Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beato gratuluję wyboru. My zakupiliśmy M09a. Napisz jakie planujesz zmiany i skąd jesteś oraz co zadecydowało, że wybrałaś właśnie ten projekt.

Pozdrawiam. CL

Jesteśmy z Gdańska, budować będziemy sie jakies 9km od centrum, w Kowalach.

Hmmm, zmiany napewno jak najmniejsze, bo układ bardzo nam się podoba. Największą napewno będzie to, że w MPZP jest, iż na naszej działce musi stać domek z poddaszem użytkowym :-? co nam wcale nie pasuje, ale jednak musimy to uwzględnić w adaptacji projektu. I to ta największa, i chyba najbardziej kosztowna, zmiana. Planujemy zlikwidować połowę garderoby przy łazience nr 4 aby było przestrzenniej oraz garderobe i drzwi prowadzace do czesci tzw nocnej.

Zlikwidujemy jedno okno w garazu i planujemy zmienic ksztalt okien, nie chcemy tych pojedynczych. Aha, kominek chcemy troszke przesunac, zeby byl w rogu.

To tyle naszych pomysłów, zobaczymy co na to architekt,

jedziemy do niego w sobote.

Witam,

dzisiaj zająłem się wyliczania kosztów budowania projektu M09 do stanu surowego zamkniętego. Niestety nie mam projektu, więc wyliczenia powstały w oparciu o bardzo skromny kosztorys ze strony MURATORA oraz własnego doświadczenia budowlanego.

1. Wykopy ok. 10 godzin pracy koparki 600 zł

2. Fundament+zbrojenie 7800 zł

3. Ściany fundamentowe z bloczków bet. 3400 zł

beton do zalania 1800 zł

4. Izolacja ścian fundamentowych 970 zł

5. Fodłoga parteru:beton,papa,styropian,wylewka 7050 zł

6. Ściany zewnętrzne z pustaka Max 4500 zł

7. Ściany wewnętrzne z cegły K3 3360 zł

8. Strop Teriva z betonem 12200 zł

9. Więźba dachowa 5800 zł

10. Blachodachówka 8200 zł

11. Okna PCV 5000 zł

12. Robocizna 25000 zł

Razem 85680 zł

Strop wychodzi bardzo drogo, ale nie mam projektu żeby przeliczyć to na strop monolityczny, myślę, że wyjdzie taniej.

Liczę na uwagi i chętnie podzielę się spostrzeżeniami zainteresowanych forumowiczów.

Pozdrawiam

Mariusz

beti555

Gdzie planujecie zrobić schody na góre i jakie to będą schody - drewniane czy betonowe.

A co planujecie zrobić na górze? Czy tak samo jak my pomieszczenie gospodarcze?

Aha, kominek chcemy troszke przesunac, zeby byl w rogu.

Jeśli chodzi o kominek, to będziecie przesuwać sam kominek czy komin też?

Jack

Witam

1. Wykopy ok. 10 godzin pracy koparki 600 zł

- myślałem, że to juz jest w cenie wykonawcy; :cry:

8. Strop Teriva z betonem 12200 zł

- mam nadzieje, że ta cena obejmuje strop razem z wylewanym wieńcem i jego zbrojeniem; :-?

10. Blachodachówka 8200 zł

- czy to jest koszt samej blachodachówki? Czy z membraną, łatami, obróbkami i orynnowaniem. :-?

11. Okna PCV 5000 zł

-Oj okna chyba będą droższe, 12 szt. 170x97, 3 szt drzwi balkonowych wys. 210, 3 szt. małych okienek i do tego drzwi garażowe i wejściowe- koszt ?

12. Robocizna 25000 zł

- to z pokryciem i obróbkami blacharskimi? :roll:

Strop wychodzi bardzo drogo, ale nie mam projektu żeby przeliczyć to na strop monolityczny, myślę, że wyjdzie taniej.

