lambertc 07.02.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Jeśli dotychczasowe pomieszczenie przeznaczone na kotłownie zamierzasz przeznaczyć na magazynek, to może zmienić również kształt komina i ilość kanałów w kominie, który jest pomiędzy spiżarką a pomieszczeniem gospodarczym. My zmieniamy ten komin na podłużny i z trzema kanałami wentylacyjnymi. Komin ten będzie równoległy do ściany frontowej. Spowoduje to, że spiżarka będzie ciut większa i bardziej ustawna. Jack Tak, oczywiście likwidujemy kanały po dawnej kotłowni, nie pisałem tego bo jest to oczywiste. Co do wielkości komina pomiędzy garażem a kotłownią to masz racje, kanał wentylacyjny garażu można zrobić w ścianie pomiędzy garażem a pokojem 10m2. A po co trzeci kanał w kuchennym kominie? Pozdrawiam. CL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 07.02.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 A po co trzeci kanał w kuchennym kominie? Pozdrawiam. CL dla kuchni, łazienki i spiżarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambertc 07.02.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Sorry, zapomniałem, że będziecie mieć tam łazienkę. A wejście od salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 07.02.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Sorry, zapomniałem, że będziecie mieć tam łazienkę. A wejście od salonu? No nie całkiem wejście od salonu - choć trudno to opowiedzieć. My przesuwamy trochę ściane spiżarni i łazienki w kierunku przedpokoju o około 1 m. A przy drzwiach wejściowych ściana ta będzie po skosie i tam właśnie będzie wejście do łazienki (czyli praktycznie nie będzie widać tych drzwi z salonu. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambertc 07.02.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 No nie całkiem wejście od salonu - choć trudno to opowiedzieć. My przesuwamy trochę ściane spiżarni i łazienki w kierunku przedpokoju o około 1 m. A przy drzwiach wejściowych ściana ta będzie po skosie i tam właśnie będzie wejście do łazienki (czyli praktycznie nie będzie widać tych drzwi z salonu. OK, tak można, wtedy będą dwie duże łazienki, ale fajnie to wymyśliliście Napisz jeszcze jakie cenowo najtańsze są ściany czy nie z betonu komórkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 07.02.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 OK, tak można, wtedy będą dwie duże łazienki, ale fajnie to wymyśliliście Napisz jeszcze jakie cenowo najtańsze są ściany czy nie z betonu komórkowego? Nie do końca dwie duże łazienki - 1 większa przy kuchni a 2 zupełnie mała (w pomieszczeniu po dawnej łazience przy sypialniach - powstanie z tego co zostanie po schodach na strych). Cen jeszcze nie sprawdzałem, więc nie mogę Ci na to odpowiedzieć. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 12.02.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witam, wczoraj ustaliliśmy z ekipą cenę za wybudowanie stanu surowego otwartego z deskowaniem i opapowaniem: 16500. Jak wygląda to u Was? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambertc 13.02.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witam, wczoraj ustaliliśmy z ekipą cenę za wybudowanie stanu surowego otwartego z deskowaniem i opapowaniem: 16500. Jak wygląda to u Was? Pozdrawiam Witam, W Warszawie jest drożej ale są ekipy spoza W-wy, które budują za podobne pieniądze. Napisz czy w podanej cenie jest podłoga w gruncie. Mam jeszcze jedno pytanie: dlaczego będziecie deskować? To wychodzi drożej, jest tam sporo metrów deskowania. Ja najprawdopodobniej będę kładł folię i na łaty blachę. Co Wy na to? Pozdrawiam, CL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 13.02.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Napisz czy w podanej cenie jest podłoga w gruncie. Wszedzie będą wylewki, tzw chudzik. Mam jeszcze jedno pytanie: dlaczego będziecie deskować? To wychodzi drożej, jest tam sporo metrów deskowania. Ja najprawdopodobniej będę kładł folię i na łaty blachę.Co Wy na to?Pozdrawiam, CL Lepiej deskować, gdyż dach jest bardzo rozłożysty i dzięki temu będzie wzmocniony. Podobno pod blachodachówkę tak jest lepiej. PozdrawiamyBeata i Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 13.02.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Powiedzcie, czy zostawiacie te pojedyncze okna, czy zmieniacie na jakieś inne? My zastanawiamy się nad zamianą dwóch pojedynczych na jedno np. podwójne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 14.02.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Powiedzcie, czy zostawiacie te pojedyncze okna, czy zmieniacie na jakieś inne? My zastanawiamy się nad zamianą dwóch pojedynczych na jedno np. podwójne. My zmieniamy wszystkie okna z pojedynczych na podwójne. Myślimy również nad zwężeniem okien na ścianie frontowej (w kuchni wychodzi okno o szerokości 194 cm - troche duże) Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambertc 14.02.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Powiedzcie, czy zostawiacie te pojedyncze okna, czy zmieniacie na jakieś inne? My zastanawiamy się nad zamianą dwóch pojedynczych na jedno np. podwójne. Witam, mnie osobiście podobają się oryginalne okna wg projektu i nie sądzę abym je zmieniał (chyba, że wyjdą DUŻO drożej niż tzw. standardowe). Mam zamiar dać je do wyceny. Jedyne czego nie jestem pewny to ich wysokości, bo są wysokie a jeśli się je zmniejszy mogą nie być tak ładne jak widać w projekcie. Acha i jeszcze jedno okna balkonowe wg projektu mają wysokość 265 cm, chyba tylko po to aby przy wieńcu zgrywały się z oknami. Co do nich to można je "obniżyć". Co do deskowania to na pewno dach zostanie wzmocniony ale czy musi? Nie jest strzelisty a blacha i tak leży na łatach. Jeśli możesz to dowiedz się i napisz, ile desek potrzeba na deskowanie. Być może nie jest to drogo i warto to zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 14.02.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Jak szybko zamierzacie się wybudować? My chcielibyśmy wprowadzić się jeszcze w tym roku... O ile nie będzie żadnych "niespodzianek"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 22.02.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Coś pusto przy naszym projekcie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 22.02.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Coś pusto przy naszym projekcie:( Ano pusto. Pewnie większość kombinuje co dalej robić w temacie budowy albo czeka na jakieś decyzje urzędowe. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisław Jakimiak 22.02.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Witam.Jest trochę spokojniej więc włączam się do dyskusji.Mój szef ekipy stwierdził, że ma uwagi do fundamentu i chce to przedyskutować z kier. budowy. A przy okazji ile można zapłacić kier. budowy? Miałem propozycję 3.500 zszedł do 2.500 i jeszcze się nie zdecydowałem.Czy to prawda że projekt przewiduje docieplenie filarów?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambertc 22.02.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Mój szef ekipy stwierdził, że ma uwagi do fundamentu i chce to przedyskutować z kier. budowy. Witam, jakie uwagi do fundamentów? Czy mógłbyś to jaśniej określić? Czy to prawda że projekt przewiduje docieplenie filarów? Tak zauważyłem w projekcie ale ja chciałbym pobudować filary z cegły klinkierowej jeśli bedzie taka możliwość oczywiście i wtedy nie będę ich ocieplał. Z tym ociepleniem to chyba jak ktoś chce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisław Jakimiak 23.02.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 WitamPo pierwsze to po co filarom ocieplenie? Ale ja nie jestem budowlańcem. II. Fudnamenty - jest tam stopa /wg szefa ekipy/ trudna do wykonania bez poszerzania wykopów. Wg niego to zbędne, można dać trochę mocniejszy beton. Sprawdziłem fundamenty u córki; użytkowe poddasze, rozległy, strop monolityczny ale fundamenty nawet delikatniejsze. Budynek stoi od 7 lat.Żadnych usterek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 23.02.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Witam Po pierwsze to po co filarom ocieplenie? Ale ja nie jestem budowlańcem. II. Fudnamenty - jest tam stopa /wg szefa ekipy/ trudna do wykonania bez poszerzania wykopów. Wg niego to zbędne, można dać trochę mocniejszy beton. Sprawdziłem fundamenty u córki; użytkowe poddasze, rozległy, strop monolityczny ale fundamenty nawet delikatniejsze. Budynek stoi od 7 lat. Żadnych usterek. Pozdrawiam Zgadzam się z Tobą. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 09.03.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Witam, jaką moc przyłączeniową zamawiacie budując domek z tego projektu?My wystąpiliśmy o 15kW, ale zastanawiamy się teraz czy to nie za dużo... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts