Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
WITAM! MY TEŻ JESTEŚMY ZAINTERESOWANI PROJEKTEM M09.BARDZO NAM SIĘ PODOBA ALE BĘDZIEMY MUSIELI ROBIĆ PROJEKT INDYWIDUALNY ZE WZGLEDU NA WARUNKI ZABUDOWY PRZEDEWSZYSKIM CHCEMY ŁAZIENKĘ Z OKNEM W CZĘŚCI SYPIALNEJ .

A nie da się zaadaptować tego projektu do Waszych potrzeb? Jak dla mnie ten projekt jest extra :) i nie znalezlismy innego, który by nam odpowiadał. A przejrzelismy setki o ile nie wiecej :D

• 2 weeks później...

Beti555 gratulacje, my pozwolonko mamy już od jakiegoś czasu, na działce stoi kibelek, drewniany z serduszkiem a co ! :wink: , małżonek Leszek razem z tesciem zmajstrowali całkiem przyzwoitą szopę, drewnianą zresztą. Mamy już na działce prąd, murarze są w trakcie "zwijania" drutu na zbrojenie i od następnego tygodnia kopią fundamenty. Działka cała w kołkach i palikach. W niedzielę spotkanie kierownika budowy z majstrem tzn. szefem ekipy murarzy. Miał chrapkę na kierownika budowy( ten ostatni), ale wybraliśmy, a raczej małżowinek wybrał tańszego pana na emeryturce( z polecienia ). Codziennie odwiedza budowę, bo mieszka niedaleko, mam nadzieję, że współpraca będzie się układać bez większych problemów. Także jak dobrze pójdzie to na długi weekend zbieramy chętnych po rodzinie i znajomych i ściągamy humus, chętnych było dużo ale ciekawe ilu się wykruszy :wink: . Dwa dni temu podpisaliśmy też umowę z bankiem, kredyt w Millenium/CHF

Ktoś jeszcze ?

Pozdrawiam, Elik

Witam serdecznie wszystkich. Chyba za ok. miesiąc też będę nabywał drogą kupna projekt M09a czyli W dobrym guście z podwójnym garażem. Pod koniec maja finalizujemy sprawę działki (Borzęcin Mł. ? 1500 m2). Dowiadywałem się już o media i nie powinno być źle. Woda i gaz w drodze, elektr. obok działki. Nic tylko się budować. Ale jak czytam niektóre posty, to zamiast zapału ogarnia mnie zniechęcenie. Czy w tym kraju nic nie może być normalnie? Po jakie licho? - pytam - te wszystkie urzędasy przetrzymują te papiery miesiącami? Chyba tylko po to, aby nam, budującym się, dokopać. Innego wytłumaczenia nie widzę. Ale co tam. Domek będzie jak się patrzy i żaden urzędas nie zmąci mojego, a raczej naszego, mocnego postanowienia budowy SWOJEGO MIEJSCA NA TYM PADOLE. :p :p :p

Wszystkim bardzo kibicuję, życzę wytrwałości i pozdrawiam.

Witam serdecznie wszystkich. Chyba za ok. miesiąc też będę nabywał drogą kupna projekt M09a czyli W dobrym guście z podwójnym garażem.

Witaj :)

Miło, ze ktoś jeszcze zdecydował sie na ten projekt :D

Napisz jakie przewidujesz zmiany.

A urzedasy nie wszedzie przetrzymuja dokumenty:) My czekalismy na pozwolenie nie cały miesiąc :wink:

Dzisiaj dzwoniłem do Muratora i miły Pan przesłał mi rzuty z pełnymi obliczeniami (szer. dług. wys.) dachu, parteru i przekroju ogólnego w formacie pdf. Prawie tak, jak w projekcie oryginalnym, tylko nie do zatwierdzania przez urzędy. Świetna sprawa. Teraz będę miał konkretne wyobrażenie o rozmiarach pomieszczeń i myślał konkretnie o przeróbkach.

Oczywiście, służę pomocą i wyślę mailem te schematy wszystkim zainteresowanym. Pozdrawiam.

Wszystkich którzy ruszyli z budową M09 pozdrawiam a nawet trzymam kciuki.

Przed tygodniem ruszyliśmy z wykopami. Wylałem ławę 27 kwietnia a dziś mogłem usunąć humus tzn. wylewka ławy była wypoziomowana do wysokości humusa. Po stężeniu betonu sprytnie to zdjęto /wyszła z tego niezła górka/. Zaczyna się etap ściany fundamentowej. Będę stosował bloczki betonowe 39x24x12, będzie ich około 1200 szt a cena około 2,50.

Natomiast mam mętlik w głowie jeśli chodzi o ociepleniu i izolacjach.

Co prawda mam zaufanie do szefa ekipy budowlanej ale wolę to zrozumieć i jeśli to możliwe potwierdzić jak robią to inni.

Może ktoś o tym wspomni, a centralny odkurzacz to rury rozprowadzamy w chudziaku czy na strychu?

Czy ktoś jest już na tym etapie? W sobotę spotykam się z potencjalnymi wykonawcami hydrauliki, co, elektryki a to dlatego że pewne sprawy muszą już rozpocząć na tym etapie.