- może i taniej ale: gdy sami byśmy go odeskowali, zbroili i lali, do tego musze kupić deski i stal. Wykonawcy (przynajmniej o nas) chcą wiecej z budowe ze stropem monolitycznym

Nie zauważyłem w kosztorysie kosztów kominów i słupów. :cry:

To są moje sugestie.

Co do mojej p. architekt to krzyknęła:

650 - za plan zagospodar. działki;

550 - za zmiany (przeznaczenia pomieszczeń - przechodnia kotłownia przy garażu i WC z prysznicem w dawnej garderobie)

250 - za projekt szamba szczelnego

-----------------

1450-Razem

Geodeta za mapki do celów projektowych wziął 350 zł a to dlatego, że z kolegą z sąsiedniej działki bylismy u niego i wystarczyła ta sama mapka. Za wytyczenie budynku i odtworzenie granic działki (chcę to zrobić aby mi sąsied któryś nie kazał przesuwać płotu o np. 10 cm.- poprostu chcę miec ten komfort) krzyknął 500 zł. Myślę, że w dwójkę znów drochę utargujemy.

Co do poddasza planuję tam tylko strych więc schody składane.

Co do przesunięcia kominka w lewo to wyjdzie on w samym szczycie dachu, nie wiem czy to będzie ładnie wyglądać z zewnąrz a i tak z lewej strony komina (od strony korytarza) jest 141 cm "wolnej" ściany.

Napiszcie proszę, co myślicie o tych cenach.

Pozdrawiam, CL

Aha, pamiętajcie, że nie jestem specem tylko dopiero się uczę tych tematów

[quote name="Jack_1

Gdzie planujecie zrobić schody na góre i jakie to będą schody - drewniane czy betonowe.

Schody planujemy w miejscu gdzie są przewidziane w projekcie. Będą drewniane, składane, bo z poddasza raczej nie chcemy korzystać. Jednak architekt zrobi projekt tak aby jednak w razie chęci korzystania, była mozliwość zrobienia porządniejszych schodów.

Witam

Czyli, będą 2 kominy, nie trzy.

Czyli z którego komina rezygnujecie (rezygnujecie z kominka?).

Ja co do komina, to mam lekki dylemat. Chcę powiekszyć komin ze względu na kotłownie, którą chcę mieć przy garażu i boję się czy on nie będzie za duży tzn. czy z zewnatrz nie bedzie wyglądał karykaturalnie.

Co otym myślicie.

Pozdrawiam. CL

Czyli z którego komina rezygnujecie (rezygnujecie z kominka?).

Ja co do komina, to mam lekki dylemat. Chcę powiekszyć komin ze względu na kotłownie, którą chcę mieć przy garażu i boję się czy on nie będzie za duży tzn. czy z zewnatrz nie bedzie wyglądał karykaturalnie.

Co otym myślicie.

Pozdrawiam. CL

Rezygnujemy z komina przy łazience nr 4 i garażu. A kominek przesuwamy w kąt, nie rezygnujemy z niego :)

Czy musisz powiększać ten komin? Nie da się przerobić projektu tak, aby to nie było konieczne? Wydaje mi się, że jeśli będzie on się różnił od pozostałych, może to dziwnie wyglądać...

Czy musisz powiększać ten komin? Nie da się przerobić projektu tak, aby to nie było konieczne? Wydaje mi się, że jeśli będzie on się różnił od pozostałych, może to dziwnie wyglądać...

Muszę powiększyć ten komin, ponieważ chcę mieć kotłownie przy garażu a dodatkowo chcę mieć jeden przewód kominowy wolny (a może kiedyś będę chciał zainstalować dodatkowy piec na paliwo stałe, nigdy nie wadomo co się będzie działo z ceną gazu).

Po dzisiejszej rozmowie z architektem, dowiedziałem się że wyglądał będzie OK.

Ja zamierzam budować z betonu komórkowego.

