d5620s 05.02.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam, i pytam o poradę w kwestii kolejnej sprawy a mianowicie zastanawiam się, czy macie może jakąś (zresztą jak zwykle bardzo praktyczną) propozycję urządzenia dodatkowego samego wc przy następujących zmianach, na które już zdecydowaliśmy się: - pomieszczenie nr 9 (czyli łazienkę bez okna) zmieniliśmy na garderobę - pomieszczenie nr 4 i 3 chcemy połączyć w jedną łazienkę (w projekcie tam jest mała łazienka z oknem i garderoba) i teraz tak się zastanawiam czy jest szansa wygenerowania gdzieś miejsca na małe wc (takie dla gości ). Dzięki za wszystkie sugestie i uwagi. staliśmy przed tym samym problemem. Zrobilismy dokładnie to samo co zaplanowałeś. łazienka wyszła b. przestronna-wlazło wszysko-wanna , kabina, kibel bidet i pisuar. I srodek pozostał wolny:) Ponieważ zaplanowałam zabudowe kuchni w kształcie [ zrezygnowałam ze spiżarni-dzięki temu powiększyła się kotłownia. Kotłownia jest ciepłym pomieszczeniem, zaplanowana w projekcie spizarnia też -dlatego spiżarnia będzie w chłodnym garażu a produkty niepsujące sie w szafkach w kuchni, których mam dużo:) W kotłowni oprócz całej magicznej aparatury potwornej wielkości (kominek PW) znalazła się ubikacja umywalka z szafką, pralka i została jeszcze b. duzo miejsca na jakiś regał lub szafkę. W tym pomieszczeniu będą także dwie suszarki podsufitowe. Nie jest to rozwiązanie idealne-łazieneczka choć wykaflowana i estetyczna nie jest bardzo reprezentacyjna - ze wzgledu na sąsiedztwo zasłonietych ale jednak nie stanowiacych szczyty designu pieca i reszty oraz prania. nasi oficjalni goscie beda nawiedzac nasza łazienkę, zadomowieni-ta w kotłowni... Każdy musi rozwiązanie dobrac do siebie. My potrzebujemy roboczej łazienki tylko dla siebie w zasadzie-często rano wychodzimy o podobnej porze. No i korzystac z niej będzie nasza niania. Poza tym bardzo chcielismy rozwiązać problem prania (nienawidzę widoku porozkładanych suszarek na podlodze w salonie:)) Nie lubię też "slepych " łazienek-mam w bloku i nigdy więcej. Potrzebowałam dużej garderoby. Efekt jest jaki jest:) Powodem likwidacji slepej łazienki było równiez to, że mamy w tym miejscu zaprojektowane schody na poddasze-jeśli kiedys bedzie nam brakowało pokoi (liczymy się z mieszkaniem ze schorowanymi rodzicami np) likwidujemy obecną garderobę i fiuuuu-schody w gorę Ciekawe, czy ktoś jeszcze wykombinował drugą łazienkę w innym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liv 07.02.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witajcie jestem tu nowa i juz drugi dzień spedzam nad czytaniem waszych wiadomosci , bardzo podobaja mi sie zdjecia waszych domków i az wam zazdroszczę. Powaznie zastanawiam sie nad budową tego domu jest piekny. Ale boje sie ze mnie na niego nie stać. Prosze napiszcie jaki jest w realu koszt budowy i czy budowaliscie syst. gospodarczym czy wzieliscie firme. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 14.02.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ja zapytam o coś innego. Otóż chce juz dogadac się z cieślą. Powiedzcie mi jaki jest koszty za metr pracy tego Pana wchodza w gre. Wiem ze to zalezy od regionu.. Dodam iż spotkałem się już z jednym (bardzo fachowym w mojej pierwszej ocenie) . I jego koszty to 25 za m2 konstrukcji + 15 zł za odeskowanie i pokrycie dachu papą (to mój plan na ten rok) Pytałem go o jego opinie co do dachu i: - wg jego konstrukcja dachu jest przystosowana do balchodachowki - trzeba tylko wzmocnic 8 slupów 14 na 16 o ile dobrze zrozumiałem. - w projekcie są na pewno dwie albo 4 takie długie bele (12 metrów czy jakoś tak). Pytałem czy musi być to jedna długa czy moze byc łączona z dwóch. Wg niego - co uważam za cenną uwagę - można połączyć. Jednak jeżeli będzie to jedna bela to mozna zrezygnowac z dwóch bel potrzymujacych na środku dachu, przez co gdyby miało tam powstac jakies wieksze pomieszczenie przeszkadzałyby (Beti - Ty chyba też nie masz tych bel) Nie wiem jak to sie nazywa fachowo. czy krokiwew czy cos tam (dlatego sory ale wszystko nazywam belami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencik 14.02.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Potrzebuję pilnie Waszej pomocy!!!! Czy ktoś z naszych Forumowiczów ubiegał się o kredyt na dom m09 i może przesłać mi (na PW) kosztorys, jaki wykonywał na potrzeby Banku. Dzięki za każdą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika0808 17.02.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Mam pytanie do Mariusza i Pauliny. My też chcemy zmienić konstrukcję dachu na lekką wiązarową w związku z tym bardzo chętnie porozmawiamy z wami na ten temat. Jeśli jesteście zainteresowani-odpiszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszem 17.02.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Mam pytanie do Mariusza i Pauliny. My też chcemy zmienić konstrukcję dachu na lekką wiązarową w związku z tym bardzo chętnie porozmawiamy z wami na ten temat. Jeśli jesteście zainteresowani-odpiszcie. Witam! Dałem do wyceny więźbę wraz z wykonaniem. Jest kilkanaście firm parających się tego typu technologią. Adresy można znaleźć na stronie firmy Mitek - producenta płytek kolczastych (http://www.mitek.pl). Całościowe przygotowanie więźby wraz z montażem na budowie zostało wycenione na ok.35 000zł brutto (jesień ub.r.). Kwota spora, ale po bliższej analizie warta przemyślenia, gdyż zastosowanie tego wariantu więźby umożliwia: - rezygnację z wylewanego betonowego stropu (belki dolne wiązarów mogą pełnić rolę belek stropowych dla stropu drewnianego) - redukcja kosztów materiałowych i robocizny; - rezygnację z nośnych ścian wewnętrznych oraz betonowych podciągów w bryle domu (wiązary mogą opierać się tylko na murłatach-ścianach zewnętrznych) - redukcja kosztów materiałowych i robocizny; - zwiększenie możliwości aranżacyjnych wnętrza Wybór należy do zainteresowanego - my poważnie rozważamy tą opcję. Więźba wykonywana jest w zakładzie produkcyjnym, co zwiększa szansę na dokładne zwymiarowanie elementów. W cenie była albo impregnacja, albo struganie elementów (wycenę brałem w dwóch firmach - była to wymiena opcja). Za dopłatą można skorzystać z obu form zabezpieczenia p.poż. (impregnacja dodatkowo zabezpiecza przeciwgrzybiczo). I to by było na tyle. Pozdrawiam - Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicias 18.02.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Dawno mnie tu nie było. Musze posiedzieć i poczytać wszystko od 10 strony Beti co u ciebie, na jakim jesteś etapie? Poniżej zamieszczam linki do wykończeniówki M09a http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f365538af44e97cb.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b6f17659cbb66cda.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac54bb2b5556269b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f538388a3a6e8a16.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b53948becf071890.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20c32ed3c28be876.html Salon http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f18783c7f10b3fb4.html Kominek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ee58bfbba9d54a3.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f752bd6f52bf887e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05a9db98596065b4.html mała łazienka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/156449307e1bb886.