Wchodzę na stałego obserwatora forum.

Pozdrawiam. Zdzisław

Dzień Dobry

Mam jeszcze jedno przemyślenie: wydaje mi się, że warto byłoby wstawić dodatkowe drzwi na tylnej ścianie w garażu do wyjscia na ogród. Co o tym myślicie drodzy państwo?

Pozdrawiam. CL

Dodatkowe drzwi - jak najbardziej.

Poza tym, przy adaptacji warto rozważyć (subiektywna opinia):

- drzwi balkonowe z sypialni (pom. nr osiem) na taras zamiast okna. Ale to zależy od układu działki, stron świata, innych domów.

- oddzielenie kuchni od strefy dziennej, aby nie było widać bałaganu i "zaplecza" podczas przygotowania imprez :wink:

- inny kształt okien, nie podobają mi się takie pojedyczne

- odradzam zmniejszanie okien w istotnych elewacjach - fatalnie to może wyglądać, jak ktoś musi mieć wysokie blaty niech szuka innych pomysłów.

Ja brałbym też pod uwagę sugestie, opisywane wcześniej przez innych, jak:

- zmiana kąta nachylenia dachu, tak będzie trochę wiekszy i drozszy

- przeniesienie / zamiana pomieszczenia gospodarczego w pobliże garażu,

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_340_3.jpeg

Poprawiony link do projektu:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=340&IdKolekcji=20

Może ktoś wrzuci rysunek z przekrojem, chyba to nie tajemnica.

jeszcze jedno jedne drzwi garazowe nie ochronia hollu przed zapachami z garazu za 2 lata sami sie przekonacie jezeli tego nie zrobicie.

pozdr.

:lol:

Dziekuje za schematy i propozycje zmian-te są niezłe,bardzo podoba mi sie zmiana miejscami pomieszczen 3 z 4 i to wejscie :wink: dobrze pomyslane.

Ja wstepnie dowiadywałem sie o ten dach(Kąt nachylenia dachu 20,0° )i mam pewne obawy czy pozwolą mi aby był taki mały :cry: przy np tegorocznych opadach sniegu mógłby byc problem i jakos w okolicach Zamoscia nie widziałem wiele domów z takim spadkiem......nawet hipermarket ma 38* :roll:

No nic poczekam na warunki to sie wszystko wyjasni

Narazie uwaznie bedę sledził wątki

Jeszcze raz dziekuję -szczegółowe wymiary uswiadamiają jaki jest naprawdę :lol: i cały czas mi sie podoba

Planujemy następujące zmiany:

1. Zamiana użyteczności pomieszczeń: wejście do garderoby z wiatrołapu, a tam gdzie na planie garderoba chcemy łazienkę;

2. Drugą łazienkę chcemy zamknąć od strony hallu i połączyć ją drzwiami z sypalnią (byłaby tylko dla nas :-));

3. Doświetlenie sypialni (tej od tarasu) i kuchni oknami niepełnowymiarowymi (na wys. ok. 70-80 cm) umieszczonymi blisko sufitu;

4. Drzwi do spiżarni planujemy zastąpić przesuwnymi;

5. ...no i zastanawiamy się cały czas nad częściowym zamknięciem kuchni... Może ktoś ma na to dobry pomysł???

Wszystkie spostrzeżenia i uwagi mile widziane :lol:

Pozdrawiam serdecznie

Wojtek

witam serdecznie,

jak wielu w tutaj również podoba mi się ten projekt, więc czy mógłbym liczyć na jakieś dodatkowe informacje na ten temat na maila? a także czy można zamiast blachodachówki użyc dachówki ceramicznej lub cementowej?

moje sugestie do zmiany to z 9 zrobić garderobę a z 3, 4 i szafy z 1 zrobić dużą łazienkę z oknem bo brakuje tego w 9, kolejna zmiana to kominek na ścianie w pokoju dziennym gdzieś pomiędzy 12 a 13, oczywiście 12 zlikwidowana na korzyść pomieszczenia gospodarczego

pozdrawiam

przemek

[email protected]

:evil: tak wiec sprawa sie chyba wyjasniła po wizycie w terenie :cry:

Rozmawiałem z paroma włascicielami domów o podobnym (ale napewno nie 20* lecz wiecej 30*....35*)nachyleniem dachu i tej zimy mieli powazny problem bo na płaskiej powierzchni mieli zalegający snieg :x który w powazny sposób nadwyręzył konstrukcję dachu i uszkodził rynny.

Tak wiec pomimo pasującego wyglądu i powierzchni muszę zrezygnowac,zastanawiałem sie jeszcze nad zmianą ale powstaje wtedy dosc duże pomieszczenie które nie jest mi potrzebne a przypomina projekt

Murator C77c - Zręczny - wariant III

wiec to odpada.

Jestem ciekaw co Wam powiedział projektant-adaptujący na ten problem :-? i czy ktokolwiek sie nad tym zastanowił?

Pozdrawiam

ps.

Naprawdę nie chciałem nikogo zniechęcac do tego projektu bo uwazam ze jest super tylko chyba nie na nasz klimat...a może sie mylę.