Pozdrawiam CL

Muszę powiększyć ten komin, ponieważ chcę mieć kotłownie przy garażu a dodatkowo chcę mieć jeden przewód kominowy wolny (a może kiedyś będę chciał zainstalować dodatkowy piec na paliwo stałe, nigdy nie wadomo co się będzie działo z ceną gazu).

Po dzisiejszej rozmowie z architektem, dowiedziałem się że wyglądał będzie OK.

Ja zamierzam budować z betonu komórkowego.

Pozdrawiam CL

Ja też się myślałem nad dwoma kanałami spalinowymi w tym kominie i zastanawiam się, czy nie wystarczy jak dalej ten komin będzie z trzema kanałami - z tym, że jeden z wentylacyjnych można by było zamienić na spalinowy

Co Ty na to?

Jack

Ja też się myślałem nad dwoma kanałami spalinowymi w tym kominie i zastanawiam się, czy nie wystarczy jak dalej ten komin będzie z trzema kanałami - z tym, że jeden z wentylacyjnych można by było zamienić na spalinowy

Co Ty na to?

Jack

Tak, bardzo dobry pomysł, ja do Twojego pomysłu muszę dorobić jeszcze jeden spalinowy ponieważ kotłownie będę miał przy garażu a w dawnej garderobie WC tak więc wszystkie kanały będą wykorzystane. Zapewne powiesz, że za mała kotłownia na dwa piece i co z opałem. Odpowiadam Piec gazowy na ścianie, węglowy na podłodze a opał w komórce.

W dawnej kotłowni przy kuchni zrobię pralnie i magazynek gospodarczy z wejściem jak w projekcie od holu / albo drugi wariant w tym samym pomieszczeniu ale wejście od salonu, garderobę. Zastanowię się dokładnie co tam zrobić na etapie fundamentów. Nie chcę tam robić łazienki bo wyjdą wtedy dwie duże i jakoś mi się tam w salonie to nie podoba, przynajmniej wejście do niej a z holu jest jeszcze gorzej.

Teraz Ty powiedz, co Ty na to.

Pozdrawiam

lambertc

ja do Twojego pomysłu muszę dorobić jeszcze jeden spalinowy ponieważ kotłownie będę miał przy garażu a w dawnej garderobie WC tak więc wszystkie kanały będą wykorzystane. Zapewne powiesz, że za mała kotłownia na dwa piece i co z opałem. Odpowiadam Piec gazowy na ścianie, węglowy na podłodze a opał w komórce

W Twoim wypadku, gdy planujesz zrobić w miejsce garderoby łazienkę to Twój komin powinien mieć: 2 kanały dymne i trzy wentylacyjne (kotłownia, łazienka i garaż).

Istnieje jednak inna możliwość wentylacji łazienki i garażu - poprzez zastosowanie osobnych wywietrzników i wtedy komin mógłby mieć dwa kanały dymne i jeden spalinowy.

Skoro mowa o wywietrznikach to powiedz mi do czego planujesz podłączyć okap nad kuchnią - bo ja właśnie w ścianie zewnętrznej chcę zastosować taki wywietrznik.

W dawnej kotłowni przy kuchni zrobię pralnie i magazynek gospodarczy z wejściem jak w projekcie od holu / albo drugi wariant w tym samym pomieszczeniu ale wejście od salonu, garderobę. Zastanowię się dokładnie co tam zrobić na etapie fundamentów. Nie chcę tam robić łazienki bo wyjdą wtedy dwie duże i jakoś mi się tam w salonie to nie podoba, przynajmniej wejście do niej a z holu jest jeszcze gorzej

Jeśli dotychczasowe pomieszczenie przeznaczone na kotłownie zamierzasz przeznaczyć na magazynek, to może zmienić również kształt komina i ilość kanałów w kominie, który jest pomiędzy spiżarką a pomieszczeniem gospodarczym.

My zmieniamy ten komin na podłużny i z trzema kanałami wentylacyjnymi. Komin ten będzie równoległy do ściany frontowej. Spowoduje to, że spiżarka będzie ciut większa i bardziej ustawna.

Pozdrawiam

Jack