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e36da3eaa9cca6c9.html ttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de0c782b3377920d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd2ff543da3c2a40.html drzwi w łazience http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0bc99f228db42198.html Bardziej szczegółowe fotki wstawię w ciągu kilku dni Przepraszam ze to nie miniaturki ale śpieszyło mi się z wystawieniem fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszem 18.02.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Mam pytanie do Mariusza i Pauliny. My też chcemy zmienić konstrukcję dachu na lekką wiązarową w związku z tym bardzo chętnie porozmawiamy z wami na ten temat. Jeśli jesteście zainteresowani-odpiszcie. Witam ponownie! Gwoli uzupełnieniea - konstrukcja o której wcześniej pisałem była projektowana dla pokrycia ciężkiego typu dachówka ceramiczna, co niewątpliwie wpływa na zwiększenie kosztu więźby. Wersja domu - z garażem dwustanowiskowym. Pozdrawiam - Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika0808 19.02.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 witamy!Dzięki za informacje, u nas wygląda to bardzo podobnie (też wycenialiśmy w Mitek) i po dłuższej analizie raczej jesteśmy zdecydowani na tą opcje. ( kąt nachylenia 25st. dachówka ceramiczna, okap 70cm, garaż dwustanowiskowy). Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 19.02.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam, i pytam o poradę w kwestii kolejnej sprawy a mianowicie zastanawiam się, czy macie może jakąś (zresztą jak zwykle bardzo praktyczną) propozycję urządzenia dodatkowego samego wc przy następujących zmianach, na które już zdecydowaliśmy się: - pomieszczenie nr 9 (czyli łazienkę bez okna) zmieniliśmy na garderobę - pomieszczenie nr 4 i 3 chcemy połączyć w jedną łazienkę (w projekcie tam jest mała łazienka z oknem i garderoba) i teraz tak się zastanawiam czy jest szansa wygenerowania gdzieś miejsca na małe wc (takie dla gości ). Dzięki za wszystkie sugestie i uwagi. I to jest nasz najwiekszy problem!!! Były juz różne opcje. Bo połączenie 4 i 3 w jedną dużą łazienkę z oknem jest często spotykane na tym forum :) Ja powiem jakie przechodziłem koncepcje: - z 9 (obecne łazienka) zrobic dwa pomieszczenia. Garderoba z wejsciem od części prywatnej i małe WC z wejściem z holu. Pomysł upadł bo WC tak blisko salonu chyba nie ejst dobrym pomysłem - był też pomysł aby podzelic kotłownie i wejscie do kotłowni z małego WC .. Ale trzeba by kombinowac z kominem i piecem więc pomysł równiez upadł. jesteśmy bliscy nie wprowadzania zmian. Choc ostatnio urodził mi się pomysł aby 9 podzielić na małą garderobę i małe WC. Tyle ze garderoba byłaby od strony salonu z wejsciem z sypialni.. A WC od strony prywatnej z wejsciem z holu. Musze jeszcze pogadac o tym z architektem bo nie chciałbym aby drzi do WC uniemożliwiły mi ewentualne wykonanie schodów na poddasze (gdybym chciał zrobic inne niz spuszczane) Ale jak ktos ma lepsze pomysły to chętnie posłycham.. Bo "ciemna" łazienka jest mi obca i troche sie jej obawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 19.02.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 witamy! Dzięki za informacje, u nas wygląda to bardzo podobnie (też wycenialiśmy w Mitek) i po dłuższej analizie raczej jesteśmy zdecydowani na tą opcje. ( kąt nachylenia 25st. dachówka ceramiczna, okap 70cm, garaż dwustanowiskowy). Pozdrawiamy. ja robie praktycznie bez zmian. Tyle ze zamiast balchodachówki użyje chyba dachówki ceraminczej (konieczność zmiany nachylenia dachu do 25st i wzmicnienie 8 słupów). Sam koszt wykonania więźby nie jest az tak straszny. Wydaje się iż drewno to ok 10 tys (dokładnie nie sprawdzałem bo ceny jeszcze sie pewnie zmienią) . Do tego deski na deskowanie i papa - mysle ze 3 tys. Robocizna wg jedynej, jednak drogiej oferty to max 12 tys (więźba i deskowanie + papa). To daje 25 tys. koszt dachówki ceramicznej to wstępnie ok 30 tys zł mysle. Swoją drogą ceśla polecał mi dachówkę firmy (nie wiem czy dobrze napisze) neskamp czy jakos tak. Jest ona podobno równie ładna ale większa (długośc krycia 50 cm) .. Widział to ktos lub słyszał o tym ? Dodam iż nie wiem jak wasze plany ale szczytem moich marzeń w tym roku to postawienie stanu surowego z dachem pokrytym papą (dodam iż ściane stawiam 3W więc bedzie juz ocieplona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 22.02.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Hej wszystkim Chciałabym ogłosić, ze po pierwsze 13.02 urodziłam Igorka, a po drugie mieszkamy juz w nowym domku i jest suuuper Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika0808 22.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZAZDROSZCZE I JEDNEGO I DRUGIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MAM NADZIEJE ZE NIEDLUGO DOLACZYMY DO WAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 22.02.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Gratuluję Beti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencik 23.02.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 gratuluję w pierwszej kolejności Synka, a w drugiej zamieszkania w nowym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszem 24.02.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Hej wszystkim Chciałabym ogłosić, ze po pierwsze 13.02 urodziłam Igorka, a po drugie mieszkamy juz w nowym domku i jest suuuper Pozdrawiam Witaj Beato! Gratualcje i życzenia zdrowia w podwójnej ilości. Początek 2008 roku wróży fantastycznie na cały rok - nowy członek w Rodzinie i dom - czego więcej trzeba!? Pozdrowienia - Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 24.02.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Betii-podwójne gratulacje!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 25.02.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 No gratulacje ... teraz rozumiem pospiech :) Rozumiem iż teraz rzadziej bedziesz nasz odwiedzać .. Opiekuj sie dzieckiem i wpadaj chwilami na forum - Twoje doświadczenie jest nam (zaczynajacym bardzo potrzebne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 25.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Chciałabym ogłosić, ze po pierwsze 13.02 urodziłam Igorka, a po drugie mieszkamy juz w nowym domku i jest suuuper Pozdrawiam Noooooo... wielkie gratulacje dla Mamy i synka. Przynajmniej z tego frontu dobre wiadomości. Nowy dom, nowy potomek, nowy rozdział w życiu. Oby się Igorek zdrowo chował, a w chałupce mieszkało się Wam komfortowo i szczęśliwie! Pozdrawiamy Betti! ________________ Kasia, Wojtek i Zosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 25.02.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 a ja mam kilka pytań do doświadczonych (wybudowanych) 1. Jeżeli ktos zmieniał kąt dachu na 25 st - jakie to ma przełozenie na poddasze pod kątem użytkowości?. Czy to wystarczy aby miec możliwośc wygospodarowania tam 1-2 pomieszczeń? Pierwotnie planowałem podmurować dach o ok 50 cm ale ze wzgledu na to iz chyba skorzystam z dachówki- zmieniłem kąt dachu.. 2. Pytanie o okna w dachu.. Na chwilę obecną myślę o jednym - na czesci dachu od frontu domu bo ono będzie od południa. Czy Waszym zdaniem to wystarczy.. Macie okna i wiecie jakie sa potrzeby w tej kwestii.. 3. Ostatecznie dużą łazienkę będe mał tam gdzie był kibielek i garderoba. Nie wiem tylko czy przesuwac ścianę w wiatrołapie (tak aby ściana cała była w jednej linii) czy też pozostawić tak jak obecnie ? przesuwajac scianę pozbawiam się możliwosci ustawienia choćby małej szafki na buty. Gdyby tez ktoś z osób którzy tak rozwiazali łazienkę podzielił się uwagami co do rozmieszczenia poszczególnych rzeczy (wanna, kabina, itp) w takiej łazience. Mając to wybudowane łatwiej sobie wyobrazic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts