Wojtek Karzyński 10.05.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam. CityMatic - te problemy z dachem to mieli prawdopodobnie właściciele starych, ponad 30-letnich domów. Nie chce mi się wierzyć, że w miarę nowoczesne domy mogą grozić zawaleniem. Ale jeśli już tak dużo napada, to trzeba trochę pomóc dachowi, wleźć na drabinę lub dach i zacząć ściągać (są na to sprawdzone sposoby - czytaj forum). Na kiepskie schodzenie śniegu z dachu ma też wpływ rodzaj dachówki (matowa gorsza w tym względzie), jej faktura itp. Nie rezygnowałbym tak szybko ze swoich upodobań tylko pod tym względem. A jak przyjdzie huragan? A jak powódź? Na niektóre sprawy nie mamy wpływu, ale możemy często dopomóc sobie i swojemu dobytkowi, zawczasu się ubezpieczając (niekoniecznie w PZU ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambertc 13.05.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Dzień dobry wszystkim. My pozwolenie na budowę już otrzymaliśmy. Zmiany, o których pisałem wcześniej nie doszły do skutku tzn. wycofaliśmy sie z nich. Doszlismy do wniosku, że nie ma sensu burzyć założonego przez projektanta ładu, bo prawie jest w porządku. Wejscie z garażu musi pozostać wg. projektu, ponieważ chcemy mieć łazienkę z oknem. Rezygnujemy z wylewanego gzymsu wokoło budynku i na początek będziemy przykrywać papą z całym odeskowaniem. Co do kubatury to nie podzielam obaw innych ponieważ kubatura powierzchni ogrzewanych wynosi 155 x 2,7 = 418,5 i to ona mnie najbardziej interesuje.Jeśli chodzi o kąt nachylenia dachu, to też nie mam obaw, gdyż poza wieńcem dach jest również oparty na stropie (w tym na wylewanych żebrach), krokwie w połowie swojej długości są też podparte a poza tym dach sam w sobie jest stosunkowo lekki (blachodachówka). Pozdrawiam wszystkich i może fajnie by było gdyby pojawiły się jakieś zdjecia np. fundamentów Panie Zdzisławie. Pozdrawiam Pana serdecznie i trzymam kciuki.LC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 16.05.2006 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witajcie, jak juz informowalam PnB mamy od 20.04. I do tej pory nie ruszyliśmy z budową Dlaczego? Na naszej działce do dzisiaj nie ma prądu i wody Prąd mają zakładać po 20.05, ale woda ma być w sierpniu Zrobienie studni odpada, gdyż woda jest na głebokosci ok. 70m i koszt byłby ogromny (ok.40 000).Kombinujemy co zrobić ze4by mieć wode do budowy... A projekcik leży i czeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.05.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 A może by tak pomyslec na czas budowy o czyms takim ?Napewno w okolicy znajdzie sie jakis gospodaz który na podwórku ma cos takiego i chetnie pożyczy za niewielką kwotę albo upominek http://autokacik.pl/files/276830043-beczkanawiod%EA.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 26.05.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Witam. Wczoraj wreszcie odebrałem nieuprawomocnione pozwolenie na budowe i niedługo będę mógł zacząć. Napiszcie jak u Was posuwają się prace. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 26.05.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Załatwilismy wodę do budowy Bedziemy ja kupowac od najblizszych sasiadow (jakies 200 m od nas) Prądu jeszcze nie ma , ale obiecuja "po niedzieli"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spanga4ever 26.05.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Witam budujacych M 09, pochłonieci jestescie budowa stad brak postów do tematu a zwolenników tego projektu przybywa - podzielcie się postepem prac.Ja też szukam i nie wiem co wybrać. M 09 jest bardzo ładny z zewnątrz ale dla mnie nie do przyjęcia łazienka baz okna oraz kuchnia za bardzo otwarta i za mała.W pomieszczeniu gospodarczym zapewne wyląduje pralka - czyli trzeba biegać z ciepłego pomieszczenia jakim jest całość za śluzą przedsionka,do chłodnego wiatrołapu i co za każdym razem się ubierać?To pomieszczenie powinno mieścic tylko piec,ewentualnie służyć jako skladzik na narzędzia domowe potrzebne każdemu posiadaczowi domu.Natomiast przy kuchni -wydzielone pomieszczenie na pralnie z miejscem na pralkę dużą metalową umywalkę ,deski do prasowania,odkurzacz i mopy.Zgadzam się z Wami ,ze przy salonie powinna być dostawiona ścianka działowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 29.05.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Witam gorąco...Czy ktoś, kto zakupił już projekt M09a może mi podesłać ilości potrzebnych materiałów do wyceny? Właśnie przez weekend dostałem od kilku potencjalnych wykonawców wycenę robocizny, a że sprawa zakupu projektu przeciągnie się jeszcze ze 3-4 tygodnie, to chciałbym (jeśli to możliwe, oczywiście) móc już wysyłać zapytania do hurtowni budowl.Z góry dziękuję i pozdrawiam.Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 30.05.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 mam pytanieznacie sie moze na kosztach projektantaprzy zmianie na kąt dachu 30 stopni wyliczyl mi 600zła przy zmianie stropu na drewniany na 400złciekaw jestem czy to duzo czy malo?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 30.05.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 mam pytanie znacie sie moze na kosztach projektanta przy zmianie na kąt dachu 30 stopni wyliczyl mi 600zł a przy zmianie stropu na drewniany na 400zł ciekaw jestem czy to duzo czy malo? pozdrawiam My zmienialismy kąt dachu na 30st i nic za to dodatkowo nie było liczone A strop zostawiamy terive (robimy poddasze uzytkowe i nie podoba mi sie jak na dole slychac,ze u góry ktos chodzi ) Tez kupiles ten projekt? Gdzie bedziesz budowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 30.05.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Betti555! Witaj. Czy taka zmiana kąta pochylenia dachu wiąże się ze zmianami w projekcie? Czy zmieniałaś to już po zakupie projektu?A jak z wizerunkiem elewacji? To tylko 10 stopni, ale przy parterówkach to chyba trochę widać? dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 30.05.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 31.05.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Betti555! Witaj. Czy taka zmiana kąta pochylenia dachu wiąże się ze zmianami w projekcie? Czy zmieniałaś to już po zakupie projektu? A jak z wizerunkiem elewacji? To tylko 10 stopni, ale przy parterówkach to chyba trochę widać? dzięki. Pozdrawiam. Sorki, pomylilam sie co do zmiany kąta w naszym projekcie My zmieniliśmy na 25 stopni. I kupujac projekt zgłosilismy,ze zmieniamy kąt nachylenia dachu i jakies tam jeszcze drobnostki. Nie było żadnych problemów. A sądzę, ze te 5 stopni, o ktore zmieniamy dach moze wyjsc projektowi nawet na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 31.05.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 beti555 jest to jedyny projekt który wchodzi w grę (najładniejszy) i chce go kupic, domek ma byc w Osielsku k. Bydgoszczy a kto ci ten projekt za darmo zmienił? przemek Przy adaptacji projektu architekt nie doliczyl nic za ta zmianę. O to mi chodziło Za adaptacje Z VATEM zaplacilismy 1586zł. Bralismy fakture, wiec drozej o vacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 31.05.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 beti555a co z powierzchnią i wysokością na poddaszu?przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spanga4ever 02.06.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 do lambert,Gdzie budujesz i na jakim etapie już jesteś.Jak poradziłeś sobie z tą łazienką bez okna?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambertc 04.06.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 do lambert, Gdzie budujesz i na jakim etapie już jesteś.Jak poradziłeś sobie z tą łazienką bez okna? Pozdrawiam Witam, Na wstępie chcę powiedzieć, że zacznę budowę od sierpnia. Jeśli chodzi o łazienkę bez okna to jak napisałem wcześniej żadnych zmian nie będę wykonywał a łazienki będą dwie jedna z oknem a druga bez (tak jak w projekcie). Co do lokalizacji to gmina Lesznowola okolice Łazy a jaka jest Twoja lokalizacja? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spanga4ever 04.06.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Witaj,Dzieki za odpowiedż.No to jesteśmy już sąsiadami-ja jak na razie Sekocin.Czyjuż masz ekipe do budowy ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi7 05.06.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Witam za jakis tydzień kupię projekt M09, ale być może ktoś z was ma dokładne zestawienia materiałów i kosztorysy abym mógł zrobić sobie wstępną wycenę? Mam jeszcze jedno pytanko czy zmiana kąta nachylenia dachu wiąże się z jakimiś dodatkowymi opłatami oprócz materiału jeśli tak to z jakimi? Na oryginalnym projekcie jest podono na poddaszu 294 cm ale z tego co wiem od firmy murator jest tam błąd i w rzczywistości jest 255 cm co wy na to? Z góry dziękuje za pomoc Adi Ps. Będe wdzięczny za jakiekowiek materiały oprócz tych które są na stronie _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambertc 06.06.2006 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Czyjuż masz ekipe do budowy ? Witam Tak mam, od sierpnia mają zacząć, cieszę się że jesteśmy sąsiadami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts