SIOUX 02.07.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Witam wszystkich !!!Mam pytanie: ile m2 ma powierzchnia dachu ? Pozdrawiam SIOUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 03.07.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Z tego co pamiętam, blisko 300 metrów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.07.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Ponieważ coś mnię podkusiło i kupiłem M. to sobie podniosłem ciśnienie kilkoma komentarzemi pani architekt np " Zawsze projektuję tak, żeby we wnętrzu przestrzeń była jak największa". No cóż za takie teksty jazda po bandzie: a la kroyena w końcu m2 to około 5000 pln jak żle wykorzystane to wyrzucone w błotooo. po pierwsze primo) skopana funkcjonalność sralni. Proszę mi wytłumaczyć dlaczego goście mają właziś do łazienki priva lub pchać się z potrzebą przez garderobę jeżeli można było zamienić funkcjonalność pomieszczenia gospodarczego z łazienką 4,3 m, Że nie. Że tak bo piecyk może być z zamnknięta komorą spalania. Kosztuje to mniej niż wybudowanie sobie kliku m2 w komin. po drugie primo) dużo tej przestrzeni korytarzowej co gryzie się z cytowaną tezą. Jak nie przenosić łazienki to można było zrobić wiekszą pri garderobę, a do łazienki drzwi z przedsionka. Byłoby mniejsze ciągnięcie spalin i większe rozgraniczenie dla gości gdzie mogą leźć, a gdzie nie. No i oczywiście parę m2 lepiej wykorzystanych, po trzecie primo) zaryzykuję stwierdzenie, że ten kuchenno-łaziebny komin dość blisko kosza dachowego od czego kłopoty się biorą, ale musiałbym się podeprzeć rzutem dachowym, a takowego nie druknęli, no i po czwarte primo) które u mnie grzechem głównym jest, 18,8 metrów tarasu, gdy za 10%*18,8*cena m2 można powiększyć powierzchnię użytkową bez bólu. Ludzie przecie można se zrobić taras przy murze po zakończeniu budowy jedynie za zgłoszeniem, albo nawet dwa za zgłoszeniem. Nie mogę zrozumieć po co komu taras w cenie 0,9*cena m2*powierzchni pokoju. Ogólnie jednak nie najgorszy. Chociażł można nie było w artykule oddawać rażącej Wartości Dodanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 11.07.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Ludzie, spadliśmy już na koniec 4tej strony No to podnoszę w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 11.07.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 I ja też się dołączam. Nie było mnie jakiś czas, bo... urlopowałem. A domek się budował. Elektryka już zrobiona. Okna będą jutro. Drzwi wejściowe też. Brama garażowa niebawem. Jutro załączę zdjątka. Pozdrawiam wszystkich. ____________ Kasia, Wojtek i Zosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 12.07.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 No, no, no Wojtek, szybko idziesz do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicias 15.07.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Witam. Bardzo Bardzo dawno mnie tu nie było Jak tam idą u was budowy ?? Beti mam nadzieje ze wstawisz foto swojego domku. Na mojej budowie w końcu ruch! Elektryka , Okna , Dach, ocieplenie to juz zrobione , tynki - w trakcie. Jak tylko będę miał chwile wstawię foty Pozdrawiam Wiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 18.07.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Jak porobię jakieś fotki, to wstawię napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 20.07.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Zaczynają nam dzisiaj gruntować dom pod tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 20.07.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Zaczynają nam dzisiaj gruntować dom pod tynk Uważaj Beti jak to robią. Najlepiej weź kogoś do kontroli, kto się na tym doskonale zna. Piszę tak, bo jestem właśnie na etapie poprawiania fuszerek po gruntowaniu. Okazało się (coś nas tknęło, żeby sprawdzić), że styropian był nie wygładzony, siatka narzucona byle jak, kątowniki w narożnikach krzywo, grunt nałożony katastrofalnie (miejscami różnica w płaszczyźnie ściany dobijała 5 cm!!!) Zgroza! Ale najlepsza to byla reakcja naszego wykonawcy, który najpierw stwierdził, że szukamy dziury w całym, później zaczął się wydzierać, że jak mamy czelność wytykać mu błędy, po obrazę majestatu jego świętobliwości budowlańca i ostentacyjnym opuszczeniu budowy. :evil: W dupach im się już przewraca i myślą, że to inwestor u nich pracuje, a nie odwrotnie. Nie dość, że już nie wiedzą, co robić z kasą, zarobioną w tym roku, to jeszcze mają czelność podnosić łby na uzasadnione reklamacje. Świat schodzi jednak na psy... Na szczęście opatrzność (w osobie zaprzyjaźnionego pana Stasia - super specjalisty od tynków) miała nas w swojej opiece - tynk strukturalny jest tynkiem cienkowarstwowym, więc nałożenie na nierówną płaszczyznę spowodowałoby jego popękanie i wizualne wybrzuszenia. Jak by to wyglądało? Strach pomyśleć! A tak - poprawek na tydzień (oczywiście na koszt wykonawcy). Poza tym wstawili nam już bramę garażową i zamontowali alarm. Mamy więc już domek zamknięty. Jesteśmy po wizycie na budowie hydraulika, który ma nam wycenić kompleksowe ogrzewanie i robić podłączenia łazienkowo-kuchenne. W poniedziałek zjawia się fachman od centralnego odkurzacza. Pozdrawiamy i życzymy jak najmniej nerwów na budowie. ___________ Kasia, Wojtek i Zosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 20.07.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam wszystkich serdecznie. więc my też zaczynamy po kilkutygodniowych katorgach przy wybieraniu prtojektu zdecydowaliśmy się właśnie na m09 i od razu przeczytałam całe forum na ten temat, jest tu wiele fajnych pomysłów i dzięki wam za to. Proszę jednak, jeżeli ktoś ma o przesłanie kosztorysu, będe bardzo wdzięczna [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 20.07.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam wszystkich serdecznie. więc my też zaczynamy po kilkutygodniowych katorgach przy wybieraniu prtojektu zdecydowaliśmy się właśnie na m09 i od razu przeczytałam całe forum na ten temat, jest tu wiele fajnych pomysłów i dzięki wam za to. Proszę jednak, jeżeli ktoś ma o przesłanie kosztorysu, będe bardzo wdzięczna [email protected] Witaj I powodzenia Gdzie będziecie budować? Co do naszego kosztorysu, to nie ma sensu abym Wam przesyłała, gdyż on juz dawno jest nieaktualny. Niestety W każdym razie myślę, że sporo ponad 300 000 wydacie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 21.07.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 dzięki za odpowiedz, właściwie to bardziej chodzi mi o zakres materiałów potrzebnych do budowy. A tak na marginesie nasze zmiany w projekcie: - kąt nachylenia dachu zmiana na 30 stopni- likwidacja wejścia z wiatrołapu do pom. gospodarczego na wejście z holu- likwidacja garderoby przy małej łazience- przesunięcie łazienki kosztem pokoju ( mam nadzieje że wyjdzie to tak aby zrobić chociaż małe okienko w łazience od tarasu)i dorobienie dodatkowego pokoju w strone byłej garderoby i zrobienie 2 wejść do łazienki tak aby z każdego pokoju można było do niej się dostać- mała kosmetyka pozostałych pokoji To narazie tylko plany co wy na to?? i przede wszystkim co powie na to architekt Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 21.07.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witam, KOTKU może jakieś rzuty po zmianach ? Pozdrawiam SIOUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 23.07.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Niestety, nie jestem jeszcze w posiadaniu rzutów po zmianach dlatego że to tylko jakiś pomysł, czekam na warunki zabudowy i dopiero będe działać. Chciałabym poznać waszą opinię dotyczącą tych zmian i proszę o przysłanie zestawienia materiałów..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 23.07.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 dzięki za odpowiedz, właściwie to bardziej chodzi mi o zakres materiałów potrzebnych do budowy. A tak na marginesie nasze zmiany w projekcie: - kąt nachylenia dachu zmiana na 30 stopni - likwidacja wejścia z wiatrołapu do pom. gospodarczego na wejście z holu - likwidacja garderoby przy małej łazience - przesunięcie łazienki kosztem pokoju ( mam nadzieje że wyjdzie to tak aby zrobić chociaż małe okienko w łazience od tarasu)i dorobienie dodatkowego pokoju w strone byłej garderoby i zrobienie 2 wejść do łazienki tak aby z każdego pokoju można było do niej się dostać - mała kosmetyka pozostałych pokoji Pozwolisz, że jako głęboko zaawansowany w budowę M09a, wyrażę parę uwag na temat Twoich planowanych zmian. Są to oczywiście moje subiektywne odczucia, więc nie bierz ich sobie głęboko do serca. ad. 1 – jeżeli nie planujesz użytkowego poddasza, nie podnoś kąta dachu; wiążą się z tym dodatkowe koszty i nie wpłynie to korzystnie na całościowy wygląd domu. My zmieniliśmy kąt na 27 stopni i jest cool, powierzchnia poddasza jest tak wielka, że na samym środku powstał pokój o powierzchni ok. 40 m2 a po bokach jest pełno miejsca na domowy bałaganik (czytaj: niepotrzebne lub rzadko używane rzeczy). Wysokość (w najwyższym miejscu przekracza 4 m). Zamontowaliśmy dodatkowo z 3 stron okna wyłazowe, które doświetlają ten pokój. Pamiętaj o zaplanowaniu schodów. Bo jeśli pokój na poddaszu ma spełniać pełnowartościową funkcję mieszkalną, to nie mogą być to tylko schody wyłazowe. ad. 2 – nie chciałbym mieć drzwi do kotłowni w salonie, a niestety tak to będzie wyglądało. Rozumiem, że na tej ścianie w wiatrołapie będziesz chciała mieć szafę (likwidujesz przecież garderobę), ale pomyśl również o dźwiękach dobiegających z pom. gosp. (będzie tam piec, zasobnik, może pralka itp.). ad. 3 – my zamieniliśmy użyteczność obu pomieszczeń. garderobę mamy z wejściem z wiatrołapu, natomiast łazienkę z wejściem z holu przy garażu. Już wiemy, że nie jest to może najszczęśliwsze rozwiązanie ze względu na jej niewielkie rozmiary, ale nikt nie będzie przechodził mi do łazienki przez garderobę. Poza tym ta łazienka będzie spełniała również funkcje publiczne w przypadku odwiedzin gości, więc tym bardziej powinna być bliżej hollu; ad. 4 – nie wiem, jak to sobie zaplanowałaś (nie widzę tego), żeby zrobić okno z tarasu do łazienki; chyba trochę karkołomny zamysł, ale dopóki nie zobaczę na rzucie, trudno mi się wypowiadać; My zrobiliśmy tak, że 2 łazienka ma wejście tylko z naszej sypialni i nikt (oprócz córki) nie będzie miał tam wstępu. Z korytarza wejścia nie ma. Co do zakresu materiałów potrzebnych do budowy, to w projekcie jest tego kilkadziesiąt stron. Jeżeli jesteś z Warszawy to mogę Ci to odbić na ksero, droga elektroniczna raczej odpada (za dużo skanowania - sorry). Jak już wspominała Betti, koszt budowy znacznie przekroczy 300 tys. Ja bym powiedział, że dużo więcej, ale na to ma wpływ wiele różnych czynników (rejon kraju, wykonawca, rodzaj ogrzewania i wykończenia). Pozdrawiam serdecznie _____________ Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 23.07.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Wreszcie moge napisac o pewnych postepach a nie tylko pytac i pytac (choc to nadal bede robił ) Otóz od ostatniego mojego posta: - kupiłem projekt - dostałem decyzje o warunkach zabudowy - dostałem drugą (na mój wniosek wprowadzono zmiany) decyzje o warunkach zabudowy - na dniach powinienem otrzymac decyzje o warunkach przyłącza wody i pradu.. - mam juz geodetów którzy wytyczą projekt na działce Za kilka dni melduje się w starostwie No i z pewnymi problemami ale przyjechała i stoi u mnie na działce cegła ceramiczna (ok 7 tys szt) !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 24.07.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Nasza elewacja przed: [/img] i po: [/img] [/img] i wieczorem: [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicias 24.07.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Witaj Beti. No widzę ze idziesz do przodu jak burza. Wstaw jakieś foto z środka jutro będe na budowie cykne u siebie i tez wstawię. Co w planach na najbliższe dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 25.07.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witaj Beti. No widzę ze idziesz do przodu jak burza. Wstaw jakieś foto z środka jutro będe na budowie cykne u siebie i tez wstawię. Co w planach na najbliższe dni? Oj z tą burzą to duża przesada, niestety Idzie ta budowa jak krew z nosa, raczej bym powiedziała Po prostu zrobiliśmy elewację. W środku trwa powolne kładzenie płyt g-k na ściany. I to strasznie długo trwa Jeszcze daleka droga przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts