, ale myślę, że wszyscy będziemy się w nim czuć doskonale. Za 2 tygodnie wchodzi elektryk i hydraulik, więc już intensywanie myślimy, co, gdzie i jak rozmieścić. Ostatecznie zrezygnowaliśmy z pomysłu kominka z płaszczem wodnym. Będzie tradycyjny (prawdopodobnie Spartherm pryzmatyczny), piec gazowy, solary i podłogówka. Narzucone tempo jest dość wysokie, bo nie minęły jeszcze 2 miesiące od wbicia łopaty, a już chatka wygląda całkiem całkiem. http://images22.fotosik.pl/147/ef0026202a233c3fm.jpg http://images12.fotosik.pl/76/b8de1764d42e6578m.jpg http://images12.fotosik.pl/76/efe2903b2af2deacm.jpg http://images22.fotosik.pl/147/d632e8ecceb48805m.jpg http://images12.fotosik.pl/76/90effddbc64d65a2m.jpg http://images22.fotosik.pl/147/849a935504b0344bm.jpg http://images12.fotosik.pl/76/e99d2787563578e5m.jpg Na razie prace przebiegają bez większych problemów i oby tak zostało do końca. Pozdrawiamy wszystkich. ___________________ Kasia, Wojtek i Zosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 11.06.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Wojtek, gratuluje postępu prac Tempo wprost zabójcze A za chwilkę nas przegonisz, bo my jeszcze elektryki nie mamy Jak bys mógł, to wklej jeszcze kilka zdjeć dachu Piękny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 11.06.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Wojtek, gratuluje postępu prac Tempo wprost zabójcze A za chwilkę nas przegonisz, bo my jeszcze elektryki nie mamy Jak bys mógł, to wklej jeszcze kilka zdjeć dachu Piękny jest Dzięki Beti. Ale Wasz dach też jest przecież podobny, jak nie ten sam. I też śliczny. Pojutrze będzie skończony dach, to wkleję zdjęcia. Aha. I jeszcze jedno. Nie pisałem wcześniej, ale zdecydowaliśmy się zabudować taras. Będzie system drzwi rozsuwanych. Zrezygnowaliśmy dzięki temu z drzwi tarasowych do salonu. Będzie dodatkowe pomieszczenie w stylu ogrodu zimowego lub jadalni. Ociepliliśmy dodatkowo taras styrodurem i pójdzie tam ogrzewanie podłogowe (tak, jak w salonie). Dzięki temu doszły kolejne 20 m2 powierzchni użytkowej. A i wrażenia optyczne, poprzez przedłużenie salonu o wiele lepsze. A działka i tak jest wystarczająco duża, żeby zmieścić na niej jakąś altankę lub schować się przed deszczem na tarasie Pozdrawiamy gorąco. Powodzenia ________________ Kasia, Wojtek i Zosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 12.06.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 eh, jak to szybko mozna postawić dom ... chyba przestane czytac bo w kompelksy wpadne :) Ja planuje m.in dwa lata na tą inwestycje.. A dachy rzeczywiscie pięknie wygladają .. Ja na chwilę obecną musze skorygowac wniosek o warunki zabudowy ( pomyliłem powierzchnie zabudowy z powierzchnia użytkową) .. Dziś tez zamówiłem cegłe - jako ze chce postawić ścianę 3 warstwową (12 cm + 5 styropian + 19 cm) .. więc zamówiłem ok 3100 szt - 12/188/220, 2200 szt - 288/188/220 i ok 850szt- 250/188/220 . Projekt nie zamawiam bezposrednio w muratorze ... niedaleko mnie jest biro architektoniczne - jeżeli zamówie u nich to mam spory upust w koszcie adaptacji projektu pozdrawiam wszystkich Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 13.06.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 No tak...ja planuje schody wysywane w pomieszczeniu gospodarczym ... jezeli mysleć o jakimś szerszym wykorzystaniu poddasza w przyszłosci to chyba trzeba pomyslec o jakiś innych schodach.. Czy Wy macie jakoś to rozwiazane ? My mamy to średnio rozwiazane, bo schody pojawiły się trochę niespodziewanie ... Mamy w jednym pomieszczeniu schody na dół do garażu i schody na poddasze. Niestety miejsca na nie jest mało i będą dość strome W tym pomieszczeniu bedzie też rozdzielnia prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 13.06.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 A fakt, zapominiałem że Ty Betii masz jeszcze piwnice. Czyli dodatkowe schody... Chodzi mi o to że gdyby starac się jakoś szerzej wykorzystać poddasze to schody powinny byc w bardziej ekosnowanym miejscu niż pomieszczenie gospodarcze (tak planuje).. Co do strychu więc na chwile obecną planuje go tylko podnieść wyżej o ok 44 cm i przygotowac media .. tyle , reszta gdy kredytu będzie mniej do spłaty a pomieszczenie naprawdę okaze się konieczne. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts