Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas póki co tak... jak sie mieszka, to wcale nie jest łatwiej :roll: wykończeniówka nadal nas wykańcza. Sporo zostało do zrobienia. Nie mamy jeszcze skończonej sypialni, u naszego dziecka też krajobraz księżycowy i aktualnie maluch okupuje salon.

Jestem tym wszystkim już zmęczona-w efekcie nie mam jakiejkolwiek koncepcji na szmaty w oknach:)))) Meble w salonie póki co zostają ale pomyślimy o czymś bardziej zgranym z kuchnią.

Pozdrowionka

http://images34.fotosik.pl/312/6b470a7ae23baa21m.jpg

http://images31.fotosik.pl/312/2e500e389751d02dm.jpg

http://images30.fotosik.pl/243/7d7795f5eb88b8f9m.jpg

http://images25.fotosik.pl/242/0ee2248122a7e0c5m.jpg

http://images32.fotosik.pl/312/736ed5026b2793abm.jpg

Ciebie wykańcza wykończeniówka ..ja od dzis dochodze do siebie po poziomie "zero". Wczoraj wylany został podbeton, woda doprowadzona, prąd tez (tymczasowy) , kanalizacja zrobiona... Teraz czekam na murarzy (moze zjawią się ciut wczesniej niż w sierpniu).. muszę tylko dokupić nadproża ..i mogą działac... w przyszłym tygodniu chce sie rozejrzec za wieźbą, chyba już takich upałów nie bedzie zeby drewno sie pokrzywiło wiec chce kupic. Wykonawce juz mam... i to będzie koniec na ten rok...

U mnie roboty w poziomie zero szły dość wolno ale dlatego ze w sumie poza pracą murarską robiłem praktycznie wszystko sam... poczynając od zrobienia zbrojenia ławy poprzez kopanie fundamentów , malowanie, do wypełniania piachem (jakoś po tej pracy nie ciagnie mnie nad morze ;) ;):) ). Z jednej strony troche cashu w ten sposób zaoszczędziłem a z drugiej strony było to dla mnie fajne oderwanie od bieżącej pracy , i chyba po trosze odpoczynek...

• 3 weeks później...

u kogoś coś się dzieje ? :):) Bo cisza straszna :):)

U mnie w przyszłym tygodniu wchodzi ekipa i zaczynają ściany i strop ..

Jako ciekawostkę powiem że zastanawiałem sie jakiś czas nad strzechą ...jednak to drogie rozwiazanie i nie wiem jak z trwałością (gwarancja na 10 lat )

Witam :)

U nas już konstrukcja dachu zrobiona i czekamy na pokrycie.

Zmęczeni ale szczęśliwi że już tyle za nami :)

szczęśliwcy ... rozumiem jednak że zajmował sie tym generalny wykonawca (wnioskuje po tempie)

To troche drozej chyba wychodzi ale oszczędza wiele pracy ..Ja wybrałem wariant troche tanszy ale bardziej praco i czaso chłonny. Mam jednak nadzieje ze na koniec roku też będe mial szanse powiedziec iż dach juz jest...

W sumie nie spieszy mi sie az tak bardzo... ostatnio stoję przed wielkim dylematem - w jakiej walucie wziać kredyt. Waluta jest obecnie tak nisko że nie wiem jak się będzie zachowywac.. A to przeciez decyzja na długie lata.

z tematów budowlanych -cieśla pracuje nad więźbą - chce bowiem położyc dachówke a to wymaga wzmocnienia wieźby

Dawor, nie mamy generalnego wykonawcy. Raczej system gospodarczy no i: murarze z inne jbeczki, dekarze z innej itp. Wiele rzeczy robimy sami żeby było taniej. Teraz czekamy aż robotnicy zakończą żniwa :) i będziemy kryć blachodachówką.

Jeśli chodzi o kredyt to obecnie na pewno nie polecam w walucie - stoi ona zbyt nisko. My wzięliśmy w PLN i mieliśmy zamiar przewalutować po wypłacie ostatniej transzy - ale niestety przy obecnym kursie CHF nie opłaca się to zupełnie więc czekamy aż kurs wzrośnie :)

Pozdrawiam

no, jeśli to były różne ekipy i udało się to wszystko tak szybko zrobic to brawo za logistykę. Bo umówić sie na terminy to jedno ale potem zapewnic dotrzymanie tych terminów to juz trudniej ... wiec tylko pogratulowac...

z kredytem wstrzymam się do początku 2009 - moze troche się rozjaśni kwestia walut (w sumie obecnie to zastanawiam się nad egzotyczną , japońską waluta ;-) )

Witam

U nas się dzieje tak dużo, że nie mam czasu na komputer. Cały lipiec szpachlowaliśmy i szlifowalismy ściany, pierwszy tydzień sierpnia na wakacjach, a teraz mamy urlop do 24 sierpnia i walczymy od rana do nocy. Mąż kończy szlifowanie, ciągle coś dokręca, poprawia w łazience i zaczyna kładzenie płytek podłogowych. Ja maluję, maluję i maluję. W poniedziałek mają kopać szambo, drzwi u stolarza zamówione na wrzesień, meble do kuchni też - nie wiem czy zdążymy. Nadal mamy nadzieję, że jeszcze w tym roku zamieszkamy.

Dawor, Beti5555 - my też strasznie dużo robimy sami, praktycznie poza położeniem płytek w łazienkach to chyba wszystko z wykończeniówki. Jesteśmy zmęczeni, nasz 4 letni synek też całymi dniami jest z nami na budowie co oznacza, że wykańczamy nasz domek i siebie nawzajem.

Dawor, my zaczęliśmy budowę w zeszłym roku w kwietniu i budujemy systemem gospodarczym, tzn murarze, cieśle, hydraulicy, elektrycy to różne ekipy i faktycznie zgrać to z sobą nie jest łatwo - ale się da - trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość :D :D :D

Życzymy wszystkim powodzenia w budowaniu

• 2 weeks później...
chciałam się trochę pochwalić zaawansowaniem prac :) ale niestety nie potrafię wkleić zdjęć :)

no więc folia na dachu już założona - prawdopodobnie we wtorek zaczną kłaść blachodachówkę.

Pozdrawiam

Załóż sobie konto na fotosik.pl i stamtąd wrzucaj tu zdjęcia, wybierając wśród kodów do zdjecia "miniaturka na forum".